• KPO Autor: ~ToMike [194.181.129.*]
    Tak jak w innym watku cos od jakiegos czasu jest na rzeczy w kwestii KPO
    https://businessinsider.com.pl/gospodarka/komisja-europejska-moze-zatwierdzic-polskie-kpo-padla-data/bhcm1gj

I kurs tez jakby nieśmiało sie ruszał
  • Re: KPO Autor: ~fck [31.0.80.*]
    Czas przekomarzania się kończy.
    Zaczyna się czas zarabiania. Niech tylko trwale i na obrotach wejdzie powyżej 22,4. Będzie tak, kiedy ktoś połknie strażnika batonika na 22.
  • Re: KPO Autor: ~fck [31.0.75.*]
    Dzisiaj Ursula ma zapalić zielone światło dla KPO.
    Pewnie wtedy wrócimy pod 27. Jak myślicie?
  • Re: KPO Autor: ~yogeeboo [185.25.122.*]
    KPO było do odblokowania przez naszych "kochanych rządzących" ale im te unijne pieniądze nie są potrzebne...
    Kary płacić wolą...
    Za wcześnie jeszcze jest...
    Na pół roku przed wyborami się zgodzą na unijne warunki i będą się chwalić ile to kasy dla społeczeństwa unii z gardła wyrwali...
    Teraz gdyby się dogadali - to jeszcze wyborca by zapomniał kto te kasę "wywalczył". Dodatkowo będzie mało czasu na wydanie i będą tylko mówić ile to kasy - a nie będzie jeszcze widać na co ona pójdzie. Dziś by wzięli a za rok z hakiem ludzie by się pytali: "panie a gdzie te tory wybudowane, gdzie te CPK itp.". A tak - jeszcze nie ma bo dopiero co dostaliśmy
  • Re: KPO Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    @yogeeboo no i niestety masz rację. Znowu będzie robienie na wczoraj, jak w 2015 roku Darty i inne.
    Tylko błąd PiS polega na tym, że my powinniśmy robić swoje, a nie oglądać się na zgodę Brukseli. Kary potrącać ze składek a za zatrzymanie KPO wystawić im notę odsetkową. Można nie lubić PiS ale w sprawie KPO zwłaszcza Ziobro ma rację . KE nie ma żadnych podstaw do "mrożenia" kasy. Po prostu nie ma takiego przepisu, by mogli to robić. Zachowują się jak szatniarz z "Misia", dlatego nie powinniśmy ulegać tylko wypowiedzieć żyrowanie kredytów państwom-bankrutom (oni się tego boją bo im rentowność się posypie), pożyczyć na wolnym rynku na % lepszy niż eurokołchoz, bo nadal mamy lepszy rating i dodatkowo zaszachować kilkoma WETAMI. Już jedno poszło i Ursula Von... lekko drgnęła udając, że to WETO w sprawie 15% od koncernów nie miało związku z KPO. Aha... wg mojej wiedzy miało. Najgorsza jest bierność. Jeśli do 9 maja KE nie odpuści zobaczycie, że zawetujemy cały ten eurokołhoz i wyjdziemy na tym lepiej niż na żyrowaniu bankrutów. Ursula i Niemcy grający wraz z Putinem na osłabienie Polski doskonale to wiedzą, dlatego chcę przegranej Ukrainy by Polska graniczyła z Rosja od Królewca po Bieszczady. Nie uda się im to.
    Ameryka i zwłaszcza Wielka Brytania wróciły do gry na Międzymorzu i pośrednio Jedwabnym Szlaku kolejowym, na którym Polska jest i będzie kluczowa...
    @PPP - jeśli zgadzasz się z tym co napisałem wyżej (@yogeeboo no i niestety masz rację), to chyba nie zrozumiałeś co chciałem powiedzieć.
    Ja obecnych rządzących uważam za wyjątkowych nieudaczników, a pana Ziobro chyba nawet bardziej... Jak nie chcieliśmy kasy z KPO - bo to "żyrowanie kredytów państwom-bankrutom" to wystarczyło do programu nie przystępować. Ale my ta kasę chcemy/chcieliśmy.
    Odnośnie: "pożyczyć na wolnym rynku na % lepszy niż eurokołchoz, bo nadal mamy lepszy rating" - to ostatnio nasi rządzący bardzo usilnie starają się, żeby kraje europejskie chciały kupić nasze obligacja (bo kasy jednak brak i deficyt będzie dużo większy) - i jakoś tabunu chętnych nie ma.
    Mimo ułomności organizacji jaką jest Unia Europejska nie nazwałbym jej "eurokołhozem" i nie uważam, że dzięki Unii osiągnęliśmy mniej niż osiągnęlibyśmy gdybyśmy do Unii nie przystępowali. Ja dobrze pamiętam lata 90-te w Polsce. Jak wyglądał nasz kraj, jakie były drogi, jak wyglądały miasta, jak się ludziom żyło. Wolę obecne czasy.
    P.S. Ameryka to ostatni kraj, który życzy dobrze Nowemu Jedwabnemu Szlakowi - dla nich to zagrożenie a nie szansa. To ominięcie szlaków morskich do Europy kontrolowanych przez amerykańską marynarkę. Więc Ameryka czego, jak czego, ale tego szlaku nie popiera...
    Uzupełnienie odnośnie pożyczania przez Polskę na wolnym ryku - żeby nie było, że spod dużego palca wziąłem info:

