o trzech kwartałach 2021 roku przychody ze sprzedaży (bez uwzględnienia zmiany stanu
produktów) wyniosły 27,6 mln zł i były niższe niż w roku odniesienia o 17%. Nadal
przychody ze sprzedaży produktów własnych, wytwarzanych przez Spółkę kształtują się na
poziomie zbliżonym do ubiegłorocznego (odchylenie o -4%). Wartość przychodów ze
sprzedaży towarów, których spółka jest dystrybutorem, w pierwszych dziewięciu miesiącach
br. kształtowała się na poziomie 52% wartości ubiegłorocznej. Pomimo wyżej
wspomnianego spadku sprzedaży koszty działalności operacyjnej były jedynie o 3% niższe
niż w analogicznym okresie ubiegłego roku, co wynika przede wszystkim z ponoszonych na
bieżąco kosztów stałych produkcji w związku ze zwiększeniem skali produkcji, znaczącego,
blisko 30% wzrostu zatrudnienia r/r oraz blisko dwukrotnie wyższych kosztów amortyzacji,
co jest bezpośrednio wynikiem poczynionych w ostatnich dwunastu miesiącach inwestycji.
Inwestycji, które spowodowały blisko dwukrotne zwiększenie wartości środków trwałych, a
których przedmiotem był przede wszystkim zakup specjalistycznego wyposażenia oraz
adaptacja laboratoriów. W efekcie III kwartał 2021 był pierwszym od początku 2020 roku,
gdy Spółka zanotował stratę netto.
Będę obiektywny, katastrofa :( Zero newsów, jakoby teraz popyt był zwiększony, za to informacja taka: Działalność operacyjna W trzecim kwartale 2021 roku Spółka prowadziła intensywne działania promocyjne związane z wchodzeniem w nowe projekty i procesy obecnych klientów, jak i pozyskiwaniem nowych. Wiązało się to z gwałtownymi zmianami na rynku odczynników stosowanych w diagnostyce, szczególnie tej covidowej. Zmiany te, to zarówno spadek liczby przeprowadzanych testów jak i przesunięcie rynków od testów opartych o PCR (biologia molekularna) do testów tzw. kasetkowych (immunochemia). Również mniejsze, innowacyjne firmy biotechnologiczne tworzące nowe rozwiązania technologiczne związane z testami covidowymi były stopniowo wypychane z tego segmentu przez międzynarodowe korporacje będące jego liderami. Spółka kontynuowała też działania w zakresie obsługi bieżących zamówień, produkcji zapewniającej odpowiednie stany magazynowe, oraz prac związanych z adaptacjami laboratoriów i systemem ISO 13485. Do dnia publikacji niniejszego raportu Spółka nie otrzymała zamówień od Klienta, który w 2020 roku przekazał informacje o planowanym zamówieniu na rok 2021. Emitent przekazał informację o zamówieniu raportem bieżącym ESPI nr 31/2020 z dnia 29.11.2020 r. W 2021 roku Klient na nowo zdefiniował oczekiwania dotyczące kluczowych parametrów produktu, które są one istotnie różne od oferowanego przez Spółkę standardu. Od początku bieżącego roku we współpracy z Klientem prowadzone są prace zmierzające do przygotowania wersji produktu spełniającego nowo zdefiniowane parametry jakościowe. Celem prowadzonych wspólnie prac jest wznowienie zamówień.
Niestety ale wygląda moim zdaniem na powrót na 5-6 zł i tam należy oczekiwać możliwości wybicia. Wierzyłem w spółkę, ale będę sprzedawać w najbliższych dniach. Może znowu insider dokona zakupów co pozwoli na wyjście powyżej 9 zł :(
Raport, tj. cyferki są bardzo słabe, oczywiście.
Natomiast część opisowa w perspektywie następnych wyników w moim odczuciu jest pozytywna. Natomiast czytając go wiedziałem, że dziś będzie mocna czerwień. Ale nie gram w perspektywie tygodni czy jednego Q więc dla mnie jest pozytywnie. Szorujący kurs po oczywiście boli.
To co pozytywnego jest w tym raporcie? Zero newsów w spawie ofert inwestorów, liczyłem na uchylenie ciut rąbka tajemnicy. Jest jasno napisane, że małe spółki takie jak oni są wypychane przez duże korpo. Jak spółka zacznie osiągać po 5-7 mln zł przychodu kwartalnie to i tak o niebo lepiej jak przed pandemią ale to da nam maks 50-100 mln zł kapitalizacji. Czyli teraz jest za drogo. Tak zmieniam zdanie, nie przywiązuje się do spółek zbytnio. To mnie kiedyś bardzo zgubiło. Dlatego ja mam zamiar sprzedać w najbliższych dniach jak kurs wybije na ponad 9 zł o ile to się wydarzy
Śmieszny troszkę jesteś. Podsumujmy Twoje ostatnie wpisy:
19.10.2021 - Blirtem zainteresowane są ogromne podmioty !
21.10.2021 - konsolidacja przed ciekawymi informacjami, ktoś jest zainteresowany przejęciem, tutaj niedługo mogą dziać się cuda, insider nie na darmo wyrzucił 250k, musi być pewny zysku.
