• Dla czego to tak leci??? Autor: ~Janusz [188.146.236.*]
    Jw.
  • Re: Dla czego to tak leci??? Autor: ~Toya [89.67.255.*]
    Ponieważ ludzie ktorzy grają krotkoterminowo nie patrza na to ze spolka jest warta minimum w okolicach 13zl, tylko sugeruja sie wykresikami i obecną sytuacją ogólnogospodarczą w kontekscie emocjonalnym, licząc że sie uda. Tacy "Inwestorzy" razy na plus raz na minus... ruletka...
  • Re: Dla czego to tak leci??? Autor: ~MI [185.56.211.*]
    w każdej spółce są tacy a WIG 80 jednak tylko -1%
  • Re: Dla czego to tak leci??? Autor: ~sdf [176.111.168.*]
    TIM podobna branża/spółka kapitalizacja 950 mln, C/WK 5,17, C/Z 13,5 i spóła się trzyma. Tu na Toya zrzut jakby mieli zbankrutować wskaźniki o płowe niżesz. Spółka ma klientów, w ponad stu krajach w których zwiększa sprzedaż. Ta Białoruś może niektórych przeraziła tylko co ta Białoruś małe państwo może 1% przychodów
  • Re: Dla czego to tak leci??? Autor: ~Marek [89.70.82.*]
    Załapać się z grubasami i też kupować. Po to ta akcja. Nie widzę innych powodów, a jak ktoś je widzi, to chętnie posłucham.
  • Re: Dla czego to tak leci??? Autor: ~Vlad [5.173.138.*]
    Od razu zaznaczam - wyprzedaż Toya w tym momencie to głupota. Spółka dobra i perspektywiczna.

Nawet jeśli spodziewać się można jakiegoś ogólnego spowolnienia w gospodarce, to bez przesady. Może w przyszłym roku będzie ogólnie trochę słabiej, ale też wcale nie jest powiedziane. I akurat wcale niekoniecznie w segmencie.

Druga rzecz - tu ogólnie nakłada się polityka NBP i krajowa. Jest duży poziom niepewności. Słabnąca złotówka, do tego rząd toczący "bardzo odpowiedzialnie" wojnę dyplomatyczną i retoryczną na wszystkich frontach, niepewność co do funduszy unijnych itp.

Sorry, za mieszanie w to polityki, ale wydaje mi się, że to też ma wpływ.
    Oczywiście, że głupota. To jedna z niewielu jeszcze spółek na GPW, która cały czas poprawia wyniki, ma stabilne perspektywy dalszego rozwoju, ale nie przełożyło się to za bardzo na kurs, w przeciwieństwie do wielu innych akcji. Zatem teraz to w TOYA drzemie wielka siła. 22 marca zakupiono 2.3 mln sztuk akcji w cenie 6.78 - 7.48 zł. Teraz tzw. czynniki obiektywne sprawiły, że można było zasiać niepewność, a za chwilę sprowokować panikę i to niewielkim kosztem (sprzedaż tanio niby dużych pakietów, ale dla sprzedającego śmiesznie niskich). Trafiliśmy w obszar zakupów z marca - wyjdzie im troszkę wyższa średnia zakupowa :-) Też bym dokupił, ale już nie mam za co :-) :-) :-) Jeżeli nie wykonają planu zakupowego, to możliwe dalsze zrzuty w celu zakupów dużo większych niż te zrzuty. Nie upieram się, że mam rację, ale tak to właśnie widzę...
  • Re: Dla czego to tak leci??? Autor: ~CVKS [78.10.205.*]
    Zgadzam się w 100%
    Btw wydaje mi się też, że przez ostatni rok mieliśmy sporo potężnych IPO: Allegro, Pepco, PCF, HUUUGE i wiele innych które poleciały na odbiciu po rozpoczęciu pandemii co wciągnęło turbo dużo kapitału.
  • Re: Dla czego to tak leci??? Autor: ~rafal [94.254.165.*]
    Przereagowanie. Raczej potwierdzony trend boczny. 7,20 to promocja. Choć nie ma co wyciągać jeszcze wniosków. Teraz już raczej wszystko w cenie negatywne. Moim zdaniem kierunek opór 8,20.
  • Re: Dla czego to tak leci??? Autor: ~LA [90.156.16.*]
    No i wróciło.
  • Re: Dla czego to tak leci??? Autor: ~rafal [94.254.165.*]
    Swoją drogą jak istotny jest timeing. Czasem żeby zarobić 6% trzeba czekać, zresztą sami wiecie, a tu cyk i już.
  • Re: Dla czego to tak leci??? Autor: ~MI [185.56.211.*]
    możliwe, ze spadki mają związaek z kursem PLN. Nie zagłębiałem się w szczegóły: dla spółki to dobrze, duży export, czy jednak słabo duże zakupy w PLN i USD.
  • Re: Dla czego to tak leci??? Autor: michal741 [46.134.79.*]
    jeszcze na koniec 782 sztuki walnięte pkc aby rodakom się lepiej spało
  • Re: Dla czego to tak leci??? Autor: ~Daro [188.146.43.*]
    Dobre pytanie jak ma się słaby złoty do wyników na toya. Pisać kto jak myśli?
    Już pisałem. Krótkoterminowo (2 - 3 kwartały) to ma się bardzo dobrze, bo mają duże zapasy towarów wyprodukowanych jeszcze tanio. Droższy juan sprawi, że koszt produkcji w złotych trochę wzrośnie.

Już pisałem. Krótkoterminowo (2 - 3 kwartały) to ma się bardzo dobrze, bo mają duże zapasy towarów wyprodukowanych jeszcze tanio. Droższy juan sprawi, że koszt produkcji w złotych trochę wzrośnie.
  • Re: Dla czego to tak leci??? Autor: ~Daro [5.173.144.*]
    No ja rozumiem zapasy mogą sprzedać w Polsce wykorzystując slaby zloty co podłóg konkurencji może to dać jakąś przewagę cenowa dla Yato S.A. (konkurencja tez sprowadza z zagranicy)
    Ale ciekawe jak spółki zależne od TOYA S.A. czy ma to dla nich jakiekolwiek znaczenie kurs złotego (czy zależne spółki obracają towar PLN)? A zyski z tamtych spółek będą księgowane do Polski w złotówkach?
    TOYA Romania S.A
    YATO Tools (Shanghai) CO., LTD
    YATO Tools (Jiaxing) CO., LTD

W raporcie nie było nic o ryzykach związanych z walutami

Chodzi o to, że większość przychodu to towary sprzedawane nie u nas i nawet jak nie zmienią ich ceny, to ten przychód (raportowany w złotych) będzie wyższy.
[x]
TOYA -0,73% 9,48 2025-09-22 17:00:34
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.