• Jest strategia Autor: ~Lolek [37.248.158.*]
    https://stooq.pl/n/?f=1479141
    Zakładają ponad 60mln ebitda w ciągu trzech lat, akwizycje i zwiększenie lewarow, pięknie
  • Re: Jest strategia Autor: ~robi007 [185.246.205.*]
    Zakładać to oni sobie mogą wiele rzeczy. Wyniki tragedia. Jak dla mnie spółka ani dywidendowa ani wzrostowa. Kierunek 3zł. Zresztą jak nawet ogłoszą dywidendę to będzie ona groszowa.
  • Re: Jest strategia Autor: ~inf [89.71.241.*]
    odkąd wypłacili wysoką dywidendę w 2021 zaczęły się kłopoty
    może na przekór, inne podejście wprowadzi nową jakość?
    prawda jest taka, że to nie jest wielka firma, która mogła stać się dywidendowym arystokratą :/
  • Re: Jest strategia Autor: ~lolek [37.248.158.*]
    wyniki są za 2021r a mamy praktycznie kwiecień 2022r. to już za nami, wszystko w cenie, mimo to wyniki spolek zaleznych sie poprawily, a tam nie ma integratorki, tylko same technologiczne, autorskie produkty i to zaczyna ladnie hulac. Ostatnie dwa lata siły zbrojne byly przychodowo najwiekszym klientem, a idzie gruba i kosztowna modernizacja sił zbrojnych. W energetyce tez Polska musi przyspieszyc, zwlaszcza na poziomie wydajnosci, a to oznacza stosowanie inteligentnych rozwiazan i przede wszystkim rozproszenie zrodel, a tu ATende ma zielony wodór i pilotowe osiedla z magazynami energii. Ostatnia dywidenda to bylo dyskonto dla duzych udzialowcow, ktorzy musieli zatwierdzic zmiane kierunku dzialania atende i zabezpieczyc sobie kase, Szwed zgarnal 10 baniek i poszedl na emeryture, dal zielone swiatlo na zmiany. Odbieranie Atende przez pryzmat jednego, wyjatkowego i slabego roku to amatorszczyzna. Ta firma zawsze miała zysk netto i zawsze wyplacala ok 5% dywidendy, wciaz ma bardzo dobra sytuacje finansową i ogromne możliwości lewarowania rozwoju. Według mnie jeśli zarząd dowiezie prognozy to wycena na 8X EBITDA dla spółki technlogicznej, działającej w najmocniej rosnących obszarach to wciąż będzie okazja
  • Re: Jest strategia Autor: ~Marcin [89.64.74.*]
    Strategia - dramat. Zero konkretu jak osiągną planowane wyniki, tylko stwierdzenia że będzie kolorowo i pięknie. Na koniec 2022 cena 3PLN za akcję to będzie max. Stopy procentowe idą w górę więc dywidendy typu 5% dla spółek dywidendowych to śmiech na sali a oni nie są w stanie nawet tego osiągnąć. Wzrost EBITDA w dużej mierze ma być wynikiem akwizycji - kto kiedykolwiek pracował w M&A wie jakie są problemy z integracją biznesów. Do tego jak mają być sfinansowane te akwyzycje? W sytuacji bąbla na wycenach wychodzi na to że przepłacą za jakiś biznes, wydadzą kupe siana na integrację aby osiągnąć podniesienie EBITDA. Do tego presja inflacyjna zarówno na komponenty jak i na wynagrodzenia w IT. No i w końcu kwestia pandemii która spowodowała że Polscy informatycy mogą swobodnie pracować dla spółek z US czy zachodniej Europy za wyższe stawki, na bardziej ambitnych projektach i bez konieczności wyjazdu z Polski.