23.10.2021 - "Coraz więcej znaków na niebie wskazuje mocne odreagowanie na blirt :)" Możliwe wezwanie 20-30zł.
26.10.2021 - "Covidówki powoli ruszają"
28.10.2021 - dziękujesz za akcje poniżej 9zł
28.10.2021 - "Jak nic idzie o zbicie kursu i ogłoszenie wezwania na 100% akcji", obstawiasz, że w krótkim czasie idzie zarobić 30-40%.
28.10.2021 - "Będą długo trzymać kurs w rydzach, jedyne, co im może przeszkodzić to wzrost zakażeń i powrót do łask inwestorów spółek covidowych :)Czekamy dalej, ale widać, że nie będą ryzykować sypania poniżej 8 zł."
05.11.2021 - "Jak nastroje? Kurs się niestety niemiłosiernie kisi na minimach. Kusi mnie, aby jeszcze coś dobrać. 9 zł przy takich możliwościach"
08.11.2021 - "Dodatkowo jestem pewien, że jeszcze w tym roku będzie wezwanie.Spółka zaskoczy."
A teraz 15.11.2021 informujesz nas, że w najbliższych dniach sprzedajesz. Dlatego, że w raporcie nie podali Ci infa na tacy. Dla mnie właśnie się skompromitowałeś ...
"Do dnia publikacji niniejszego raportu Spółka nie otrzymała zamówień od Klienta, który w 2020 roku przekazał informacje o planowanym zamówieniu na rok 2021. Emitent przekazał informację o zamówieniu raportem bieżącym ESPI nr 31/2020 z dnia 29.11.2020 r. W 2021 roku Klient na nowo zdefiniował oczekiwania dotyczące kluczowych parametrów produktu, które są one istotnie różne od oferowanego przez Spółkę standardu. Od początku bieżącego roku we współpracy z Klientem prowadzone są prace zmierzające do przygotowania wersji produktu spełniającego nowo zdefiniowane parametry jakościowe. Celem prowadzonych wspólnie prac jest wznowienie zamówień. "
Z RB 31/2020 - "Zarząd Blirt S.A. _Emitent, Spółka_ informuje, że Klient, dla którego Spółka realizuje dostawy wytwarzanych przez nią produktów związanych z ekstrakcją i detekcją wirusów _w tym w ramach zamówienia istotnego: raport bieżący ESPI nr 18/2020 z dnia 21.09.2020 r. oraz ESPI 19/2020 z dnia 23.09.2020 r._, przekazał do Emitenta informację o planowanym zapotrzebowaniu na rok 2021. Zgodnie z uzyskaną informacją szacunkowa wartość zamówień może wynieść 3,2 mln €, a dostawy realizowane byłyby cyklicznie w trakcie całego roku 2021."
Sugestia jest taka, że takie zamówienie się pojawi. Realizacja się opóźni, oczywiście, ale zamówienie na 14 mln to jest 30% przychodów z pierwszych trzech kwartałów. Gdyby tematu tego zamówienia nie było, nikt nie wspominałby o tym w raporcie kwartalnym.
"W trzecim kwartale, po utworzeniu Zakładu Inżynierii Genetycznej i uzyskaniu zgody na pracę z mikroorganizmami genetycznie modyfikowanymi (GMM), nastąpiło pełne uruchomienie nowego laboratorium dedykowanego do prowadzenia procesów fermentacji białek rekombinowanych i obróbki biomasy (ang. Upstream Processing, USP) w skali przemysłowej."
"W trzecim kwartale 2021 roku kontynuowane były prace badawczo – rozwojowe związane z optymalizacją i zwiększeniem skali wytwarzania kilku produktów białkowych z obecnego portfolio oraz opracowaniem nowych enzymów wykorzystywanych w molekularnych testach diagnostycznych. Ponadto prowadzona była zlecona usługa badawcza dot. opracowania metody wytwarzania enzymu rekombinowanego w skali przemysłowej. Zespół R&D zaangażowany był także w prace dotyczące przystosowania parametrów dwóch produktów do specjalnych wymogów aplikacyjnych Klientów zgodnie z przyjętą strategią „Enzymes As You Need”."
Niestety na dziś wyniki kiepskie. W długim terminie b optymistycznie prace dostosowawcze nad produktami już tworzonymi oraz nowymi pod ewentualne nowe umowy. Prawdopodobne uruchomienie nowego lab w skali przemysłowej w I Q przyszłego roku. Widzę duży potencjał na przyszłość. Szkoda że czas trochę uciekł ale trudno. Czekam nadal skoro chciwość nie pozwoliła mi sprzedać powyżej 25zł. Pozdrawiam cierpliwych.
Czy z czystej ciekawości mogę Cię spytać w jakim charakterze jesteś obecny na tym forum?
- ktoś kto ma akcje?
- ktoś kto chce kupić?
- ktoś kto sprzedał, ale nadal jest w mentalnym związku ze spółką?
- ktoś kto nie ma akcji i z prawie 400 spółek na NC do hobbystycznego pisania wybrał sobie Blirt?
