A to ciekawe, znalazłem taki wynik przetargu. Ktoś tu sobie dorabia po godzinach:
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Szczecinie: Zakup testów na potrzeby diagnostyki koronawirusa SARS-CoV-2 wartość ok 55 000 netto
Nazwa wykonawcy: NewLab Systems Sp. z o.o. Email wykonawcy: Adres pocztowy: Kobaltowa 6 Kod pocztowy: 62-002 Miejscowość: Złotniki/Suchy Las Kraj/woj.:
No proszę. Ładnie to wyłuskałeś. Ja widzę zamówienie u nich z X na mniejszą kwotę, stąd widać, że to kolejny raz. Czyli albo p. prezes robi prywatę i być może kosztem GX, albo mogło być tak, że wymogi przetargu spełniał tylko NL, którego poddostawcą został GX. Tak czy inaczej przez notowania (i to w momencie teoretycznie największego prosperity dla spółki), jakość komunikacji i przede wszystkim tę historię temat zaczyna nieładnie pachnieć. Nie dosyć że p. prezes mało mówi, to teraz powinien dodatkowo się jeszcze wytłumaczyć. Słabo.
Przedmiot zamówienia testy albo sprzęt do diagnostyki covid. Mnie się to nie podoba, każdy niech oceni sam. W GX1 prezes ma 14,8% w NewLab 90% -imo to główny powód - gdyby to szeregowy pracownik robił takie interesy na boku pewnie długo by nie popracował. Możecie pisać do IR - odpiszą, że nie mają informacji i nie mogą komentować nieznanej spółki - standard GPW.
O i trafił się hit z roku 2020: WSSE Gorzów Wielkopolski, 2020_10_27 Zakup sprzętu laboratoryjnego wraz z materiałami zużywalnymi 500 000 zł brutto. Pół bańki na drodze nie leży, żal się nie schylić. Disclaimer: Akcje GX1 miałem, nie mam, miałem mieć - teraz mam wątpliwości - aby było jasne z jakiej pozycji pisze.
Dziwne, że dopiero teraz o tym wspominasz, bo pierwsze zamówienie pomiędzy NewLab a WSSE w Szczecinie zostało zrealizowane w dniu 29.12.2020. Wszystkie zamówienia dotyczą testów i sprzętu od Seegene, pierwsze słyszę że Genxone zajmuje się dystrybucją testów. Taka sytuacja byłaby negatywna, gdyby prezes np. takiej Biomaximy po cichu sprzedawał testy w swojej innej spółce - tutaj nie widzę związku. Z WSEE w Olsztynie również wielokrotnie wcześniej współpracowali (NewLab), ostatnia umowa została zrealizowana bodajże w styczniu 2021, później po wdrożeniu technologii sekwencjonowania Genxone przejęło wszystkie dostawy odczynników itd. Co więcej, widać że poprzez NewLab prezes wypracował sobie kontakty w stacjach sanitarnych - być może bez tego nie byłoby dalszej rozszerzonej współpracy z tą stacją. Kto wie, może ze Szczecinem również trwają jakieś rozmowy, sekwencjonowanie to nie tylko covid. To kolejny oprócz delistingu i innych teorii uderzających w dobre imię spółki sztucznie wykreowany temat, aby odebrać akcje za bezcen. Sentyment na rynkach jest słaby, więc to idealny moment aby zasiać kolejną niepewność. Słabe ręce już w większości skapitulowały, więc trzeba się bardziej wysilić.
Link do zamówienia z 29.12.20 o którym pisałem: https://bzp.uzp.gov.pl/ZP403/Preview/3ef91ccc-903b-4654-b754-51e32ab73977
Piszę, dopiero teraz bo dopiero teraz na to trafiłem szukajac informacji o nich. Mnie się to nie podoba, każdy może mieć swoje zdanie. Dla mnie przedmiot zamówień jest taki, że GX1 może spokojnie wystartować i wygrać takie przetargi. Dla mnie to konflikt interesów. Jeden widzi to inny co innego a patrzą na to samo. Gdy spadnie to kupuj a nie narzekaj, że ci spółkę dołują. Moim zdaniem akcjonariusze maja prawo wiedzieć.
A ktoś z wymądrzających się tutaj zna w ogóle biznes i dokumenty inwestorskie spółki Genxone?
Przypominam że wszelkie oskarżenia na forum publicznym mogą być traktowane jako zniesławienie.
Z dokumentu dla inwestorów:
„Emitent oraz NLS prowadzą odmienne modele biznesowe: Emitent prowadzi działalność badawczo-naukową z wykorzystaniem technologii nanoporowej oraz działalność diagnostyczną opartą o technikę real-time PCR, podczas gdy NLS dystrybuuje sprzęt do molekularnych badań diagnostycznych w technologii PCR i real-time PCR.”
To weź leć na skargę na BIP, że publikuje wyniki przetargów. Przytoczyłem fakty jakie zamówienia wygrała i z jakimi podmiotami wygrała spółka prezesa. Te strachy i przypomnienia to sobie możesz wsadzić.
Ja nie mówię o tobie, przypominam tylko aby mocno uważać zanim kogokolwiek się o coś oskarży.
A odpowiedni dokument z którego jest mój wycinek jest dostępny na stronie spółki.
To jest przede wszystkim źródło.
Bardzo dobrze, że przytaczasz dokument informacyjny (strona 13). Tajemnicy i spisku nie ma. Nie zwracałem uwagi wcześniej na to powiązanie dokumencie. Ale patrząc na te przetargi bardzo mi się nie podoba.