Chyba trafiłem, szukam swojego postu ale tak obstawiałem 44 do 46, jednak myślę, że to w jakiś sposób trwała zmiana i cena 46 będzie taka zapora, natomiast na przebicie 50 pewnie za mało..lepszy rydz niż nic
Moim zdaniem wycena w dalszym ciągu nie odzwierciedla wartości samego biznesu produkcyjnego. Wydaje się, że 60mln zł zysku netto z samej produkcji w tym roku jest bardzo realne. W przyszłym powinno być nawet więcej bo projekty dopiero wejdą w fazę produkcyjną - z której przychody powinny być największe. Ale nawet zakładając, że zyski będą płaskie:
średnie C/Z dla branży to ok. 25x 60 mln zł x 25x = 1.5mld Jak nie zakładamy żadnego zwrotu na posiadanej gotówce to należałoby ją dodać do wartości spółki 1500mln + 150mln = 1650mln 1.65mld / 30 mln akcji = 55zł I to jest wyliczenie zrobione bardzo na szybko, nie zakładając żadnych wzrostów organicznych, tantiem czy własnego IP. Oczywiście pozostaje pytanie czy w sytuacji gdy banki centralne zaczną szybciej podnosić stopy mnożniki drastycznie nie spadną. Zakładałbym jakiś spadek mnożników, ale z uwagi, że większość dużych spółek gamingowych notowanych na zagranicznych giełdach to firmy generujące gotówkę spadek mnożników wycen w tym segmencie nie powinien być bardzo duży.
Coś o tym wiem, Onde się wykopałem w IPO, allegro też, chociaż podszywają się tam na forum, dziś już nie chciałem ryzykować a miałem lotos za 51,50 na ręce, taki daytrading...ale widzę na Onde i allegro i ograniczam ryzyko...ciężko się tak robi ruchy...
Allegro widzę najniżej po 36~37 i na te poziomy zostawiłem jeszcze gotówkę na zwiększenie pakietu o 30% ale nie musi zejść tak nisko. I mówię oczywiście o zysku w średnim terminie i podbitce to poziomu pewnie ok 49zl. W dłuższym z Amazonem raczej przegrają.
Nie tym razem, w zasadzie to dzisiaj po 12% wzroście z rana powinna być realizacja zysków i ....była, ale pojawił się mocny popyt i zamknięcie na szczycie. Nie muszę pisać chyba co to wróży?