• Kierunek LPP Autor: ~twarożek [37.47.84.*]
    Mamy wyniki. Spolka się rozwija.
    Jest produkt, jest marża, będą dalsze zyski.
    1000 zł ja tutaj widzę . Spoglądam nieskromnie.
  • Re: Kierunek LPP Autor: trzyd [77.114.118.*]
    1000 zł ja tutaj widzę . Spoglądam nieskromnie.

Wypisywanie takich glupot kończy się jedynie spadkami. Jezeli uważasz, ze akcje są warte 1000zł - napisz na forum - sądzę, że znajdzie się wiele osob, które sprzedadzą Ci w "promocyjnej" cenie 100zł.
  • Re: Kierunek LPP Autor: ~lmi [37.47.84.*]
    A co będzie jak spolka zacznie sprzedawać swoje produkty globalnie. 200 dolcow za spółkę która ma 2 mln akcji to jakieś nieporozumienie. Na NYSE by Cię wyśmiali.
    Widać ze jestes początkującym inwestorem. Ja mysle ze nie jestes inwesyorem , jestes graczem. Wiec myśl co chcesz. Powtarzam 200 dolcow za akcje to naprawdę niedużo.
  • Re: Kierunek LPP Autor: trzyd [46.76.96.*]
    Powtarzam 200 dolcow za akcje to naprawdę niedużo.

Człowieku bierz kredyt razem z całą rodziną i kupuj. Mi się nawet tych głupot komentować nie chce.
    Spółka ma 64% marży na produktach i w tym roku osiągnie 20 mln zysku. Do osiągnięcia ceny akcji 1000zł musiałaby mieć obroty ponad 10 razy wyższe, a do tych obecnych dochodziła 10 lat.
    Takie gadanie o cenie akcji po 100 / 200 / 300zł - sprowadzi tu jedynie spekulantów tobie podobnych, którzy zrobią tu bagno po którym już nie jedna spółka się podniosła.
    Idź sobie i nie wracaj.
    Rynek liczy przyszłość a nie twoje wypierdy. Na giełdzie liczenie jest bezsensu. Wiec sobie licz. W dłuższym horyzoncie to co powiedziełem jest jak najbardziej realne. Przecież nie powiedziałem ze za pół roku tyle może być! Tego nie wie nikt. Wiec nie wymądrzaj się bo wtedy kiedy janzaczalem inwestować Ty się bawiłeś małym jeszcze w piaskownicy.
    Wiec jak się boisz tych spekulantów nobyk sprzedaj swoje udziały i nie przezywaj. Każdy ma prawo inwestować jak chce.
    I jeszcze jedno mądralo. Nie jest ważne po ile się kupuje ale po ile sprzedaje. Zaczym wypniesz swoją pierś z powodu jakiegoś tam zysku weź to pod uwagę.

Życzę Ci powodzenia
    Spadam z tej spółeczki idę kupić coś bardziej wartościowego.

Govena jest super, albo Synerga. Papapa
    Idź stąd i nie wracaj.
  • Re: Kierunek LPP Autor: ~Roki [78.8.17.*]
    1000 zl to chyba nie tak szybko, ale 100 to max w styczniu
  • Re: Kierunek LPP Autor: ~Stanisław [188.146.33.*]
    Spółka dzisiaj zrobi nowa górkę na wykresie co otwiera drogę do dalszych zwyżek. Widać ze kurs jest umiejętnie prowadzony, jak się pojawią większy pakiet np 500 sztuk to jest umiejętnie rozbierany kilkoma zleceniami, żeby wywijać że to drobnica zbiera
    1000 zl to chyba nie tak szybko, ale 100 to max w styczniu

Ludzie skończcie wypisywanie tych głupot z podawaniem za ile będą akcje i budowaniem emocji.
    Uważasz, że kurs będzie w tej cenie ok. Bierz kredyt i kupuj - zarobisz.
    Nakręcanie innych o słabszej psychice i budowanie w ich głowach ekstremalnych zysków zostaw na inne fora.
    Jak się tu namnożyło tych spekulantów ....
    Idźcie robić bagno na innych spółkach - przecież jest ich tak dużo.
    I jeszcze, zwykle jak jest na sprzedaż np 96 akcji to ktoś bierze 92 żeby nie wywołać wrażenia pustego karnetu po stronie S.
    PGE to fajna inwestycja. Potentat jeśli chodzi o produkcje prądu a nie tam jakieś biustonosze. Za darmo tych akcji bym nie chciał. Rafako to jest inwestycja albo Devo Energy. Życzę powodzenia i zapraszam na te spółeczki
    Rafako to bankrut, żyje tylko dzieki kroplówce z PFR bo ktoś musi jeszcze dokończyć Jaworzno. Za rok nie będzie Rafałowi tak jak nie ma Elekrobudowy . Kapitał własny -150 mln. Powodzenia!!!
    Wiem napisałem tak dla jaj. Dzisiaj kupiłem na długi termin EH. Nie chce się wdawać w pyskówki. Tu są tacy co maja kupione po 40 zł lub niżej i wysoko głowę unoszą.
    Maja wszystkich innych za nic bo udało im się utrafić . Pokora panocki

