• WIGOMETR INWESTORÓW INDYWIDUALNYCH 10.01. - 14.01.2022 r. Autor: emu- [79.191.55.*]
    Zacznę od WAŻNYCH INFORMACJI warto przeczytać i pisać swoje komentarze (np. @arturro).
    Na jakiś czas straciliśmy możliwość podpinania na forum GIEŁDA naszych wątków ale mam nadzieję, że udało się to przywrócić. Aby spróbować podnieść atrakcyjność Wigometru oprócz głosowania tradycyjnego WZROST SPADEK wprowadzam możliwość - dla chętnych - podawania tygodniowej zmiany procentowej indeksu WIG we wskazanym kierunku. Zwycięża osoba, która najmniej się pomyli w swoich przewidywaniach. Najważniejszą cechą takiego typowania jest to, że jeden tydzień może całkowicie zmienić klasyfikację z wielu wcześniejszych tygodni. W tabelce w zakładce W22 prowadzimy tradycyjną klasyfikację: W i S, a w zakładce P22 widoczne będą wyniki obu konkurencji. Jeżeli odzew na zmiany procentowe będzie znikomy to zakładkę P22 wyrzucimy do kosza choć wydaje się, że wygrana w tej konkurencji będzie trudniejsza od tradycyjnego WII. Podawanie procentowej zmiany nie jest obligatoryjne, można typować tradycyjnie wskazując tylko kierunek zmiany. Dla takich typów, aby zakładka P22 mogła funkcjonować, będę przyjmował przybliżoną średnią zmianę tygodniową indeksu WIG z 2021 roku czyli 1.50%. Osoby nie typujące w danym tygodniu będą miały dopisywaną do błędu procentowego większą z liczb: {2, moduł tygodniowej zmiany}.

Ponieważ operujemy na wszystkich spółkach GPW nasz WIGOMETR obejmuje cały rynek.
    PRZYPOMINAM - OBSTAWIAMY WIG, a nie WIG20.

Do naszego WIGOMETRU przyjmowane będą tylko wpisy dokonywane na wątku do niedzieli 16.01.2022 r. do godz. 24.  
    Wpisy po godzinie 24 nie będą uwzględniane przy obliczaniu WIGOMETRU.
    Proszę pamiętać i stosować następujące zasady.
    JEDEN post. W temacie postu proponuję wpisywać słowo WZROST lub SPADEK, można dodać ewentualnie wielkość % zmiany.
    Dopuszcza się wzorem wątków kolegów kontraktowców na komentowanie sytuacji na GPW.

Dynamiczna tabela typowań i podsumowanie tygodnia (T22,W22 i P22) - (patrz tabela w linku poniżej).
    https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Hdu2ItUdw1PudPGrLrPWqi9vhEi9UcSqlxTWKlHFuo0/edit#gid=1988828160 

ARCHEO WIGOMETRU za lata 2007 - 2020 - tabelka.
    https://docs.google.com/spreadsheets/d/1edNubOccQbnjQsR6pjgWQ-xihHi21f1brdsiF5bSVjM/edit#gid=1097423912  

Zapraszam do typowania.

• prosty przykład liczenia Autor: emu- [79.191.55.*]
    w zakładce P22 wpisałem dla pierwszego tygodnia różne wartości typowania zmiany procentowej indeksu WIG i jaki to dałoby błąd w pierwszym tygodniu, konkurencja zacznie się od drugiego tygodnia
  • Wzrost Autor: ~mk_gda [77.112.141.*]
    Wzrost
  • Re: WIGOMETR INWESTORÓW INDYWIDUALNYCH 10.01. - 14.01.2022 r. Autor: kat76 [37.30.17.*]
    Propozycja dla mnie ciekawa, wprawdzie trudno będzie te procenta trafić, ale jak zabawa to zabawa.
    Jedno pytanie do Emu - typujemy do 1 czy można do 2.miejsc po przecinku?
  • zabawa Autor: emu- [79.191.55.*]
    w zakładce W22 zmiana procentowa indeksu WIG podawana jest z dokładnością do 2 cyferek po przecinku i tak należy podawać swoją propozycję zmiany
  • Spadek - 1.85 %-10.01. - 14.01.2022 r. Autor: kat76 [37.30.17.*]
    Dzięki Emu za info.
    Obstawiam spadek:)
  • SPADEK : -2,20 % Autor: zosia3005 [178.37.130.*]
    Spadek : - 2,20 %
  • wzrost 1,50 Autor: ~mk_gda [77.112.141.*]
    może łatwiej zamiast prognozować procenty na koniec kwartału policzyć trafne typowanie i zsumować zmiany procentowe z tych trafnych typowań i ustalić ranking pod względem zyskowności trafień
  • @mk_gda Autor: emu- [79.191.57.*]
    ale dlaczego sumować tylko trafne, a nie odejmować nie trafionych
  • spadek, a dlaczego...? Autor: yntelygent [213.134.174.*]
    bo za dużo tego dobrego;)

PS. na moje yntelygentne oko najbardziej miarodajne byłoby typowanie i klasyfikacja uwzględniające tygodniową zmianę %.
    Przecież to "tylko" excel i żadnych skomplikowanych statystyk prowadzić nie trzeba. Kto trafia, zdobywa ilość pkt adekwatną do procentowego wzrostu/spadku. Kto nie trafia, nie zdobywa nic (brak pkt ujemnych). Byłoby to odmienne od klasyfikacji MiniMax, gdzie pkt ujemne są oczywiste. Oczywiście warunkiem bycia sklasyfikowanym musi być aktywność, czyli minimalna ilość typowań w ciągu roku.

pozdrawiam!

