• Wywiad 19.02.2022 Autor: ~kertz [46.204.83.*]
    "Decyzja na temat ewentualnej podwyżki ceny jeszcze nie zapadła, natomiast nie zamierzamy ponownie przedłużać terminu wezwania" - powiedział PAP Biznes John Sinik.

Czytam to tak: podniesiemy cenę, ale to nasze ostatnie słowo co do ceny i czasu.
    Zobaczymy czy mam rację.
  • Re: Wywiad 19.02.2022 Autor: ~koneser [46.134.180.*]
    Sinik pytany czy Develia pozostanie spółką dywidendową, odpowiedział:

"Jesteśmy inwestorami finansowymi, więc spodziewalibyśmy się wypłacania dywidendy, patrząc na dotychczasową historię. Jednak polityka dywidendowa bardzo mocno uzależniona jest od sytuacji rynkowej".

"Dodaliśmy w warunkach wezwania zapis, że podtrzymujemy możliwość dalszego zwiększania zaangażowania w spółkę poprzez ogłoszenie kolejnego wezwania na 100 porc. akcji, tak aby akcjonariusze sami mogli zdecydować, czy chcą zrealizować pokaźne zyski, czy też decydują się poczekać na efekty realizacji naszej strategii. Ogłoszenie kolejnego wezwania do 100 proc. akcji będzie oczywiście uzależnione od powodzenia wezwania trwającego obecnie" - powiedział John Sinik.
  • Re: Wywiad 19.02.2022 Autor: ~Kret [188.146.246.*]
    To wszystko to tylko słowa . Właściwie nic nie powiedziano może podniesiemy może nie , może zrobimy kolejne wezwanie może nie , w branży będzie złe może nie . Właściwie co się dowiedzieliśmy ? Nic . Wywiad taki dla przestraszenia , tonowania nastrojów , tłumienie oczekiwań to ma na celu oczywiście sklonienie pozostałych inwestorów spoza największej czwórki do zrobienia zapisów po to aby mieli jak największy komfort wyboru czy chcą kupić czy nie. Oczywiście że wiedzą czy podniosą czy nie , trzeba by było być naiwnym żeby wierzyć że na 2 dni przed końcem oni nie mają strategi nie mają policzone co i jak za ile mogą kupić . Może wylosują jutro moneta podniesienie i kwotę podniesienia hahaha. Czekanie z podniesieniem do ostatnich dni to też oczywista kalkulacja. Jutro cena będzie juz trochę niższa niż w wezwaniu tego jestem pewien kupujący jutro nie będą mogli się już zapisać w wezwaniu dlatego nie będzie kupujących cena będzie niższa a to będzie zachęcało posiadaczy akcji do zapisu w wezwanium . Jak by podnieśli wcześniej część akcjonariuszy oddawało by w rynek bojąc się redukcji bądź co gorsza fiaska wezwania. A jutro jak podniosą cenę do np 4.2 a akcje będą kosztować dużo niżej bo już kupno nie uprawnia do zapisu to jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest się zapisać w wezwaniu. Mój scenariusz bazowy to podniesienie ceny jutro do 4.2 4.3 ale cena rynkowa będzie nisko wydaje się że 3.7 3.8 bo to już będą notowania pod przyszle ukształtowanie się ceny po wezwaniu ,po owentualnej redukcji i uwolnieniu akcji będzie sporo podaży. Czy sprzedadzą fundusze tego nie wiem.
  • Re: Wywiad 19.02.2022 Autor: ~PW [84.205.26.*]
    Myslę, że cena już jest ustalona z Funduszami, dlatego pro forma podali ten komunikat. Jesli moja ocena sytuacji jest właściwa, to cena za jaka Fundusze sprzedadza swoje pakiety sięgnie 4,40 zł.... Co to oznacza, jeśli w wezwaniu nabywający kupi 66%? Oczywiście redukcje a w konsekwencji spadek ceny giełdowej - chyba krótkotrwały, z uwagi na kolejne wezwanie... Jak się sprawdza moje prognozy... zobaczymy :-)
  • Re: Wywiad 19.02.2022 Autor: ~General [217.173.3.*]
    Prawdopodobnie podniosą cenę a fundusze sprzedadzą tylko cześć akcji zapewne tak uzgodnili a czas pokaże co z pozostałymi akcjami.
    W krótkim terminie spadek kursu a potem czas pokaże
  • Re: Wywiad 19.02.2022 Autor: ~kertz [46.204.83.*]
    Cały ten wywiad to lanie wody, ale padły w nim konkrety: czas kiedy się ukazał, deklaracja, że to ostatni termin, oraz to, że cena jest negocjowana. Ostatnie to oczywistość bo gdyby było inaczej nie przedłużyli by wezwania. Myślę, że oni dadzą cenę która będzie trudna do przełknięcia dla 4 głównych akcjonariuszy. Może jeden lub dwóch odda? Ciekawe jaki założyli sobie próg w wezwaniu do zawarcia transakcji?
  • Re: Wywiad 19.02.2022 Autor: ~Ten [185.5.69.*]
    Ja uważam, że podstawą to cena godziwa w perspektywie 2-3 lat plus dividendy za ten okres ..to może zachęcić do sprzedania.
  • Re: Wywiad 19.02.2022 Autor: ~Jola [81.145.206.*]
    no cos tu nie gra. Obecnie kurs jest 50% od wezwania, ewidentne musza dac wiecej żeby się udało kupić akcje, a wywiad to generalnie krytyka zarządu i RN wiec jeżeli jest to złe to dlaczego jest tak dobrze???

O co chodzi???
  • Re: Wywiad 19.02.2022 Autor: ~General [94.254.230.*]
    Prawda jest taka że bez względu ile zapłacą kurs potem będzie spadał bo idą złe czasy.
    Jeśli dołożą to nie spodziewałbym się więcej niż 4,40 ale obstawiam że już nie dołożą a fundusze tak szybko nie znajdą kupca drożej
  • Re: Wywiad 19.02.2022 Autor: ~kertz [46.204.83.*]
    Wymęczyli z siebie te 4,15zł - ciekawe jaki będzie poziom zapisów przy tej cenie?
[x]
DEVELIA -0,25% 8,00 2025-09-23 17:04:15
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.