W sumie wspaniale zachowuje się kurs EGH biorąc pod uwagę trendy rynkowe. Lepiej niż złoto, obligacje i ETH.
Rozstałem się ostatnio z akcjami. Miałem je z rok. Kupowałem między 6 a 8 złociszy. Wywaliłem w okolicach 10zł. W sumie nie powinienem narzekać, ale...
Czuję się zmęczony i rozczarowany tą inwestycją. Ile można czekać, aż spółka coś dowiezie? Goście budują osiedle. Prezes pięknie o nim opowiada. Jakie nowoczesne. I nie są w stanie sprzedać 4 z 8 wybudowanych już domów? Z tych 8 wybudowanych mają 2 zarezerwowane i ZERO sprzedanych?!!! Już nie mówię, że deweloperzy potrafią sprzedać połowę, zanim łopatę wbiją w ziemię. NIe potrafili sprzedać żadnego przy mega bańce na nieruchomościach, którą teraz wibor zatrzyma? Nie można z tego było wypłacić solidnych 20% dywidendy? Tak zachęcić inwestorów? Zamiast tego prezes co parę miesięcy pięknie opowiada o mikrostacjach, w zasadzie to samo. Opowiada o głównym parkiecie, o wyższej kapitalizacji. Piękne historie. Tylko że inwestorów się zachęca efektami. Przynajmniej tych, co siedzą na rynku minimum kilka lat i zaczynają łapać o co chodzi.
Podsumowując, dzięki za wspólne inwestowanie w Dolinie Dramy. Życzę szanownym kolegom po fachu, żebym za parę lat żałował, że nie poczekałem aż EGH wypchnie ALE z WIG20. Pozdro :-D
Ta spółka to niestety oznaka stagnacji. Skala biznesu nie uprawnia do przejścia na główny parkiet. Dodatkowo inflacja przejada zyski z ostatnich kwartałów. Marża jest relatywnie niska, dużo więcej klientów do mikrostacji nie dochodzi aby zwiększyć biznes x X. Osiedle domków przy tej koniunkturze przyniesie zysk, ale z następnymi nie powinni się spieszyć.
"dużo więcej klientów do mikrostacji nie dochodzi aby zwiększyć biznes"
Skąd te informacje? Skąd informacje o marży? info z Q1 pokazuje że jest wręcz przeciwnie. Czekamy na wyniki za cale półrocze.
W I kwartale 2022 r. podłączono 45 przedsiębiorców do istniejących Mikrostacji.pl, co w porównaniu z I kwartałem 2021 r. stanowi wzrost o ok. 185%. W całym roku 2021 tych połączeń było 63.
Kolejny kwartal zapowiada się slabo.
Kupili sporo blach gdy były drogie a teraz blacha staniała okolo 30% i będą straty. Musza to sprzedać. Pracownikom juz premie obcieli. Moze reszta działalności coś lepiej pójdzie.
No nie wiem, z tego co się czyta wynika, że ceny nieruchomości rosną, ale faktycznie popyt na nie maleje.
Jeden domek został sprzedany. Fajnie byłoby się dowiedzieć, jakie są dalsze plany co do tej inwestycji, bo faktem jest, że jest to trochę niejasne (wcześniej Prezes mówił o swoistej lokacie, jednak realia się mocno zmieniły...).
EGH (EKOPOL), wiodący dostawca technologii do zarządzania gospodarką paliwową przedsiębiorstw, opublikował wyniki za III kwartał 2022 r. Spółka odnotowała przychody w wysokości 90,9 mln PLN, co oznaczało wzrost na poziomie blisko 37 proc. rdr. Za ponad połowę przychodów odpowiada autorska technologia Mikrostacje.pl.
(…) Po trzech pierwszych kwartałach 2022 r. spółka osiągnęła zysk netto na poziomie 2,4 mln PLN, a EBITDA wyniosła nieco ponad 4 mln PLN. (…)
- Miniony kwartał był okresem stabilizacji dostaw paliw płynnych oraz nieustanną obserwacją i analizą cen tego surowca w obrocie. Pomimo trudnej sytuacji gospodarczej Ekopol dzięki swojemu wieloletniemu doświadczeniu oraz gwarantowanym dostawom nie doświadczył żadnych trudności w kwestii zakupu produktów, a sama sprzedaż paliwa odbywała się bez większych problemów dzięki technologii Mikrostacje.pl, którą stale staramy się rozwijać. Pracujemy nad jej unowocześnieniem i o finalnych efektach poinformujemy w oddzielnym komunikacie. Liczba klientów korzystających z Mikrostacji z każdym kwartałem się powiększa – komentuje Andrzej Piecuch, Prezes Zarządu Ekopol Górnośląski Holding SA.
Technologia Mikrostacje.pl odpowiada za ponad połowę całości przychodów spółki oraz jest jej najrentowniejszym segmentem działalności. Ze względu na rosnące ceny energii dużym zainteresowaniem cieszył się segment fotowoltaiczny. Oferta paneli fotowoltaicznych jest skierowana do odbiorców paliw płynnych stosujących technologię Mikrostacje.pl. Proponowana przez spółkę oferta mini-elektrowni fotowoltaicznej finansowej zużytym olejem napędowym daje niespotykany na rynku efekt synergii.
