• Rekomendacja mfo Autor: ~Jarl [83.23.219.*]
    Kupuj 78, szkoda, że póki co żaden dm nie pochylił się nad Bowim, który jest w czołówce najtańszych spółek na gpw. Jak można oddawać spółkę za 10 zł, która ma 5,74 zł zysku na akcje i to tylko po 2 kwartałach.
  • Re: Rekomendacja mfo Autor: ~XNZ [89.228.83.*]
    też się zastanawiam co się na tej spółce odpier....
  • Re: Rekomendacja mfo Autor: ~Free [78.8.184.*]
    O MFO - "Trigon DM szacuje, że w tym roku spółka wypracuje 91,8 mln zł zysku netto, przy przychodach rzędu 909,6 mln zł. W 2022 r. zysk netto ma zmniejszyć się do 41,6 mln zł, a sprzedaż do 763,7 mln zł", a rekomendacja na prawie dwukrotnie wyższą kapitalizację, która obecnie oscyluje w granicach 300 mln.

Łukasz Rudnik (autor wyżej wspomnianej rekomendacji) w artykule z 04.08, twierdził, że "Nie do utrzymania na dłuższą metę są natomiast marże, które obecnie pokazują spółki z sektora np. Bowim, Stalprodukt, MFO. Spodziewa się on normalizacji wyników tych spółek w kolejnych kwartałach".

Ktoś mi powie, czy ci ludzie są rozliczani w ogóle z tego co mówią i piszą? Czy mogą sobie wydawać takie dwie wewnętrznie sprzeczne opinie/rekomendacje? Dla mnie ta "opinia' z sierpnia była ewidentnym przykładem manipulacji na kursach spółek stalowych. Przez miesiąc nie zmieniło się tyle na rynku stali, żeby nagle MFO stało się dla Rudnika mega atrakcyjną spółką.

Oczywiście ta rekomendacja pokazuje tylko jaki jest potencjał wzrostu na Bowimie, który wypracował większy zysk w jednym półroczu przy kapitalizacji niższej o 50% niż MFO,

Pokazuje te absurdy, bo już trochę sytuacja na spółce zaczyna mnie męczyć. Najpierw przegapiłem przez to sztuczne zaniżanie wzrost na spółkach IT, teraz znowu nie wszedłem tyle ile chciałem w koronawirusowe i mi uciekają, a można sobie na nich pograć pod wzrost zakażeń i nowy lockdown.

Akcji nie sprzedam poniżej pewnej wartości i czekam cierpliwie, niemniej niesmak pozostaje tymi zagrywkami. A jeszcze w kontekście dzisiejszej rekomendacji, to co się tutaj dzieje staje się podwójnie śmieszne.
  • Re: Rekomendacja mfo Autor: ~xyz [84.40.135.*]
    no to jutro branza rusza dobrze ze pod koniec sesji troche wpadlo po 10.25 PLN.....tu nikt reko nie da bo jakby dali to by im wyszlo pewnie z 40-50 zlotych hahaha....wiec wola nie dawac....analityki lubia dawac reko jak jest do 100% zasieg wzrostow ....tu jest ze 300% wiec nie dadza reko xD taka logika :D
  • Re: Rekomendacja mfo Autor: ~Jarl [83.23.219.*]
    Ten analityk powinien mieć proces za manipulowanie i tyle. Hieny bez honoru!
  • Re: Rekomendacja mfo Autor: ~Złomiarz [5.173.73.*]
    Łukasz Rudnik DM Trigon zapamiętajcie to nazwisko. Nagle z rekomendacji sprzedaj zrobiło się kupuj. Z marż nie do utrzymania zrobiła się wycena za 2021 na poziomie C/WK 2 i C/Z 5,5 dla MFO. A my mamy C/WK 1 i C/Z 1.5 po 2 kwartałach 2021 na Bowim. To juz nawet nie jest śmieszne :D
    Może warto pozwać szmat3 za te manipulacje?
    Dnia 2021-09-06 o godz. 21:04 ~Jarl napisał(a):
    > Może warto pozwać szmat3 za te manipulacje?

