Niestety potwierdza sie ze obroty i kurs ustalaja moze ze 2 instytucjonalnych a poza tym i kilkoma osobami z tego forum ktorym udalo sie tanio kupic akcje a teraz z racji braku gotowki moga sie tylko modlic o wzrost kursu za sprawa widzimisie w/w tzw grubych zainteresowania walorem brak.
Swoja droga ciekawia powody takiej niecheci do spolki bo niby wszystko ok a jednak lipa
Swoja droga najbardziej aktywni zamiast tracic czas i energie na klotnie i wypociny forumowe ktore nic nie daja mogliby skierowac swe sily dla zainteresowania instytucji akcjami spolki
Bo chyba w tym jedyna nadzieja na skierowanie kursu na wlasciwa droge
Bo z maki czyt kapitalu jaki posiadaja znawcy spolki z tego forum chleba nie bedzie
A czasu coraz mniej czyt. Co bedzie jak infa plynace ze spolki beda coraz mniej pozytywne
Na naszej bananowej moze tak byc
A swoja droga dzisiaj niektorzy milionerzy z tego forum maja niepowtarzalna okazje do podciagniecia kursu
No to do boju nasza nadziejo
do @maskopatola Pytałeś mnie niedawno dlaczego uważam, że o rychłym ATH czy 30 zł można zapomnieć... Zostawmy AT, fundamenty. Czy według Ciebie coś, cokolwiek wskazuje na jakieś rychłe wybicie / rajd? Od kilku dni 23 zł i brak chętnych, myślisz że za chwilę samo sobie podskoczy na 30 zł? Smart Money sprzedawali na tych poziomach, zamiast kupować, ulica obkupiona na wiosennej fali euforii, później część skutecznie sparzona do spółki, wielu jeszcze wisi i marzy żeby zejść. A za Asbisem świetne 2 lata, i coraz trudniej będzie utrzymać dynamikę wzrostu przychodów, zysku, marż itp. To tak na logikę i intuicję, wielkiej analizy do tego nie trzeba. W ogóle czasy spektakularnych rajdów / swingów na GPW na razie za nami. Jak ktoś chce inwestować w dobrą spółkę z dobrą dywidendą to ok, ale jak ktoś liczy na powtórkę z wiosny, to będzie się frustrował. Każdy ma swoją strategię grania / inwestowania, Ty często piszesz że wierzysz, że coś tam... Osobiście nie wiem czy wiara jest najlepszą strategią na szulerni, ale życzę powodzenia :) PS. W kwestii AT, spójrz sobie na wykres W1 i M1, od miesięcy zatrzymanie na tych poziomach, na M1 straszą górne cienie. Osobiście uważam że bardziej prawdopodobne jest jeszcze niższe zejście niż wybicie, ale to zależy od GPW i USA.
Od ilu dni jest ceną 23 zł?
Dwa świetne lata za nami?Fakt ,że 2020 był dobry 2021 był bardzo dobry ,który przyniósł zysk ponad 100 % tylko dlaczego zakładasz,że 2022 będzie zły?Bo z kresek tak Ci wychodzi?Sorry piszesz,że masz taką intuicję.Pozwolisz,że niektórzy będą mieli inna intuicję co do kursu znacznie różniącą się od Twoich zapowiedzi.
Zobaczymy po wynikach za 4Q kto będzie.mial rację
Wystarczyło by żeby kurs dolara wzrósł do 4,40-4,50 a zarząd spółki ogłosił,że na dywidendę przeznaczą nie 50 a 60 procent zysków i cena wzrośnie do 35-40 zl
Dnia 2021-11-24 o godz. 11:05 ~Andrzej napisał(a): > Od ilu dni jest ceną 23 zł? > > Dwa świetne lata za nami?Fakt ,że 2020 był dobry 2021 był bardzo dobry ,który przyniósł zysk ponad 100 % tylko dlaczego zakładasz,że 2022 będzie zły?Bo z kresek tak Ci wychodzi?Sorry piszesz,że masz taką intuicję.Pozwolisz,że niektórzy będą mieli inna intuicję co do kursu znacznie różniącą się od Twoich zapowiedzi. > > Zobaczymy po wynikach za 4Q kto będzie.mial rację > > Wystarczyło by żeby kurs dolara wzrósł do 4,40-4,50 a zarząd spółki ogłosił,że na dywidendę przeznaczą nie 50 a 60 procent zysków i cena wzrośnie do 35-40 zl
Andrzeju oczywiście że pozwalam. Na prośbę kolegi przedstawiam swoją opinię, nikomu jej nie narzucając. Każdy ma prawo do swojej. Czy nie? Niepotrzebnie się denerwujesz, forum to miejsce wymiany opinii. Chyba że faktycznie jest tak, jak pisałem kilka dni temu żartobliwie, że na tym forum można pisać albo dobrze albo wcale, bo coraz bardziej idziemy w tą stronę...
