• Kto przedstawia fakty wg swaggera jest naganiaczem :) Autor: ~Ceviche [79.186.100.*]
    Swagger to dobry i uczciwy człowiek, w trosce o portfele innych ostrzega innych "dobry doradca" który sam jeszcze miał akcje kilka dni temu, bo pewnie sprzedał i robi co może, żeby odkupić. Co się zmieniło przez te kilka dni, że taki aktywny się zrobił. Ja piszę o dawna i przedstawiam tylko twarde dane dot. wishlist, zatrudniania pracowników itd. wg swaggera to naganianie :) Swagger ma ból tyłka, że niektórzy z nas mieli "nosa" i odwagę kupić akcje taniej od niego - to czyni nas wg niego manipulantami, naganiaczami. Gratuluję logiki, do inwestorów 11 Bit czy CDR też masz pretensje, ze kupili akcje po 10zł? :)

Cytuję swaggera:

"UWAGA! zanim kupisz - pomyśl dwa razy." :)

"To jest giełda, tutaj nie ma żadnej gwarancji na sukces i różne scenariusze powinny być brane pod uwagę podczas podejmowania decyzji inwestycyjnej."

Dziwne, koleś który ma akcje ostrzega, hmmmm? :)

Czepia się mnie i innych o podawanie twardych danych, jakichś 5 letnich planów, metod wyceny itd. A kiedy je dostaje oczywiście wg moich wyliczeń czy chociażby porównania z innymi spółkami to mnie wyśmiewa. ( przykład Big Cheese studio, które wg analityków ma wycenę 150 mln a GSS jest znacznie większym sukcesem komercyjny od Cooking simulator - peak 3500, a GSS 12500 ) . Nie jestem analitykiem, ale poniższe wyliczenia są zazwyczaj stosowane w innych spółkach i z dobrym skutkiem pozwalały mi inwestować w w gaming w przeszłości.
    Mamy mnożnik c/z dla branży, który średnio wynosi 15-20. Mamy w gamingu łatwość estymowania zysków na podstawie komentarzy na steam, co po zwala z małym marginesem błędu wyliczyć ilość sprzedanych kopii, po raporcie wiemy, że zysk z jednej kopii to ok. 14 zł netto po wszystkich kosztach, a więc z przyjęciem zachowawczej wersji mamy do końca roku zysk 5,6 mln ( osobiście zakładam sprzedaż 450 tys. kopii i zysk 6,3 mln ), co daje c/z przy obecnej kapitalizacji 14. Warto zauważyć, że ten zysk jest wypracowany za raptem 14 tygodni sprzedaży, premiera była 15.09.

Obecna kapitalizacja jak widać uwzględnia tylko zysk z tego roku i tylko z GSS, nie uwzględnia zysków z następnych kwartałów, dlc, portów na konsole i oczywiście innych gier. Wiemy, że w przyszłym roku na pewno będzie premiera WSS ( 157 miejsce na wishlist ) oraz Food Truck ( 174 miesce na wl ). Drago udowodniło, że ma kompetencje i know -how, żeby robić dobre gry, stworzyi hit za 450 tys. zł, istnieje duże prawdopodobieństwo, że kolejne gry będą również dobre, a może któraś zbliży się do sukcesu komercyjnego jakim jest niewątpliwie GSS.

Do przyszłej wyceny Drago należy wg mnie również zaliczyć stale rosnącą bazę klientów, społeczność i zasięgi, dzięki czemu zwiększa się szansa na lepszą sprzedaż następnych gier Drago.

O czym mam rozmawiać z typem swagger, skoro daje fakty w postaci linka, gdzie Drago szuka 6 specjalistów, czyli chcą zwiększyć zespół o 20% a manipulant napisał, że jestem naganiaczem i to jest informacja nie wpływająca na wycenę. AHA, czyli wg jego toku rozumowania, nie wyrabiają się z updatemi to źle i ma to wpływ na wycenę, ale gdy powiększają zespół to nie ma wpływu :) Dajce spokój, manipulant, który wyszczekany i ładnie wszystko ubiera w słowa. Tyle.