- inna opcja? Jaka?
Po prostu są na tym forum insiderzy, którzy wiedzą co i jak w spółce :) ale i tak nawet nie sprawdzicie czy ktoś inny może mieć rację i potem płacz. Generalnie w moim wypadku wchodzę tu dla rozrywki. To tak jak obserwacja nałogowców- taki eksperyment.
Nie masz wyrzutów sumienia, że zbyt późno trafiłeś na tę grupę i przestrzegasz przed inwestowaniem w tę spółkę dopiero gdy kurs jest na poziomie 9zł, a nie zrobiłeś tego gdy było 40zł, albo choćby 20zł? Ile wtedy byś ludziom majątków uratował. Szkoda, że tak wyszło, że taka insiderska wiedza pojawiła się dopiero gdy kurs jest na rocznych minimach.
Pisałem przy 3pln :) Wystrarczy poszukać, zresztą nie byłem sam. Było tu może dwóch, którzy pisali z sensem. 1) to tylko covidówka- doskonale to pokazuje niestabilność zamówień. Jako kontrahentów mają inne małe firmy nie dużych graczy.
2) Na testach kokosów nie zrobią mimo faktu, że po 5 latach prób wdrożyli iso13 i inne. Teraz rządzi cena za test i możliwość wykorzystania wysokoprzepustowego- tu nie mają możliwości wejścia na takie platformy jak Roche Cobas (patenty).
3) jedynym znaczącym produktem jest proteinaza, produkowana na Hutniczej w Gdyni. To też słabo bo chińska jest tańsza (to dotyczy 3/4 produktów biotech bez ochrony patentowej).
4) w biotech kasa jest w farmie- Blirt nie ma standardów do farmy ani produktów o odopowiedniej jakości (GMP lub bioprocess grade).
5) nowy lab R&D? - fajnie, ale od labu do produktu to lata. Tutaj rządzi ilość wypakowanych € + kadra z doświadczeniem.
6) to tylko część a i tak nikt nie jest w stanie podjąć merytorycznej dyskusji- w konsekwencji to typowy covidowy hazard.
Od 11 lat prowadzę firmę i nic nie chce od państwa, więc średnio trafiłeś z tym pisowcem. Daleko mi do jakiejkolwiek partii okupującej Polskę od "zmiany" ustroju.
Skoro prowadzisz firmę to pozwolę sobie stwierdzić, że będziesz w stanie sam wyciągnąć wnioski z pkt. 1-5 a mam tego dużo więcej. Nie wiesz- możesz zapytać, opiszę wszystko w wolnym czasie tak prosto jak się da z przykładami. Jako insider od strony merytorycznej/ firmowej nie mogę być pozytywnie nastawiony dlatego większości osób moje wypowiedzi tu nie odpowiadają.
Dnia 2021-11-15 o godz. 22:01 ~Neptune napisał(a): > Skoro prowadzisz firmę to pozwolę sobie stwierdzić, że będziesz w stanie sam wyciągnąć wnioski z pkt. 1-5 a mam tego dużo więcej. Nie wiesz- możesz zapytać, opiszę wszystko w wolnym czasie tak prosto jak się da z przykładami. Jako insider od strony merytorycznej/ firmowej nie mogę być pozytywnie nastawiony dlatego większości osób moje wypowiedzi tu nie odpowiadają. ------------------------------------------------------- Zastanawiające jest dlaczego dopiero teraz smarujesz tak spółkę? Czy dlatego , że wyszedłeś kiedyś z akcji przed potężnymi wzrostami i chciałbyś powrotu ceny, a tym samym ukojenia duszy? :). Może wylali Cię z firmy z jakiegoś powodu z czym się nie zgadzasz? :) Powiedz mi jak taka mała spółeczka, takie nic mogło sprzedać towar w jednym kwartale za 7 mln ,czego nie udało się osiągnąć niektórym większym spółkom biotechnologicznym ? Fakt nie podali zysku, bo pieniądze wydali, pewnie tak musieli zrobić ale to nie koniec biznesu, spółka jest w rozwoju. Pamiętaj wielkie spółki też kiedyś zaczynały. Piszesz, że to Cię nie cieszy . Sorry ja mam inne zdanie.
Piszę to choć aktualnie nie mam akcji, więc daje to pewien obiektywizm wypowiedzi.
Dziwi mnie zachowanie niektórych forumowiczów, od pół roku sledze spółkę i każdy od 20 złotych pociesza się, że będzie lepiej, w końcu kurs osiągnął niskie poziomy, firma osiąga niezłe wyniki a ludzie sprzedają akcje.. cierpliwość tylko popłaca, proszę spojrzeć na arkusz zleceń, tam nie ma niżej gdzie lądować, tylko wzrosty przed nami.. nie namawiam nikogo do zakupów, nie wiadomo ile to potrwa, ale jakieś ważne espi przeniesie spółkę na inne poziomy, ta spółka nie jest nieobliczalna, wydaje mi się, że ma ogromny potencjał, ale cierpliwość napewno jest tu wskazana. Wielu z Was ją miało w tym roku, dziwię się, ze ją utraciło.