• Prawdopodobnie najlepsza spółka dywidendowo-wzrostowa na GPW Autor: fif_111 [178.43.16.*]
    Prawdopodobnie najlepsza spółka dywidendowo-wzrostowa na GPW

mowa o Asbisie - dystrybutorze IT na rynkach wschodzących, ale nie tylko (ostatnie info o wejściu na rynek niemiecki, francuski, włoski) renomowanych marek(Apple i inne). 
    Poniżej kilka faktów, które może skłonią Was do głębszej analizy:
    - aktualna cena (zamknięcie 20201-09-03): 24,60 tj. po solidnej korekcje od drugiego ATH w tym roku na 28,10
    - w mocnym, wzrostowym trendzie od 2019 i póki co brak sygnałów jego zmiany
    - ostatnie dywidendy za 2016-2021 to: 0,11; 0,21; 0,38; 0,55; 1,12; za 2021 według prognozy (zazwyczaj mocno niedoszacowanej) około 2,5pln przy aktualnym kursie 10%.
      także w ciągu 6 lat dywidenda wzrosła o 2273%.
    żródła:    
    prognoza-https://www.bankier.pl/wiadomosc/ASBISc-Podwyzszenie-prognozy-wynikow-finansowych-na-2021-r-8176010.html
    div-https://strefainwestorow.pl/notowania/gpw/asbis-asb/dywidendy
    - z nowości (jest pod co rosnąć) w przygotowaniu jest strona internetowa, poprzez którą prowadzona będzie sprzedaż małego AGD, którego fabryka powstaje w Chinach
    http://dev.aeno.eu/

Główne zagrożenia:
    - duże uzależnienie od kontraktów Apple, chociaż dzięki rozwojowi marek własnych jest on z roku na rok ograniczane
    - konflikty na Ukrainie, Białorusi 
    - kurs akcji podatny na duże wahania. 

Sporo by tu można jeszcze mówić, ale jest piątek i w sumie wszystkiego można dowiedzieć się na forum. 
    pzdr!
  • Re: Prawdopodobnie najlepsza spółka dywidendowo-wzrostowa na GPW Autor: ~R-r [80.53.23.*]
    I to naganianie przekonuje mnie żeby się od niej trzymać z daleka.
  • Re: Prawdopodobnie najlepsza spółka dywidendowo-wzrostowa na GPW Autor: fif_111 [178.43.16.*]
    Dnia 2021-09-03 o godz. 20:38 ~R-r napisał(a):
    > I to naganianie przekonuje mnie żeby się od niej trzymać z daleka.

przeczytałeś co napisałem? nie przekonuje Cię do głębszej analizy, to trzymaj się z daleka.
    pzdr
  • Re: Prawdopodobnie najlepsza spółka dywidendowo-wzrostowa na GPW Autor: fif_111 [165.225.207.*]
    Dnia 2021-09-03 o godz. 20:38 ~R-r napisał(a):
    > I to naganianie przekonuje mnie żeby się od niej trzymać z daleka.

wczoraj prawie +7%, a jakbyś kupił rano to miałbyś prawie +10% tyle ile dostaniemy dywidendy na budimexie.
    dodam tylko, że na budimexie mamy zastrzyk związany ze zdarzeniem jednorazowym, a na asbisie 10% dywidendy to standard w ostatnich kilku latach. ale TY TRZYMAJ SIĘ Z DALEKA, masz swoje twarde powody.
    https://comparic.pl/asbis-asb-datawalk-dat-gorace-spolki-dnia/
  • Re: uwaga naganiacz !!! Autor: prof_wiatr [95.49.157.*]
    Musisz mocna wisieć na haku, że naganiasz na innym forum.
    To smutne
  • Re: uwaga naganiacz !!! Autor: ~fif_111 [37.30.97.*]
    Witam prof-z-wiatrami aka czeladnika_wiatra aka profanusa itd itd. Tak, przyznaje zapomniałem dodać jeszcze jednego zagrożenia związanego z asbisem, to konieczność obcowania z paralogiką paraprofesora.
  • Re: uwaga naganiacz !!! Autor: ~in [37.72.120.*]
    spadaj stąd ..nie masz akcji budimexu to out
  • Re: uwaga naganiacz !!! Autor: fif_111 [165.225.200.*]
    Dnia 2021-09-12 o godz. 07:46 ~in napisał(a):
    > spadaj stąd ..nie masz akcji budimexu to out