• Re: Kto przedstawia fakty wg swaggera jest naganiaczem :) Autor: ~Zeus [83.26.226.*]
    On i akcje. Bardziej zakompleksiona biedota zazdroszcząca akcjonariuszom jakiegoś tam majątku...
  • Re: Kto przedstawia fakty wg swaggera jest naganiaczem :) Autor: ~Dominik [93.174.30.*]
    Tak z ciekawości dla sprawdzenia logicznego rozumowania. Ile według Was sprzedało się do tej pory egz. GSS. Według mnie jest to 395tys a Wy jak estymujecie?
  • Re: Kto przedstawia fakty wg swaggera jest naganiaczem :) Autor: ~Papu [37.30.19.*]
    Jest 8700 komentarzy na steam i wg przelicznika, który wcześniej się sprawdzał x50 wychodzi ok. 435 tys. kopii. Jednak na ostatniej wyprzedaży była akcja steam zachecajaca do wystawiania komentarzy, co na pewno w jakimś stopniu zaburzyło przelicznik x50. Niedługo się wszystkiego dowiemy, na ten moment też obstawiam okolice 400 tys. kopii.
  • Re: Kto przedstawia fakty wg swaggera jest naganiaczem :) Autor: ~przemeq86 [62.182.150.*]
    Komentarzy jest około 9500, negatywne też się liczą :)
  • Re: Kto przedstawia fakty wg swaggera jest naganiaczem :) Autor: ~przemeq86 [62.182.150.*]
    link:
    https://steamdb.info/app/1149620/graphs/
  • Re: Kto przedstawia fakty wg swaggera jest naganiaczem :) Autor: ~Dominik [93.174.30.*]
    Trzeba pamiętać że ponad 1000komentarzy jest pustych z powodu akcji głosowania Steam. W tamtych dniach kiedy było ich po kilkaset to w rzeczywistości było jest ich w przedziale 20-30 dziennie. Z drugiej strony bardzo dużo ilość bundli psuje statystykę w drugą stronę. Ja zakładam teraz 395tys i na koniec roku 420 tys. Za kilka dni Updated 4 i 5 powinny podbić ilość komentarzy z obecnych około 15 do 25(na kilka dni) a ewentualny bezpłatny DLC podbije znacznie bardziej sprzedaż ma zdecydowanie dłuższy czas. Powinni go wprowadzić tuż przed wyprzedażą świąteczną. Jeżeli go wprowadzą z obniżką +20proc na koniec roku powinno być około 430-450tys
  • Re: Kto przedstawia fakty wg swaggera jest naganiaczem :) Autor: a2a [89.67.249.*]
    Podobnie szacuję +/- 10k. Ogólnie gdyby nie to c/z 10 to trafnie kalkulujesz:)
    C/Z 10 to bufor bezpieczeństwa dla ewentualnych gorszych czasów na giełdach. Oczywiście neutralnie powinno być C/Z minimum 15 na obecną chwilę. Wolę jednak podchodzić bardzo konserwatywnie i stąd moje założenia. TSG ma około C/Z około 15 ale tam zyski są zjadane przez kwestie niegotowkowe typu program motywacyjny głównie dla prezesa z akcji głównych założycieli. Gdyby nie to byłoby C/Z około 14. Zaś LMG według mnie ma najlepsze graficznie gry z całej grupy Playway. Ja w nich uwierzyłem po wypuszczeniu Train stain renowator. Temat beznadziejny a sprzedaż już prawie 100tys sztuk. Bulder Simulator to podobną franszyza do car mechanika może być. Czyli bardzo praktyczna gra i całe multum DLC. Chernobyl i grafika to arcydzieło, sam grę kupię. Prezes wielokrotnie dawał do zrozumienia że tego COOP w jego grach to tylko kwestia czasu.
  • Re: Kto przedstawia fakty wg swaggera jest naganiaczem :) Autor: a2a [89.67.249.*]
    BS to IP raczej podobne do HF a nie do CMS. W CMS wprowadzano DLC jako nowe samochody. W BS czym by to bylo? Nowymi betoniarkami? Co innego porównanie do HF, nowe lokacje. Co do TSG przychody od 3 kwartałów maleja to 17,5 prawdopodobnie będzie roslo lub wycena malała, czytajac wyceny anali raczej c/z wzrosnie. Nie zgadzam się z tym Twoim zalozeniem c/z na poziomie 10 bo coś się moze zdarzyć. Teraz nalezy ostrożnie szacować 20, gdy coś się stanie jak w zeszlym roku wtedy może spaść i na 10 ale to nie będzie związane z fundamentami i będzie przejściowe.
    Zgadzam się z Twoimi wypowiedziami i porównaniami. C/Z to też negatywny scenariusz. Neutralny C/Z 15/17 i pozytywny C/Z 25-30. Oczywiście my powinniśmy ciut lepiej być wyceniani z względu na know hov. W przyszłości przecież nie będzie podziału z inwestorem. Wart zerknąć na wyniki i wycenę OneMorel. Warto jednak każdy scenariusz brać pod uwagę. Przyznaje że C/Z nie potrzebnie podawałem. Służyło to tylko scenariuszowi negatywnemu i nawet w takiej sytuacji spółka się broni. Co do porównania Bulder do House Flipper oczywiście się zgadzam. Ja mialem na myśli tylko bardzo praktyczny Simulator, tak czy inaczej House Flipper dużo bardziej pasuje. Co do Tsgames zakładam w tym roku 145-150mln zysku w tym roku a kapitalizacja to 2,5mld czyli C/Z około 15,5. Zauważmy jak wielkie pieniądze, niegotowkowe idą dla prezesa. A program się skończy. Ten kwartał powinien pokazać przełom w przychodach. Rok do roku będzie to najbardziej widać w 2 kwartale 2022. Na rok 2022 zakładam 170-200mln czyli C/Z około 13
    Analitycy, stawiaja na wzrost cap TSG od 480-620 zł za akcje, zatem i c/z:) Brak sentymentu do gamedev, popatrz jak wyceniane sa spólki na innych rynkach. Na ich tle c/z na sporej liczbie polskich spólek jest niskie. Tylko w Japonii spólki sa nisko wyceniane.
    Nachodzi mnie pewna konkluzja. W Polsce jest największa liczba notowanych spółek z branzy gamedev, potem jest Japonia, czy poziomy c/z nie są z tym skorelowane? A raczej zbyt duze rozdrobnienie kapitału ulokowanego w zbyt dużą liczbę podmiotów zaniża ich wycenę. Z drugiej strony sporo spektakularnych klap gier, spółek z gieldy, mogło zaniżyć sentyment do branży? Myslę że spólki będą mieć coraz większe problemy z pozyskaniem kapitału, oczywiscie te które mają nieudane premiery, lub przekladane, co doprowadzi do konsolidacji, łączenia, przejęć lub wręcz bankructw. Pierwszy przedsmak był na Cherrypick.
  • Re: Kto przedstawia fakty wg swaggera jest naganiaczem :) Autor: ~Ceviche [83.23.215.*]
    Raczej powinno teraz nastąpić bardziej selektywne wybieranie spółek do portfela, więc kapitał powinien odpływać z wydmuszek i spółek słabo rokujących i trafiać do spółek z potencjałem, które dowożą premiery i wyniki.
  • Re: Kto przedstawia fakty wg swaggera jest naganiaczem :) Autor: ~Miki [217.69.11.*]
    Zmieniasz IP i front ale nada brzmisz jak to coś od trollowania. Swagger idź na jakiś kurs zrozumiałego wysławiania się w mowie i piśmie.
    Chcesz żeby wszyscy dokoła mieli z Ciebie obiekt kpin i drwin. Naucz się pisać z sensem. Wyrażaj swoje myśli w sposób zrozumiały i jasny.
    Chyba że masz mniej niż 6 lat albo jesteś po 90 to zrozumiałe. Dobrej nocy.
  • Re: Kto przedstawia fakty wg swaggera jest naganiaczem :) Autor: ~BUAHAHAHA [37.120.155.*]
    Całkiem jak by swagger pisał. Na niskim poziomie i z intencją wprowadzenia w błąd i zasiania wątpliwości. Zgadłem ;)

