Dnia 2021-12-22 o godz. 13:56 ~Kulawy napisał(a): > Sprzedalo PZU kupiła Nykiel . Po prostu zwiększyła posiadanie.
Wezwanie to już było, ale chyba Stanisław ma rację. Z espi wynika , że jak sie dogadają to przekroczyli razem 90%. NN ma tylko 7,41% i nie ma jak zablokować zejścia. Zobaczymy co się podzieje.
Wezwanie było owszem ale 15 miesięcy temu czy jest dalej ważne ? Wątpię choć nie mogę podać podstawy prawnej. Teraz ogłosili walne zgromadzenie w sprawie uchwały ale wezwania nie widzę. Hmmm zastanawia mnie czy tamto wezwanie ważne jest ? Czy ogłoszą nowe. Ale chyba wydym..i nn. Pani Nykiel kupiła od PZU 800 tys akcji po 6 zł ale ona nie należy do porozumienia wzywających więc wzywający nie muszą tyle płacić za resztę akcji. No i nn jest w pułapce mają nie całe 7 procent akcji a porozumienie plus pani Nykiel mają ponad 80 procent bo akcje własne nie głosują . A więc nn nie uzyska 1/10 głosów i delisting pewnie przejdzie. Skupić przy tej płynności też nie dadzą rady . Ale ich załatwili a PZU się do tego przyczyniło też wyd...i kolegów z nn.
Pani Nykiel jest prezesem spółki córki wiec jest podmiotem powiązanym. Kupiła od PZU po 6,1. Poza tym podali ze rozważają opcje strategiczne. Mają kupca i opłacało im się kupić po 6,1. Widocznie NN chce więcej. Komisja nie da zgody na wycofanie jak OFE nie sprzeda.
Co ma OFE do komisji . Komisja wydaje zgodę zawsze to jest formalnosc ,oni nawet stoją po stronie wzywających ,taką opinię kiedyś wyrazili ,nie wydają zgody tylko w przypadku sporu sądowego o delisting. Ja rozumiem że skoro wezwanie nie zostało ogłoszone to tamto sprzed wieków dalej obowiązuje. Tak samo skoro pani Nyklliel nie była jednym z wzywających to nie są w porozumieniu w rozumieniu ustawy i nie będą musieli płacić nn tych 6 zł . Przegłosują delisting wyjdą z giełdy i będą się tam potem kotłować.
Był był . Było wezwanie w 2020 roku które spełniało owe warunki wezwania i było ogłoszone na podstawie właśnie art 91. Wszystko resztę to były zaproszenia które oczywiście nic wspólnego z delistinguem nie miały i nie mogły mieć.
Coś takiego nie przejdzie. W takim wypadku mogliby ogłosić wezwanie "15 lat temu" i po 15 latach dokonać delistingu nie oglądając się na mniejszościowych. Intencja ustawodawcy była z pewnością inna. Słowo "uprzednio" wskazuje, że to powinna być czynność poprzedzająca delisting w ramach bardziej bezpośredniego ciągu przyczynowo-skutkowego.
Wazniejsze jest info o opcjach strategicznych. Jak NN nie odda i bedzie blokowal delisting to ktos oglosi wezwanie na wszystko na GPW. Franasik chcial kupic jak najtaniej i jak najwiecej bo wie ze sprzeda strategowi drozej. A to ze Nykiel jest czlonkiem porozumienia to bardzo latwo udowodnic
Tak tak też jestem tego zdania ale nie mogę znaleźć żadnego prawnego odniesienia to terminu "uprzednio " ale uprzednio na pewno oznacza wcześniej niż ogłoszenie walnego zgromadzenia a takie walne ogłoszono i co i zrobili to poza prawem nikt tego nie widzi nawet nn ? Niemożliwe. W każdym przypadku do tej pory było najpierw ogłoszenie wezwania potem ogłoszenie walnego zgodnie ze słowem " uprzednio " . Ale skoro ogłosili walne a ani KNF ani nn tego nie kwestionują oznacza według mnie że tamto wezwanie z lipca 2020 roku po prostu obowiązuje choć też nie mieści mi się w głowie bo na tej zasadzie można by sobie takie wezwania ogłaszać i potem mieć dowolną ilość czasu na ogłoszenie walnego. Zapewne jest też tak że jedno wezwanie jedno walne więc a tu takiego walnego jeszcze nie było więc właśnie je ogłaszają. Po za tym myślę że nn nie ma jakiegoś wielkiego interesu siedzieć na giełdzie ,bo gdzie nn komu miał by sprzedać akcje jak nie właścicielowi ,nie ma tu innych potencjalnych kupców . Nn może równie dobrze wywierać nacisk uprzykrzać życie na giełdzie jak i poza nią.
REJESTRUJCIE SIE NA WZA TO MOZE UDA SIE ICH PRZEGLOSOWAC. JAK NIE TO ZGLASZAJCIE SPRZECIW DO UCHWALY , BO WAS WYD..MAJA I ZOSTANIECIE Z AKCJAMI W SPOLCE NIEPUBLICZNEJ