Licząc zaparkowane pieniądze na dywidendę , wyprostowaną firmę i jej pozycję to 270 mln zł ( a po ostatnim osłabieniu PLN to w euro jeszcze bardziej atrakcyjnie) to jest naprawdę dobry interes dla TSS. Tego się obawiałem że "Kowalski " i tak nie skorzysta na tej inwestycji.
Fundusze z moich prognoz znegocjowane o 50 gr jeśli prognozy dla inwestorów indywidualnych także się sprawdzą to będzie drugie wezwanie niech będzie nawet 15 zł
O tym że to inwestycja nie dla Kowalskiego także pisałem a teraz proponuję czekać
Pan Sowa ma rację. Cena fair dla indywidualnych powinna wynosić min 15zł TSS juz kupuje z dużym dyskontem ze względu na osłabienie PLN/EUR, a na dodatek w spółce jest kapitał zapasowy z przeznaczeniem na dywidendę o wartości 1,5 zł/akcja. Ja poczekam
Mogą, ale najpierw muszą przekroczyć 95%. Jak będą blisko, ale poniżej tego progu to mogą rozwodnic mniejszościowych akcjonariuszy poprzez dodatkową emisję i w ten sposób osiągnąć 95%. Żeby do tego nie dopuścić trzeba by zorganizować owych mniejszościowych co mają 5% i blokować rozwodnienie ale to raczej trudne.
Dnia 2022-03-22 o godz. 11:40 ~My napisał(a): > Pan Sowa ma rację. Cena fair dla indywidualnych powinna wynosić min 15zł > TSS juz kupuje z dużym dyskontem ze względu na osłabienie PLN/EUR, a na dodatek w spółce jest kapitał zapasowy z przeznaczeniem na dywidendę o wartości 1,5 zł/akcja. > Ja poczekam
I ten kapitał zapasowy mnie najbardziej mierzi. Szczerze powiem, wolałbym dywidendę 1,5 zeta i spokojnie sobie czekać co dalej... Takie prywatyzacje gdzie się płaciło za firmę tyle co ma kasy na kontach, to z lat 90 tych pamiętam. Ech niech się dzieje, pożyjemy zobaczymy. Mnie tam to nie kręci.... Sobie poczekam ....
Sęk w tym że TSS wcale nie musi tej dywidendy wypłacić. Może z tym poczekać aż do momentu przymusowego wykupu i osiągnięcia 100% :( obawiam się że mogą skupić 95%. NN to też Holendrzy i na pewno są dogadali
No niestety wygląda na to że wszystko jest już precyzyjnie dogadane i szanse na cenę wyższa niż 12 zł są marne . Stąd rezygnacja prezesa i brak nowego przez 3 miesiące, brak dywidendy itp.
Sygnity kończy historie giełdową na 12 zł - szkoda
1. Obowiązuje zasada nic albo jak najmniej dla Kowalskiego
2. Zarząd w osobie także byłego prezesa rekomendował podział zysku 50 na 50 z opcją przyszłej wypłaty dywidendy cron i fund zarządza ja bym nie przesadzał o braku dywidendy poczekajmy do 31.03 jest spora szansa że ona będzie ale dniem ustalenia praw będzie pewnie koniec maja
3. NN nabywał te akcje niemal 10x drożej teraz nie ma ich w porozumieniu oczekują więcej poczekajmy do WZA
4. Cena nie mniejsza niż 12 zł I nie sądzę aby zebrali akcje w tej cenie będzie ona w ostatniej chwili podniesiona pewnie do 15 zł
5. Rekomendacja ... czekać
Do końca kwietnia 12 PLN nie będzie,bo kupujący musi trochę zarobić,a teraz tylko zamrozi gotówkę. Później,to czyste wróżenie z fusów. W wezwaniu na Simple skupili dużo i nie podwyższyli ceny.
Dnia 2022-03-23 o godz. 09:20 ~baret napisał(a): > Rynek tego nie potwierdza > > Nawet do 12 nie doszło a wam się marzy 15
heheheh rynek nie potwierdza.... rozumiem że kolega już sprzedał albo nie zdążył kupić :-) A co kolegę obchodzi co się komu marzy...... mnie tam nie interesują marzenia kolegi. Jak kolega lubi zostawiać kasę na ladzie to jego sprawa. Ja tam sobie mogę zostać do końca, zobaczymy jak mnie wybiorą :-) Łopatą jakąś czy co ? Kolega ma pewnie większe doświadczenie .... może coś podpowie A nawet se mogę do Sąda iść o te zajumanioną dywidendę. A co mi tam ..... Mały akcjonariusz pełną gębą , a co !