Oblałeś egzamin. Nie masz pojęcia o estymacji. Do szkoły nauczyć się używania wyrazów których znaczenia nie do końca rozumiesz.
    Estymujecie? No, no
  • Re: Kto przedstawia fakty wg swaggera jest naganiaczem :) Autor: ~ROZSĄDNY_GOŚĆ [37.128.41.*]
    MICK SWINGERS ~swagger [89.64.77.*] MA WYPACZONY UMYSŁ I PRZEZ CZĘSTE UROJENIA. KAŻDY, KTO GO POPIERA, MUSI MIEĆ CHOROBĘ PSYCHICZNĄ. TYLKO TAKI CZŁOWIEK MOŻE STWIERDZIĆ, ŻE MICK SWINGERS PISZE PRAWDĘ.

BARDZO DOBRZE PAMIĘTAM, ŻE TEN DZIECIAK NIE MIAŁ AKCJI. JUŻ KIEDYŚ COŚ TU SKROBAŁ, ALE PÓŹNIEJ JĘCZAŁ, ŻE NIE UDAŁO SIĘ MU KUPIĆ. TERAZ CHYBA WZIĄŁ KREDYT I CHCIAŁBY ODKUPIĆ AKCJE OD KILKU LESZCZY, ALE TROCHĘ SŁABO MU TO IDZIE, NAWET KLEPANIE ZIELONYCH ŁAPEK MU NIE POMAGA.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [37.30.16.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
[x]
DRAGOENT 7,51% 27,20 2025-11-07 16:43:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.