Ja podchodzę spokojnie. Chce tez mieć w portfelu tą spółkę. Dzisiaj kupiłem i będę trzymał długoterminowo.
    Podoba mi się Zarządzanie tą spółką i te piękne marże na produktach. Zawsze taki towar można sprzedac ze zyskiem. Jesli wejdą głęboko na rynki światowe może to co mowilem nie być mrzonką. Wiem ze dla wielu to ze mówię o tym otwarcie na forum to nie pasuje. No cóż. Na forum tez są inwestorzy co dobrze zarabiają i pewne rzeczy chcą aby był zachowany spokoj . Pieniądze lubią ciszę. Dlatego nie będę za dużo pisał. Pakiet mam i jestem z Wami. Długo nie sprzedam 3-5lat tak chce potrzymac
    No i prosze, nowa gorka. Juz po korekcie, wracamy do trendu
  • Re: Kierunek LPP Autor: ~z_Venus [91.227.156.*]
    Dnia 2021-12-01 o godz. 15:08 ~lmi napisał(a):
    > A co będzie jak spolka zacznie sprzedawać swoje produkty globalnie. 200 dolcow za spółkę która ma 2 mln akcji to jakieś nieporozumienie. Na NYSE by Cię wyśmiali.
    > > Widać ze jestes początkującym inwestorem. Ja mysle ze nie jestes inwesyorem , jestes graczem. Wiec myśl co chcesz. Powtarzam 200 dolcow za akcje to naprawdę niedużo.

Fajnie byłoby, żeby spółka rozwijała się tak jak LPP , wymaga to jednak czasu i pieniędzy, ( co najmniej jeszcze kilka lat ,a może więcej) W tym czasie może wiele się wydarzyć,a giełda reaguje energicznie na to co dzieje się w kraju i na świecie, więc może mocno tą łajbą jeszcze pohuśtać, kto tego nie lubi, niech wysiada.
    Chcę zauważyć ,że cena akcji w ciągu ostatniego roku urosła ok 1000%, to dużo, ile jeszcze da radę zobaczymy. Trzeba pamiętać,że wzrost kursu akcji mimo wszystko powodowany jest skupem akcji, a co bedzie jak się zakończy , chyba ,że coś wymyślą.
    Ciekawa też jestem jak zareaguje kurs jeśli podadzą ,że pan Warzecha odkupi od spółki swoje 179tys akcji po 35,2 bodajże .

Imi na NYSE by nas pewnie wyśmiali ale tu i teraz jest Polska, więc narazie myślimy naszymi kategoriami. :)
    "Ciekawa też jestem jak zareaguje kurs jeśli podadzą ,że pan Warzecha odkupi od spółki swoje 179tys akcji po 35,2 bodajże ."

Małe sprostowanie, łyknęłam literę "ł "
    Ciekawa też jestem jak zareaguje kurs jeśli podadzą ,że pan Warzecha odkupił od spółki swoje 179tys akcji po 35,2 bodajże .Wydaje mi się ,że powinni podać komunikat dotyczący tego wydarzenia. Jak zareaguje akcjonariat? ....można wróżyć z fusów! :))
    Ciekawa też jestem jak zareaguje kurs jeśli podadzą ,że pan Warzecha odkupi od spółki swoje 179tys akcji po 35,2 bodajże .Imi na NYSE by nas pewnie wyśmiali ale tu i teraz jest Polska, więc narazie myślimy naszymi kategoriami. :)

To już jest w cenie bo rynek o tym wie. Nie będzie reakcji kursu.
    Pakietowka na ESOTIQ , 9115 po 69 zl. Pewnie znowu spolka kupila
    Bardzo dobrze ze kupują tanio. Jak zostanie im kasy zrobią ponowny Bay Back
    Trzeba pamiętać,że wzrost kursu akcji mimo wszystko powodowany jest skupem akcji, a co bedzie jak się zakończy , chyba ,że coś wymyślą.

z_Venus - czy ty naprawdę myślisz, ze wzrost kursu spowodowany jest skupem akcji?
    Czyli spółka może wg Ciebie nawet bankrutować, ale jak ogłosi skup to ludzie będą też kupować i podbijać cenę?

