Tim od IV kwartału ubiegłego roku znajduje się w płaskiej korekcie silnych wzrostów mających miejsce w poprzednim roku. Tym samym pokazuje to relatywną siłę waloru na tle warszawskiego rynku. Ponadto obserwujemy powstanie lekkiej, pozytywnej dywergencji pomiędzy kursem, który utworzył formację podwójnego dna przy 36 zł, a wskaźnikiem RSI, który w tym samym czasie osiągnął wyższy dołek. Równocześnie kurs odbił od opisanego wsparcia, które wzmacniane było obecnością 200-sesyjnej średniej kroczącej.
Wydaje się więc, że obecnie prawdopodobieństwo powrotu do wzrostów przeważa, choć finalnym potwierdzeniem będzie przebicie ubiegłorocznego maksimum przy 44 zł.
Ja tam widzę nawet potrójne dno z zejściem poniżej 35, a dziś piękne domknięcie małej luczki na 38,5 chętnie dobiorę poniżej 38 jak ktoś chętny do wywalenia
Ja tam widzę nawet potrójne dno z zejściem poniżej 35, a dziś piękne domknięcie małej luczki na 38,5 chętnie dobiorę poniżej 38 jak ktoś chętny do wywalenia
No nie po rekordowym styczniu taka reakcja ,to co będzie po słabym lutym?Kto te akcje sprzedaje po obecnych cenach ,ta spółka jest warta co najmniej 100 zł ,przynajmniej tak twierdzi to wile osób na tym forum.
Wiadomo, że sezon budowlany tylko się rozkręca więc jak w styczniu było 100mln to może być tylko lepiej. Myślę, że kumulacja będzie w drugim kwartale. A do tego czasu systematycznie wyniki w górę.
Jeszcze nigdy nie było tak, że kurs zachowywałby się tak, jak chce tego większość. Jeśli wszyscy wierzą tutaj w historyczne przychody w tym roku, to znaczy, że są one zawarte 'w cenie'. Jeśli wszyscy oczekują wzrostu do 60-70 zł, a obroty wskazują na brak zainteresowania, oznacza to tyle, że takich poziomów długo nie zobaczymy. Zapytaj siebie, kiedy rzuciłbyś się na akcje Timu. Musiałaby się pojawić jakaś spektakularna, zaskakująca informacja, dająca perspektywy na dodatkowy zysk. Obecnie jesteśmy w stanie oszacować, że przychody w całym roku 2022 będą mniej/więcej 10% wyższe niż w roku ubiegłym. Może się to przełożyć na ruch akcji o 3-4 zł ale nie więcej. Jedynym aktywatorem popytu będzie niska cena akcji (na co się nie zanosi) albo dobrze przeprowadzona oferta publiczna 3LP, przy czym moment samego debiutu może być i pewnie będzie miejscem, gdzie sporo inwestorów będzie chciało zrealizowac zyski w myśl 'kupuj plotki, sprzedawaj fakty'.
Kurs się zachowuje tak a nie inaczej. Może być na poziomie 30 jak i 50 w ciągu miesiąca. Dla mnie najważniejsze jest to ze spółka zarabia coraz więcej i rośnie w średnim / długim terminie. A dywidenda ??!! Pokażcie mi lokatę 5%. Cały czas jest nadpodaż gotówki i banki jej nie potrzebują w celu finansowania kredytów.
Te 5% to będzie szybciej niż myślisz,popatrz na obligi korporacyjne np.MCI?a i przy okazji warto zobaczyć na ostatnio podane dane kredytach hipotecznych.
To będzie ,to jest czas przyszły ,a nie dziś ,na teraz to obligi indeksowane inflacja i korporacyjne wiarygodnych emitentów.Prztancie już tak nachalnie naganiać bo trochę już warunki rynkowe się zmieniły.
Wieszczu przestań wieszczyć ale policz ile to w % dywidenda TIM-a. Te % są tu i teraz a nie w przyszłości. Jestem tutaj od 13 pln, takich wieszczy przeżyłem tutaj już wielu. Znikali po kilku kółkach bo przecież wieszczysz żeby spadło i żeby dokupić taniej.
Później sprzedasz i znikniesz na chwile. Tak działasz tutaj do wyników, pozytywnie jeszcze przed ogłoszeniem sprzedaż a po wynikach zaczynasz wieszczyć spadki.