• Re: Jest strategia Autor: ~lolek [37.248.155.*]
    Widac, ze nie znasz spolki i nie byles na konferencji, do tego sam sobie zaprzeczasz. Piszesz, ze nie podali jak powieksza ebidta, a potem piszesz ze zrobia to glownie przez akwizycje, piszesz ze rosna stopy procentowe, a pozniej piszesz ze wysokie wyceny do MA sie utrzymaja. Skoro pracowales w MA to wiesz, ze jak stopy rosna, rosnie wpolczynnik kapitalizacja i rosnie stopa wolna od ryzyka, wiec wyceny dla MA sila rzeczy beda nizsze, to sa podstawy. Piszesz ze 5% dywidendy to malo, pokaz mi powazna spolke, ktora rok w rok placi powyzej 5%, do tego jakbys znal strategie to bys wiedzial ze stopa dywidendy bedzie znacznie nizsza od tej pory, bo znaczna czesc zysku bedzie finansowala rozwoj. Nie zadales sobie trudu policzenia ile przychodu bedzie z samych znaczacych umow podpisanych w 2021, a to tylko wierzcholek gory lodowej bo reszta nie musi byc raportowana. Pytasz z czego zrobia te akwizycje, jakbys znal startege to bys wiedzial, ze z bankow oraz niewykluczja wspolnych przedsiewziec z funduszami PE, typowo finansowymi inwestorami. Piszesz o tym, ze inflacja i wszystko drozeje i pracownicy IT moga pracowac zagranica. Ciekawe jak wg ciebie integratorzy beda robic siec w USA siedzac w Polsce, pozatym zagranica bierze albo najlepszych programistow takich co w Polsce zarabiaja 30k plus miesiecznie, albo najtanszych klepaczy kodu, ktorych na rynku wbrew pozorom jest pelno.
    edit: mialo byc spada wspolczynnik kapitalizacji jak rosna stopy. Jeszcze sprawa rosnacych kosztow, akurat IT nie potrzebuje stali, ropy i plodow rolnych do produkcji, a prawdziwa inflacja jest tam i nie jest to 10% rocznie. Pokaz mi sektor ktory ma mniejsza presje na marze niz IT.
  • Re: Jest strategia Autor: ~mate00 [194.39.218.*]
    Pisał, że przy rosnących stopach proc., 5% dywidendy to mało, podczas gdy obligacje korporacyjne dają około 8%.
    zadluzony po uszy CCC placi 4,5% ponad wibor, to o czym tu mowa? mozesz zgarnac 8% a ryzykujesz caly kapitał. Jest presja na marze i duze ryzyko, ze drogo pozyskany kapital wywroci firme i nie zobaczysz zlotowki z obligacji. Serio ktos traktuje inwestycje w spolke techologiczna jako alternatywe do obligacji korporacyjnych? to policz sobie stope zwrotu z Atende od debiutu doliczając coroczna dywidende i drugi wariant przy reinwestowaniu dywidendy w akcje Atende.
  • Re: Jest strategia Autor: ~Marcin [78.9.191.*]
    oj....chyba się nie rozumiemy. Zatem powoli:
    1. nie podali jak podwyższą EBITDA - to że napiszą że x% wyjdzie z akwizycji a y% z wzrostu organicznego nie pokazuje żadnych konkretów. Ja też mogę powiedzieć że mój warzywniak zwiększy zyski 3 krotnie poprzez przejęcia ale kogo, kiedy, gdzie i dlaczego już nie napiszę...Poza tym przejęcia mają tylko i wyłącznie sens jeśli są synergiczne z obecnym biznesem. Historia pokazuje, że na przejęciach najlepiej wychodzi przejmowana spółka (bo przejmujący zazwyczaj przepłaca), zatem bez konkretów o jakie targety na przejęcia chodzi bardzo ciężko uwiarygodnić liczby.
    2.Niby 'spółka technologiczna' ale jej przychody płaskie. Zatem nie jest to przypadek typu GAMMA a raczej niskomarżowy biznes wdrożeniowy, trochę rodem z lat 90tych. Dlatego większośc zysku szła historycznie na dywidende i dlatego dywidenda typu 5% jest po prostu smieszna. CCC nie jest tu dobrym benchmarkiem bo uplasowała swoje obligacje jeszcze przed zwyżką stóp. A do tego też nie twierdze że to dobra inwestycja.
