W GUS (Główny urząd statystyczny) - Październik 2021 - największy wzrost sprzedaży nastąpił już kolejny miesiąc z rzędu w obszarze: odzież, obuwie. Źródło: https://www.bankier.pl/wiadomosc/Sprzedaz-detaliczna-w-Polsce-w-pazdzierniku-2021-8229196.html
W październiku 2021 r. największy wzrost sprzedaży detalicznej w cenach stałych w porównaniu z analogicznym okresem 2020 r. spośród prezentowanych grup utrzymał się w podmiotach handlujących tekstyliami, odzieżą, obuwiem (o 29,3% wobec spadku o 9,7% przed rokiem).
Sprzedaż ogółem we wszystkich grupach rok do roku (2021r do 2021r): +6,9%
Obszar:odzież, obuwie Sprzedaż wzrosła rok do roku: +29,3% Sprzedaż wzrosła miesiąc do miesiąca: +7,2%
Wnioski wyciągnice samodzielnie. Jeszcze raz przypominam wywiad z prezesem Esotiq sprzed kilku dni:
Rekordowe wyniki są na pewno powodem do satysfakcji, nie osiadamy jednak na laurach gdyż otoczenie biznesowe jest dość trudne. Będziemy nadal stawiać na sprawdzone rozwiązania i kontynuować naszą strategię, jedynie lekko ją modyfikując pod kątem zmieniających się czynników makroekonomicznych. Tradycyjnie przed sezonem jesienno-zimowym i w związku z nowymi otwarciami sklepów oraz ogólnym wzrostem sprzedaży zwiększyliśmy poziom zapasów o ponad 10 mln zł(k/k). Osłabienie złotego również będzie miało w najbliższym kwartale pozytywny wpływ na nasze wyniki, jednak dłuższe utrzymywanie się wysokiego kursu dolara może mieć przełożenie na niższe marże w przyszłym roku - powiedział Adam Skrzypek, Prezes Zarządu.
Ja zakładam konserwatywnie w IV kw. sprzedaż 50 mln zł (wzrost. 13,6%) i zysk na działalności operacyjnej 7,4 mln na bazie tego jaka była rentowność w III kw. (prezes mówi że utrzymają). Dodatkowo dojdzie zysk ze sprzedaży akcji własnych (one off ale jednak) w wysokości ok 2 -2,5 ml. Amortyzacja 3,6 mln. Zatem EBITDA wychodzi mi 11 mln (w 2020 - 5,5 mln) a Zysk netto ok 8 mln (w 2020 - 1,04 mln). Przy wyższej sprzedaży wyniki będą znacznie lepsze bo działa efekt dźwigni operacyjnej. Na koniec roku wychodzi ok 40 mln EBITDA i ZN 23,58 mln. Przy kapitalizacji 157 mln, około 10 mln gotówki i 8% akcji własnych.
Joasiu ponawiam pytanie. Skąd wzięłaś te liczby 2-2,5 mln, ze sprzedaży akcji, bo ja wiem tylko o jednej obiecanej ,a która jeszcze nie doszła do skutku mimo upływu trzymiesięcznego terminu ważności :) Oczywiście czy to są ważne liczby.
Dnia 2021-12-03 o godz. 16:18 trzyd napisał(a): > Trzyd może Ty coś kumasz ? > ________________________ > > Jaki to ma znaczenie. Przecież to tylko spekulacje. > Najważniejsze jest to, że następny kwartał znów będzie mega zyskowny. Reszta się nie liczy. > > Ludzie tu na forum takie głupoty wypisują, a Ty się koleżanki tak czepiłaś, że Cię nie poznaję. > Pamiętaj od jechania na innych na forum jestem ja :)
Nie czepiłam się, tylko pytam skąd wzięła te liczby, tak dla jasności. Lubię wiedzieć co i jak a nie jakieś głupoty łykać . :)
Dnia 2021-12-03 o godz. 16:38 trzyd napisał(a): > Czepiasz się czepiasz :) > Miłego Weekendu ...
Do tej pory, na forum pojawiały się w miarę merytoryczne wpisy potwierdzone rzetelnymi informacjami ze spółki i dobrze byłoby, żeby było tak dalej. Naciąganie faktów nic nie da, a jeśli kolega Joanna się pomylił, to pytam dlatego. Wg mnie ewentualny zysk ze sprzedaży akcji własnych to kwota ok 600 tys. Nic złego przecież się nie stanie, bo fundamenty spółki mówią same za siebie.
