• Brak handlu Autor: ~BBI [78.10.207.*]
    Brak handlu jest najlepszą wskazówką, że tu drobnicy po stronie kupujacych nie ma. Są za to duzi gracze, do których dołączył ostatnio FIZ ze stajni AgioFunds. Duzi inwestorzy nie kupują akcji na rynku, gdy płynnośc jest niska, ponieważ w ten spsoób łatwo jest wywindowac kurs o 100 czy więcej %, a urobek woluemnowy może i tak być niewielki. Lepiej jest zatem wycofa się z zakupami, względniee kupowac tylko po lewej stronie karnetu i z duzym dyskontem wobce najlepszej ceny S. I to właśnie obserwujemy na BBI. Btak obrotów, różnica między najlepszym K i S wynosi 10 groszy dziś, a bywało nawet 30 gorszy.

Podniesie kursu nie lezy w interesie dużych inwestroów, którzy być może prowadzą rozmowy na temat kupna akcji, np. od OFE czy Norwegów. Odniesiem ddo ceny takichg transakcji jest cena rynkowa. Ostatnie pakietówki po 6,89 okazałay, że kupyujący jest gotowy płacić nawet 40% powyżej rynku. To wskazuje na determinację zakupów oraz, w moje ocenie, na poważne zamiary. Nie sądze, że FIZ AgioFunds zadowolił się bierną postawą w akcjonariacie płacąc znacząco drożej, 40% ponad rynek, za pakiet 500 k akcji, a wczesniej kupując ponad 350 k na rynku. Nie sądze, żeby własne zakupy zakonczył na ostatniej pakietówce. Powodem zakupów nie może być oczekiwanie dywidendy po sprzedaży Konesera.

Po pierwsze nie wiadomo, kiedy to nastapi – wszak nie ma nawet listu intencyjnego, a zatem nie ma nabywcy.

Po drugie spółka jest zadłużona, a niebawem wyemituje kolejne obligacje . I to wyklucza wypłatę jakiejkolwiek dywidendy. Analitycy AgioFunds nie mogą o tym nie wiedzieć, skoro wie to każdy, nawet drobny akcjonariusz BBI.

Po trzecie, nie mogą być powodem nowe inwestycje, które są na etapie wstępnym, nie ma jeszcze projektów budowlanych, pozwolenia na budowę, nawet sam zarząd jeszcze nie wie, co zostanie wybudowane (biurowce czy apartamentowce). Widzimy, że niewiadomych jest całkiem sporo. Dodatkowo zarząd słynie z tego, że realziuje projekty trudne, przez to są one długotrwałe i zyski z nich nie trafiają do akcjonariuszy, tylko idą m.in. na spłatę obligatariuszy oraz pensje, w tym prezesa i kumpli.

Po czwarte długi spółki są całkiem spory i należy spodziewać się nowych (obligacje), dlatego sytuacja finansowa spółki będzie się pogarszać w sytuacji realizacji planowanych inwestycji.

Po piate, nie jest pewne, czy znajdą się chętni na kolejne obligacje. Regułą jest,. Że spółka nie wykupuje zapadalnych obligacji, tylko je roluje płacąc coraz większy kupon. Gdzieś jednak jest kres opłacalności takiego finansowania i w przydku wysokiego oprocentowania długu i po prostu może zabraknąć zysków na spłatę zobowiązan. Brak chętnych na obligacje doprowadzić może do utraty płynności spółki.

To tylko pięć przesłanek, ale przecież wynikają one z pobieznej analizy sytuacji. Są one jednak na tyle znaczące, że wykluczają, w moje ocenie, zakupy akcji przez AgioFunds w celu zajęcia pozycji biernego i mniejszościowego akcjonariusza.