    3. Inflacyjnie to własnie presja na płace w sektorze IT powoduje że cienkie marże jakie spółka generuje będą pod jeszcze większą presją.

W skrócie ten biznes to ani nie spółka wzrostowa gdzie niska marżowość byłaby uzasadniona dużą dynamiką przychodów i reinwestowaniem zysku w R&D ani spółka dywydendowa, ze stabilnym div yield >> WIBOR.
    Na koniec 2022 3PLN

• Re: Jest strategia Autor: ~lolek [37.248.156.*]
    szanuje sensowne argumenty, ale mam inne zdanie
    1. Jezeli mialbys warzywniak i wiedzialbys, ze pod koniec roku oddaja do uzytku nowe osiedle w okolicy i nie bedzie tam mozliwosci otwarcia nowego warzywniaka to moglbys zaprognozowac o ile wzrosnie Ci przychod. Jezeli chodzi o przejecia to, sorry za porownanie, ale zobacz gdzie FB bylby bez przejec, a przeplacal okrutnie niejednokrotnie, liczy sie potencjal i jego wykorzystanie przy pomocy wlasnych kanalow.
    2. przychody sa plaskie, ale grupa sie kurczyla o grube przychodowo podmioty, czyli jednak nie plaskie, marzowosc historyczna jest niska bo spolka byla integratorem, dopiero zaczely sie zmiany, nastepne lata pokaza wyzsze marze, ktore juz widac po lepszych wynikach spolek zaleznych, mimo tragnicznych splotow wydarzen. Przyppominam ze wyniki z 2021 to prehistoria, gielda dyskontuje juz druga polowe roku.
    3. Nie zgodze sie ze pensje IT rosna tak samo jak ceny nosnikow energi, materialow budowlanych, czy plodow rolnych. Jeżeli firmy stricte produkcyjne sa w stanie przeniesc na klienta koncowego wzrost kosztow to IT rowniez. Nowe auta podrozaly srednio 35%, a nie jest to potrzeba podstawowa. Idz do salonu mercedesa i zapytaj kiedy otrzymasz nowa Gelende, jak zamowisz teraz, odpowiadam nawet rok. Slot na Gelende chodzi po nawet 100k. Takie jest ssanie.

W skrocie spolka urosnie przede wszystkim marzowo, mniej przychodowo i bedzie posiadala nowe technologie, co tez wplynie na wycene. W Europie jest cisnienie na uniezaleznienie sie od amerykanskich technologii, a Atende juz tam funcjonuje np z Netia, czy z phoenixem przy pracach nad hologramem.
  • Re: Jest strategia Autor: ~Marcin [89.64.74.*]
    1. ale spółka nie działa w próżni, jeśli jest jakiś magiczny potencjał wzrostu rynku to inne warzywniaki też tam wejdą. Tu raczej przez analogie prezes nam mówi bedziemy przejmowali inne sklepy na osiedlu co byc moze jest jakims pomyslem ALE wiekszosc przejec konczy sie fiaskiem bo synergie są głównie na papierze, większość wyceny synergii idzie w premii dla sprzedającego a koszty integracji są zawsze niedoszacowane. FACEBOOK nie przejmowal startupow po wysrubowanych wycenach aby przez ich przejecia podniesc swoja EBITDA tylko aby nie pozwolic na wzrost konkurencji
    2. Spolka jest przychodowo plaska uwzgledniajac te podmioty zalezne, ktore sprzedali: 290m zl w 2017, 275 w 2018, 295 w 2019 i 260 w 2020 jakies 240 w 2021. Zatem uwzgledniajac inflacje to ten biznes nie rosnie od 5 lat.
