• Jak założyć firmę i ją spieniężyć i zakładać nową .... Autor: ~Takitam [62.87.254.*]
    Zakładają, budują, sprzedają i spieniężają na giełdzie. Potem zakładają nową firmę i dalej to samo. A łośki zostają z papierami.
    Firmy softwerowe budują ludzie którzy skaczą po firmach, tworzą nowe "projekty" a potem znudzeni spieniężają i pozostawiają wydmuszki dla frajerów. Gdzie jest SMT Software ? Bo ludzie którzy budowali jej sukces teraz są w Spyrosoft, a gdzie będą jutro ?
  • Re: Jak założyć firmę i ją spieniężyć i zakładać nową .... Autor: ~Leon [89.64.47.*]
    krótko i na temat :)
  • Re: Jak założyć firmę i ją spieniężyć i zakładać nową .... Autor: ~Arek [31.60.36.*]
    Zobacz sobie na firme intive.com, bo to wlasnie ona powstala na fundamentach Smt Software, ktora fundusz VC polaczyl z firma Blstream. W przyrodzie nic nie ginie.
  • Re: Jak założyć firmę i ją spieniężyć i zakładać nową .... Autor: ~olo99 [89.187.228.*]
    Ale glupoty piszecie
  • Re: Jak założyć firmę i ją spieniężyć i zakładać nową .... Autor: ~Sin [5.173.249.*]
    Nie wiadomo gdzie będą jutro, ale wiadomo, że krs pokazuje, że ceo ze spyro mają firmę na żony. Uwielbiam takie konstrukcje i poważne podejście do biznesu. Ja już wyleczyłem się z inwestowania w software na GPW, przy tym pojechanym rynku pracy w branży, inwestor jest dawcą kapitału dla pracowników tych firm, bo albo spadają zyski przez podwyżki, albo firmy robią programy motywacyjne i golą akcjonariuszy, albo tracą zlecenia, ponieważ im kilku pracowników odeszło. Sami geniusze q..a. Został mi tylko Suntech (jako najpewniejsza pozycja) a jak go upłynnię, to więcej tej branży nie dotknę. Ta branża to inwestycyjny "monty python", którego nie da się objąć fundamentalnie ani technicznie przez ciągle wyskakujące niespodzianki. Także - poetycko mówiąc - bać
  • Re: Jak założyć firmę i ją spieniężyć i zakładać nową .... Autor: ~Ja_sie_nie_znam [196.46.48.*]
    SMT Software jest czascia grupy Intive, ktorego wlascicielem jest najwiekszy fundusz PE w Europe Sr-Wsch. Spółka dokonała ostatnio dwóch bardzo dużych akwizycji w Irlandii i Ameryce Pld i zaczyna byc zauwazalnym graczem w Europie. Mozliwe jest ze za 1-2 lata pojawi sie na naszym parkiecie.
  • Re: Jak założyć firmę i ją spieniężyć i zakładać nową .... Autor: ~eksces [83.9.170.*]
    Spyrosoft powstało z rozłamu (konfliktu w?) Intive, ale SMT też wcześniej rozpadło się na S.A. i S.S. bodajże (pomijam dalsze zmiany nazw jednej z tych spółek) i to z S.S. wyrosło Intive. Generalnie Intive przeszło okres czegoś w rodzaju "pump and dump", gdzie to wygląda trochę wygląda jakby nabrali kupę projektów byle tylko móc się pochwalić współpracą ze znanym klientem oraz, rekrutowali na siłę pracowników bez względu na ich kompetencje i wtedy nastąpiła (zgodnie z planem?) "zmiana akcjonariatu". Gdzieś tam po drodze powstało Spyrosoft, które wykorzystało zniechęcenie sytuacją w Intive programistów i przeciągnęło dużą część kadry do siebie. Intive w PL mocno ucierpiało i dorobiło się negatywnego sentymentu ludzi z IT - być może stąd agresywna ekspansja biur Intive na wschodzie. Raczej bym patrzył na Asseco jako alternatywę dla tej spółki. Próbowałem wybadać sytuację u pracowników Spyrosoft na LinkedIn, ale niewiele zdziałałem. Ktoś może wie czy ten dynamiczny rozrost nie idzie w parze z erozją doświadczonej kadry? Bo trochę się obawiam scenariusza kreślonego przez autora wątku - to w końcu New Connect.
  • Re: Jak założyć firmę i ją spieniężyć i zakładać nową .... Autor: ~Andy [196.240.57.*]
    Dobrze Panowie okryliście. Kadra wysokiego szczebla SMT zobaczyła ze mozna sklonować usługowy model firmy softwareowej i udawać wielkie innowacje obiecując lody na parkiecie. Zobaczcie sobie ile ludzi na linkedin z intive u do nich przeszło. (wymaga to płatnego konta)
  • Re: Jak założyć firmę i ją spieniężyć i zakładać nową .... Autor: ~spek [193.27.14.*]
    Zapraszam do grupy inwestycyjnej, link wklejam poniżej: https://discord.gg/tG5zz3VpGc

[x]
SPYROSOFT 1,57% 518,00 2025-10-02 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.