• Dlaczego uważam że ABAK będzie dalej rósł Autor: ~ktoś-1 [87.101.35.*]
    ABAK S.A. jest spółką mówiąc w uproszczeniu zajmującą się obsługą księgową podmiotów gospodarczych, osób fizycznych i osób prawnych. Posiada aktualnie biura w Olsztynie, Ełku, Warszawie, Legnicy, Łodzi, Wrocławiu zatrudniając ok. 100 księgowych oraz posiada w portfelu 3 firmy zależne zarazem powiększając rok do roku swoją sieć biur księgowych poprzez przejęcia.
    Od października 2010r jest spółką notowaną na NC oferującą swoim akcjonariuszom 244 234 akcji w wolnym obrocie tj.9,06% ogółu akcji.( wszystkich jest 2 694 760)
    Rok do roku Spółka prowadzi program wypłaty dywidendy co można śmiało uznać za szczególną rzadkość na NC i raczej potraktowałbym to jako powagę dla inwestorów, mając na uwadze co inne spółki wyprawiają z akcjonariatem
    Od 2019r ( taką przyjąłem datę) zyski firmy rosną z kwartału na kwartał ( cyferki do sprawdzenia Bankier, Biznes Radar) z jednoczesnym inwestowaniem w przejęcia - zakup nowych punktów biur obsługi księgowej, gdzie w/g Zarządu Spółka ma aspiracje bycia liderem w segmencie obsługi księgowej w Polsce.
    Jak już wspomniałem rok do roku i zarazem kwartalnie spółka odnotowuje coraz to lepsze wyniki , 14 lutego ogłoszą wyniki za IV Q 2021r , ale moim zdanie ważniejsze będą z maja za 1Q 2022r gdzie wszyscy chyba już wiedzą, że dzięki cudownemu ładowi firmy księgowe przeżywają prawdziwe oblężenie nowych klientów i co za tym idzie stawki usług wywindowały od 30% minimum.
    To chyba tyle z krótkiego opisu, teraz z rysowanego wykresu :
    Spółka od moment wejścia na giełdę NC - w 2010r , miała tylko 1 sesje tygodniową o wyższym wolumenie obrotu akcji , a było to w listopadzie 2010r gdzie obrót wynosił 373 tysiące akcji ,w tym tygodniu obrót zamknął się na wys. 170 tyś z groszem, a na dziennych obrotach wczoraj była pod względem obrotów 4 sesja z wielkością obrotu od początku wejścia na NC. Piszę to dlatego, że w związku z nowym ładem spółki oferujące oprogramowania, usługi księgowe przeżywają swoje przysłowiowe 5 minut i śmiem twierdzić, że po grach i covidach może być to branża zauważona i doceniona przez inwestorów powiedzmy śmiało - sektor roku.
    Dalej analizując wykres rysowany po pierwszym powiedziałbym euforycznym wyskoku nastąpiła szybka realizacja zysków, czyli kto pierwszy wywali ten lepszy sprowadzając kurs do "bazy" , wczoraj nastąpiło odbicie przy dużych jak na ten ff obrotach ( jw) i tutaj jest dzisiaj nastąpiła zmiana. Część chętnie sprzedaje lub sprzedawała , ale i chętnych na akcje nie brakuje nikt poniżej 4 zł nie chce oddawać akcji , a w przypadku pojawienia się takowych momentalnie są zbierane. Dalej wykresik rysowany, wskaźniki średnich kroczących sygnalizują mocne kupuj , wskaźniki na 12 , 10 jest za kupuj . To chyba tyle z moje strony, każdy ma czas do swojej analizy i przemyśleń. Ja starałem podać się przykład dlaczego tak i dlaczego ta firma powiedzmy w perspektywie miesięcy, roku da profit bez znaczenia ile postów krzyczących dużymi literami pojawi się na Bankierze.
    Proszę o opinie, merytoryczną wymianę zdań odnośnie ABAK , wiem jest parę reklamowanych ciekawych firm na tym wątku, ale apeluję o powstrzymanie się od reklamy . Zapraszam zaś gościa co cały dzień produkował post za postem do wymiany zdań, powtarzam zdań nie haseł pierwszo majowych typu - syf, będziecie wisieć na haku itp.
  • Re: Dlaczego uważam że ABAK będzie dalej rósł Autor: ~kik [23.106.56.*]
    Od nich merytoryki sie nie doczekasz.To takie typowe szczekadła operujace oklepanymi sloganami.Tak jak piszesz.Czesc sprzedała akcje i klepie w kólko to samo.Czesc akcjie nie miała i chce kupic.Wiadomym jest ze tak postepuja ci co chca kupic jesli nie to chorzy umysłowo ludzie bo inaczej takich nazwac nie mozna jak ktos siedzi na forum cały dzien i nawija makaron na uszy
  • Re: Dlaczego uważam że ABAK będzie dalej rósł Autor: ~ktoś-1 [87.101.35.*]
    Ja bym powstrzymał się od obrażania kogokolwiek, chcą kupić sami lub w grupie po taniości i tyle. Z drugiej strony jak ktoś ( nie ja ) inwestuje na podstawie krzyczących postów na forum bankiera to osobiście nie wróże mu daleko idących zysków .
