Dnia 2022-01-26 o godz. 07:31 ~Leszczyk napisał(a): > https://www.dts24.pl/smieci-wyparuja-z-nowego-sacza-newag-oglasza-konsultacje-w-sprawie-waznej-inwestycji/
Taka inwestycja, patrząc perspektywicznie, jest dobrym pomysłem. Śmieci przybywa a energia drożeje, mając własną będą bardziej konkurencyjni na trudnym rynku kolejowym. Wszystko jednak zależy od rozkładu kosztów miedzy Miastem a Newagiem.
> Taka inwestycja, patrząc perspektywicznie, jest dobrym pomysłem. Śmieci przybywa a energia drożeje, mając własną będą bardziej konkurencyjni na trudnym rynku kolejowym. > Wszystko jednak zależy od rozkładu kosztów miedzy Miastem a Newagiem.
No właśnie @wk. Dla kogo ta inwestycja ma być dobra? 1. Ile i w jakim okresie za nią zapłaci Newag? 2. Ile i w jakim okresie zyska akcjonariusz? 3. Z jakiego budżetu Newagu to ma być finansowane? Bo chyba nie z zatrzymanych zysków w tym niewypłaconej dywidendy, która miała być inaczej wydatkowana. Na Walnym poinformowano akcjonariuszy i spalarni tam nie było.
Dlatego Zarząd Newag albo raczył przeoczyć ważny element procedury albo informowanie o takim przedsięwzięciu poprzez jakiś lokalny portal to zwykły "fakt prasowy", który w zasadzie nic nie znaczy. Bo niby co znaczy zdanie "Projekt jest na wstępnym etapie analiz formalno-prawnych i środowiskowych"? Czy Newag wystąpił do gminy z wnioskiem o uzyskanie decyzji administracyjnych w tym zakresie? Jeśli tak, to kiedy?
Strona www Newag oraz ESPI nie potwierdzają tych informacji. Formalnie ich nie ma.
A Pan Łukasz Mikołajczyk, rzecznik NEWAG S.A. nie jest upoważniony do składania oświadczeń woli w imieniu spółki w tej sprawie. Zarząd Newag SA nie raczył o tych planach poinformować wspólników. Bo akcjonariusze są wspólnikami. Dlatego to nie może być prawda.
Podsumowując: Dzisiaj jest to bicie piany pod rozeznanie nastrojów społecznych. Tzw. "fakt prasowy".
Dnia 2022-01-26 o godz. 14:48 ~asfdasfgsdfhgdj napisał(a): > > Strona www Newag oraz ESPI nie potwierdzają tych informacji. Formalnie ich nie ma. > https://www.newag.pl/o-firmie/kolej-na-ekologie/ ?
A to żeś mnie rozbawił kolego tym linkiem 1. W tym linku masz informację "Proponowanym rozwiązaniem jest rozważana przez NEWAG S.A. budowa instalacji do odzysku energii...." Rozważana to nie oznacza zdecydowana 2. Ten materiał znajduje się w rozdziale "O firmie" a nie w informacjach dla Inwestorów a to TAM są giełdowe komunikaty bieżące przekazywane w ESPI. 3. We właściwym organie administracyjnym nie toczy się żadne postępowanie administracyjne z udziałem społeczeństwa w trybie ustawy OOS, w którym wymagano by konsultacji społecznych 4. Materiał nie jest podpisany przez żadnego z członków Zarządu wskazanych w KRS do składania oświadczeń woli. A "rozważanie" inaczej gdybanie NIE JEST złożeniem oświadczenia woli w imieniu spółki. Ten materiał to wyłącznie zabawa PR-owa dla ocieplenia wizerunku firmy i to dlatego o całej sprawie mówi rzecznik firmy a nie Zarząd firmy. OK niech się bawią. Ja też lubię ekologię.
Dlatego to wszystko jest "faktem prasowym" niezależnie od miejsca publikacji, bo oba linki nie przedstawiają oświadczenia Zarządu Newag i nie są komunikatami giełdowymi. To PR lub raczej CSR bo Newag pisze cyt: "OSZCZĘDNOŚĆ W BUDŻECIE MIASTA dzięki zaangażowaniu kapitału prywatnego w inwestycję służącą mieszkańcom"
I tu dopiero mamy kluczową sprawę. Bo ja pytam, 1. Czy ktoś mnie jako akcjonariusza zapytał, czy mam ochotę finansować swoim kapitałem prywatnym pochodzącym z niewypłaconej MOJEJ dywidendy tę inwestycję? 2. A jeśli nie z dywidendy to z czego, z długu? 3. Na Walnym Zarząd oświadczył (a to jest wiążące) w obecności wielu świadków, że zatrzymany kapitał będzie służył HOMOLOGACJI LOKOMOTYW. Słowem nie wspomniano o żadnej spalarni. 4. Gdyby siłowo postanowiono zrealizować taką inwestycję wbrew akcjonariuszom to byłby poważny błąd Zarządu i Rady Nadzorczej, bo skala takiej inwestycji wymagała: a) kontaktu z akcjonariuszami (nie ma ich wielu) b) formalnej publikacji komunikatu w ESPI o przystąpieniu do przygotowywania choćby koncepcji takiej inwestycji c) dopiero na końcu pokazywania kolorowych obrazków na stronie Newagu i Bóg wie jeszcze gdzie w ramach kampanii informacyjnej dla mieszkańców.
Z reguły takie inwestycje są dofinansowywane przez NFOŚ w 60-85% w formie dotacji i/lub długoterminowej pożyczki na zasadach preferencyjnych z częściowym umorzeniem.