Zarówno u Ciebie jak i u wielu nowonickowców Bankiera pojawiła się maniera obniżania możliwej do osiągnięcia ze sprzedaży ceny za jedną akcję Petrola.Było tak między innymi w założonym przez Borysa wątku{1.06 środa) w którym ostro zareagowałeś na wysuniętą przez Rampampam-a sugestię,że ze sprzedaży jednej akcji możemy dostać 800 złotych.Z formy i treści twoich pisanych wypowiedzi wynika,że jesteś osobą wykształconą {nie robisz nawet błędów interpunkcyjnych).Dlatego mocno dziwi mnie tak słaba umiejętność prymitywnej arytmetyki. No więc skup się.Gdyby przyjąć hipotetycznie i szacunkowo następujące principia: 1.ORLEN kupuje udziały w działce Shyrak 1 dające prawo do eksploatacji 1-go (wartość zaniżona) miliarda baryłek ropy poprzez kuno wszystkich akcji PAM-u. 2.Pozostali akcjonariusze tzn.grubasy,gamonie i trochę drobnicy mający w sumie 80% akcji będą związani umową eksploatacyjną z Totalem na zasadzie fifty-fifty.Mają oni 4 mld baryłek Gdyby tak było, to łatwo policzyć,że przy aktualnej cenie ropy i przy 7%-12% od watości PAM posiada 110$ za 1 baryłkę*4,2zl *1mld baryłek*7%=30miliardów złotych. zatem jedna akcja to co najmniej 10tys .zł. Teraz już wiesz Realisto.
Akcje można rozliczyć nawet wtedy ,gdy nie są notowane na giełdzie .
Zrób skup 100% akcji /na umowę cywilno-praw/ , tym samym jesteś w posiadaniu spółki z jej aktywami, pożyczkami-pobranymi i tych które powinny być oddane, etc.
Robisz porządki , zamykasz wszystko w KRS + prawny porządek z akcjami , a zostaje Ci to co chciałeś mieć w swojej już firmie .Oczywiście wcześniej oceniając , że taki zabieg ci się opłaca w perspektywie czasu.
Można też wymienić akcje za akcję -patrz Lotos -Orlen
Tak myślę ,choć do końca nie znam przepisów.
Na logikę , mogło by tak być.
W praktyce przecież wiemy, że kupuje się upadające firmy , oceniając że warto je kupić dla pewnych wartości które te firmy moga mieć.
Dawałem lata temu przykład firmy FX Energy gdzie koncesje wraz z zadłużeniem zostały przejęte przez Orlen do tego Orlen dał dodatkowo sporo na tzw górkę. Obecnie na jednej z koncesji prowadzone jest wydobycie dokładnie w Bajerzu gaz jest spalany {wysokie zaazatowanie) ruszyła produkcja prądu zasobność złoż ocenia się na jakieś 15 lat czary mary
Wątek pgnig na ile lat wystarczyłby złoża w Kazachstanie na ile lat przejmując koncesje Orlen zapewniłby bezpieczeństwo energetyczne wszyscy piszą o problemach że sprowadzeniem surowca w bezpieczeństwie energetycznym chodzi o alternatywe tak więc można pchać to nawet do Chin ale co trzeba mieć złoże czyli zabezpieczenie otg emba czary mary
Nie zapominać też o %udzialch ,gdzie to większościowy ma głos decydujący ,co dalej z firmą /przegłosowanie /
I tak w przypadku Petrola i spółek zależnych :
ORI posiadające Otg -mamy 89%/informacje z raportów z podpisami BLG i Kroka/
Emba-79%/informacje z raportów z podpisami BLG i Kroka/
Od ostatnich raportów Fin z 2019r nie wpłynęły /przynajmniej nic o tym nie wiemy / by wyżej wymienione udziały w spółkach , uległy zmianie lub w ogóle ich już nie mamy :(
Co wam tak wszystkim nagle do głowy włożyli Orlen i obajtek? Do niedawna było PGNiG, total , cnpc, kazumi, NASA , ONZ i NATO , j Gazprom? I co z tego waszego ględzenia wyszło?