Poucz się proszę trochę o analizie fundamentalnej - bo oczy same łzawią jak się takie rzeczy czyta.
    Poczytaj trochę o wskaźniku cena/zysk oraz o dywidendzie. Na początek.
    Trzyd ja o tym nie pisałem. Ja się odniosłem do tej wypowiedzi. Spolka ma wyniki. Wyniki są tendencyjne lub są początkiem jakieś tendencji.

trzyd potraktuj moją osobę normalnie. Przecież Ci co kupują wyżej dźwigają kurs. To tez jest Taoj interes. To nie powód aby się do kogoś zwracać z pogardą.

Nie wiemy gdzie będzie koniec tendencji i kto więcej zarobi procentowo.

Życzę wszystkiego dobrego
    Trzyd ja o tym nie pisałem. Ja się odniosłem do tej wypowiedzi. Spolka ma wyniki. Wyniki są tendencyjne lub są początkiem jakieś tendencji.
    Trzyd potraktuj moją osobę normalnie. Przecież Ci co kupują wyżej dźwigają kurs. To tez jest Taoj interes. To nie powód aby się do kogoś zwracać z pogardą.

Kolego jesteśmy na tym forum tylko loginami i nic o sobie nie wiemy,
    Obrazić nas tu nikt nie jest w stanie. Możemy to zrobić sami - głupotami, które wypisujemy.
    Najpierw zacząłeś spamować o cenie 1000zł - co pewnie na innych formach działa na wyobraźnie, żeby inni głupi kupowali. Później zacząłeś obrażać mnie, a następnie wypisywać inne spółki (balony spekulacyjne), w które użytkownicy powinni zainwestować.
    Człowieku odpuść sobie urabianie tu publiczności i wracaj na swoje spekulacyjne perełki.

Ps. Te głupoty o wzroście ceny akcji pod skup wypisywała z_Venus - co podkreśliłem
    Mowie do Ciebie grzecznie a ty zachowujesz się jak bufon. Nie jestes tutaj Królem tylko z powodu ze już jakiś czas tutaj jestes i piszesz.
    Wrzuć na luz i traktuj ludzi normalnie. Spekulacja jest elementem gry.
    Walor ma swój potencjał i sam się wybroni przy ewentualnych ruchach spekulacyjnych.

Nie jestes mądrzejszy odemnie w giełdowym temacie jestem tego pewny.

Zachowuj się i nie podskakuj bo wyglada to smiesznie
    Nie jesteś mądrzejszy ode mnie w giełdowym temacie jestem tego pewny.

Człowieku wypisujesz tu spekulacyjne balony namawiając ludzi do inwestycji - czyli do wyrzucenia swoich pieniędzy.

O Esotiq wypisujesz farmazony o świetlanej przyszłości na innych rynkach światowych. Poświęcając 1 godzinę na zbadanie spółki - dowiedziałbyś się, ze ona już jest na wielu rynkach, ale np. na rynku niemieckim poniosła dużą porażkę i już nie chce wchodzi na te rynki bezpośrednio. Spółka stawia głównie na omnichannel z operatorami multi branżowymi i sprzedażą internetową.
    Niestety żal Ci było tej godziny - zostało tylko wypisywanie "Nie jesteś mądrzejszy ode mnie w giełdowym temacie jestem tego pewny."
    Wiem to. Popatrzyłem na mapę
    Trzyd palma Ci do głowy uderza. Tak! To moja diagnoza . :)))) To, że ostatnio zostałeś pochwalony za trafność decyzji nie znaczy ,że jesteś geniuszem. :) Może weź trochę na luz, przyda się trochę tolerancji na innych i dystansu do giełdy.

Napisałam, co uważam, czy to są głupoty, nie wiem, pożyjemy zobaczymy. Fakt spółka ma bardzo ładne wyniki ale ładniejszy jest wzrost ceny akcji, czemu skup pomaga. Sam zwróciłeś uwagę na ostatnie spadki, wg Ciebie dziwne, osiem czarnych świeczek, bo dla dużych był okres zamknięty przed wynikami , chyba to jest jasne jak Słońce.

A tak w ogóle my z Venus nie zadajemy się z Marsjanami, bo to szorstkowłose dzikusy :))))

Trzyd palma Ci do głowy uderza. Tak! To moja diagnoza . :)))) To, że ostatnio zostałeś pochwalony za trafność decyzji nie znaczy ,że jesteś geniuszem. :) Może weź trochę na luz, przyda się trochę tolerancji na innych i dystansu do giełdy.

Czy naprawdę wierzysz, że kupione raz w tygodniu przez spółkę 500-2000 akcji na obrót w tygodniowy w przedziale 20000-70000 sztuk wpływa na cenę? Przecież to w najlepszym razie 1/40 lub 1/30 obrotu tygodniowego.