P.s. A Ty dzisiaj, odmieniony- jakby spokojniejszy :) Przeczytałam ten usunięty frywolny tekst. :)) No i również miłego Weekendu. :)
Jakbyś bez emocji popatrzyła na moje "uwagi" w Twoją stronę - to sądzę, że zmieniłabyś postrzeganie mojej osoby. Gdybym Ci niedawno nie "zrobił lekcji" po tych wzrostach - to prawdopodobnie by Cię już tu nie było. Zgodzę się z tym, że forma moich wiadomości mogłaby być milsza, ale rynki finansowe nie są "miłe" i raczej większość osób traci niż zyskuje. Co do mojej wykasowanej uwagi o "skupie". Zobacz, że ja praktycznie całość swoich decyzji inwestycyjnych opieram na analizie fundamentalnej - czyli przyszłych zyskach - i jakie mam efekty.
Podsumowując: To nie jest randka żebyśmy się za rączki trzymali i sobie w oczy patrzyli. Czasami powiem coś nie zbyt miłego, ale rzeczowego. Na pewno ani razu Ci nie ubliżyłem i nigdy się to nie stanie.
Skocz sobie poprawić humor i kup coś w Esotiq - dla dobra nas wszystkich :)
Ja zakładam konserwatywnie w IV kw. sprzedaż 50 mln zł (wzrost. 13,6%) i zysk na działalności operacyjnej 7,4 mln na bazie tego jaka była rentowność w III kw. (prezes mówi że utrzymają) __________________
Prezes dawał wywiad kilka dni temu - czyli już w drugiej połowie IV kwartału. Brzmiał bardzo optymistycznie - a zna bieżące wyniki. Wygląda na to, że faktycznie powtórzą wyniki z III kwartału - co jeszcze bardziej poprawi wskaźniki. Prognozy są bardzo optymistyczne.
Spółka posiada 377 tys. swoich akcji, zanim kupiła w pakiecie od Ranaville posiadała 155 635 akcji. Teraz, kiedy by je sprzedała do Warzechy to w pierwszej kolejności sprzeda właśnie te (zasada FIFO). Kupowała je znacznie taniej niż 35,2 zł więc wygeneruje na tym spory zysk. Ja zakładam, że ma kupione po średniej cenie 15-18 zł . Stąd ten szacowany zysk. ALE UWAGA !!!! Jest jeszcze lepiej !!! Warzecha się nie wywiązał z umowy i nie kupił tych akcji w ciągu 3 miesięcy. Ale zapłacił 718 tys. zadatku!!! Który wg umowy przepada. Spółka skasowała więc 718 tys. extra zysku za free, a pan Warzecha dał się w_ydymać i sprzedał akcje po 32 a teraz są po 71. Cały pakiet jaki posiada spółka jest w tej chwili wart prawie 27 milionów. Sprzedając teraz np. jakiemuś inwestorowi uwolniliby 27 mln gotówki i odnotowali ze 12 mln zysku!!!! To jest kwota która jest ukryta w bilansie bo akcje są wycenione wg ceny nabycia. Czytajcie komunikaty ze zrozumieniem :-) Joasia
Witaj Joasiu, chociaż uważam ,że jesteś Joasiem, ale nie ważne ( piękna jest Joanna krupa na stronie Esotiq ) i dziękuję za odpowiedź. Fakt gdyby doszło do transakcji, rozliczą najstarsze akcje, które rzeczywiście kupili dużo taniej , co mi umknęło, sorry i rzeczywiście wtedy mieliby być może taki zysk, ze sprzedaży jak napisałaś (2-2,5 mln), Jest tylko mały szkopuł, bo pan Warzecha nie dotrzymał słowa, a umowa wygasła 19 listopada to ja też wiem. Zgodnie z umową spółka przytuliła te 800 tys zaliczki, no więc i tak stanęło na moim, bo na razie 2,5 mln z tego tytułu w IV kwartale nie będzie.
Piszesz "Czytajcie komunikaty ze zrozumieniem" . Czytamy ale nie fantazjujemy . Na razie nie sprzedali ani jednej akcji z tych skupionych .:)) Nie znaczy to jednak ,że spółka nie osiągnie solidnego zysku w IV ale ze sprzedaży swoich produktów.