https://businessinsider.com.pl/finanse/rzad-szuka-pieniedzy-za-granica-ekonomisci-trzeba-zacisnac-pasa/svbpylv

"Jednocześnie ostrzega, że finansowanie zagraniczne, ze względu na ryzyko geopolityczne, będzie droższe niż krajowe. Na dodatek pozyskanie go wymaga znacznie większego wysiłku — w końcu trzeba przekonać inwestorów, że kupowanie polskiego długu będzie dla nich bezpieczne i opłacalne."

"Wszystko jest kwestią ceny. Jeśli zaoferuje się bardzo atrakcyjne warunki z wysokimi rentownościami (które powiększają koszty dla emitenta), to inwestorów się znajdzie. Należy jednak oczekiwać znacznej różnicy, jeśli chodzi o spread." 

Wątpię żeby było taniej niż KPO... Bo mamy dobry ranking.... :)
    @yogeeboo doskonale zrozumiałem, co napisałeś dlatego po kolei:
    1. Nie bronię durnych pozycji negocjacyjnych, bo były złe i tu z Tobą zgoda.
    1. cyt.: "Ziobro chyba nawet bardziej... Jak nie chcieliśmy kasy z KPO - bo to "żyrowanie kredytów państwom-bankrutom" to wystarczyło do programu nie przystępować.
    I tu brak z Tobą zgody, bo przypominam, że to właśnie Ziobro mówił, aby nie przystępować na tych za sadach, bo to będzie szantaż.
    I właśnie za krytykowanie przyjęcia absurdalnych warunków negocjacji w grudniu 2021 z rządu wyleciał Kowalski od Ziobry. Nie rozumiem dlaczego teraz wszyscy plują na Ziobrę skoro to on miał rację? Niech tłumaczy się Jabłoński z MSZ lub Szymański ds. UE
    2. Rating Polski był doskonały w grudniu 2021 i wtedy należało emitować obligacje dla KPO. Teraz - owszem - masz rację jest dużo gorzej, ale nadal mamy lepszy rating niż UE w ramach wspólnego worka KPO. Nadal nam się opłaca. I tu nowość. Wczorajsza wizyta w Polsce Banku Światowego po 7 latach przerwy to wyraźny znak, że słabnie pozycja EBI i KE. Właśnie dostajemy i dajemy wyraźny sygnał, że znajdziemy inne źródło sfinansowania obligacji dla KPO. A skąd jest źródło? W istocie z USA i systemu wielkich tuzów finansowych, które zwietrzyły interes w tym, że mogą wypchnąć z gry Europejski Bank Inwestycyjny. I tak się stanie, jeśli KE natychmiast nie odblokuje kasy. My wyjdziemy z euroobligacji, bo prawo nam na to pozwala i to bez sankcji, skoro nie wypłacono KPO, a Unia dostanie nagły wzrost rentowności euroobligacji za co zapłacą wszyscy dłużnicy poza Polską.
    3. Z Nowym Jedwabnym Szlakiem jest dokładnie tak samo jak z Kanałem Sueskim. Kiedy go budowano Anglicy mówili, ze jest "nieopłacalny" :DDD i "będzie szkodził środowisku" :DDD. No popatrz jakimi wtedy już byli ekologami. Po przejęciu kontroli nad Kanałem przez Brytyjczyków, kanał stał się mega dochodowy i nie szkodzi. Kiedy Amerykanie przejmą kontrolę nad potokiem towarów na Nowym Jedwabnym Szlaku w Europie Środkowej, przestanie im przeszkadzać. I właśnie po to jest Międzymorze / Trójmorze i po to Amerykanie i Brytyjczycy wspierają Ukrainę, i po to Bank Światowy wczoraj był w Polsce.  

Tak, że ten...
    Podsumowując, będą potrzebowali ciężkich lokomotyw. I raczej nie Niemieckich tylko z układu Trójmorza. Newag może tylko zyskać, jeśli się ułoży. A, że się układa, to widać po sojuszu z Pesą i robieniu homologacji na konkretne kraje Trójmorza + Niemiec.