a Ty zaglądnąłeś mi w portfel? nie? to przestań bredzić, bo akurat mam akcje budimexu.
    i powtarzam, nie podoba Ci się to co napisałem, to siedź cicho i nie podbijaj wątku "naganiacza".

PS ten pseudo prof_z_wiatrami podnieca się tu na bdx dywidendą 10% (którą po części zawdzięczamy jednorazowemu zdarzeniu), a na asb wyższe procenty wyśmiewa. to największy "komik" na tamtym forum, a i tu z Andrzejem dał do wiwatu.
  • Re: uwaga naganiacz !!! Autor: ~Andrzej [37.225.1.*]
    Pseudo profesorek kręci kółka na Asbisie po 50 groszy a tutaj mnie krytykował gdy na kilku miałem 10-12 zł
    Na dodatek dla Niego Asbis jest złą spółka mimo,że r/r na a zysk ok 500 procent natomiast Budimex jest super spółka pomimo tego że rok temu był po 340 zł a teraz 300 zł czyli spadek ok 13 procent a były takie czasy ,że był po 270 zł czyli miał cenę ok 20 procent niższa niż rok temu
  • Re: uwaga naganiacz !!! Autor: fif_111 [165.225.207.*]
    Ja mam bud'a nie długo, ale jeszcze z przed 270. Myślałem, żeby się rozstać, ale po sprzedaży bud nieruchomości zmieniłem zdanie.
    imho to było świetne zagranie - sprzedaż tej części przedsiębiorstwa w okolicach górki i skupienie się na swojej core'wej działalności rozszerzając rynki na choćby DE.
    także tu te 330 myślę zobaczyć, ale nie będę strzelał kiedy.
    Co do wiatra_z_profesora, to Ty wiesz ile on wart i ja to wiem ;)
    kłamliwy kolarz i tyle.

PS nieźle się tu mój nagon trzyma, co? :)))))
  • Re: uwaga płatni naganiacze Autor: prof_wiatr [95.49.155.*]
    O, pojawili się naganiacze z Asbisu.
    Drodzy tu nie ma k r/// tynów.
    Ale naganiajcie, będzie zabawa.
    Przecież to wasza praca, a pracę się szanuje.
  • Re: uwaga naganiacz !!! Autor: ~Glapa [5.173.9.*]
    dla mnie asbis nie jest wybitny, a wzrost raczej zdarzenie jednorazowe....utrzymają te wyniki?
    pytam bo merkator też walnął petardę, ale było oczywiste, że nie utrzymają:).... żeby było jasne ja nie wiem bo się nie interesuje asbisem

A co do spółki z TEGO FORUM, to macie racje słaby ten bdx rok w rok kilkaset mln zysku....beznadzieja.....
    dramat akcjonariuszy:)
  • Re: uwaga naganiacz !!! Autor: fif_111 [178.43.63.*]
    Dnia 2021-09-23 o godz. 21:57 ~Glapa napisał(a):
    > dla mnie asbis nie jest wybitny, a wzrost raczej zdarzenie jednorazowe....utrzymają te wyniki?

sam sprawdź czy te wzrosty są jednorazowe, popatrz na historię wyników (a potem jeszcze dywidend):
    https://www.bankier.pl/gielda/notowania/akcje/ASBIS/wyniki-finansowe/skonsolidowany/roczny/standardowy
    https://strefainwestorow.pl/notowania/gpw/asbis-asb/dywidendy

W pierwszych szacunkach podniesienia prognozy na 2021 przewidują wzrost zysku 100% tj do około 1,33$ na akcję.
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/ASBISc-Podwyzszenie-prognozy-wynikow-finansowych-na-2021-r-8176010.html
    ale już jest mowa w wywiadach, że raczej te wyniki przebiją.