nie powiedza Ci ze tam jest producent a tu dystrybutor podobnie jak z Cognorem bylo....mimo iz widac ewidentna korelacje zyskow kwartal w kwartal jak przesledzisz ostatnie lata Cognor, MFO i Bowim....to caly czas sugeruja jakby tu moglo byc np. -15 milionow a tam +20 milionow....problem w tym ze w ostatnich paru latach nie bylo takiej sytuacji a zyski spolek benchmarkowaly podobnie wiec irracjonalna jest wycena bowim np 3 razy nizsza niz Cognor czy MFO nawet jak tamtym daja bonus za bycie producentem...to nie powinien on byc az tak duzo moim zdaniem tylko +20% moze +30% czyli tamte jak chca wyceniac C/Z = 6 to Bowim powinni wyceniac C/Z=5 w najgorszym razie C/Z=4,5 takie jest moje zdanie....bo jak popatrzysz na historie zyskow wszystkich spolek nie ma jakis "mega bonusow" z tytulu bycia producentem a ceny przeciez tez wachlowaly....wiec nie wiem do czego oni pija.....i moim zdaniem jakby byla taka sytuacja ze Bowim mialby np. -15 milionow raport pokazac to Cognor czy MFO beda kolo zera albo tez na minusie tylko np -3 miliony....bo ich tez FIFO dotyczy....
    Człowieku, nie mieszaj niepotrzebnie. Bowim również jest producentem i ta produkcja to znaczący przychód i zysk. Do odszukania na forum prezentacja, która przedstawia źródła przychodów i zysk.
  • Re: Rekomendacja mfo Autor: ~Złomiarz [5.173.73.*]
    Sam Rudnik wrzucił MFO do koszyka razem z Bowim, Stalprofilem i Stalproduktem jako przetwórców a nie producentów. Więc analogicznie do reko na MFO tutaj kupuj powinno być 25 zł.
    Jarl alez ja naprawde umiem czytac opis dzialalnosci spolki na bankierze....Dystrybutor stali na polskim rynku. Poza tym produkuje prefabrykaty zbrojeniowe dla budownictwa oraz świadczy usługi ciecia blach i produkcji profili zimnogiętych, a także usługi montażu stali zbrojeniowej.....tylko pisze Ci co wczesniej Rudnik pisal o Bowim MFO i Stalprodukt oddzielil je gruba kreska od Cognor i ze juz powinny nastac spokojniejsze czasy i ze juz najwieksze dobro za nimi i duzo jest w cenach poczym po miesiacu daje na MFO reko na ok. +80% od obecnej ceny xD . Ja o tym jacy sa analitycy wiedzialem wczesniej bo na rynku jestem od 2011 roku....dlatego wiem ze nie ma co sie kierowac ich opiniami a wlasnym rozumem i tyle w temacie
  • Re: Rekomendacja mfo Autor: ~Arthurius [37.47.28.*]
    Zobaczcie reko JSW. Gość zmienił sprzedaj na kupuj i cenę docelowa z 10 do 45 zł jednym strzałem. Robiłem dzisiaj o tym wpis na forum Astarty, bo tam równiez manipulują. Bowim i Astarta to spółki, które do końca roku wzrosną po minimum 100%. Nie ma innej możliwości. Tyle w temacie.
  • Re: Rekomendacja mfo Autor: ~Arthurius [37.47.28.*]
    Free, musisz zmienić podejście na prawdziwie kontrarianskie. Ja już sobie księguje na koniec roku wzrost kursu Bowim o co najmniej 100% i w ogóle nie patrzę na bieżące wahania kursu. Jeśli będzie 200-300 % również się nie zdziwię. Dzisiaj wpadł ładny pakiecik koło 9,90 i to jest dopiero powód do radości. Reszta to spekulacyjny szum.
  • Re: Rekomendacja mfo Autor: ~Free [87.105.141.*]
    Mój plan nie zakładał siedzenia tutaj tak długo. Ja jestem inwestorem krótkoterminowym i dla mnie pół roku na spółce to maks, jeżeli mam w niej jakieś poważniejsze pieniądze. Jak na ironię inne spółki, w które zainwestowałem poszły w górę zgodnie z przewidywaniami. Problem w tym, że pieniądze z Bowim miały pracować dalej, ale te rekordowe szacunki strasznie popsuły mi plan, bo nagle zaczęła się akcja zaniżania kursu przez grubasów i teraz wydłużyło się wszystko o kilka miesięcy. Tak jakby wykazali moje zakładane 30-40 mln, to nie byłoby problemu i pewnie dawno mielibyśmy tutaj 16-17 zł:)

Oczywiście nie mogłem się powstrzymać i uśredniłem sobie w górę na tej korekcie, co jeszcze dodatkowo zamroziło mi kapitał. Ale już więcej nie będę dokupywał, chyba że zjada w okolice 9 zł w co mocno wątpię. I tak włożyłem już tutaj ok. 35% kapitału, więc moja sfera inwestycyjnego komfortu, gdzie nie zwracam tak dużej uwagi na kurs, została mocno naruszona. No ale po to są reguły, żeby je okazjonalnie naruszać w takich wyjątkowych sytuacjach:)

To jest obecnie teoretycznie najlepsza wskaźnikowo spółka z mojego portfela i najgorzej się zachowuje. No ale nie sprzedaję ani jednej akcji, dopóki nie osiągniemy nowego ATH, a i to wtedy poleci jakiś drobny pakiet, bo moim zdaniem cena powinna być dużo, dużo wyższa. Tak jak napisałeś, jakieś 100% to tutaj taki rozsądny zarobek - bez pazerności, ale wynagrodzi tą cała huśtawkę.

Wiedziałem, ze po męczeniu przy dolnych wartościach i kilkukrotnym testowaniu dna, zrobią zagrywkę w stylu pump and down kilka razy, żeby ci najmniej wytrwali oddali, ale irytacja zostaje, nawet jeżeli wszystko idzie tak jak człowiek przewidział, bo zawsze myśli "może to jednak już?", a jednak okazuje się, że jeszcze nie:)

[x]
BOWIM -1,16% 8,50 2026-05-14 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.