• Czyżby drugi PGS Software ? Autor: _wiatrak_ [83.30.250.*]
    Coraz mocniej przypomina mi to przypadek PGS.
    Tam także każda decyzja o pozbyciu się akcji - była rażącym błędem.

Różnice, jaki dostrzegam :
    1. SUN nie ma długów ( trochę to niesamowite )
    2. SUN nie ma inwestorów instytucjonalnych
    3. SUN ma mniej akcji, ale większy FF niż w analogicznym okresie miał PGS
    4. myślę, że utrzymywanie SUN na NC nie ma większego sensu dla Właścicieli. No owszem, w 2019 roku nie byli milionerami, a teraz są - ale przecież to czysto papierowe wyliczenia
    5. jeśli to skojarzenie jest poprawne, to sami popatrzcie co się wydarzy w perspektywie kilku lat. Tylko kto ma tyle cierpliwości ( nie wspominam o środkach - bo przecież wzrosty nie zrobią się same )

https://www.bankier.pl/inwestowanie/profile/quote.html?symbol=PGSSOFT
  • Re: Czyżby drugi PGS Software ? Autor: kuzu [217.171.61.*]
    A jak tam sie skonczylo kazdy wie, kilkanascie zlotych
  • Re: Czyżby drugi PGS Software ? Autor: _matiz_ [89.151.36.*]
    Akcje są zbierane od dość dawna.
    Nawet rada nadzorcza kupiła akcje.

Zmiana nastawienia zarządu do inwestorów i otwarcie się na nich + bardzo możliwa wypłata dywidendy również zrobi swoje.

Ktoś od dawna wiedział jaki będzie raport.
    Jak śledzicie notowania spółki to pewnie zauważyliście spokojne zbieranie wszystkiego do 2 zł ,a następnie do 2,3 złotego. Aktualnie zabawa trwa na 2,5.

Po co na siłę podnosić kurs akcji skoro tylu chętnych do oddania po tak niskiej cenie? Tutaj 4 złote już dawno powinno być.

Nie sprzyja nam klimat na wschodzie ale myślę ,że w tym tygodniu wszystko powinno się wyjaśnić na +
  • Re: Czyżby drugi PGS Software ? Autor: _wiatrak_ [83.30.249.*]
    Raz będzie klimat na Wschodzie, raz na Dalekim Wschodzie, raz klimat ogólnie.
    Wiadomo, wszystko się zmienia.

Tam się skończyło ogromnymi dywidendami i wycofaniem spółki z giełdy po dekadzie ( po przejściu z NC na główny ).
    SUN już od dekady jest na giełdzie i być może - jest dopiero na początku tej drogi, która zajmie kolejną dekadę.
    Odkrywam w sobie coraz mniej chęci do przeskakiwania i coraz większą ciekawość :)
    Ale by bylo pieknie jak bysmy skonczyli jak pgs software

Hmmm ciekawe czy moze dojsc do takiego zakonczenia i w ciagu jakiego czasu

Na pgs caly wzrost od dołka do 15-16zl trwal okolo 5lat
  • Re: Czyżby drugi PGS Software ? Autor: bronek81 [89.65.242.*]
    A dlaczego nie tak jak DataWalk?
  • Re: Czyżby drugi PGS Software ? Autor: _wiatrak_ [83.30.207.*]
    Każda sprzedaż to strata.
    Próby złapania lokalnych górek nie mają sensu, bo spółka wciąż bombarduje mega wynikami i mega informacjami.
    Kup i trzymaj to jedyna rozsądna strategia.

Dodam, że pozbywanie się akcji w tym momencie ( co spowoduje konieczność rychłego opodatkowania ) - to dla inwestorów kończących rok zyskiem - nie ma żadnego sensu.
    Natomiast jeśli ktoś ma ogólną stratę - to jak najbardziej, może ją sobie kompensować poprzez sprzedaż SUN.
  • Re: Czyżby drugi PGS Software ? Autor: kuzu [46.151.143.*]
    Idziemy sladem PGS, jest dobrze
  • Re: Czyżby drugi PGS Software ? Autor: _wiatrak_ [83.30.245.*]
    Autor: ~wiatrak [83.27.173.*] 2016-06-28 09:29
    Opublikowano przy kursie:  0,37 zł , zmiana od tamtej pory: 1 478,38%
    Re: Już Wam nie smakuje papier?

Poczekaj na 10 - 20 groszy.
    Wartość księgowa tej wydmuszki jest zerowa przecież.

Odnalazłem właśnie mój pierwszy wpis w tym wątku - czyli sarkastyczne nawiązanie do wcześniejszych opinii.
    Aha - i rzeczywiście było - co prawda nie 10 groszy - tylko 12 ( ale dużo się nie pomyliłem w tej certacji ).

Gratulacje. Tylko cierpliwi zarabiają

Spokojnie patrzymy na to co się dzieje. Firma jest na fali wznoszącej. Top 14 na świecie w swojej branży, a już niedługo wypuści na rynek nowy, autorski system, który wzmocni jej pozycję

To dopiero początek
    Żeby być szczerym ... przez trzy lata nie sprzedałem ich akcji, bo po prostu nie było nawet takiej możliwości :)
    Wisiałem na haku i starałem się nie myśleć o giełdzie ( na szczęście nawał pracy w tym pomagał ).
    Impuls do pozbycia się przyszedł w samym dołku ( kwiecień 2019 ) ... ale zamiast się akcji pozbyć, dokupiłem i uśredniłem. To mnie otrzeźwiło.
    Trzymać latami taniejące akcje firmy, w której niewiele się dziej - to jednak męczarnia, więc rozumiem wszystkich byłych akcjonariuszy.
    Dzisiaj to jest inna rzeczywistość - a od czasu podpisania ostatniej umowy, status SUN znowu dostrzegalnie zmienił się na plus. Wyraźnie akcje przeszły na poprzednich poziomach w mocniejsze ręce - tak jak pisałeś.
    Już trochę doświadczenia mam na giełdzie i od zawsze inwestowałem tylko na NewConnect