WIELKIE NIC
Dnia 2022-06-03 o godz. 17:34 ~eliasz napisał(a): > No więc skup się.Gdyby przyjąć hipotetycznie i szacunkowo następujące principia: > 1.ORLEN kupuje udziały w działce Shyrak 1 dające prawo do eksploatacji 1-go (wartość zaniżona) miliarda baryłek ropy poprzez kuno wszystkich akcji PAM-u. > 2.Pozostali akcjonariusze tzn.grubasy,gamonie i trochę drobnicy mający w sumie 80% akcji będą związani umową eksploatacyjną z Totalem na zasadzie fifty-fifty.Mają oni 4 mld baryłek
Nikt, nigdy nie kupi akcji bankruta (petrolinvest), ew.kupi spółkę celową, która jest właścicielem koncesji. Po to te spółki istnieją, tak się robi na całym świecie.
Kasę za to dostaną wierzyciele, a nie akcjonariusze bankruta.
Akcje są warte tyle, ile ktoś jest w stanie zapłacić. A nuż znajdziesz jelenia, który ci da 800 zł/szt. Jest to jednak ekstremalnie mało prawdopodobne.
Tyle że właścicielem większościowym spółki celowej w 89% jest właśnie Petrol .Pytanie więc następujące : kto przegłosowane warunki sprzedaży ?Ten kto ma 89 czy ten co ma 11 % .Myślę , że tak jak to w głosowaniach 50+1 i i jest po twojemu
Dnia 2022-06-03 o godz. 19:39 ~zoska napisał(a): > Tyle że właścicielem większościowym spółki celowej w 89% jest właśnie Petrol .Pytanie więc następujące : kto przegłosowane warunki sprzedaży ?Ten kto ma 89 czy ten co ma 11 % .Myślę , że tak jak to w głosowaniach 50+1 i i jest po twojemu
Nie ma to znaczenia przy sprzedaży wymuszonej (przez komornika lub syndyka).
Dnia 2022-06-03 o godz. 22:12 ~Akcjonariusz napisał(a): > Głupi jesteś! Kupujesz złoże za 50mld$. > Kupujesz Petrola za ; np 50 mld$ -1 mld zł= 49,77777 mld$. W czym widzisz problem matematyka nie boli.
Gdyby to było warte chociaż promil tej kwoty, to już dawno było by sprzedane...
Dnia 2022-06-03 o godz. 17:34 ~eliasz napisał(a): > Zarówno u Ciebie jak i u wielu nowonickowców Bankiera pojawiła się maniera obniżania możliwej do osiągnięcia ze sprzedaży ceny za jedną akcję Petrola.Było tak między innymi w założonym przez Borysa wątku{1.06 środa) w którym ostro zareagowałeś na wysuniętą przez Rampampam-a sugestię,że ze sprzedaży jednej akcji możemy dostać 800 złotych.Z formy i treści twoich pisanych wypowiedzi wynika,że jesteś osobą wykształconą {nie robisz nawet błędów interpunkcyjnych).Dlatego mocno dziwi mnie tak słaba umiejętność prymitywnej arytmetyki. > No więc skup się.Gdyby przyjąć hipotetycznie i szacunkowo następujące principia: > 1.ORLEN kupuje udziały w działce Shyrak 1 dające prawo do eksploatacji 1-go (wartość zaniżona) miliarda baryłek ropy poprzez kuno wszystkich akcji PAM-u. > 2.Pozostali akcjonariusze tzn.grubasy,gamonie i trochę drobnicy mający w sumie 80% akcji będą związani umową eksploatacyjną z Totalem na zasadzie fifty-fifty.Mają oni 4 mld baryłek > Gdyby tak było, to łatwo policzyć,że przy aktualnej cenie ropy i przy 7%-12% od watości PAM posiada > 110$ za 1 baryłkę*4,2zl *1mld baryłek*7%=30miliardów złotych. > zatem jedna akcja to co najmniej 10tys .zł. > Teraz już wiesz Realisto.
Człowieku, zastanów się, skup się! Masz tę ropę, w magazynach? Co i komu chcesz sprzedać? Papier jest cierpliwy i wszystko można tu wpisać, przemnożyć i podnieść do dowolnej potęgi. A przy okazji, ciekaw jestem jak u Ciebie z matematyką. Pytanie:
Ile to jest zero do potęgi zero? (Nie chodzi mi o Petrola).