Może ktoś mi powiedzieć,po co te biurokratyczne wymogi przy zapisie na sprzedaż? Potwierdzenie z biura maklerskiego,potem przesyłanie certyfikatu do podmiotu prowadzącego zapisy. Przecież to powinno być proste - wchodzę na swój rachunek,klikam w okienko - sprzedaż w ramach zapisu i po sprawie. Gdzie my żyjemy,w średniowieczu?
Witam, może ktoś w prostych słowach napisać jakie są możliwe scenariusze jeżeli wezwanie dojdzie do skutku? Po przejęciu przez nowego właściciela notowania akcji będę na rynku czy zostaną zdjęte z obrotu? Będę wdzięczny za informację. Ojciec ma sporo akcji kupionych ponad 10 lat temu bo niestety dużo wyższej cenie niż aktualna i nie wie za bardzo robić.
Spółki nie można wycofać z giełdy ot tak sobie. Nie skupią wszystkich akcji,tak nigdy się nie dzieje. Jeśli zechcą wycofać spółkę z giełdy,to muszą uzyskać zgodę KNF i ogłosić kolejne wezwanie na resztę akcji w obrocie, z ceną nie mniejszą(!) niż w poprzednim wezwaniu. Dopiero wtedy mogą rozpocząć procedurę wycofania spółki. Nie bardzo jest sens odpowiadać na to pierwsze wezwanie,bo kolejne będzie po tej samej cenie,a jest szansa,że po wyższej.
Mogą też nie ogłaszać kolejnego wezwania i tak będą mieli powyżej 50 % akcji - Cron oraz Value (52%) + skupione w pierwszym wezwaniu (?%). Dalej będą mogli kupować na GPW = cena będzie rosła oraz dobrze zarządzać (nowe kontrakty - lepsze wyniki) = cena będzie rosła.
Jaki by wariant spółka nie przyjęła,to i tak po przekroczeniu 95% głosów MUSI ogłosić wezwanie na resztę akcji w obrocie. Skoro musi,to pośpiech w pozbyciu się akcji jest niewskazany.
Popatrzcie jednak na swego rodzaju hipokryzję mBank :w dniu 4 marca obniżył w rekomendacji cenę docelową do 10,7 zł jednak jako biuro pośredniczące w wezwaniu zapewne znał już cenę docelowa z wezwania czyli 12 zł.
a co ma wycena do ceny wezwania ? nic ! poza tym nie mogli znać bo przecież to informacje poufne wezwanie prawie zawsze zawiera premię dla sprzedających
ja uważam tak jak Sowa będzie drugie wezwanie dla inwestorów indywidualnych może nie z ceną 15,50 a raczej 10% więcej od obecnej ceny wezwania i wtedy wszyscy odpowiedzą
stawiam na drugie wezwanie dla inwestorów indywidualnych z ceną 13,50 zł za akcję
Dnia 2022-03-24 o godz. 10:13 ~Kowal napisał(a): > a co ma wycena do ceny wezwania ? nic ! poza tym nie mogli znać bo przecież to informacje poufne > wezwanie prawie zawsze zawiera premię dla sprzedających > > ja uważam tak jak Sowa będzie drugie wezwanie dla inwestorów indywidualnych może nie z ceną 15,50 a raczej 10% więcej od obecnej ceny wezwania i wtedy wszyscy odpowiedzą > > stawiam na drugie wezwanie dla inwestorów indywidualnych z ceną 13,50 zł za akcję >
A ja tam jestem ciekaw ile mogą zebrać. By skutecznie wycofać z giełdy muszą mieć 95% i pewnie do tego dążą. Najfajniej by było przez skup na giełdzie :-) Mnie tam odpowadałby taki branżowy akcjonariusz i poczekałbym sobie na tę zajumaną dywidendę ... O to mi chodziło, miałem tu dużo dłuższy horyzont inwestycyjny niż dwa lata
No cóż Sowa jak przypuszczam wszystko zmierza do zakończenia zgodnie z Twoimi przy najmniej w większości sprawdzonymi przewidywaniami mam nadzieję na realizację ostatniej przepowiedni... powodzenia
Nic nie pozamiatane WZA może przewozić sprawę do góry nogami jeśli dywidenda pójdzie do wypłaty choć szanse są małe na takie posunięcie ale także jestem przekonany że cena w wezwaniu dla inwestorów indywidualnych zostanie podniesiona
Jaka dywidenda ? Czytaliście wezwanie ? Warunkiem kupna akcji jest niepodejmowanie przez walne uchwał o dywidendzie. Większościowy zgodzili się sprzedać na takich warunkach i nie będą ich zmieniać bo nikt od nich nie kupi. Jakoś nie bardzo wierzę że drobni dostaną jakaś inna cenę wyższa niż większościowi chyba że po jakimś tam dłuższym okresie czasu.