Wszedłem na forum po ponad roku, z ciekawości i co mnie ominęło? Kurs 20% niżej. Dywidenda 20pare groszy xD Jakieś opowiastki o wodorze XD
Aha, drodzy inwestorzy mniejszościowi po fachu. Drogie mięso armatnie, dla wszystkich bajkopisarzy z new connect, którzy mają potrzebę zaspakajać swoje prezesowskie ego waszym kosztem. Jedna podstawowa zasada inwestowania - jak spółka nie dowozi, to się jej pozbywa. Tyle.
Myślicie, że z tych 700k zysków za 6m dostaniecie jakąś kasę? Nawet jak sprzedadzą domy, i będzie 10m zysku to Prezes jasno powiedzial: spółka jest dla Niego wszystkim! To będzie wolał, żeby kasa została w spółce na kolejne ambitne projekty - np. domy, wodór, ropa z łupków, satelity? Czy bedzie wolał żeby wylądowała na waszym koncie?
W takich spółkach zyski firmy przekładają się na pensje i premie załogi oraz kontrakty podwykonawców, a nie na dywidendy.
Po co sie meczyc? Byle obligacja skarbowa da dzis lepszy zwrot. Jak bedzie jakas podbitka, zastanów się, czy jest sens inwestować w dolinie xD
Komentarzem jest ponowny spadek cen akcji. Miejcie litość nad prezesuniem. Nie zadawajcie mu niewygodnych pytań. Toż on jest jak jego koledzy pisiory. Dostali się do władzy jako gołodupce a teraz co rusz słychać jak obracają prywatnymi milionami. Prezesunio przecież nie jest gorszy od swoich nowobogackich kolesiów. Nie może się dzielić z innym zyskami bo prosperita już się skończyła. Teraz musi jak najwięcej zagarnąć dla siebie, bo jak pisiorki stracą władzę to nie będzie już z czego brać. Redukcja, obniżka, likwidacja - to będą najczęściej powtarzane słowa w Ekopolu. Nie odpowie na wasze pytania, bo tacy jak on chętnie gadają jak im coś wyjdzie. A teraz nic mu nie wychodzi oprócz zakamuflowanego wyprowadzania zysków z firmy. Technologia mikrostacje.pl., wodór jako paliwo przyszłości, budowa wyodrębnionego w strukturze organizacyjnej Ekopolu "Biura Badań i Rozwoju" a wcześniej "Zielone Ptakowice" to hasła czysto propagandowe. Ale dobrze brzmią. Zwłaszcza, gdy prezesunio przy kieliszku opowiada swoim kolegom pisiorkom o swoich fantazjach inwestycyjnych. Tymczasem, od ponad dwóch lat cena akcji Ekopolu spada... i chętnych do zakupu tego papieru jest coraz mniej.
Data sporządzenia: 9-12-2020 przy cenie akcji: 7,25
"Zarząd Ekopolu Górnośląskiego Holding Spółka Akcyjna z siedzibą w Piekarach Śląskich (dalej "Spółka") informuje, iż w dniu 09 grudnia 2020 r. podjął uchwałę w sprawie przyjęcia planów rozwoju Spółki na lata 2020-2023. Wśród celów do realizacji Spółka wymienia m.in.: - rozpoczęcie działalności w obszarze fotowoltaiki: dystrybucję rozwiązań fotowoltaicznych oraz budowę farm w celu ich późniejszej odsprzedaży, - zakończenie projektu deweloperskiego „Dolina Dramy”, osiedla 25 nowoczesnych domków jednorodzinnych. Realizacja powyżej wymienionych działań strategicznych istotnie przyczyni się do wzrostu wartości Spółki, co pozwoli na osiągnięcie odpowiedniego poziomu kapitalizacji (ok. 54 mln zł), niezbędnego do zmiany rynku notowań na Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie. Spółka planuje do 2023 r. stać się kompleksowym dostawcą rozwiązań paliwowo-energetycznych."
Panie Prezesie! Dasz pan radę do końca roku!? A jeśli nie, to może jakieś wyjaśnienie dla akcjonariuszy? Postaramy się to zrozumieć. Dalszego milczenia jednak nie zrozumiemy.
Spokojnie, akcjonariat się utwardza. He,he,he. Szwagier mi mówił, że kolarzowi będzie trudniej odkupić akcje - pod warunkiem, że chce je odkupić he,he,he. Na bananie wiele spółek których zarząd chętnie dzieli się z drobnymi. A Ekopolek co - trzy czy cztery procent dywi - obligacje EDO dwa razy lepiej płacą w pierwszym roku. Bez ryzyka, z dowolną płynnością.
A tutaj - marność nad marnościami. Płynność dramatycznie niska, informacji zero, problemy z dzwiękiem na wywiadach internetowych a spółka rzekomo także technologiczna. Słuchawki z mikrofonem to nie jest znaczny koszt.
Kurcze, muszę przypominać o tym poście, bo to najlepszy komentarz jaki mi na bankierze wyszedł. Tylko z tym Wig20 trochę popłynąłem.
Jak leci akcjonariacie. Domy sprzedane i tylko 1 mln zysku w rok? Co to za kreatywna księgowość.
Może trzeba wracać, co sądzicie? XD