    Podam Ci przykład stary ale może: jestem na podłodze powiedzmy od zawsze - pamiętam śląski, optimusa, uniwerala, próchnika - pierwsze zlecenia składałeś w DM, oczywiście meldując się na miejscu i wypisując zlecenie kupna lub sprzedaży. Notowania były w Wyborczej, Parkiecie i raz w radiu koło południa, wykresy rysowałem na papierze milimetrowym. Jak kupiłem Polną po wyskoku z 1 pln na 10 pln po zakupie znanego inwestora to makler mi mówił, że jestem niepoważny - ja mówiłem że oddam min po 100 ( oddałem po 104 średnio) dalej kupiłem TUP po zmianie z logistyki na deweloperkę po 10 i oddałem przed wynikami po 66 - i tym razem kumpel makler pokazał mi znak stukając się w czoło do momentu realizacji zlecenia. Później było różnie - mega wtopa to amica kupiona po 11 pln , oddana po 7 pln , gdzie jest teraz rysowany wykres Ci pokaże - 2008 r
    Uważam, że te spółki mają potencjał do zrobienia dobrego profitu dla inwestorów i tyle
  • Re: Dlaczego uważam że ABAK będzie dalej rósł Autor: ~Marta [89.64.0.*]
    Bardzo mądrze!
    Wzrost cen opłat ksiegowych i duzo wiecej klientów
    To jaki pisałem praktycznie będzie wiadome po pierwszym kwartale tego roku jaki wpływ ma ładny ład na kondycję finansową , tutaj jeden z ostatnich artykułów opublikowany w Gazecie Prawnej :

"Nasze usługi drożeją o 20–30 proc. – słyszymy w Krajowej Izbie Biur Rachunkowych. Te firmy, które jeszcze nie podniosły stawek, tłumaczą, że zrobią to, gdy podsumują własne koszty
    Mimo wzrostu cen, księgowym lawinowo przybywa klientów. Powstają listy chcących skorzystać z usług. Brakuje fachowych rąk do pracy. Beata Boruszkowska, szefowa biura rachunkowego z Brodnicy, mówi o ogromnym stresie, który powoduje, że dziś ludzie z branży raczej odchodzą. – To skutek Polskiego Ładu, wdrażania zmieniających się wytycznych. Na przykład ostatnie rozporządzenie nakazujące podliczać listy płac, raz według starych założeń, raz według nowych i różnicę doraźnie interpretować na korzyść pracownika. Ale czy to na pewno ma tak działać? – pyta."
  • Re: Dlaczego uważam że ABAK będzie dalej rósł Autor: ~Maxx [46.134.105.*]
    Fajnie ktosiu rozpisałeś, dlaczego tak jestem pod wrażeniem. Nareszcie koniec haseł tylko konkretnie. A tak mam pytanie z tym związane, jak sądzisz do ile może wzrosnąć ? Jeden temat to mega optymizm z grubą przesadą jak sądzisz?
    Ja szklanej kuli nie posiadam, zwłaszcza na akcjach gdzie praktycznie brak papieru. Mi pasuje jak rośnie po parę procent przy dużych obrotach. Fajerwerki różnie się kończą, ale te 60 w innym poście - no cóż pośmiać się zawsze można
    Akcji coraz mniej na sprzedazy.Do 5.30 tylko ok. 5 K akcji.Nastepne po 19 zł.
  • Re: Dlaczego uważam że ABAK będzie dalej rósł Autor: ~Pek [151.115.59.*]
    Wkrótce raport pewnie bardzo dobry .Wzrost usług i klientów.Przy tak mąłej ilosci akcji i bardzo małym FF moze byc niezła jazda
  • Re: Dlaczego uważam że ABAK będzie dalej rósł Autor: ~ktoś-no1 [37.248.77.*]
    mnie taka " jazda wystarczy - bez zbędnego szarpania góra- dół. Powoli do góry
    Jak sie daje to sie kraje.Jeszcze nie spotkałem niezadowolonych z silnych wzrostów .To jakis ewenement.Jesli wystrzeli to mam byc niezadowolony...Dziwna postawa.Raport pewnie bardzo dobry bo ceny rosną od kilku miesiecy a nadchdzi czas rozliczen,itp.Duzo klientów zwiazanych z Polskim ładem.Tu moze byc niezła jazda
    Wypisanie byle swistka związanego z spadkiem do US ponad rok temu ponad 100 zł.Wypisanie 15 minut.Dla firm i bardziej skomplikowane wyliczenia kosztują duzo wiecej.Ceny rosną klientów przybywa.Polski ład.Abak bedzie rósł
    Pek dziennie rośnie Ci po kilka , no kilkanaście procentów i przy tym masz jakieś tam zadawalające obroty, poniżej ustawiją się chętni i jest ok. Strzał miałeś jakiś tam czas temu atak na pusty karnet, a później kto szybszy w naciskaniu enter - realizuj i powrót do bazy. Teraz rysuje się nowy tydzień i przy obecnym zainteresowaniu ( jak na tą spółę i ff ) może będzie ciut wyżej 2- uch poprzednich
    Jestem innego zdania.Widze wykres i według mnie bedzie wybicie w góre a przy tak małym FF i małej ilosci na sprzedazy mogą byc solidne wzrosty
  • Re: Dlaczego uważam że ABAK będzie dalej rósł Autor: ~ktoś-no1 [31.2.41.*]
    No dobrze nich Ci będzie, gniewać ani specjalnie obrażać się nie będę - akcji "nie ma i nie będzie" za klasykiem
  • Re: Dlaczego uważam że ABAK będzie dalej rósł Autor: ~ktoś-no1 [31.2.41.*]
    Czyli spółka poza telegramem zauważona przez innych inwestorów i na wysokich obrotach kolejny dzień prze do góry
  • Re: Dlaczego uważam że ABAK będzie dalej rósł Autor: ~obserwatorABAK [*]
    Bardzo dobrze, że Ktoś ABAK ukazał w szerszym kontekście.
    dzięki
[x]
ABAK 0,00% 5,40 2025-09-11 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.