Tak stanęło na twoim , Brawo!!!! Masz największego na tym forum. Buhahaha!!!!! Nawet jeśli nie sprzedali (a kwartał się jeszcze nie skończył ) to liczy się, ile potencjalnie zarabiają na tym, że tanio kupili akcje. Każda złotówka to 377 tys. więcej zysku, więc niech nie sprzedają jak najdłużej. Jeśli informacja o tym że spółka ma potencjalny kilkunastomilionowy zysk jest nie istotna to rzeczywiście gratuluję. ;-). Oczywiście że działalność operacyjna jest ważna, nawet ważniejsza, ale nie można ignorować one offów.
Joanna ma rację. Te akcje w bilansie wyceniane są wg ceny nabycia, co po takich wzrostach jest mocno mylące i nie odzwierciedla faktycznego stanu bilansowego spółki. Poza tym akcje własne nie uczestniczą w podziale zysku, więc zysk operacyjny na akcje jest de facto większy.
Piszesz "Czytajcie komunikaty ze zrozumieniem" . Czytamy ale nie fantazjujemy. _______________________
Venusjanko - takie teksty pasują bardziej do mnie ... chcesz mnie wygryźć? :) W sumie bardzo treściwa podszyta nutką ironii wypowiedź z Twojej strony. ... ale już odpowiedź "Tak stanęło na twoim , Brawo!!!! Masz największego na tym forum. Buhahaha!!!!!" - tego nawet komentować nie warto.
One-off - czyli zdarzenie jednorazowe zawsze jest pomijalne. Nie wpływa na bieżącą działalność - nie jest uwzględniane przy wycenie. Nie jest warte dłuższej uwagi. Przy ocenie wartości inwestycyjnej patrzy się na wyniki działalności podstawowej + szanse rozwoju. Dość powszechnymi ostatnio one-off'emi były wypłaty z tarczy antykryzysowej. Nikt ich nie traktował jak profit - mimo, ze były wpisywane po stronie "zysku".
Czyli według ciebie geniuszu jednorazowy dodatkowy zysk w wysokości 10 mln, i przepływ gotówki 27 mln jest całkowicie pomijalny w wycenie? Jeżeli rzeczywiście tak uważasz to chociaż się tym nie chwal. I może nas oświecisz, jakie to kwoty wyszły ci z twojej analizy działalności podstawowej? Jakiej metody używasz? DCF, porównawczej (i do kogo?) czy jeszcze jakiejś innej? No i jaka ci wyszła wartość godziwa spółki?
Czyli według ciebie geniuszu jednorazowy dodatkowy zysk w wysokości 10 mln, i przepływ gotówki 27 mln jest całkowicie pomijalny w wycenie? ________________________
Człowieku w dniu wczorajszym podbudowywałeś sobie ego obrażając z_Venus - teraz obrażasz mnie. Ludziom Twojego pokroju jak kończą się argumenty - zaczynają się wyzwiska.
Jeżeli posiadasz link do informacji o dodatkowym zysku 10 mln proszę o link - bo poziom Twojego bajkopisarstwa rośnie.
Jutro zaczniesz na forum wypisywać, ze widziałeś kosmitów z Jowisza i Plutona w strojach letnich z katalogu Esotiq i sądzisz, że firma ma nowy rynek (celowo nie napisałem o kosmitach z_Venus - bo wiadomo, że oni w takich byli widziani :))
Moja porada: wytrzeźwiej zanim zaczniesz kolejne rewelacje wypisywać
Witam ;) Piękne, egzotyczne kwiatki od Dzoanny i trzydzia:)))))
1.LOOOOOOL! One-off - czyli zdarzenie jednorazowe zawsze jest pomijalne. Nie wpływa na bieżącą działalność - nie jest uwzględniane przy wycenie.
2. A dedykowany rachunek pod tę transakcję nie wchodzi w rachubę? Spółka posiada 377 tys. swoich akcji, zanim kupiła w pakiecie od Ranaville posiadała 155 635 akcji. Teraz, kiedy by je sprzedała do Warzechy to w pierwszej kolejności sprzeda właśnie te (zasada FIFO)
w kwestii one-off i jego oczywistego wpływu na cenę akcji - masz moją pełną zgodę! bądź wyrozumiała dla trzydzia, on się dopiero uczy a tego tematu nie poruszaliśmy jeszcze na forum asb. jakbyś mogła to pochwal trzydzia za dobrze odrobioną lekcję pt "cena do zysku", widać, że zrozumiał o co chodzi na przykładzie asb.
PS polemizowałbym tylko z FIFO na odsprzedaży akcji - tam mogą mieć dedykowany rachunek maklerski.