Trzeba przyznać, że mają świetny pomysł na biznes. Udało im się zebrać 55mln zł na rozwój. Mają klarowny cel produktowy, bo potrzeba rynkowa jest ogromna. Jeśli projekt się powiedzie i w przyszłym roku dowiozą to, co zamierzają to efekt może być niesamowity. Startują z kilkunastu mln usd kapitalizacji, a potencjalna wartość przy powodzeniu to ponad 1mld usd. . Każdy kto miał historię nowotworów piersi w rodzinie wie jaki dyskomfort pośredni- czekanie na wyniki i bezpośredni - fizyczny- powoduje ta metoda. Ich projekt jest światu potrzebny. Nie wywalają otwartych drzwi, nie tworzą potrzeby rynkowej. Po prostu będą spełniać bardzo ważną potrzebę w inny , lepszy sposób. Trzymam za nich kciuki.
Spokojnie. Zobaczymy wycene w 2024. Moim zdaniem poniżej 5 nie spadnie nawet przy porażce projektu. Jeśli będzie sukces nawet umiarkowany, to należy liczyć na 10-50 x wyższą wycenę. Dla mnie stosunek ryzyka do potencjalnego zysku jest odpowiedni:) Pozdrawiam
ta spolka troche przypomina scope fluidics na poczatkowym etapie , jak ktos nie pamieta po ile byly wtedy akcje to przypomne ze po 15-20 zl (wycena 40-50mln zl wiec podobnie jak sds) w ciagu roku poszly na 200 zl na fali oczekiwan na komercjalizacje , dzis tam wycena okolo 400 mln zl mimo ze swoich technologi jeszcze nie sprzedali
Dobra uwaga. Tylko moim zdaniem technologia SDS Optic powinna mieć łatwiejszą drogę do komercjalizacji i wg spółki są nadal praktycznie bez konkurencji na całym rynku europejskim
HM..... A pamietacie spółę BRASTER? jest nadal notowana i też zajmowała sie tym problemem . Było piknie wzrost z 3 na 30 kapitalizacja juz była 600mln.... I co sen się skonczył , i powrót do rzeczywistości kurs 0.8 kapitalizacja 20 mln..... Wiec tu są nastepni co na hasła i obietnice chcą wyciągnąć kase od inwestorów. Ale mimo wszystko jestem zaskoczony dobrym zachowaniem kursu.... bo powinien być już poniżej IPO Wiec może jeszce nią zagrają , ale pamietać to tylko spólka na jedną partię...nie trzymać długo abyscie nie skonczyli jak z Braster
Porównanie do Braster raczej nie na miejscu bo to zupełnie inny moment w diagnostyce nowotworowej (trochę jak porównywać kolację ze śniadaniem). Braster to wczesna samodiagnostyka, jeszcze przed mammografią. Obrazówka to setki firm: mammografy, USG, rezonanse, tomografy w każdym wydaniu i domena duzych koncernów. A SDS Optic to końcowy etap: to co dziś jest biopsją i histopatologią w labie - tu się bada biologię nowotworu co jest kluczowe bo od tego zależy jaka terapia lub operacja. Tutaj są tylko kity diagnostyczne, sprzęt labowy i rządzą 2-3 firmy (m.in. Roche, Agilent). Wszystko co się wykluwa to kolejne kity diagnostyczne, lepsze/szybsze/mniejsze urządzenia, sztuczna inteligencja, uczenie maszynowe itp - ale nic z tego nie wyzywa na pojedynek samej biopsji i hispatu - a SDS to robi. Braster miał karkołomny pomysł, aby kobiety same się badały i latały po lekarzach z apką w telefonie - tutaj środowisko ich rozjechało. Do tego amerykańskie FDA wydało jasne wytyczne, że termografia (na tym bazuje Braster) jest nieskuteczna i nie należy się nią wzorować. SDS Optic to jednak inna bajka: oni tworzą nową metodę diagnostyczną (połączenie światłowodów z biologią molekularną), nie ma nic