Czemu sugerujesz,że jestem zdenerwowany
Ja jestem z natury bardzo spokojnym facetem
Możesz pisać o swoich intuicjach zarówno pozytywnych jak i negatywnych
Dzięki za odpowiedź.
Takiego wzrostu jak z początków tego roku się nie spodziewam, ale tu jest perspektywa przebicia prognozy i mimo wszystko wzrostu zysków w 2022. To spokojnie powinno wystarczyć do przebicia 30. To tak na logikę.
Dnia 2021-11-24 o godz. 11:06 maskopatol napisał(a): > Dzięki za odpowiedź. > > Takiego wzrostu jak z początków tego roku się nie spodziewam, ale tu jest perspektywa przebicia prognozy i mimo wszystko wzrostu zysków w 2022. To spokojnie powinno wystarczyć do przebicia 30. To tak na logikę.
Konsensus rynkowy raczej zakłada, że prognoza zostanie dowieziona, chyba nikt nie spodziewa się że będzie inaczej. Myślisz że dniu ogłoszenia będzie run na akcje Asbisu? Hmm, powodzenia w dalszym inwestowaniu :) Tak na logikę 30 zł? Czemu nie 40 albo 50? :)
"Tak na logikę 30 zł? Czemu nie 40 albo 50? :)"
Donb, porównując współczynniki rynkowe mogłoby być i 50. Ot, chociażby patrząc na C/Z. I wtedy wcale Asbis nie byłby drogi. Dywidenda byłaby w okolicach około 5%. Spółka planuje dalsze wzrosty, więc taka cena nie byłaby jakąś super okazją, ale zdecydowanie nie byłaby "balonem".
A 30 dlatego, bo najpierw przebijmy to. Później atakujmy dalej:).
Próby grania na giełdzie dla mnie skończyły się stratami. Oczywiście te straty nie zrujnują mojego życia, tak jak ilość akcji Asbisu nie pozwoli mi już nie pracować:). Ale teraz postanowiłem zainwestować zamiast grać. Dziś mamy kolejne dobre info. Na chwilę obecną Asbis w dłuższej perspektywie wygląda na bardzo dobrą opcję. Ale nie odbieraj mi przyjemności korzystania z forum, mimo że deklaruję LT na Asbisie:)
Dla mnie może być i 50 zł, czy będzie 20 czy 30 to tego oczywiście nie wiem, ale przedstawiłem tylko swój pogląd. Okazje na pewno były poniżej 20 zł, co widać od miesięcy. Teraz to dobra opcja na LT, kupić i odkopać za 2-3 lata. Powodzenia dalej, nich rośnie, ja nie się ustawiam pod żaden ze scenariuszy :)
"przedstawiłem tylko swój pogląd."
O to Cię poprosiłem i podziękowałem za odpowiedź:).
Masz więcej doświadczenia ode mnie i chętnie czytam inny punkt widzenia.
I jak już tu było wiele razy napisane. Dopóki z Asbisu płyną dobre informacje, to jestem względnie spokojny.
A że lepiej było wejść rok temu to oczywiste:)
No właśnie - Maskopatol, cieszę się, że nie tylko ja wolę inwestować niż grać. By zarabiać pieniądze na giełdzie wcale nie trzeba "ogrywać" innych i próbować wciskać innym "gorących kartofli" na sztucznych podbitkach (co ma miejsce na bardzo wielu, pozbawionych fundamentów, spółkach). Co do wyceny Asbisu - c/z w okolicach 4,5 oznacza, że nawet gdyby zyski Asbisu spadły o połowę, to i tak akcje byłyby wskaźnikowo tańsze niż większość rynku, a dywidenda byłaby w granicach 5-6%. Można jednak próbować co chwila wywoływać sztuczną panikę i próbować dokupywać na dołkach, a każdy wzrost wykorzystywać do realizacji choćby minimalnych zysków - każdy ma swoją taktykę.