Taka jest moja spekulacja.:)
  • Re: dlaczego NIKT NIE CZYTA tych BZDUR i Wypocin trola @BBI ??? Autor: ~re [5.62.43.*]
    to pisze wasz gu guru czyytac
  • Re: Brak handlu Autor: ~BBi [5.62.43.*]
    Dlatego, że tego typu aktywa kupuje inwestor długoterminowy, na przykład fundusz emerytalny, który ma stały dopływ gotówki i zadowala się skromnym rocznym zyskiem w  perspektywie dziesięcioleci.
    A na świecie jest mnóstwo gotówki i zaczyna brakować aktywów, w które można relatywnie bezpiecznie inwestować. Takimi inwestycjami są właśnie nieruchomości komercyjne i biurowe, a także luksusowe mieszkania.
    Na świecie jest tak dużo gotówki, że mamy do czynienia  fenomenem inwestowania w aktywa z ujemną stopą zwrotu. I tak na przykład  już 17 bilionów dolarów ( 17 i 16 zer za nimi 17 0000 0000 0000 0000:)) zainwestowano w obligacje z ujemną rentownością.
    I dlatego , w mojej ocenie, Koneser da zarobić i zo,,,,,,,,stanie sprzedany za godziwą cenę. Ja szacuję, że za 200 mln euro, z czego BBI przypadnie 40% tej sumy, czyli 80 mln euro. Dług wynosi obecnie ok. 20 mln euro, więc przepływ netto może wynieść nawet 60 mln euro. 60 mln euro to dziś ok. 275 mln złotych.
    A tu ciekawy materiał: https://dnarynkow.pl/17-bilionow-straty-fenomen-obligacji-o-ujemnych-rentownosciach
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [185.216.33.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Brak handlu Autor: ~rebbi [185.216.33.*]
     kot nalał ci na klawiature czy od zawsze tak piszesz?
  • Re: Brak handlu Autor: ~BBI [31.61.248.*]
    Widzisz wiecej niz inni
  • Re: Brak handlu Autor: ~Rumun [31.61.248.*]
    Widzisz wszystko
  • Re: Brak handlu Autor: ~BBi [104.149.144.*]
    Ja tego nie wiem, poniewaz nie wiem, czy w ogóle on istnieje. Ale jesli istnieje, to może zrobić doskonały interes na przeję ciu władzy w spółce, nastepnie na sprzedazy wszystkich aktów, spłacie zadłużebnie i podziale posotałej gotówki. Interes może byc dosonały, poniewaz w ostatnich latch można było kupic pakiet kontrolny akcji (20-25%) za ok. 10 mln złotych, czyli ok. 4-5 złotych za akcję, podczas gdy wartośc likwidacyjna akcji może wynosić nawet 21 złotych wg. moich szacunków.
    gdyby taki inwestor sie pojawił, przeprowadził zmiany we władzach spólki oraz głosował na WZA uchwałe o wygaszaniu działaności i likwidacji spółki uzystkałby prawdopodobnie poparcie większości akcjonariuszy. Ja uważam, że dalsze istnienie spólki w obecnym składzie akcjonariauszy nie ma sensu, poniewaz jedynymi, którzy czerpia pozytki z faktu posiadania akcji sa cżłonkowie zarządu., Wszyscy inni nic z tego nie maja, ponieważ spólka nie potrafi wypracowac zysków, które moznaby było wypłacić w formie dywidendy. Istnienie dalsze spólki lezy obecnie tylko w interesie członków zarządu, którzy maja ok. 13% akcji. Być może nowy inwestor kontynuowałby działaność, ale w sposób efektywny, taki, który dałbym pozostałym akcjonariszuom pozytki w formie zysków do podziału. Najlepszym wg mnie roziwązaniem byłaby jednak likwidacja, ponieważ gotówka do podziału byłaby imponująca, taką, której obecny zarząd nie byłby w stanie wypracowac dla akcjonariuszy. W każdym razie nigdy do tej pory mu sie to nie udało.
    Kiedy mógłby sie ew. ujawnic nowy, dominujący akcjonariusz? Uważam, że nie wczesniej niż po podpisaniu umowy inwestycyjnej RT i nie póxniej niz przed zwołaniem WZA w przyszłym roku.
    taka jest moja spekulacja.
  • Re: Brak handlu Autor: ~BBi [104.149.129.*]
    Ten, kto się spodziewał dobrych wyników, ten się zawiódł. Jak zwykle strata, jak zwykle wzrost kosztów ogólnego zarzadu ( ponad 3 mln złotych w I kwartale, a to pozwala przypuszczac, że na koniec roku bedzie ok. 13 mln złotych). Jak zwykle nie sprzedano Konesera, więc marzyciele o skupie akcji w celu umorzenia mogą marzyc dalej. Spodziewam się, że w tym roku Koneser nie zostanie sprzedany, wszak nie mamy nawet listu intemcyjnego, a ten rozpoczyna zwykle proces sprzedazy. Za osiem miesięcy spółka bedzie musiała oddać obligatariuszom pond 40 mln złotych, których nie ma i mieć (raczej) nie będzie, bo i skąd. Popatrzcie na proces sprzedazy CM, ile on trwał od czasu podpisania listu intencyjnego. Tu nie będzie inaczej, bedzie dłużej trwało, wszak obiekt wielokrotnie wiekszy od biurowca CM.
    Skupu nie będzie, w każdeym razie po obecnych cenach. Skoro prezes może kupowac akcje nawet po 3 złote, to dlaczego miałby kupowac je po 4,xx? Toż to byłoby wyrzucenia pieniędzy przez okno na ulicę. A przecież, gdy kurs spadnie do 3 złotych, a może nawet i do 2 złotych, to bedzie można akcje brać za 1/6 WK na własny rachunek, albo kolejnego. Czy nie talk było ostotnio? Ja podjerzewam, że FIZ AF należał/należy do członków zarzadu, a wysoko cena tarsnkacji sprzedazy akcji przez FIZ AF członkom zarzadu to zwykła ściema.
[x]
BBIDEV 1,11% 5,48 2026-05-13 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.