• Zarząd DGE - opinie? Autor: ~Król_Julian [31.61.184.*]
    Witam forumowiczów. Jestem w trakcie analizy spółki, która przyciągnęła moją uwagę nie tylko samym GSS, ale pomysłem zbudowania ekosystemu symulatorów na bazie tego sukcesu (plus oczywiście spore zainteresowanie Food truck i Winter Survival). Wydaje się, że potrafią robić gry, które trafiają w gusta pewnego segmentu graczy. Wycena też wydaje się OK. Obecnie staram się wyrobić pogląd na temat jakości zarządu. Oglądam webinary i słucham wywiadów. Pierwsze wrażenia generalnie dobre (podoba mi się doświadczenie, styl i konkretne wypowiedzi p. Mikociaka). Pani prezes też od dawna w firmie, co na ogół jest dobrym znakiem. Chemia z p. Mikociakiem wydaje się dobra. Zaniepokoiła mnie jednak nieco zeszłotygodniowa prezentacja spółki (połączona z Q&A), w której pani prezes udzielała m.in., odpowiedzi na pytania dotyczące sprawozdań finansowych (np., co się kryje w kategorii "amortyzacja"? Jakiego typu koszty finansowe ponosi spółka, etc.). Jej odpowiedzi świadczyły o tym, że nie rozumie tych dość podstawowych pojęć z P&L. Niby to domena dyrektora finansowego, ale trochę wstyd kiedy prezes w takich kwestiach pływa...

Tak czy owak, będę wdzięczny za Wasze opinie - szczególnie tych z Was, którzy są na spółce dłużej.
  • Re: Zarząd DGE - opinie? Autor: ~Szmato [83.23.214.*]
    Wypierd aj stad trollu l!
  • Re: Zarząd DGE - opinie? Autor: ~Pavel [5.173.57.*]
    Witam to było jedno z Moich pytań na webinarze i Pani Prezes chyba nie zrozumiała go dobrze a zadałem je gdyż w raporcie za Q4 amortyzacja to ponad 100 tys a koszty stanowiły 230 tys a to duża kwota. Pytałem także o podział przy konsolach i tylko dostałem odpowiedź na drugą część pytania czyli po równo z inwestorem a nie wiemy jak wygląda sprawa portowania czy kwota stała czy % udział w sprzedaży Ale ogólnie zarząd oceniam pozytywnie gdyż widać że żyją tym co robią a już zrobili jedną niezłą grę szczególnie w porównaniu do innych spółek które często pompują baloniki a potem różnie wychodzi. Także trzeba spokojnie czekać na premierę Winter Survival gdyż ewentualny sukces tej gry może spółkę wywindować na inny poziom i nie będzie już traktowana jako tylko symulatorowa mimo że GSS to nie tylko symulator.
  • Re: Zarząd DGE - opinie? Autor: ~Król_Julian [31.61.184.*]
    Pavel, dzięki za odpowiedź. Szkoda, że p. prezes po prostu nie odpowiedziała Ci że nie zna szczegółów, i że wrzucą odpowiedź na stronę relacji inwestorskich (albo coś w tym stylu). Jej odpowiedź, że amortyzują, bo mają środki trwałe, a w kosztach finansowych są koszty zespołu brzmiała trochę słabo... Tak czy inaczej, fajnie, że uważasz, iż jest to sensowna ekipa, bo takie robią wrażenie. Co do Winter Survival, rzeczywiście może być to game changer dla spółki; zobaczymy, oby.

A tak z innej beczki: u Was na forum od dawna grasuje ta szczujnia zagłuszająca większość merytorycznych wypowiedzi?
  • Re: Zarząd DGE - opinie? Autor: ~wojti1984 [185.188.165.*]
    Dobry wieczór Król Julian,

Prezesostwo wydaje się doskonale uzupełniać jeśli chodzi o obowiązki w spółce. Lucjan Mikociak jest developperem, który pracował wieeele lat temu dla Topware i tworzył polskie gry na poziomie zagranicznych, co wówczas było absolutnie prekursorskie (Jack Orlando, Earth 2140, Earth 2150 ). Więc to fachowiec z ogromnym doświadczeniem.
    Co do Pani Tynor to każdy może sobie sam ocenić wystąpienia na YT. Zdaje się, że wie o co się rozchodzi. Nie widzimy, jak pracuje i czym się zajmuje każdego dnia, patrząc jednak na plany i efektywność spółki chyba jednak należy uznać, że jest conajmniej ok.

Fakt faktem - skeszowali się. Czy zasłużyli na to ? Tak, sukces GSS był niepodważalny. Czy to wpłynęło pozytywnie na wycenę spółki ? Raczej nie. Tyle tylko że osobiście nigdy nie postrzegałem sprzedaży akcji przez prezesów przez pryzmat braku wiary w spółkę, więc ten argument i tutaj odpada - czynnik ludzki, i tyle. Zgarnąć cztery melony premii za lata ciężkiej pracy - tak po ludzku w mojej opinii należy się.
    Trzonem jednak pozostaje Pan Lucjan i devsi - robią dobrą robotę i oby tak dalej. A że czasem w wywiadach koloryzuje się - cóż, jest prawda czasu i prawda ekranu, cytując klasyka.