Nie napisałem złego słowa o budimexie. sam go posiadam i raczej myślę o dokupieniu niż sprzedaży.

• Re: uwaga naganiacz !!! Autor: prof_wiatr [95.49.155.*]
    To ciekawe, ale dlaczego na forum BDX naganiasz na Asbis.
    Taki dobry chrześcijanin jesteś.
    Napisz jaki masz cel?
    To będzie ciekawe.
  • @wiatr_z_prof Autor: fif_111 [178.43.63.*]
    bo chcę ich ubrać w akcję firmy, którą:

- aktualna cena (zamknięcie 20201-09-03): 25,65 tj. po solidnej korekcje od drugiego ATH w tym roku na 28,10
    - w mocnym, wzrostowym trendzie od 2019 i póki co brak sygnałów jego zmiany
    - ostatnie dywidendy za 2016-2021 to: 0,11; 0,21; 0,38; 0,55; 1,12; za 2021 według prognozy (zazwyczaj mocno niedoszacowanej) około 2,6pln przy aktualnym kursie 10%.
      także w ciągu 6 lat dywidenda wzrosła o 2273%.

czuję, że tu na budimexie znajdzie się wielu naiwnych, jak ja czy ty, i dadzą się ubrać, a po roku stwierdzą, tak jak ja czy ty, że to ich najlepsza inwestycja z ostatnich lat.
    im więcej stabilnych inwestorów (a mniej kłamliwych kółkowiczów jak ty) na asb tym lepiej dla mnie, to muszę przyznać.
  • Re: @wiatr_z_prof Autor: prof_wiatr [95.49.155.*]
    Acha, to chcesz ich ubrać w ciepłe futerko.
    Piszesz o przeszłości, a przyszłość. To typowe.
    A na giełdzie liczy się przyszłość.
    Brakuje tu takiego , maskopatola, który podziemnie "raportowałby" jaki to nowy kontrakt zawarł BDX, ale dzięki Bogu to normalne forum .A ludzie zainteresowani spółka, sami potrafią czytać.

Wiesz był ,sorry( jest) taki Mercator, poczytaj, jak do dzisiaj ludzie dziękują mi, że byłem na tym papierze krytykiem.

• Re: @wiatr_z_prof Autor: fif_111 [178.43.63.*]
    jak zwykle nie wszystko, żeby nie powiedzieć mało, zrozumiałeś.
    piszę też o zmienionych szacunkach wyników za 2021 i o ostatnim wywiadzie z prezesem, który zapowiada, że prawdopodobnie i te zmienione szacunki są za niski - to jest przyszłość.

czytać ze zrozumieniem. jak nie wychodzi to POWRÓT DO SZKOŁY!

PS skończ już podbijać ten post. to forum budimexu. espi podam przy okazji:
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/BUDIMEX-Projekt-i-budowa-drogi-ekspresowej-S10-Bydgoszcz-Torun-odcinek-1-od-wezla-Bydgoszcz-Poludnie-do-wezla-Emilianowo-wraz-z-rozbudowa-DK-25-oferta-Budimex-S-A-oceniona-najwyzej-8193308.html
    Proste pytanie, dlaczego o Asbisie, piszesz na forum Budimexu?

pisałem.
    wniosek jest jasny, czytasz bez zrozumienia!
    diagnoza prosta: powrót do szkoły!
    Dnia 2021-09-24 o godz. 09:59 fif_111 napisał(a):
    > pisałem.
    > wniosek jest jasny, czytasz bez zrozumienia!
    > diagnoza prosta: powrót do szkoły!
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Proste pytanie, dlaczego o Asbisie, piszesz na forum Budimexu?

Ps. nie nawijaj makaronu na uszy,....

wysil się, nie oczekuj, że wszystko zostanie ci podane na tacy.
    czytaj raz jeszcze, jak nie znajdziesz odpowiedzi to, sorry, do szkoły!
  • Re: @wiatr_z_prof Autor: ~Glapa [213.156.110.*]
    ale fora pomyliłeś...ja i wielu innych zapewne jak widzi takie wpisy ma jeden wniosek....omijać z daleka...

