• Pytanie merytoryczne Autor: ~Władek [31.60.36.*]
    Czy i kiedy przekroczymy znowu 10zł ?
  • Re: Pytanie merytoryczne Autor: ~Ja [46.204.80.*]
    Moim zdaniem doszło do "zakleszczenia się" obrotu. Uzasadnienie: Jak patrzymy na giełdę, to wartość większości akcji podlega wahaniom. Ida trochę w górę, spadają, wzrosty, spadki, korekty. Na PCC EXOL już ponad rok cena za sztukę utrzymuje się praktycznie na jednakowym poziomie. Dlatego w mojej ocenie właściciel przerzuca z lewej na prawą i odwrotnie w niewielkich ilościach, żeby cena nie wzrosła, bo liczy na dokupienie niezbędnej ilości ażeby ogłosić wezwanie i zdjąć podmiot z giełdy. Zależy mu być może na czasie, przed wejściem w kolejne lukratywne interesy, uruchomienie nowych linii produkcyjnych. Z drugiej natomiast strony, została zatwardziałą grupa inwestorów, którzy za dużo mają do stracenia, odpuszczając posiadany papier po obecnym kursie. I dlatego nie ma.zadnego ruchu..Pytanie tylko ile to może trwać i czy nawet potencjalne nowe kontrakty zainteresują rynek akcjami EXOLA, bo w obrocie.nie ma.ich chyba zbyt wielu. Czy ktoś ma.jakies sugestie co do moich przemyśleń?
  • Re: Pytanie merytoryczne Autor: ~zefff [79.184.109.*]
    bardzo dobrze prawisz, dlatego czasem dokupie kilkaset sztuk, by popsuć humor właścicielowi, ale już mam z 15 koła i dlatego dobieranie takie skromne. Moim zdaniem to już nie spadnie, w najgorszym przypadku właściciel zrobi wezwanie po 3,3 na zasadzie, co się przypier.... zaproponowałem 10% wyżej niż średnia z ostatnich 6 miesiecy. spółką mało kto się interesuje, bo większość "inwestorów" działa spekulacyjnie i szuka spółek, na których zmiany są +- 20% kwartalnie.
    Moim zdaniem poniżej 2.8 nie spadnie, bo nie ma kto oddawać, Pewnie jak spadnie do tych 2.8 to ja wezmę minimum 10k kolejne.
    W najgorszym przypadku będę "żył" z tych 5-6% dywidend co roku.
  • Re: Pytanie merytoryczne Autor: ~Inwestor [93.105.178.*]
    "Czy i kiedy przekroczymy znowu 10zł ?" ~Władek [31.60.36.*]2021-09-17 11:40
    Osobiście uważam, że na obecną chwilę przy obecnych informacjach nie ma racjonalnych podstaw, aby kurs akcji PCC Exol osiągnął 10 zł. Słowo "znowu" w pytaniu sugeruje, że bardzo oczekujesz powrotu tej ceny jakby była ona godziwa, jednakże koniecznie trzeba przypomnieć, że spółka osiągnęła taki wysoki kurs w przeszłości (2020 rok) na skutek ekstremalnie nieprzewidzianego zjawiska, jakim był wybuch pandemii Covid-19, co spowodowało mocne rozbujanie giełdą. Najpierw mieliśmy kilku dziesięcioprocentowe spadki w ciągu tygodnia, a później wystrzał spółek mogących potencjalnie zarobić krocie w tej nowej pandemicznej rzeczywistości (KrynicaVitamin - zamówienie od ARM płynów do dezynf. za 50 mln; Mercator - producent rękawiczek; PCC Exol - duży producent chemicznych środków czyszczących, itp.).
    Póki co, wskaźniki C/Z; C/WK; C/P wskazują na odpowiednią wycenę akcji.
    Mimo, że na giełdzie kupuje się przyszłość, to moim zdaniem w perspektywie 2-3 lat spółka nie jest w stanie wypracować tak dobrych wyników, aby kurs wzrósł ponad 3-krotnie (z 2,93 na 10 zł).
    Na + dla tej spółki należy zaliczyć niski FF i możliwość zdjęcia jej z GPW.
    Na dzień dzisiejszy znając plany rozwojowe PCC Exol, kurs na 10 zł mogliby wywindować jedynie spekulanci z potężnym kapitałem, jednakże wiedząc ilu ludzi czeka na ten kurs (aby zapewne sprzedać swoje akcje po takim właśnie kursie) myślę, że rozegrają to inaczej po to, by m.in.:
    po pierwsze samemu nie zostać z za drogo kupionymi akcjami;
    po drugie nie dać zarobić ulicy.
    To tylko moje zdanie.
  • Re: Pytanie merytoryczne Autor: ~zasady_gpw [195.249.127.*]
    myślę, że rozegrają to inaczej po to, by m.in.:
    po pierwsze samemu nie zostać z za drogo kupionymi akcjami;
    po drugie nie dać zarobić ulicy.

Za 3 ostatnie miesiące - Average: 2.921 , więc, zostają kolejne 3 miesiące aby utrzymać podobny kurs, bo wtedy będzie już rok po ostatniej transakcji właściciela z ceną która wynosiła 4.50 zł.