• Re: spadek, a dlaczego...? Autor: kat76 [37.30.0.*]
    Zgoda ale podanie dodatkowo % da większe zroznicowanie, także obecną metoda jest lepsza.
    No chyba że inna metodę wybierzemy metoda głosowania, tylko jaką :))?
  • tygodniowa zmiana % WIG Autor: emu- [79.191.57.*]
    taką zmianę mamy właśnie typować
    nagradzanie tylko jednego zwycięzcy, który był najbliżej ze swoim typem wydaje mi się niesprawiedliwe, np.
    mamy dwa typy +1.85 i +1.7, a rzeczywista zmiana 1.80% - przyznanie pierwszemu 1.8, a drugiemu i wszystkim pozostałym 0 jest moim zdaniem, w porównaniu to punktacji tradycyjnej, zbyt przypadkowa
    można sobie wyobrazić sytuację gdy ktoś kto trafi kierunek zmiany dla wszystkich 13 tygodni będzie miał zero w klasyfikacji błędu bo w każdym tygodniu znajdzie się ktoś kto będzie bliżej zmiany rzeczywistej choćby o 0.01% - trochę to przekłamuje jakość typowania
    w zaproponowanych zasadach wartość błędu w kolumnie błędu % będzie się kumulowała z tygodnia na tydzień i rozbieżności między tymi, którzy trafią dobrze kierunek nie muszą być duże, a wynik końcowy będzie jednak skorelowany z liczbą trafnych w klasyfikacji tradycyjnej

• żeby nie było wątpliwości Autor: emu- [79.191.57.*]
    pojawił się głos "zamiast prognozować procenty na koniec kwartału" - to nie tak
    typujemy, tak jak dotychczas, kierunek zmiany tygodniowej WIG, a dodatkowo - dla chętnych - możemy prognozować wielkość tej zmiany
    w zakładce T21 z prawej strony wskaźnika zegarowego policzyłem klasyfikację za IV kwartał, o której wspomniał mk_gda, a którą już rozważaliśmy jakiś czas temu: w kolumnie CH dodajemy trafione i odejmujemy nietrafione, w kolumnie CJ dodajemy tylko trafione - jak widać 6 trafnych typów może dać lepszy wynik od 8
    prognozowanie własne może dać, moim zdaniem, jeszcze ciekawsze wyniki
  • Re: WIGOMETR INWESTORÓW INDYWIDUALNYCH 10.01. - 14.01.2022 r. Autor: ~Ja [83.26.163.*]
    Na tym forum są sami niepełnosprytni. A przynajmniej oni są tylko aktywni. Dlatego właśnie przestałem głosować.
  • @ty Autor: emu- [79.191.57.*]
    rozumiem, że jako pełnosprytny zwyciężyłeś przynajmniej raz klasyfikację kwartalną czy roczną
  • Re: @ty Autor: zosia3005 [178.37.153.*]
    To straszne ... chyba wszyscy pogrążą się w czarnej rozpaczy z tego powodu
    że nie możesz objawić nam swoich wybitnych talentów prognostycznych
    ... bo nie odpowiada ci towarzystwo .. ciekawe ..

• Propozycja Autor: zosia3005 [178.37.153.*]
    W związku z tym , że Emu się napracował i przygotował taki wariant
    rozliczania procentów jaki wydaje się być sprawiedliwy chociaż
    niezwykle trudny do wygrania - doceńmy to i SPRÓBUJMY !
    Zobaczymy na przykładzie I kwartału jak to się sprawdza ,
    oraz jakie są różnice w klasyfikacji tradycyjnej ( S lub W )
    a tej procentowej .
    Jeśli nasuną się jakieś reguły do korekty , które większość poprze
    myślę , że Emu uwzględni je np. od II kwartału - ale najpierw trzeba
    sprawdzić to w praktyce .. ?!
  • Re: Propozycja Autor: zosia3005 [178.37.153.*]
    Takie sumowanie % wprost , jakie pokazał Emu na przykładzie IV kw. 21
    też jest OK , bo widać spore różnice i ja osobiście się cieszę
    bo nie byłabym ostatnia .. :-))