Powiem coś jeszcze. Można przywoływać różne wyliczenia, ile to się należy za akcje Petrola, tak samo jak to, że Krym należy się Ukrainie. Należy się i co? Idą i go sobie odbierają? A my też wyliczamy niebotyczną cenę akcji i je sprzedajemy, bo nam się należy?
Zejdźcie na ziemię!
Dnia 2022-06-03 o godz. 19:56 ~Realista napisał(a): > Powiem coś jeszcze. Można przywoływać różne wyliczenia, ile to się należy za akcje Petrola, tak samo jak to, że Krym należy się Ukrainie. Należy się i co? Idą i go sobie odbierają? A my też wyliczamy niebotyczną cenę akcji i je sprzedajemy, bo nam się należy? > > Zejdźcie na ziemię!
obecna cena nominalna 160 zł, czyli dawne sprzed scalenia 10 zł jest granicą przyzwoitości za 15 lat oszukiwania akcjonariatu i wyprowadzanie kasy na prawo i lewo (patrz ORI), lewe emisje pod łupki etc.
Oczywiście więcej byłoby milej widziane ale jestem jak ty z nazwy Realistą (;
To może Realisto zajmiemy się jeszcze pozostałymi biedakami tzn.grubasami i gamoniami,bo drobnica zostanie przymusowo wykupiona. Otóż ci frajerzy będą jedynymi posiadaczami aktywów liczących co najmniej 4 miliardy baryłek ropy.Z tego połowę weźmie TOTAL ,który będzie wiercił ,płacił podatki ,zajmował się transportem i sprzedażą a nasi biedacy leżąc wentylem do góry przez 30 lat wyciągną w sumie po ok. 60 tys zł. za jedną akcję.Ech tam ja bym aż tyle nie chciał.
Dnia 2022-06-03 o godz. 22:02 ~eliasz napisał(a): > To może Realisto zajmiemy się jeszcze pozostałymi biedakami tzn.grubasami i gamoniami,bo drobnica zostanie przymusowo wykupiona. > Otóż ci frajerzy będą jedynymi posiadaczami aktywów liczących co najmniej 4 miliardy baryłek ropy.Z tego połowę weźmie TOTAL ,który będzie wiercił ,płacił podatki ,zajmował się transportem i sprzedażą a nasi biedacy leżąc wentylem do góry przez 30 lat wyciągną w sumie po ok. 60 tys zł. za jedną akcję.Ech tam ja bym aż tyle nie chciał.
I tutaj widzę u Ciebie jakąś logikę i sens, bo przywołujesz bardzo istotny parametr tworzenia wartości (kapitału), jakim jest czas, bo zauważasz, że ktoś w dłuższej perspektywie czasowej wyciągnie ze swoich udziałów w spółce więcej niż ktoś inny w krótszej. Właśnie tak jest, dlatego od początku krytykowałem pomysł PAM na hurtową jednorazową sprzedaż akcji, bo żaden nabywca nie jest w stanie spieniężyć rzeczywistej ich wartości skumulowanej/zgromadzonej poprzez wieloletnie wydobywanie posiadanych surowców. Wielokrotnie argumentowałem, że jednorazowo akcje mogą być odkupione przez jakiś podmiot jedynie za część ich wartości (powiązanej z całością posiadanych surowców w złożach) i nie inaczej, bo nikt nie wyłoży w jednym momencie kapitału, który potem będzie odzykiwał latami z eksploatacji. Pozdrawiam i życzę trzeźwej/realnej oceny sytuacji.
A kojarzycie takie sytuacje z okresu transformacji ,że
kupowało się "upadającą" firmę za kasę która odpowiadała wartości kasy która spływa do firmy w ciągu 1 roku hej działalności.
Przekaz poszedł : kupili upadającą spółkę i szybko "uzdrowili".
Zośka, to się zgadza. Właśnie takie szybkie opchnięcie spółki (u nas akcji, jak chciał PAM) wiąże się, z pozbyciem się jej (ich)
za ułamek prawdziwej wartości. Przekonywałem o tym pana RM i innych, ale nie chcieli w ogóle słuchać.
Tyle tylko , że nikt nie dawał żadnej gwarancji , że ta kasa dla leszczy pojawi się od konkretnego roku .
Ba, nawet inwestor -kolejny, był anonimowy by nie powiedzieć " poszuka " go inwestor tzw.finansowy.