Znasz naukę, która się nazywa prakseologia? wiesz o czym prawi?

motywacją twojego działania nie jest uszczęśliwić ludzi, bo na giełdzie samarytan nie ma...
    wiec jakie? ...odpowiedz pozostawiam czytelnikom...

to ty pytania profesorka nie zrozumiałeś i nie odwracaj kota ogonem...
    Dnia 2021-09-28 o godz. 15:47 ~Glapa napisał(a):
    > > motywacją twojego działania nie jest uszczęśliwić ludzi, bo na giełdzie samarytan nie ma...
    > > wiec jakie? ...odpowiedz pozostawiam czytelnikom...
    > >
    > > to ty pytania profesorka nie zrozumiałeś i nie odwracaj kota ogonem...

----------------------------------------------------
    Ładnych słówek używasz a wygląda jakbyś miał problem z czytaniem, więc postaram się postawić kota frontem (choć od początku tak stoi):
    Dnia 2021-09-24 o godz. 08:47 fif_111 napisał(a):
    > im więcej stabilnych inwestorów (a mniej kłamliwych kółkowiczów jak ty) na asb tym lepiej dla mnie, to muszę przyznać.

Kończąc już, nie widzę sensu ze mną dyskutować skoro chcesz się trzymać od asbisa z daleka.
    Rozumiem, nie spodobał się.
    pzdr!

• Re: uwaga naganiacz !!! Autor: ~Andrzej [37.225.39.*]
    Glapa Asbis od roku wzrost 800 procent oparte na przychodzie,który jest większy niż na Budimexie.Zysk roczny też ogromny ponad 300 mln
    Dywidenda ok 10 procent w dolarach czyli.podatek płacisz po 5 lub 11 miesiącach przez ten czas obracasz kapitałem
    Kurs dolara rośnie bardzo szybko więc i dywidenda rośnie
  • Re: uwaga naganiacz !!! Autor: prof_wiatr [95.49.14.*]
    Dnia 2021-10-01 o godz. 15:49 ~Andrzej napisał(a):
    > Glapa Asbis od roku wzrost 800 procent oparte na przychodzie,który jest większy niż na Budimexie.Zysk roczny też ogromny ponad 300 mln
    > > Dywidenda ok 10 procent w dolarach czyli.podatek płacisz po 5 lub 11 miesiącach przez ten czas obracasz kapitałem
    > > Kurs dolara rośnie bardzo szybko więc i dywidenda rośnie
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Ty nawet nie wiesz o zasadach wypłaty dywidendy na Asbisie.
    nawet nie masz subkonta w $, co ty ludziom mącisz w głowie.
    pytałeś jak dostać dywidendę w $...ha ha ha

• Re: uwaga naganiacz !!! Autor: ~Andrzej [37.225.38.*]
    Powiedz pseudo profesorku ile od stycznia stracił Budimex a ile od stycznia zyskał Asbis
    Widzisz różnicę?
    Dla ciebie jest ważne procent lub dwa na subkoncie a straciłeś tutaj 15-20 procent Fajny sposób rozumowania.
    Jeszcze lepsze jest to co pisałeś że dywidenda na Budimexie jest super i warto na nią czekać latami mimo, że tylko 5 procent a na Asbisie jest złem mimo,że wynosi 10 procent a kasą z dywidendy możesz obracać prawie cały rok.Obracanie dywidenda przez 11 miesięcy da ci pseudo profesorku dużo więcej zysku niż założenie subkonta.
    PS.
    Wiem dobrze jak zakłada się w banku subkonto, pytałem tylko o DM XTB więc nie manipuluj moją wypowiedzią.
    Jak będę chciał się dowiedzieć to wystarczy jeden telefon na infolinię w tej sprawie i dowiem się czego będę chciał a ty nie graj takiego orła bo nim nie jesteś
[x]
BUDIMEX -2,50% 570,00 2025-11-07 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.