• Dywidenda Autor: ~LESZCZ [5.173.19.*]
    Polityka dywidendowa GPW
    Intencją Zarządu GPW jest rekomendowanie Walnemu Zgromadzeniu wypłat dywidend stosownie do rentowności i możliwości finansowych GPW, na poziomie nie mniejszym niż 60% przypadającego akcjonariuszom GPW skonsolidowanego zysku netto Grupy Kapitałowej GPW za dany rok obrotowy, skorygowanego o udział w zyskach jednostek stowarzyszonych. Dywidenda będzie wypłacana corocznie, po zatwierdzeniu przez Walne Zgromadzenie sprawozdania finansowego Spółki. Każdorazowo, przy ostatecznym ustalaniu wartości dywidendy, która będzie rekomendowana Walnemu Zgromadzeniu, Zarząd Giełdy będzie uwzględniał między innymi następujące istotne czynniki:
    • z zysku za 2019 r. w wysokości nie mniejszej niż 2,4 zł na akcję,
    • wzrostu corocznie dywidendy z zysku za lata 2020-2022 nie mniej niż o 0,1 zł na akcję.

• Re: Dywidenda Autor: ~Butterfly [91.145.179.*]
    Ładne otwarcie, oby nie powtórzyła się wczorajsza sesja , też było otwarcie na sporym +. Na tę chwilę dość duży obrót i malutki rajd na północ, ale szybko zduszony......
  • Re: Dywidenda Autor: ~LESZCZ [109.241.108.*]
    Mało kto zwrócił uwagę że dywidenda będzie także za rok 2022 :))))))))))
  • Dywidenda Autor: ~As [89.78.57.*]
    Kupić i zapomnieć.
    A kurs sam wzrośnie.
  • Re: Dywidenda Autor: ~aa [89.151.34.*]
    100/10*2,60=26,00
    Tyle ode mnie i aż tyle.
  • Re: Dywidenda Autor: ~Pytek [83.23.250.*]
    was ist das ????
  • Re: Dywidenda Autor: ~B52 [89.72.132.*]
    Dnia 2022-03-30 o godz. 20:05 ~LESZCZ napisał(a):
    > Polityka dywidendowa GPW
    > Intencją Zarządu GPW jest rekomendowanie Walnemu Zgromadzeniu wypłat dywidend stosownie do rentowności i możliwości finansowych GPW, na poziomie nie mniejszym niż 60% przypadającego akcjonariuszom GPW skonsolidowanego zysku netto Grupy Kapitałowej GPW za dany rok obrotowy, skorygowanego o udział w zyskach jednostek stowarzyszonych. Dywidenda będzie wypłacana corocznie, po zatwierdzeniu przez Walne Zgromadzenie sprawozdania finansowego Spółki. Każdorazowo, przy ostatecznym ustalaniu wartości dywidendy, która będzie rekomendowana Walnemu Zgromadzeniu, Zarząd Giełdy będzie uwzględniał między innymi następujące istotne czynniki:
    > z zysku za 2019 r. w wysokości nie mniejszej niż 2,4 zł na akcję,
    > wzrostu corocznie dywidendy z zysku za lata 2020-2022 nie mniej niż o 0,1 zł na akcję.
    >