Gdy masz wiele niewiadomych ,przestajesz wierzyć ,że rozmowy są poważne ...by już dalej nie rozwijać tematu.
Bo dla niektórych akcjonariuszy w tym mnie,
-" lepszy wróbel w garści ...
To może Realisto zajmiemy się jeszcze pozostałymi biedakami tzn.grubasami i gamoniami,bo drobnica zostanie przymusowo wykupiona.Otóż ci frajerzy będą jedynymi posiadaczami aktywów liczących co najmniej 4 miliardy baryłek ropy.Z tego połowę weźmie TOTAL ,który będzie wiercił ,płacił podatki ,zajmował się transportem i sprzedażą a nasi biedacy leżąc wentylem do góry przez 30 lat wyciągną w sumie po ok. 60 tys zł. za jedną akcję.Ech tam ja bym aż tyle nie chciał.
Realisto, wklejam wpis @eliasza, by mocniej wybrzmiał , choć chyba Ty takiego scenariusza nie zakładałeś (ja chyba też nie )
Otóż jak się wczytać , to Eliasz zaklada 2 współwłaścicieli (poza leszczami którzy jak pisze będą wykupieni -przymusowo ,czyli ochłapy)
a mianowicie : tym który ma techniczne możliwości wydobycia itd. i "oni" czyli obecni grubasy ( póki co ,bezimienni) - leżący do góry brzuchem i czekający na płynąca kasę. A że oni już są bogaci , to im nie przeszkadza , że dwa pokolenie ich rodzin ,będą odbierać ta kasę.
Czy taki mógł by być ten scenariusz ?Nie wiem , ale możliwy .
Dlatego powtórzę -ja wolę (za przysłowiem)"wróbla w garści niż gołąbka na dachu.
Choć równie dobrze może już nic z tych naszych układanek nie być zrealizowane .Dlaczego ? To się zapewne okaże .
Zośka, ja przyjąłem hipotetyczne a jednocześnie według mnie mocno prawdopodobne rozwiązania.Jak będzie,to się okaże.Ale spór z Realistą rozpoczął się od zakwestionowania ewentualnej ceny sprzedaży 800 zł za akcję PAM-u .Twierdził mianowicie,że taka cena jest wygórowana i to może wystraszyć ewentualnego inwestora. Sądzę,że Realista przeoczył tu jeden ważny problem.Inwestora interesuje nie cena jednej akcji lecz to ile zapłaci za całą inwestycję.I właśnie w tym tkwi tak korzystne rozstrzygnięcie dla akcjonariuszy PAM-u.Bo nominał tzn. 160zł przy sprzedaży wszystkich 15mln akcji staje się ceną 5 razy większą tzn. 800 zł. za akcję.Dlatego przy sprzedaży akcji PAM-u będziemy rozumieli,że sprzedając po cenie nominału ,sprzedajemy po 800 zł za jedną akcję.A ostatecznie po ile dostaniemy .to zależy od wynegocjowanej ceny za całą inwestycję.Dlatego popieram pomysł p.Prezesa Małeckiego sprzedaży na takich warunkach akcji PAM.
Wszysto się zgadza. Każdy ma prawo wyboru. Chodziło mi o to, że cena akcji dla jednorazowej hurtowej transakcji,
siłą rzeczy, musi być ułamkiem całkowitej warości surowców złoża. A jaki to ułamek, to już sprawa negocjacji z nabywcą. Trzeba być tego świadomym. Pozdrawiam
Re: Do Realisty_ REALNA WARTOŚĆ AKCJI~Magik odpowiada ~Magik2022-06-03 18:32IP 31.0.32.*
Wątek pgnig na ile lat wystarczyłby złoża w Kazachstanie na ile lat przejmując koncesje Orlen zapewniłby bezpieczeństwo energetyczne wszyscy piszą o problemach że sprowadzeniem surowca w bezpieczeństwie energetycznym chodzi o alternatywe tak więc można pchać to nawet do Chin ale co trzeba mieć złoże czyli zabezpieczenie otg emba czary mary
Dnia 2022-06-04 o godz. 13:54 ~eliasz napisał(a): > Zośka, ja przyjąłem hipotetyczne a jednocześnie według mnie mocno prawdopodobne rozwiązania.Jak będzie,to się okaże.Ale spór z Realistą rozpoczął się od zakwestionowania ewentualnej ceny sprzedaży 800 zł za akcję PAM-u .Twierdził mianowicie,że taka cena jest wygórowana i to może wystraszyć ewentualnego inwestora. > Sądzę,że Realista przeoczył tu jeden ważny problem.Inwestora interesuje nie cena jednej akcji lecz to ile zapłaci za całą inwestycję.I właśnie w tym tkwi tak korzystne rozstrzygnięcie dla akcjonariuszy PAM-u.Bo nominał tzn. 160zł przy sprzedaży wszystkich 15mln akcji staje się ceną 5 razy większą tzn. 800 zł. za akcję.Dlatego przy sprzedaży akcji PAM-u będziemy rozumieli,że sprzedając po cenie nominału ,sprzedajemy po 800 zł za jedną akcję.A ostatecznie po ile dostaniemy .to zależy od wynegocjowanej ceny za całą inwestycję.Dlatego popieram pomysł p.Prezesa Małeckiego sprzedaży na takich warunkach akcji PAM.
