Hej towarzysze przygody, piszę tu do prawdziwych drobnych akcjonariuszy,
Wczoraj zadałem sobie pytanie co jednak jeśli zostaniemy wyciśnięci jak cytryny (squeeze out 10%) przez głównego. Jest to ostatnie ryzyko leżące na stole w końcu....Siadłem i policzyłem średnie z ostatnich 6 m-cy. Ogólnie można przyjąć dla równego rachunku, że średnia spada o 1 PLN co miesiąc. Teraz średnia to 10 PLN, na koniec marca będzie 9 PLN (zakładając, że od dziś kurs będzie 7,5 PLN), na koniec kwietnia - około 8,3 PLN (dla 7,5). każda złotóweczka to oszczędność koło 1,5 mln głównego aktora tak więc niby jest o co grać. Z drugiej strony średnia z 6m się wypłaszcza i dużo już poniżej 8 nie spadnie. Ludzie w trakcie wojny nie sprzedają (mam na myśli tylko 1 dzień paniki) to nie sprzedadzą już wcale. Czyli jeśli squeeze out to raczej w kolejnych 3 miesiącach, bo potem nie ma sensu, średnia się nie zmienia w znaczący sposób.
Jeśli zostaniemy wyciśnięci to myślę o drodze prawnej, w końcu transakcje działy się z konkretnych rachunków maklerskich, konkretnych właścicieli i może da się pójść po sznurku do kłębka. Nigdy nie byłem na drodze prawnej, za wyjątkiem porozumienia akcjonariuszy, gdy super wizjoner brzoska przymusowo wykupił drobnych inpostu za około 40 PLN w 2016 gdy sam wcześniej plasował emisje po 250 dla emerytów. Taki to wizjoner był i jest - gość na czarnej liście u mnie. No ale wracając do tematu - gra kursem u nas widoczna gołym okiem, raczej do udowodnienia - mam nadzieje, że nie będę musiał tego robić i wszystko skończy się dobrze :)
Chcąc myśleć pozytywnie myślę sobie jaką inną motywację może mieć animator kursu do zachowań jakie prezentuje od dawna. Jedyne co znalazłem poza powyższym to cel jako generowanie obrotu samego w sobie, tylko po co? :) Innego celu nie widzę. Pomóżcie :)
Ja już przestałem szukać różnych hipotez. W moim odczuciu wszystko to wygląda jak siłowe i celowe zaniżanie średniej w celu przymusowego wykupu. Średnia pięknie spada, jak sam wspomniałeś, każda 1zł to 1,5mln zł mniej do zapłacenia, teraz do tego jeszcze wycofane 300k akcji ...
Średnia jest już tak niska, że zostaje czekać na rozwój wydarzeń.
masz rację, mój błąd. Zamiast w jednym kroku cel może być osiągnięty w 2 krokach, wezwanie po cenie z ostatnich 6m, na które nie musimy odpowiadać, a squeeze out po osiągnięciu 95%. Dobrze rozumiem? :)
Jeśli tak to wiele i niewiele to zmienia w zależności ile mamy my - tj. drobni. Ciekawy jest dla wątek zakupu przez członka RN, jakoś mi to nie pasuje do scenariusza delistingu
Nawet jeżeli nie do końca ten zakup pasuje do scenariusza delistingu to tak czy siak, póki co średnia 6M jest powyżej jego 21k akcji, które kupił, bo jak dobrze pamiętam, średnia tego zakupu to gdzieś pomiędzy 9.20, a 9.50. Najwyżej po prostu nie zarobi, spadek średniej teraz już wyhamowywuje, na chwilę obecną wynosi 9.95zł.
Bez szczegółów, ale powoli tracę wiarę w inny scenariusz niż "utrata" akcji w ten czy w inny sposób. Pogodziłem się z pozbyciem się ich w okolicach 9zł, jak nagle pojawi się inny scenariusz to będzie to dla mnie zaskoczenie. Miłe, ale już tylko zaskoczenie.
z drugiej strony panowie tam na topie raczej rozmawiają ze sobą i oni wiedzą co się wydarzy lub co się nie wydarzy :) Załóżmy, że panowie rozmawiają i jest w planie delisting, wówczas nasz inwestor z RN mógł wywalić na covidowej podbitce w styczniu (około 10 PLN). Nawet jakby nie sprzedał całości to resztę sprzedałby w wezwaniu po drodze demolując kurs tak, że animatora nie trzeba by było :) bo wystarczy takie info i nikt już nie kupuje i mamy -50% po miesiącu i te 5 PLN, o którym tu się rozpisują tacy jedni :) Wówczas zaoszczędzone na animatorze chociaż :)
Prawda, dla mnie ten zakup akcji nie pasuje do zdjęcia z giełdy, bo wiedziałby wtedy Pan kupujący, że lepiej się nie spieszyć, dać spać powoli sobie niżej, albo tak jak mówisz wywalić na podbitce i tyle.
No możliwe, co nie zmienia faktu, że poziom tych podbitek był identyczny ... 06.10 10,28zł / 19.10 10,12zł / 08.12 10,04zł i 20.01 9,96zł.Od 11 miesięcy jest permanentny dół.