Odnośnie lokomotyw - pełna zgoda - też na to liczę i dlatego jestem na tej spółce ;).
    Odnośnie finansowania/obligacji - to jednak podtrzymuję swoje zdanie - że tanio nie będzie - ja ogólnie jestem za tym, żeby Państwo nie mogło się zadłużać. Bilans musi być na zero, ewentualnie w dobrych czasach - na plus, a nie nawet w dobrej koniunkturze się zadłużamy!
    Odnośnie Jedwabnego Szlaku - to:
    po 1. - nie po to Chińczycy inwestują ogromne zasoby, żeby im to Amerykanie mieli kontrolować - i prędzej będzie III wojna niż to Amerykanie przejmą
    po 2. - to ja jako obywatel tego kraju - wolałbym jednak, żebyśmy to My mieli kontrole nad naszym odcinkiem szlaku a nie Amerykanie
    P.S. - Przypomnij mi co Amerykanie zrobili za darmo dla jakiegoś kraju?
    Zasadniczo się z Tobą czym yogeeboo zgadzam.

Tylko musimy manewrować, bo ewidentnie Niemcom zależy na tym, aby Ukraina upadła i Polska graniczyła z Rosją od Królewca po Bieszczady. To jest ogromne realne ryzyko strategiczne i wtedy wyłącznie Chiny będą dyktować warunki na Jedwabnym Szlaku. Nawet nie Rosja. A my będziemy musieli siedzieć cicho i zmieniać rządy tak, jak nam Paryż - Berlin - Moskwa nakażą.

Pełna zgoda, że USA nie serwuje darmowych obiadów. Dlatego na naszych oczach przejmują od Rosji rynek Gazu a od Niemiec kontekst energetyczny np. poprzez energetykę jądrową (sprzedają nam technologię SMR-ów), masę drogiej ale też nowoczesnej broni i dali zielone światło na SaudiAramco w ORLENIE.
    Pomimo tego obfitego haraczu za bezpieczeństwo, trzeba sobie to uświadomić z bólem, że DZISIAJ sami nie moglibyśmy się obronić przed strefą zgniotu Rosja-Niemcy. Niestety to są bezwzględne i trudne dla Polski fakty. Ale to się zmienia. To też widać, że zaczynamy swoją grę i ją wygrywamy podbijając cenę, jaką muszą zapłacić Amerykanie za pozostawianie swą strefa wpływów na Międzymorzu. I jest nią m in. zastępowanie w polityce obronności Niemiec Wielką Brytanią i właśnie Polską.

Wracając do Jedwabnego Szlaku, TAK Chiny go budują a Ameryka chce mieć wpływ na terenie Polski na przestawianie zwrotnic. Na koniec i tak to my będziemy decydować kiedy i jak je przestawimy i do którego portu. Bo to nie łamie zasad UE. Jedynie nie możemy zamknąć granicy.

Tak czy owak bardzo na tym skorzystamy, tak jak kiedyś skorzystała Korea Południowa.
    NEWAG też bardzo skorzysta, jak będzie mądry i skupi się na nowoczesnym, konkurencyjnym taborze a nie na durnej spalarni pieniędzy. Bo węgiel właśnie wrócił do łask i to na wiele lat. Będzie tańszy od spalarni i jej amortyzacji.
  • Re: KPO Autor: ~fck [31.0.84.*]
    Yogurt
    Nikt Ci nie da tyle co Ursula obieca. Ta Unia powoli przestaje istnieć. Od lat chcą nas wypchnąć jak Anglię z tą różnicą, że chcą przekazać Moskwie.
    Turkom za nic zapłacili 6 miliardów Euro... Unia różnych prędkości i zasad. Ch... z nią
    Najlepiej przeczytaj
    https://www.tysol.pl/a82205-ke-nie-planuje-nowych-funduszy-na-wsparcie-krajow-przyjmujacych-uchodzcow-z-ukrainy#.YlV77CTJBnE.twitter
  • Re: KPO Autor: ~fck [31.0.88.*]
    Strasznie długo na to KPO czekamy, ale może to już wkrótce. Wtedy wykorbi, że nie będzie nam potrzebna pierdzielona jalmużna z dywidendy.

https://medianarodowe.com/2022/05/05/michal-dworczyk-uspokaja-jestesmy-na-ostatniej-prostej/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
  • Re: KPO Autor: ~ToMike [77.65.160.*]
    Oby. Bo jeśli chodzi o dywidendę to jest to niemiła niespodzianka. Obstawiałem 0,5 zł- 1zł/ na akcję. No chyba że pieniądze zarząd przyszykował na jakieś mądre przejęcie typu Medertrans który jest na sprzedaż to ok ... ale przecieków brak
  • Re: KPO Autor: ~LOLek [94.172.196.*]
    To świetna spółka, chętnie bym ją zobaczył wkrótce po 15 pln żebym mógł dokupić do portfela długookresowego!!!
[x]
NEWAG -1,50% 105,40 2026-03-27 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.