"Czy i kiedy przekroczymy znowu 10zł ?" ~Władek [31.60.36.*]2021-09-17 11:40
Osobiście uważam, że na obecną chwilę przy obecnych informacjach nie ma racjonalnych podstaw, aby kurs akcji PCC Exol osiągnął 10 zł. Słowo "znowu" w pytaniu sugeruje, że bardzo oczekujesz powrotu tej ceny jakby była ona godziwa, jednakże koniecznie trzeba przypomnieć, że spółka osiągnęła taki wysoki kurs w przeszłości (2020 rok) na skutek ekstremalnie nieprzewidzianego zjawiska, jakim był wybuch pandemii Covid-19, co spowodowało mocne rozbujanie giełdą. Najpierw mieliśmy kilku dziesięcioprocentowe spadki w ciągu tygodnia, a później wystrzał spółek mogących potencjalnie zarobić krocie w tej nowej pandemicznej rzeczywistości (KrynicaVitamin - zamówienie od ARM płynów do dezynf. za 50 mln; Mercator - producent rękawiczek; PCC Exol - duży producent chemicznych środków czyszczących, itp.).
Póki co, wskaźniki C/Z; C/WK; C/P wskazują na odpowiednią wycenę akcji.
Mimo, że na giełdzie kupuje się przyszłość, to moim zdaniem w perspektywie 2-3 lat spółka nie jest w stanie wypracować tak dobrych wyników, aby kurs wzrósł ponad 3-krotnie (z 2,93 na 10 zł).
Na + dla tej spółki należy zaliczyć niski FF i możliwość zdjęcia jej z GPW.
Na dzień dzisiejszy znając plany rozwojowe PCC Exol, kurs na 10 zł mogliby wywindować jedynie spekulanci z potężnym kapitałem, jednakże wiedząc ilu ludzi czeka na ten kurs (aby zapewne sprzedać swoje akcje po takim właśnie kursie) myślę, że rozegrają to inaczej po to, by m.in.:
po pierwsze samemu nie zostać z za drogo kupionymi akcjami;
po drugie nie dać zarobić ulicy.
To tylko moje zdanie.