    3. Pensje w IT rosna bardzo szybko i to nie tylko w tym roku, jezeli spolka miala plaskie przychody a informatycy co roku chca 10% wiecej to gdzie tu potencjal na wzrost marży? do tego: fakt że wdrożenia zdalnie nie zrobisz no ale chyba nie chodzi o to aby rozwijać nisko marżową wdrożeniówkę? a po naprawdę zdolnych inżynierów i programistów sięgną albo giganci Techu (typu google), którzy mocno skalują biznes w Polsce, albo topowi gracze z US/EU robiący naprawdę przełomowe projekty albo w końcu dobrze dofinansowane startupy. Atende to taki trochę skapcaniały gracz 'in the middle'.

• Re: Jest strategia Autor: ~Sowa [5.173.31.*]
    Fajna dyskusja! Dwa zdania i rzeczowe argumenty. Mi osobiscie chyba bliżej do koncepcji Marcina. Jestem na tym Forum od dawna papiery kupilem tanio, duza czesc sprzedalem po odcieciu dywidendy, ale sporo mi zostalo, wiec pewnie jakos mocno obiektywny nie jestem. Pisalem ze ponownie zainteresuje sie akcjami w okolicach 3zł. dlaczego? Nie ma pomyslu, nie ma wzrostu sprzedazy, chwilowy problem z certyfikatami mogl ich odciac od "mundurówki" inne firmy nie śpią przeciez., dalej kadra, Zarzad gorszy niz byl, plotki, ze informatycy odchodzą, koszty rosną. Wyglada to tak jakby rzucali sie na rózne tematy i nic z tego nie wychodzi, ak core biznes siada. Dwie sprawy moga ich wzocnic: jesli wygraja przetarg na internet rzeczy, ale to chyba potrwa i kontrakty bez przetargów dla wojska w zwiazku z sytuacja na Ukrainie ale tego oczywiscie nie wiemy. Zakladajac ze zrobia w '22 np. 10 mln zysku netto, co moim zdaniem bedzie trudne, to przy cenie 4.5 wskażnik p/e masz 17, mozna znalesc cos lepszego. Fakt ze papier maja przedewszystkim Szwed i OFE znaczaco ogranicza podaż. Jak bedzie zobaczymy, sądze ze po wynikach 1q, bedzie gadka, że zawsze byla strata i teraz tez jest....
  • Re: Jest strategia Autor: ~mate00 [194.39.218.*]
    Ech, szkoda. Zobaczymy jak będzie, bo ja Atende kupowałem właśnie z myślą o dywidendach. Ale jestem turbo początkujący, więc jeszcze sporo nauki przede mną.
  • Re: Jest strategia Autor: ~lolek [37.248.152.*]
    Potencjal wzrostu nie jest magiczny, tylko jest pewny i wynika z ogromnych zapoznien. Sa technologie, ale nie ma wdrozen. Zwroc uwage gdzie sa technologicznie bogate banki, a gdzie jest np revolut. W banku, w ktorym mam od 20lat konto, zeby zwiekszyc limit karty kredytowej musialem wypelniac arkusze danych, podajac ile wydaje na mieszkanie, na rachunki, czy mam dzieci itp. Przeciez to smiech, bo oni to wszytsko powinni wiedziec, nawet co jem na sniadanie. Jak to sie ma do aplikacji do marketplacow typu kup teraz zaplac pozniej. Banki sa jeszcze w jaskiniach i tu jest masa pracy i pieniedzy i to na juz. To samo firmy ubezpieczeniowe. Likwidowanie szkody typu zbita szyba odbywa sie przez kontakt z zywym pracownikiem call center, a jak zamawiam taxi to rozmawiam z "Iwoną" i sie z nia dogaduje. Takich przykladow jest milion. Ktos bedzie musial te technologie wdrazac. Zeby to robic trzeba miec zespol, doswiadczenie i kontakty, dlatego nie pojawia sie magicznie inne firmy, wiekszy tort bedzie dla wszystkich obecnych. Na amerykanskim rynku najbardziej przeszacowane sa firmy IT, niemal kazda ma kapitalizacje powyzej mld usd, czesto palac kase od wielu kwartalow, a w Polsce Asseco kupowalem w 2018 za 4xPE plus srodki w kasie. Taki mamy narazie klimat. Dział IT w LPP ma 400 osób, a niby firma zajmuje sie sprzedaza ciuchow. To wlasnie pokazuje gdzie jest IT w naszym zyciu.