Początkowo 2 razy zbankrutowałem ,całe szczęście niewielkim kapitałem ,bo też nie pochodzę z bogatej rodziny i wszystkiego dorobiłem się sam pracując ,a zaoszczędzony pieniądz inwestując
    I tak jak ty popełniałem błędy
    Zanim doszedłem do wniosków ,że powinno się inwestować w tanie spółki z potencjałem ,których nikt nie chce to kilka takich sprzedałem zanim wybiły szczyty.
    Największe wtopy to 01Cybaton swojego czasu miałem po 60 groszy ,kisiłem się wiele miesięcy ,a gdy sprzedałem to 2 tygodnie później był po chyba 8 zł.
    Forever Enterteiment ,którego miałem po 40 groszy gdy jeszcze wychodziła gra Sparkle 2. Sprzedałem ,a niedawno kosztował ponad 13 zł ,a dziś 5 z hakiem

To mnie nauczyło trzymać akcje w które wierzę. Bo znam się nam tym. Zjadłem na tym zęby ale dalej popełniam błędy.

Chociażby na Novavis (aktualny Voolt) siedziałem 7 lat zanim wzrósł z 40 groszy na 18 zł. I tak mógłbym podaj jeszcze parę spółek ale po co?

Aktualnie jest to Suntech

Wiem co robię i tego się trzymam i raczej jako jeden z nielicznych na bankierze nie lecę w kulki i nie naganiam na badziew
  • Re: Czyżby drugi PGS Software ? Autor: lukano [31.61.241.*]
    "raczej jako jeden z nielicznych na bankierze nie lecę w kulki i nie naganiam na badziew"
    Tu potwierdzam w 100%, jeden z nielicznych który nie nagania na jakieś wydmuszki a nawet bezinteresownie coś doradzi. Dzięki Matizowi mam suntech już na dużym plusie. Jako świeżak zawisłeś na takim tworze jak bras, tam wśród wielu wpisów pojawił się matiz, polecił kilka spółek i jego typy okazały się strzałem w 10
    Pozdrawiam cierpliwych i normalnych ludzi, trochę na szczęście jest ich tu jeszcze wśród tej całej masy cwaniaczków i innej patologii.
    Ja zarabiam na swojej wiedzy ,chęci do pracy - nie na robieniu ludzi w konia. Sam zostałem oszukany przez "wspólników" ,więc wiem jak to jest.
    A każdy ma rodzinę ,plany na przyszłość lub chęć jej stworzenia i w jakiś sposób pracował aby tutaj się pojawić.

Mam charakter jaki mam ,czasem po kimś pojadę jak widzę durne wpisy ale kur... nie jestem aby żerować na kimś. Do wszystkiego doszedłem sam i tak ma zostać.

Dzięki za wpis. Pozdrawiam
    Tyle że giełda to nic innego jak żerowanie na chciwości i strachu innych podczas próby pozyskania ich pieniędzy.

Owszem ,jednak nie nie trzeba się do tego zniżać aby poczekać ,bo sami to zrobią. Nie muszę generować u nich emocji w tę czy inną stronę. Słabe umysły i tak zrobią swoje ,a ja po prostu poczekam. Nie muszę ich wspierać w głupich decyzjach

A wpis polecający ,w sposób uczciwy nic mnie nie kosztuje
    Czekamy na powtórkę z PGS SOFTWARE
    Skoki są zawsze na początku roku i myślę że w tym będzie podobnie, czekamy na impuls w formie dużej umowy. Kurs dobrze zawsze się też zachowuje po spotkaniu czatowym prezesa z inwestorami a to już w lutym
  • Re: Czyżby drugi PGS Software ? Autor: _wiatrak_ [83.30.234.*]
    Była duża umowa, były wyczekiwane wyniki za 4Q2023, był czat.
    I co teraz ?
    Spółka dostrzeżona, mnóstwo nowej gawiedzi się zapakowało i już są na lekkich stratach.
    Kolejny roczny boczniak się szykuje ?

• Re: Czyżby drugi PGS Software ? Autor: _wiatrak_ [83.30.205.*]
    Minął rok i już wiadomo - boczniaka nie było. Boczniak to było marzenie fascynata. Spadek z ponad 6 zł o ponad połowę był bolesny, choć dotyczył prawie wszystkich spółek IT z rynku NC.

Jednak ewidentnie nasza spółka mocniej straciła zaufanie inwestorów.
    Nie tyle może do biznesu, kompetencji czy zarządzania ( aczkolwiek 2,5 miliona dla Zarządu 2023 to nie jest bagatela ), ale do sensu trzymania ich akcji w średnim i długim terminie.
    Czyli co ? Znowu czas na kółkowiczów. Będzie im sprzyjać nowa polityka informacyjna. Nowy kontrakt to plus 15% i powrót do bazy przez kolejne sesje. Kiepska, nerwowa perspektywa. Bez szans na zarobek dla long term.

Także wczorajszy czat : 90% pytań dotyczyło raczej tylko tego, czy da się opchnąć akcje szybko powyżej 3 zł. No niestety, nie da się. Nie ma pod co grać, bo raport roczny może być gorszy niż suma kwartałów, a raport 1Q to wielka niewiadoma.

[x]
SUNTECH -3,03% 1,60 2025-10-17 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.