Jednak możemy przecież spróbować tego wariantu najtrudniejszego
    i zobaczymy jak sobie z tym poradzimy ?!
    To mój głos w dyskusji .
  • Re: Propozycja Autor: kat76 [37.30.1.*]
    Zosiu, ja być może zostałem źle zrozumiany.
    Oczywiście, że jestem za taką zmianą, cokolwiek zmienimy zawsze to jakieś uatrakcyjnienie, a taka zmiana pozwoli na "trafniejsze" wyłonienie zwycięzcy, jeśli dwie osoby typują cały czas identycznie to jednak zmiany % mogą pokazać, jak Wiele ich jednak dzieli,:))
  • Re: Propozycja Autor: zosia3005 [77.255.192.*]
    @kat
    Nie pisałam tego w odpowiedzi na Twój post - tylko ogólnie , do wszystkich .
  • wzrost Autor: seneka [178.235.188.*]
    wzrost
  • Spadek Autor: jacek303 [83.20.221.*]
    Na Zachodzie widać już przesilenie. U nas podnieśli wyceny ale tylko by wyżej wziąć krótkie.
  • wzrost Autor: emu- [79.191.57.*]
    0,75
  • Wzrost Autor: ~bryka [31.61.237.*]
    0.1
  • WZROST 0,5% Autor: ~operato [84.10.144.*]
    Wzrost 0 5%
    Dziękuję za gratulacje. Wynik za tamten rok oceniam na 4.
    W najbliższym czasie spodziewam się dalszej zwyżki banków. Zagadka to KGHM. Liczyłem na co najmniej 150 ale idzie bardzo ciężko. Ciekawa sytuacja na 06 Magna. Ale to dla ryzykantów
  • Wzrost Autor: 7777777777777 [188.147.36.*]
    J/w
  • Re: Wzrost Autor: 7777777777777 [188.147.36.*]
    Aby uczciwie wyliczyć najskuteczniejszego wizjoner to rozwiązanie jest proste należy sumawać tygodniowy wzrost czyli na plus trafiony kierunek zmiany i na minus nietrafiony czyli za pierwszy tydzień wszyscy co mają wzrost skuteczność dodaje tygodniowy wzrost a nieskuteczność odejmuje wtedy nie będzie tak że ten co trafi 5 rząd z rzędu 0.1% zmiany a nie trafi raz jak będzie zmiana 5% będzie skuteczniejszy niż ten co trafi raz 5% zmiany a nie trafi 4 razy po 0.1% zmiany bo oczywiście zarabia ten co trafia rzadziej a większe zmiany
  • ale jeżeli chodzi o skuteczność Autor: emu- [79.191.57.*]
    to chyba więcej zarobi ten kto raz dobrze trafi zmianę 5% niż ten który trafi 5 razy zmianę 0.1% i to niezależnie czy na akcjach czy na kontraktach
    typowanie tygodniowej zmiany procentowej powinno być dobrym wyzwaniem dla techników-eliotowców
    oczywiście głos w dyskusji przyjmuję i odsyłam do kolumny CH na T21 gdzie takie właśnie jest liczenie
    na koniec kwartału będzie można porównać wyniki obu sposobów liczenia
  • @7777 Autor: zosia3005 [77.255.192.*]
    Też najpierw myślałam że o takie wyliczenie chodzi .
    Emu - dla przykładu - rozliczył w ten sposób IV kw. 21 i jak z tego wynika wyniki byłyby inne .
    Np. jedna z osób które były na 3 miejscu wskoczyłaby na 2. miejsce a inna na ostatnie.
    Ale jednak najskuteczniejszy wizjoner - to ten , który wygra według zasad Emu
    i przewidzi nie tylko kierunek ALE Z GÓRY PRZEWIDZI TEŻ SIŁĘ tego kierunku.
    Wiem , że to bardzo trudne ale za to i większe emocje :-)

Zawsze jestem za tym aby spróbować - jeśli okaże się to zbyt trudne
    i będzie mało chętnych do typowania % , myślę ze w każdej chwili będzie można przejść
    na ten prostszy sposób sumowania procentów ( post factum ) i można będzie
    w każdej chwili przeliczyć tak I kwartał.

• Re: WIGOMETR INWESTORÓW INDYWIDUALNYCH 10.01. - 14.01.2022 r. Autor: ~211marek [62.122.115.*]
    Spadek -0,4
  • Spadek Autor: ~Luzak [195.117.218.*]
    Spadek 0,75%
  • Spadek Autor: ~alan [217.70.49.*]
    Spadek - 1 %
  • WZROST 2% Autor: slayer22 [212.180.180.*]
    jw
  • Spadek 1,192 Autor: ~Pit [37.30.117.*]
    Dokładnie
  • Re: WIGOMETR INWESTORÓW INDYWIDUALNYCH 10.01. - 14.01.2022 r. Autor: ~Kuku [77.255.198.*]
    Test
[x]
FW20 1,35% 2 863,00 2025-09-26 17:03:26
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.