takiego, wszystko co jest to histopatologia a tam analizuje się obrazy i jest sporo fałszywych wyników. Z tego co sprawdziłem to nikt czegoś takiego nie zrobił i nie pracuje nad czymś takim - jednak połączenie fizyków od światłowodów z biologami i inżynierami oraz zmuszenie aby razem pracowali i coś wymyślili to szacun. Do tego skalowanie tego jest prawie nieograniczone: choroby zakaźne, oczy, wiele nowotworów, endoskopia, laparoskopia, itp. Na prezentacji z debiutu padło że jest jakaś podobna technologia Octet, ale która jest tylko do badań naukowych (nie może być stosowana na ludziach). Sprawdziłem: to była firma ForteBio, kupił to niemiecki Sartorius AG od Danaher-a za ponad $800mln (tam było kilka rzeczy ale to było chyba najważniejsze bo o tym głównie pisali). Link poniżej https://www.sartorius.com/en/company/newsroom/corporate-news/483898-483898 Ocenę sytuacji pozostawiam każdemu z osobna - komu się spółka nie podoba niech jej nie obserwuje i nie traci czasu. Ja osobiście poczytałem, poanalizowałem, kupiłem i zamierzam czekać na wielki finał za czas jakiś.
Wow, dziękuję, widzę że jeszcze tu są tylko ludzie co naprawdę wiedzą o co chodzi..szacun.
Wiesz problem jest taki, że mamy sporo spółek na rynku z super nowościami, tylko jeszcze nikt nic nie sprzedał za duża kasę... Np taki scope fluid, ma już wsio dopięte, tylko co kupca brak....
Ale tak jak ktoś już pisał, my jesteśmy dopiero w fazie marzeń i w tej fazie często się zarabia najwięcej.
Pełna zgoda. Zachod i USA maja juz kilkadziesiat lat historii inwestowania w biotechy i medtechy + sporo sukcesow. My w Polandii mamy to dopiero kilka lat a patrzac ile lat trwa tworzenie i komercjalizowanie tak wielkich innowacji to do grande finalow jesscze chwila. Oncoarendi juz pokazalo ze potrafimy, Selvita/Ryvu tez, Mabion w sumie czesciowo rowniez. Wg mnie Scope to lada chwila, nastepni w kolejce to no Bioceltix i wg mnie tez SDS. W SDS to za sam pomysl i tak naprawde tworzenie nowej metody diagnostycznej (to nie jest nowy PCR czy Lamp) moze ugrac duzo. Nawet jak cos nie wyjdzie to przyjdzie jakis grubas i to lyknie bo bedzie wiedzial jak to skonczyc i ze mozna na tym zarobic wiele zer. Pozostaje zyczyc szczescia i SDS i Scope, i calej reszcie. Im wiecej umow typu Onco tym wiecej firm z zachodu uwierzy ze w Polsce mozna.
Skopiowane z innego watku forum: apropos zainteresowania. Dalej male ale jak na poczatek ta Aviva robi wrazenie
https://www.aviva.pl/content/dam/aviva-public/pl/inwestycje/dokumenty/Informacja_o_poszczegolnych_skladnikach_lokat_funduszy_inwestycyjnych_31.12.2021.xlsxhttps://www.aviva.pl/wszystkie-dokumenty/pobierz-dokumenty-fundusze-inwestycyjne/Jeśli wierzyć oficjalnemu serwisowi to Aviva TFI ma dwie pozycje na SDS: Aviva Investors Nowoczesnych Technologii i Aviva Investors Małych SpółekW sumie 161tys akcji, jakies niecałe 3% w kapitale.Ciekawe kto jeszcze tu siedzi, w prezentacjach przed debiutem była mowa o jednym z największych funduszy na świecie...pozostaje się tylko domyślać o kogo może chodzić i czekać aż dokupi i się ujawni.Ktoś duży też kupował chwilę przed debiutem, było o tym ESPI + jest info w ich raporcie kwartalnym za 4 kwartał - duża pula blisko pułapu 5% i cała z lockupem.Może być ciekawie.