...może być jeszcze lepsze jak emisje obejmie instytucja/podmioty, które są już zaangażowany w EC2 poniżej 5%, zbierając akcje od poziomu 3 zł i w przyszłości nie będą uczestniczyć w podziale warrantów. Pomyślałem o funduszu inwestycyjnym lub topowej spółce z branży, po czym nastąpi planowana zmiana Firmy.
Najmniej korzystnym dla nas małych rozwiązaniem będzie moim zdaniem sytuacja gdy akcje obejmą osoby/podmioty, które jednocześnie będą w przyszłości brać udział w podziale warrantów. A dlaczego, to poczytajcie uchwałę dot. warrantów i dzisiejszą dot. planowanej emisji akcji serii B ( warranty też miały być zamienione na akcje serii B). W szczególności zwróćcie uwagę na ilość podmiotów, którym mogą być zaproponowane warranty i akcje oraz wysokość emisji ( w przypadku akcji na ilość maksymalną). Oczywiście do objęcia warrantów zostało trochę czasu, a po drodze do spełnienia jest kilka kluczowych warunków. Jednak...dzisiaj wydaje się, że te warunki, nie będą bardzo trudne do spełnienia. A dalej niech zadziała matematyka, średnia.
Moim zdaniem przy ocenie proponowanej wartości emisyjnej jednej akcji serii B nie możemy tego zagadnienia pomijać, bo nie można wykluczyć, że wśród 149 podmiotów, którym zaproponowane będą akcje, znajdzie się akurat 149 podmiotów, które obejmą taką sama liczbę warrantów. Czy wtedy 8 zł za jedną akcję serii B to jest dużo?
To tak na gorąco przyszło mi do głowy, coś czego nie można wykluczyć. A może jednak zdarzyć się, że emisję obejmie podmiot/podmioty, które nie będą posiadały uprawnienia do warrantów. Jednak to jest giełda i żadnej sytuacji nie można wykluczyć. A jak będzie, to czas pokaże. Życzę wszystkim mega zysków na akcjach EC2.
Mi się wydaje że mimo że te liczby są takie same to są to zupełnie dwie różne sprawy.
Warranty to była spółka przed cybersecurity - motywacja do osiągania wyników dla kluczowych pracowników.
Teraz są akcje dla funduszy lub prywatnych inwestorów.
Zobaczcie że zarówno w przypadku warrantów i emisji jest mowa o dywidendzie. Czyli spółka o tym myśli. To z kolei motywacja dla wszystkich aby trzymać akcje a nie robić kółka albo iść gdzieś indziej.
Miejmy nadzieję że jak najmniej akcji zostanie wyemitowanych i sprzedanych inwestorom tzn. że pójdą drogo i starczy kasy na projekt.
Co mi się bardzo spodobało to to że sprzedaż produktu to jedna kwestia ale i utrzymywanie !!! tego produktu to kwestia kolejna. Jeśli dobrze zrozumiałem to firmom i tak to się będzie opłacać bo consulting który obecnie kwitnie jest droższy.
Realnie chodzi o ewentualną średnią, która może wynieść 4 zł przy zniszczeniu się opisanego wyżej scenariusza. Ale gościu albo nie chce, albo nie potrafi tego zrozumieć.