Ja myślę, że związane jest też z tym, że tak na prawdę faktycznie jest bardzo mało akcji w obrocie. Do 5% nie ma potrzeby informowania, a Ci już wykazani, w zależności od ilości już posiadanych akcji, też mają bufor.
Np. Pan MK ma mniejszy, bo raportuje co 1%, ale drugi Pan M. - może dobierać do 10% bez informowania rynku.
No i jest pewnie sporo akcjonariuszy, którzy mają około 1%, a możliwe, że bliżej pierwszego progu 5% i może w którymś momencie ktoś się też ujawni.
A ilość akcji nie jest nieograniczona.
Ja jak Kowal co jakiś czas korzystam i dobieram, ale to są nieduże kwoty. Sorry za prywatę, ale w sumie na razie mi pasują te spadki...
INNE OBOWIĄZKI INFORMACYJNE (m.in.)
Do pozostałych obowiązków informacyjnych emitentów, będących spółkami publicznymi należy konieczność niezwłocznego przekazywania KNF, PAP oraz GPW informacji:
- o osiągnięciu przez któregokolwiek z akcjonariuszy 5%, 10%, 15%, 20%, 25%, 33%, 33 i 1/3%, 50%, 75% albo 90% ogólnej liczby głosów w spółce publicznej albo zmniejszeniu tego udziału poniżej tych progów,
- o zmianie u któregokolwiek z akcjonariuszy dotychczas posiadanego udziału stanowiącego ponad 10% ogólnej liczby głosów o co najmniej 2% ogólnej liczby głosów – jeżeli akcje są dopuszczone do obrotu na rynku oficjalnych notowań giełdowych oraz 5% ogólnej liczby głosów – jeżeli akcje są dopuszczone do obrotu na innym rynku regulowanym,
- o zmianie u któregokolwiek z akcjonariuszy dotychczas posiadanego udziału stanowiącego ponad 33% ogólnej liczby głosów o co najmniej 1% ogólnej liczby głosów,