  • Re: Jest strategia Autor: ~Sowa [5.173.156.*]
    lolek, zasadniczo masz rację, pewnie co piszesz jest w duzej czesci uzasadnione. Mi chodzi tylko o to, ze to wszystko mogą robic też inne firmy. Z tymi wskażnikami tez trzeba przyznac ze i w usa i u nas wszystko jest bardzo wysoko, zobacz co sie stalo z nowoczesną branżą gier? Przecena i co z tego ze w Stanach. Liczy sie sprzedaż, zysk, pomysl itd. Marzenia i strategia typu chcę, kupię zwiększę to żadna strategia. To fajna gadka z ksiazek dla aktywizatorów, twarde kontrakty się liczą! Będą wyjdzie na Twoje, nie bedzie bedzie 3 zlote, takie życie...
    I zeby bylo jasne ja Ci kibicuję!
  • Re: Jest strategia Autor: ~lolek [37.248.153.*]
    a propos strategii, to trudno zeby firma napisala ze w czercwu za kwote x kupi firme y i zwiekszy ebit o z, a potem podpisze kontrakt z firma x na kwote y i zwiekszy ebit o z. W strategii nikt nie poda szczegolow tylko kierunek i przyblizone liczby. Zobacz na nowa strategie CCC, ambitne liczby sa, konkretow zero, a CCC ma wybitna kadre zarzadzajaca, wiec na pewno nie wywrozyli sobie tego z fusow. Strategie tez sie przedstawia na radzie nadzorczej i trzeba ja obronic, to nie sa jakies glupoty w powerponcie, bo w RN siedza starzy wyjadacze z funduszy. Zobacz na nowa startegie Grupy Polsat. Tez zwiekszymy, zrobimy, stworzymy, bez konkretow, przeciez jakby podali cele akwizycyjne to by te podmioty zdarzyly sie przygotowac, rynek by sie zdazyl przygotowac. Jeszcze wracajac do konkurecji Atende. Skoro sektor rosnie i ma klepniete ogromne srodki, to trudno zakladac ze wszyskie lukratywne kontrakty zgarnie konkurecja. Atende to nie jakas niepelnosprawna firma, konkuruje z najwiekszymi, zgarnia grube kontrakty, wspolpracuje z gigantami technologicznymi, organizuje konferencje branzowe.
  • Re: Jest strategia Autor: ~Sowa [5.173.152.*]
    Masz trochę racji, zastosowałem skrót myslowy. Tak nie pisze sie w strategii szczegółow pelna zgoda. Mi zasadniczo chodzilo o to, że pisanie "kupimy" jest proste, ale jak Ktoś nic nie kupił w życiu tylko sprzedawał to jest malo wiarygodny. Moze sie nauczyl, OK ale ile rozmawiali z Sevenetem? Poczatek X 21 byl list intencyjny pewnie rozmowy byly wczesniej do konca marca 22 po temacie. 6miesiecy i klapa, bo jak sam piszesz jest zapotrzebowanie i jest kasa, to kto Im sprzeda dobrą spółkę? Raczej do tej pory to Im wyciągano kawalki biznesu. Po prostu czekamy zobaczymy, chętnie wróce do tematu po wynikach za 1q. I tak jak pisałem ja kibicuję żebyś mial rację, ja tylko źle oceniam to co się dzieje
[x]
ATENDE -0,79% 3,78 2025-10-08 16:39:22
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.