nie pieprz głupot - bo nawet jeśli akcje gamonia są w pamie to na pewno nie moje więc nie jest to 15 mln - ile akcji posiada pam że się tak tym pamem podniecasz 15 mln????
Dnia 2022-06-03 o godz. 17:34 ~eliasz napisał(a): > Zarówno u Ciebie jak i u wielu nowonickowców Bankiera pojawiła się maniera obniżania możliwej do osiągnięcia ze sprzedaży ceny za jedną akcję Petrola.Było tak między innymi w założonym przez Borysa wątku{1.06 środa) w którym ostro zareagowałeś na wysuniętą przez Rampampam-a sugestię,że ze sprzedaży jednej akcji możemy dostać 800 złotych.Z formy i treści twoich pisanych wypowiedzi wynika,że jesteś osobą wykształconą {nie robisz nawet błędów interpunkcyjnych).Dlatego mocno dziwi mnie tak słaba umiejętność prymitywnej arytmetyki. > No więc skup się.Gdyby przyjąć hipotetycznie i szacunkowo następujące principia: > 1.ORLEN kupuje udziały w działce Shyrak 1 dające prawo do eksploatacji 1-go (wartość zaniżona) miliarda baryłek ropy poprzez kuno wszystkich akcji PAM-u. > 2.Pozostali akcjonariusze tzn.grubasy,gamonie i trochę drobnicy mający w sumie 80% akcji będą związani umową eksploatacyjną z Totalem na zasadzie fifty-fifty.Mają oni 4 mld baryłek > Gdyby tak było, to łatwo policzyć,że przy aktualnej cenie ropy i przy 7%-12% od watości PAM posiada > 110$ za 1 baryłkę*4,2zl *1mld baryłek*7%=30miliardów złotych. > zatem jedna akcja to co najmniej 10tys .zł. > Teraz już wiesz Realisto.
Jeśli doszłoby do sprzedaży to W biznesie nie ma sentymentów , nie robi się prezentów, cena rynkowa A nie promocyjna. Po to robi się szacunki oprobowania, żeby oddać za 1%? Nie z nami takie numery.
eliasz dobry matematyk wam policzył co i jak, ale realia sami wiecie jak wyglądają. Dalej twierdze że nominalna cena nie byłaby zła choć Prawda wspomniał ze stawka wzrosła. I dobrze.
Nie takie spolki jak petrolinvest sa kupowane, podam przyklad king&oko czy jakos tak, spolke przejął petrolinvest w sterach z Krauzem za kilkadziesiat milionow potem spolka sie rozplynela bo sie okazalo ze siedzial juz tam wierzyciel i nikt normalny by w nia nie wlozyl nawet zlamanego grosza. A tu taka checa choc to pewnie wyprowadzenie pieniedzy ze spolki choc ja sie nie znam, duzo jest takich kwiatkow
Nie powiem, bardzo miło się czyta te wyceny i wszystko tak logicznie i przejrzyście wyliczone tylko co z tego??? Przyłączam sie do forumowych realistów którzy woleliby mieć przysłowiowego wróbelka w garści, tylko żeby to już w końcu nastąpiło, a nie za x lat.
Sprzedać Niemcom złoża oni je wezmą z pocałowaniem ręki !