Podłoże zakupu akcji przez dużą większość akcjonariuszy oraz samej spółki - leży w fundamentach. Godziwa wycena spółki z branży odzieżowej waha się w granicach wskaźnika C/Z - 10 do 12. Obecnie wskaźnik ten wynosi C/Z - 9.40. Czyli spółka ma jeszcze spory przedział wzrostowy. Wskaźnik ten oblicza się dzieląc kapitalizację spółki przez zysk za 4 ostatnie kwartały. Czym wyższy zysk spada ten współczynnik i wtedy spółka ma obszar do wzrostu. Proste.
    ______________________________________________________________________________________________________

Zapoznaj się z tym co Ci w odpowiedzi na Twoje własne pytanie napisał cineknt:

.... Wycena godziwa dla mnie to minimum C/Z 8, ale ostatnio myślę, że może C/Z 10 jest bardziej sensowne ze względu na ecommerce i szanse rozwoju w kolejnych latach w tym temacie. Zatem na ten moment wycena godziwa dla mnie to 130-170M. Spółka ma też skupionych i nieumorzonych 7% akcji (tych które odsprzedadzą Markowi Warzechie nie wliczam), to też znacznie podnosi jej wartość. Konkretnego planu na spółkę nie mam, jak uznam, że wycena mnie zadowala, to być może zacznę się skracać. Innym teoretycznym powodem sprzedaży może być chęć inwestycji w inną, bardziej niedowartościowaną spółkę.

Źródło:
    https://www.bankier.pl/forum/temat_re-prognoza-wynikow-q3,50467491.html

lub na Twoje własne pytanie Ja osobiście:

Wg bankiera ATH spółki to 380zł. Co do kursu wolałbym się nie określać - bo mam szanse jak w totolotku, ale jeżeli pytasz czy przewiduje, że kurs powinien rosnąć - to jak najbardziej tak.

Powody:
    1) Obecna kapitalizacja 82.4 mln jak na spółkę działającą na kilku rynkach zagranicznych - posiadającą w samej Polsce pozycję lidera w swojej branży z siecią ponad 300 salonów - jest śmiesznie niska. Nawet przerażającą niska biorąc pod uwagę, że spółka obecnie notuje swoje najlepsze historyczne wyniki - uwzględniające lockdown.

Dla porównania współczynnik C/WK (cena spółki do wartości księgowej) dla spółek z tej branży na GPW:
    ESOTIQ - 1.40 (cztery ostatnie kwartały na rekordowym poziomie)
    CDRL - 2.19 (ostatnie cztery kwartały na ogromnych stratach)
    CCC - 8,72 (ostatnie cztery kwartały na ogromnych stratach)
    LPP - 8,70 (2020r na ogromnym minusie - ostatni kwartał mały plus)

Jak widać spółka jest dużo niżej wyceniana niż spółki, które po wynikach ocierają się o status bankruta.

2) Najlepsze wyniki w historii i bardzo dobre perspektywy na najbliższe kwartały.

3) Spółka określiła max cenę skupu akcji na 45zł w styczniu 2018r - czyli znając wynik z 2017r, który był niższy od obecnego za ostatnie 4 kwartały o 20%.

Biorąc pod uwagę to co napisałem - niech każdy sobie sam określi potencjał wzrostowy lub docelową cenę. Nie chciałbym być anonimem z internetu, który wpływa na czyjeś decyzje majątkowe.

Źródło:
    https://www.bankier.pl/forum/temat_re-gruby-skup-akcji-wlasnych-przez-esotiq,48643391.html
    Poczytaj sobie Venusjanko artykuł i sądzę, ze Ci się dużo rozjaśni jak się inwestuje w spółki patrząc na fundamenty:

Atrakcyjność inwestycji w akcje o różnych cenach można ocenić, posługując się wskaźnikiem C/Z. Przyglądając się cenom akcji w możliwie długim okresie oraz zyskowi netto, jesteśmy w stanie oszacować atrakcyjność inwestycji. Warto jednak pamiętać, że wskaźnik cena do zysku na akcję będzie zróżnicowany, w zależności od rodzaju spółki ...

https://mojafirma.infor.pl/inwestycje/abc-inwestowania/303225,Wskaznik-ceny-do-zysku-na-akcje-CZ-w-praktyce.html

C/Z ma znaczenie bo bezpośrednio wpływa na C/WK.

Wskaźnik c/wk jest ważniejszy. Można tak to powiedzieć ze jeśli c/z systematycznie spada poprzez generowanie przez spółkę coraz wyższych tendencyjnych zysków netto. Cena akcji będzie rosła uwzględniając jeszcze fakt w miarę ogólnej koniunktury krajowej i globalnej.

Cała filozofia. Oczywiście musi być tez odpowiedni do ceny zysk na akcje (cash flow)
    Dam takie porownanie Allegro spada bo zysk na akcje jest 25 groszy a akcje kosztują 40zł. Ten stosunek jest zły.

Takie moje rozważania
    Imi lekcja odrobiona na szóstkę. :)
[x]
ESOTIQ 1,99% 41,00 2025-09-22 16:46:19
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.