Wszystko się niby zgadza ; ) ... jednak to "niby", to ta obecna paskudna inflacja, co zżera corocznie wartość akcji i dywidenda, co nie pokrywa nawet utraty wartości posiadanych akcji. Mam GPW więcej niż sporo i czekam na jakiś choć mały "wystrzał". PS ... PEKAO i PZU dało mi zarobić w zeszłym roku tyle "że ho ho i jeszcze trochę" : ), ... podatek już zapłaciłem co było dla mnie już mniej miłym przeżyciem ... z wiadomych względów : )) Pozdrawiam całkiem niezłego lobbystę ... LESZCZA ? : )
  • Re: Dywidenda Autor: ~LESZCZ [37.248.179.*]
    Ja zarobiłem na PEKAO SA sporo kasy bo kupowałem po 51-52pln. GPW SA to jak święty Graal . Płaci od lat min 60% z zysku. Nie będzie GPW SA to nie będzie giełdy. Rentowność będzie się zwiększać z każdą wypłacaną dywidendą :) Nastawiłem się na rentiera nie gracza :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Pozdrawiam :)
  • Re: Dywidenda Autor: ~m44 [94.251.235.*]
    Tylko czy warto wszystko ładować w jedną spółkę ? Mam 6 w portfelu wszystkie dywidendowe zastanawiałem się nad jeszcze Hydrotorem ale odjechał . Pozdrawiam
  • Re: Dywidenda Autor: ~Xsawier [37.30.41.*]
    Jakie spółki dywidendowe pasz Pan Leszczu w portfelu? Prócz gpw
  • Re: Dywidenda Autor: ~M44 [91.233.60.*]
    PKN PGNIG IZOSTAL ACAUTOGAZ SEKO
  • Re: Dywidenda Autor: ~Gbaka [31.0.79.*]
    A ja gpw I handlowy
    Dnia 2022-04-01 o godz. 09:48 ~LESZCZ napisał(a):
    > Ja zarobiłem na PEKAO SA sporo kasy bo kupowałem po 51-52pln. GPW SA to jak święty Graal . Płaci od lat min 60% z zysku. Nie będzie GPW SA to nie będzie giełdy. Rentowność będzie się zwiększać z każdą wypłacaną dywidendą :) Nastawiłem się na rentiera nie gracza :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Pozdrawiam :)

1. PEKAO ... no to wychodzi na to, że oboje nieźle zarobiliśmy..
    2.GPW SA ... to "święty Graal" ?, ... czyli jednak mit z którym można się rozprawić : ) ... ale nie teraz.
    3. Tak jest ! ... jak GPW SA "zgasiłaby światło", to znaczy że giełdy już nie ma : )
    4. Rentowność ... jeśli rentierowi LESZCZOWI ta obecna wystarcza ? ... to znaczy że ... pazerność (jak i mi) jest mu obca.: )))
    PS ... przeciętna mojego zakupu, to 42,08 i ? ... hmmm może doczekam się choć skromnego wystrzału w kierunku północnym ?, ... który zniweluje choćby skutek inflacji. Wolę być jak Ty rentierem na giełdzie niż liczyć straty na lokatach : ) ...pozdrawiam.
  • Re: Dywidenda Autor: ~LESZCZ [37.248.179.*]
    Moja średnia to 40.60 . Spadnie poniżej 39,00 to kupuję i uśredniam . Mam 1000szt i zamierzam dobierać dalej . Czy mnie zadawala taka dywidenda ????? Tak jeśli sen będzie spokojny. Teraz takie wyliczenie :) Jeśli przez 5 lat dywidenda będzie oscylować każdego roku po 2,60 to :))))))) 40,60-13,00 = 27,60 :) Od 6 roku dywidenda będzie 10% i z każdym kolejnym będzie wzrastać. Ta spółka nie jest obliczona na 1 rok a na lata :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
    Po 19 latach będziesz mieć całkowity zwrot czyli jakbyś dostał akcje za darmo . Chyba że masz rachunek w IKE i nie płacisz podatku od dywidendy . Pozdrawiam ja mam zamiar trzymać 20 lat bo tyle mam do emerytury i uśredniać
    Dnia 2022-04-01 o godz. 17:46 ~LESZCZ napisał(a):
    > Moja średnia to 40.60 . Spadnie poniżej 39,00 to kupuję i uśredniam . Mam 1000szt i zamierzam dobierać dalej . Czy mnie zadawala taka dywidenda ????? Tak jeśli sen będzie spokojny. Teraz takie wyliczenie :) Jeśli przez 5 lat dywidenda będzie oscylować każdego roku po 2,60 to :))))))) 40,60-13,00 = 27,60 :) Od 6 roku dywidenda będzie 10% i z każdym kolejnym będzie wzrastać. Ta spółka nie jest obliczona na 1 rok a na lata :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