Co się dzieje wszyscy wiedzą . Wszyscy wiedzą to przy kupnie akcji . Kupując akcje znamy stan prawny co kto z kim może zrobić . Tu nawet nie ma nic niesprawiedliwego . To by było głupie jak by nie było takich rozwiązań i nie można by było tak robić. Właściwie to było by bezprawie , jeden gościu z jedna akcja mógłby torpedować wszystko. Jeden gość z jedna akcja wszystkich spółek na GPW mógłby spowodować że żadna spółka nie mogła by się przekształcić. Jeśli przymusowy jest w cenie niegodziwej można iść do sądu posiadając już pieniądze na koncie. Po za tym 95 procent nie osiągną.
Moim skromnym zdaniem wszystko zależy w tym momencie od trzeciego najwiekszego udziałowca czyli fundusz NN - jesli oni są dogadani to sprawa jest pozamiatana i żadnego podwyzszenia ceny nie bedzie. Tym bardziej że niestety nie ma tutaj takich okoliczności jak np. w przypadku PGSoftware czyli : cena rynkowa tuż przed wezwaniem była na rynku wyższa, rekomendacje biur maklerskich były dużo wyższe. Więc niestety SGN żegna sie z GPW z ceną niewygórowaną , atrakcyjną na pewno dla kupującego ( biorąc pod uwagę jaki proces restrukturyzacji firma przeszła) . Natomiast niestety trzeba zauważyć że parę lat temu nad tą firmą ( oprócz Pana Zdunka) nikt dosłownie nie chciał się pochylić - przez wiekszość była skazana na skreślenie. Jedynie Pan Zdunek widział potencjał chociaż podczas początkowego zaangażowania się zbyt optymistycznie ocenił kondycję firmy. Nastepnie ogromnie zaryzykował i wyciągnął wszystkie brudy SGN ( firma była fatalnie zarządzana - żeby inaczej tego nie nazwać) aby ostatecznie spróbować wyprostować firmę. Ryzyko upadłosci - i utraty zainwestowanych srodkow przez Cron- było ogromne. Naprawde - to Pan Paweł Zdunek uratował SGN głownie poprzez swoje osobiste ogromne zaangażowanie ( przypłacił to nawet trzymiesiecznym pobytem w areszcie). Szczerze to zysk jaki osiągnął w porównaniu do zaangażowanej pracy, zdrowia i ryzyka utraty dużych środków - jest mówiąc krotko słaby ( jak ktos sledził to wie ze Cron kupował SGN i po 10 i po 7 i po 8 oczywiscie tez po 4, 3 i 2,7 czy tez 2,3 - ale srednia nie wyszła taka niska a czasu upłyneło dużo nie wspominając o nerwach , zdrowiu itp.) Ja ze swojej strony chciałbym tutaj bardzo podziekować w imieniu drobnych akcjonariuszy dla Pana Pawła Zdunka za to wszystko co zrobił dla tej spółki. DZIĘKUJĘ I ŻYCZĘ WSZELKIEJ POMYŚLNOŚCI
Duzo osob jak widac przywiazalo sie do Sygnity, duzo żałuje, że niedlugo juz nie bedzie jej akcjonariuszem i zazdrosci investorowi, ktory na niej dalej bedzie zarabial. Nic zatem prostszego; nowy inwestor kupuje takich spolek jak Sygnity na peczki i tez jest notowany na gieldzie - nota bene z obecnie bardzo przyzwoitą wyceną - wystarczy spieniezyc akcje Sygnity i kupic tegoz udzialowca notowanego na innej gieldzie i tyle ;) Ja osobiscie jak wyjde z kilku tematow w maju to kupie akcje tegoz inwestora na pewno. No chyba, ze do transakcji nie dojdzie - to wtedy wroce do Sygnity...