A finalnie to w sektorze gamedev bajarzy akrobatów w zarządzie nie brakuje, należy zatem samemu próbować wyrobić sobie opinie, patrząc na wywiady i odnosząc je do rezultatów działalności spółki.

A szczujnia tu dzisiaj perfidna, co chyba jednak jest dobrym prognostykiem na niedaleką przyszłość.
    Cześć Wojti, podzielam Twoją opinię o "skróceniu się" zarządu po GSS (krok zrozumiały w danej sytuacji, aczkolwiek nigdy nie witany falą meksykańską przez akcjonariuszy). Przymierzam się od paru tygodni do wejścia w DGE (potencjalnie moja druga - po Farm51 - inwestycja w gaming) i jestem dość bliski finalnej decyzji. Te procesy u mnie trochę trwają, bo wchodzę typowo na 3-5 lat, więc chcę dobrze wiedzieć w co się pcham (mój portfel jest mało zdywersyfikowany). Trochę mam opory z tym, że DGE to jednak, pod koniec dnia, część rodziny PLW, który to twór uważam za dziwaczny i mało apetyczny... Jak to widzisz? No i jakie jeszcze - oprócz WS - dwa-trzy kluczowe kamienie milowe w 2022 widzisz dla spółki?
  • Re: Zarząd DGE - opinie? Autor: ~wojti1984 [185.188.165.*]
    Julian prawda jest taka, że sentyment do gamingu jest od wtopy CDR negatywny, co odbija się na notowaniach praktycznie wszystkich spółek z sektora. Jak długo to potrwa - nie wiadomo. Czy CDR będzie w stanie choć po części odbudować swoją pozycję ? Będzie o to ciężko, bo wtopa z CP2077 niosła za sobą wszelkie znamiona najbardziej znienawidzonych wśród graczy spraw- bugi i obiecanki- cacanki co do mechanik w grze. Uwielbiany przez graczy na całym świecie producent gier, jakim było omawiane studio, stosunkowo "małe", dowoziło doskonałe projekty zgodnie z obietnicami. Premię za zaufanie mieli zatem ogromną, co bardzo mocno wpłynęło na wysoką wycenę przed niefortunną premierą. Jak pokazuje obecna wycena, nawet zapowiedź kolejnego wiedźmina nie doprowadziła do zmiany trendu. Oczywiście jest też geopolityka i cały szereg innych aspektów wpływających na wycenę spółek z sektora.

A jak się ma to do DGE ? To można zaobserwować po świetnej premierze GSS, gdzie ATH na poziomie 120 pln uzasadniało w pełni zyski z gry na 12 miesięcy po premierze, a mimo to kurs tak mocno spadł i dalej nie może się odbudować. Sam miałem spory pakiet ze średnią 37 złotych, po premierze dobierając akcje w przedziale 90-80, po pierwszych znaczących spadkach. I obecnie jestem na granicy haka.

Co do rodziny PLW to nie dostrzegam w niej niczego złego - ot inkubator developpmentu gier, i wielkie brawa dla prezesa Kostowskiego za zaaranżowanie tego trendu, który w dłuższej perspektywie umocni polski game dev jako jeden z najbardziej znaczących w regionie, tudzież na świecie. Na to liczę i wierzę w ten sukces. Pewnie, że są też ciemniejsze strony, o których pisać nie będę, rynek kapitałowy rządzi się swoimi prawami a ludzi chciwych nie brakuje. Dlatego należy samemu ocenić potencjał danych spółek, akurat w przypadku DGE wydaje się to być wyjątkowo proste.

Ostatnią rzeczą, jaką mogę dodać jest fakt, że bardzo brakuje w sektorze konia pociągowego, jakim był CDR. Ale ten koń się pojawi, prędzej czy później. Tak jak prędzej czy później rynek oceni walory spółek game dev jako tanie, i skupi się na nim. Business as usual.

Zmykam, dobrej nocy.
  • Re: Zarząd DGE - opinie? Autor: ~ELgorz [88.156.213.*]
    Hehe identyczne poczynania miałem prawie.... miałem ok też 37 dokupiłem Choć sprzedałem w okolicach 92 też coś.. Potem dokupiłem i tak mam średnia ok 60 :)
  • Re: Zarząd DGE - opinie? Autor: ~ELgorz [88.156.213.*]
    Królu po ile wchodziłeś w Farmę? Bo się zastanawiam czy czekać jeszcze na 43.5 .... A może w Drago wrzucić... Średnia mam ok 60.
    ELgorz, Wojti, jak pisałem, mój horyzont inwestycyjny to typowo około 5 lat. Daję sobie więc 12-18 miesięcy na zbudowanie docelowego pakietu. W przypadku Farm51 rozpocząłem w październiku 2020. Kupowałem pomiędzy 33 a 65, a po obsuwie rozpoczętej w H2 2021 także w przedziale 23-49. Moja średnia jest w okolicach obecnej ceny rynkowej (48). Na DGE wydaje mi się, że - jeśli WS będzie nawet umiarkowanym, ale sukcesem - można spokojnie zbierać pomiędzy 60 a 110.
[x]
DRAGOENT -0,27% 18,75 2026-05-26 14:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.