1. Pomyliłem się, ... moja przeciętna zakupu GPW to nie jest 42,08, ... a znacznie, znacznie niżej ponieważ 42,06 ! : ))
    2. Mam taką liczbę akcji, że ... nie przyznam się, bo i tak w to co Ci podam nie uwierzysz ; )
    3. Mnie dywidenda także zadowala i na tych akcjach spokojnie sobie śpię ... podobnie jak Ty.
    4. Twoje ... "takie wyliczenie" : ))) ? Z mojej strony proponuję zastosować coś w rodzaju indeksu Big Maca : )))) ... i wtedy zobaczysz, ile możesz teraz kupić za 40.000 złotówek, a ile "za trzydzieści parę lat jak dobrze pójdzie" : ), ... czego Ci życzę w tych długich latach jakie masz jeszcze przed sobą.
  • Re: Dywidenda Autor: ~LESZCZ [77.112.4.*]
    Dziękuję za te dłłłłłłłłłłługie lata :) .Za 5 lat idę na emeryturę :))))))
    Dnia 2022-04-02 o godz. 21:14 ~LESZCZ napisał(a):
    > Dziękuję za te dłłłłłłłłłłługie lata :) .Za 5 lat idę na emeryturę :))))))

Nie ma za co dziękować, ... starczy mi by życzenia się spełniły. Jak już pójdziesz na tą zasłużoną emeryturę, to ... nie przejmuj się tym, jak ZUS wyliczy Ci, że statystycznie krócej będziesz żyć jak ja : )), ... za to emeryturę dostaniesz większą. Zarobisz w ten sposób czysty pieniądz na skutkach pandemii i to przez te długie lata, które masz przed sobą. Nie schrzań tej szansy jakimś ... "szybszym zejściem" : )))))) Pozdrawiam.

• Re: Dywidenda Autor: ~LESZCZ [77.112.4.*]
    Dwa razy do roku latam na wczasy 14 dni do Egiptu . Lubię Afrykę bo spędziłem tam dwa lata. Dobrze ulokowana kasa pozwala mi realizować ten kaprys w miesiącach marzec i pazdziernik. Mentalnie to ja już jestem emeryt :)))))))))))))))))))))))). Nie ukrywam że mam ochotę dokupić jeszcze akcje GPW SA tak 2k to jedne wczasy bym miał co roku z dywidendy GPW SA :) . Czas się powoli wyciszyć :)
    Dnia 2022-04-03 o godz. 16:18 ~LESZCZ napisał(a):
    > Dwa razy do roku latam na wczasy 14 dni do Egiptu . Lubię Afrykę bo spędziłem tam dwa lata. Dobrze ulokowana kasa pozwala mi realizować ten kaprys w miesiącach marzec i pazdziernik. Mentalnie to ja już jestem emeryt :)))))))))))))))))))))))). Nie ukrywam że mam ochotę dokupić jeszcze akcje GPW SA tak 2k to jedne wczasy bym miał co roku z dywidendy GPW SA :) . Czas się powoli wyciszyć :)

1.Być może Cię zaskoczę, ale ja przez 10 lat (przed pandemią) "zjeździłem wzdłuż i wszerz" ... Polskę !!!
    To była naprawdę duża przyjemność, ... być może miejsca pobytowe do codziennych wypadów po okolicy dobrze wybierałem ?

2. Mam długą historię dobrze lokowanej kasy i są to najogólniej rzecz ujmując ... nieruchomości. Na giełdzie jestem ok. 20 lat i dopiero
    po licznych wzlotach i upadkach poprzedni rok zakończył się odrobieniem strat (tam gdzie były" i ... "szokującym podatkiem" ... za moją "ciężką, uczciwą, pracę" : ))) ... należał się ten podatek państwu (?) : )

3. Masz ochotę by dokupić GPW SA?, ... a ja mam ochotę sprzedać : ), ... jednak się co do ceny nie dogadamy się. Dzieli nas jak sądzę zbyt duża rozbieżność oczekiwań : )

4. "Mentalny emeryt" to ... niepokojące samookreślenie : ) ... gdy dotyczy takiego średnio-starszego wieku ? : )))
    5. Wyciszam się powoli i ja. Szastam teraz "spadkiem moich dzieci" : ) ... rozdaję im, by już teraz pakowali go w swoje nieruchomości.
    Sobie zostawię tyle ile trzeba, by spać spokojnie ... "wyciszonym" jak Ty.