Miał być mój ostatni post na forum SGN ale pozwolę sobie na jeszcze jedną wzmiankę
Faktycznie SGN jest spółka bardzo perspektywiczną i niestety już za chwilę poza GPW podzielam sentyment Alfa liczyłem na więcej
Niestety ostatecznie kończy się ta historia wyższej ceny wezwania nie będzie na 100% także prostuję ostatecznie moją wcześniejszą prognozę dla II
To już koniec ale było dobrze!
Dziękuję za bardzo realistyczne, celne i merytoryczne wypowiedzi Pana Sowy. Pamietam czasy opinii na forum "Zuberków" i innych "Sołopów" gdzie szkoda było poświecić czas na czytanie...
Naprawdę żal, że spółka kończy swoja historię dla inwestorów przy poziomie 12 zł, tym bardziej, że na pewno wejdzie w nowe technologie blockchainowe dla NBP /cyfrowy złoty/ czy to z Billon czy z innym graczem.. Może tez bedzie podobna historia jak z InPost? Zdejmą z GPW, a za rok, dwa debiut w Amsterdamie...w końcu kupują ich Holendrzy
BTW, może Pan Sowa jest jeszcze aktywny na jakimś innym forum ;-) Chętnie poczytam Jego opinie na temat innych spółek... Pozdrawiam Państwa.
Nie rozumiem tej pewności i pesymizmu co do tego że to już koniec ? Kompletnie nie rozumiem ? 2 akcjonariuszy zgodziło się sprzedać akcje po 13 zł i jest to 52 procent akcji a gdzie pozostałe 48 procent? Do 95 procent bardzo daleko . Nawet jeśli NN sprzeda i jeszcze kilka innych osób to nic to nie oznacza. Wiem że cena jest już godziwą ale to tak samo nic nie znaczy. Wspominane tu było PGS software . O ile pamiętam gurgulowie sprzedali po 14 z groszami a reszta dostała 18 zł mimo tego że gurgulowie posiadali pakiet większościowy który zazwyczaj wyceniany jest wyżej. Ostatnimi czasy fundusze nie zachowują się tak jak kiedyś gdy sprzedawały wszystko. Ostatnio potrafią mocno negocjować . Przykłady ostatnio Develia Otmuchów i inne. Na pewno tu mieć nie jest pewne przy prawie 50 procentach głosów innych to jest mało prawdopodobne w tej cenie.
Główni udziałowcy sprzedali swoje pakiety w cenie 12zł a nie 13zł - chyba że coś przeoczyłem ;-) Może maja umowę inwestycyjna z funduszem, że gdy spolka w ciagu np 12 miesięcy osiagnie załozone parametry rozwoju lub podpisze jakis obecnie negocjowany kontrakt, to byli udziałowcy otrzymaja extra premie za success fee. Takie rzeczy się zdarzają i chyba nie trzeba ogłaszac tego w komunikatach giełdowych? Może dlatego dywidenda nie została wypłacona wszystkim po równo..
Poza tym wystarczy spojrzeć na strukturę procentową oddanych głosów na ostatnim walnym, prawie wszystkie uchwały przechodziły większością 66% głosów /ta o niewypłacaniu dywidendy również/ Zatem należy domniemywać, że NN zgodził sie na cenę z wezwania i dojdzie ono do skutku, bo barierą jest owe 66% głosów. Co dalej będzie ze spólka, czy zostanie na giełdzie, czy ja fundusz będzie chciał wycofac, to teraz tylko wróżenie z fusów... albo ekskluzywna prognoza Pana Sowy!! Osobiście uważam, że cena FAIR dla drobnych jest 13,50 zł bo sumując 12 zł z wezwania i 1,5 zł odłożonej w czasie dywidendy daje nam taka kwotę. Może zatem poczekam
Jak wzywajacy osiągnie 95% to oglasza przymusowy wykup i pozostalym mniejszosciowym placi tyle ile najwiecej dal w ciagu ostatnich 12 m-cy. Jesli teraz daje 12 i nie bedzie innego wezwania z wieksza ceną, to wykup mniejszosciowych tez bedzie po 12.
Dnia 2022-04-03 o godz. 14:53 ~NinJA napisał(a): > Nie ma co im ułatiwać sqpu. Jak nie zbiorą to albo podbiją cenę, albo zostaną na gpw i dadzą zarobić dobrymi wynikami biznesowymi.
Dokładnie tak. Co by nie było widziałem się na dłużej w tej spółce. Wcale mi się nie podoba że się chcą wykpić 12 zetami.