Jeśli nie będzie wykupu to ja też mam swoją teorię co będzie, podziel się i zobaczymy czy się pokrywa.

• Re: Pytanie merytoryczne Autor: ~Nnn [31.183.192.*]
    Jest szansa, że niedługo, jakos muszą te akcje dostać, a czas leci
  • Re: Pytanie merytoryczne Autor: ~Nnn [37.30.35.*]
    Jak uzyskają potrzebne im akcje od zatwardzialego akcjonariatu skoro nawet miesiące obecnego cyrku nie skłoniły ich do sprzedaży?
    I druga kwestia, jak ktoś słusznie wspomniał, dłuższe, pseudomerytoryczne elaboraty zniechęcające do spółki też dają do myślenia.
    Tu naprawdę zaczyna być ciekawie
  • Re: Pytanie merytoryczne Autor: ~jjj [83.16.67.*]
    Na 10 zł. w najbliższym okresie nie ma szans, ale biorąc pod uwagę potencjał spółki, plany rozwojowe i ogólnie od wielu miesięcy rosnący rynek akcji cena 5 zł. jest jak najbardziej realna nawet w tym roku.
    Ostatnia podbitka pod info opublikowane właśnie dokładnie w celu ubrania świeżego leszcza, bo stary już nie chciał prawie nic oddawać. Myślisz, że dlaczego timing tego infa akurat wypdał po zbieraniu w okresie po wynikach po których nie urosło i na długoterminowym dnie? Stare ostatnie leszcze którym te wyniki miały dać nadzieje na wzrost oddały po tych wynikach i ich sternik przewiózł 2 tyg. później na dostarczonym info w takiej chwili jak sobie sternik życzył.

Świeży leszcz to świeże pokłady niecierpliwości i oddawanie na stracie według schematu sternika.

Tutaj jej konkretna cykliczność, co jakieś 6 tygodni okres zbijania ceny i zbierania, up i ubieranie i znowu, w tym próby ustanawiania nowych dołków i pilnowanie, żeby na podbitkach nie było czasem nowych szczytów.

Teraz będzie kiszenie do wyników, potem albo:
    • up po wyniach i od razu znowu leszcz ubrany
    • księgowy zrobi wynik jaki chce prezes (lub nawet i nie), a leszcz doświadczy braku wzrostów po wynikach, więc 1-2 tyg. konkretnego już zmielenia go na dodatkowej stracie, oddanie w bólach i dopiero up - leszcz obsmażony pięknie z obu stron tak czy inaczej
    Sternik prowadzi łajbę w dół, a i tak jeszcze na tym zarabia.

Niestety po timingu tego info skłaniam się do rozwiązania, że zostało po prostu zsynhronizowane z tym co się dzieje na wykresie, Walduś jedzie po swoim inwestorze jak po łysej kobyle i bedzie wykup po średniej z lekkim bonusem, żeby nie było za dużego szczekania i proces sprawnie się odbył.
  • Re: Pytanie merytoryczne Autor: ~Nnn [37.30.51.*]
    Pytanie czy da radę bez mocnego wzrostu kursu wyrwać dostateczną ilość akcji?
    Jeśli kurs ma być duszony w celu niskiej średniej do wykupu to po co jakoś szczególnie zbierać akcje?
    Bo może na czasie im zależy, a chętnych do oddawania brak?
    Jeśli np. najbliższe wyniki będą bardzo dobre, a w niedlugim czasie zostanie również klepnieta umowa z Orlenem, to chyba może się dla nich jakiś problem stworzyć?
    A wyniki powinny być lepsze gdyż hula pełen kwartał nowa fabryka
    "może", "powinny", "chyba" - jak widzisz dużo założeń poczyniłeś/aś :)

Podsumowując, według mnie:
    - jak ma być wykup to prezesina zorganizuje podpisanie umowy z orlenem jak i zaistnienie wszystkich innych tak ważnych cenotwórczych zdarzeń tak, że nie będą miały miejsca przed wykupem
    - jak ma nie być wykupu tylko zbiera się akcje pod przyszłe wzrosty to po prostu to nic nie zmienia w schemacie działania sternika, który zaniża jednocześnie zbierając co może (akumulacja będzie trwać dopóki nie uzbierają tyle akcji ile chcą, albo nie będa mogli dłużej) - tak czy inaczej wtedy również wszystko co cenotwórcze będzie opóźniane ile i jak się da
  • Re: Pytanie merytoryczne Autor: ~Rębajło [77.65.122.*]
    Może i jest to pewien schemat działania z jednym "ale"... Nikt już nie będzie liczył na spektakularne wybicie po wynikach. Mam wrażenie, że tu się zadzieje coś ciekawego w zupełnie innym momencie. Do tego czasu zostaną raczej tylko najwytrwalsi długoterminowi zawodnicy
  • Re: Pytanie merytoryczne Autor: ~Iss [83.21.8.*]
    i trzeba dodać do schematu granicę błędu - czyli czynnik ludzki wychodzący poza schemat
[x]
PCCEXOL -1,00% 1,98 2026-05-18 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.