• Krezusi są wśród nas :)))))))))) I bardzo dobrze To co mam to mi wystarczy żeby spokojnie żyć jako rentier . Przeczytane dzisiaj. Niskie prognozy dywidend od spółek Skarbu Państwa. Szacujemy możliwe wypłaty. . Z mniejszych spółek kilka milionów wpadnie zapewne z zysku GPW, która wypracowała ponad 161 mln zł i kilka od Polskiego Holdingu Nieruchomości, w której państwo posiada blisko 72 proc. akcji. 
    2022-04-04 06:00
    Nad PHN zastanawiałem się przy kursie 13 zł odjechał na 13,8 , Hydrotor chciałem brać po 36,8 jest po 40 dzisiaj weszło trochę Acautogaz po 31,1 zobaczymy czy da zarobić podobnie jak Stalexport weszło po 3,5 tydzień temu zobaczymy życzę Wam sukcesów i zdrowia bo bez tego ani rusz
    Dnia 2022-04-04 o godz. 15:36 ~LESZCZ napisał(a):
    > Krezusi są wśród nas :)))))))))) I bardzo dobrze To co mam to mi wystarczy żeby spokojnie żyć jako rentier . Przeczytane dzisiaj. Niskie prognozy dywidend od spółek Skarbu Państwa. Szacujemy możliwe wypłaty. . Z mniejszych spółek kilka milionów wpadnie zapewne z zysku GPW, która wypracowała ponad 161 mln zł i kilka od Polskiego Holdingu Nieruchomości, w której państwo posiada blisko 72 proc. akcji. 
    > 2022-04-04 06:00

Krezusi na forum, to mają tyle co oligarchowie !!! ... w portmonetce ... swojej niuni : ))

W zasadzie to dywidenda GPW SA jest już znana, ... wystarczy czekać tylko na jej potwierdzenie.
    Dziwi mnie tylko to, że ... "w zeszłym roku o tej porze" ? ... : ))
  • Re: Dywidenda Autor: ~aa [89.151.34.*]
    2,60* 100/40=6,5
    Po kiego h.ja mam to brać jak skarbówki tyle dają ?
    Dlatego aby akcje stały się atrakcyjne to albo dywidenda w górę do 3,80 -bez szans ,albo kurs w dół do 26-28 a nawet 24 zł.
    Takie to proste a jeśli nie to spadać na szczaw leszczyki i inne tam.
    Zgłoś swoje uwagi do zająca bo święta idą :)))))))))) Z czytaniem ze zrozumieniem także masz problem :)
  • Re: Dywidenda Autor: ~Gbaka [31.0.74.*]
    Skocz mi na wałek i zatańcz kawałek
    Promocja powoli się kończy :)))))))))))))))))))))))
    O godzinie 17 ktoś kupił 2104szt :))))))))))))
  • Re: Dywidenda Autor: ~Tadeusz [31.179.123.*]
    No i co z tego, ktoś kupił, ktoś sprzedał, co w tym dziwnego?
    A teraz zjazd ktoś robi kółeczka czy to Ty Leszczu? Jak dla mnie to GPW ruszy jak będzie koniec wojny a tak robi ktoś kółeczka , nie ma pod co spadać ani rosnąć . Dywidenda 7% chyba mało aby ruszyło
  • Re: Dywidenda Autor: ~Gbaka [31.0.79.*]
    Kończy sie
[x]
GPW 1,49% 61,20 2025-10-31 11:16:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.