Co kwartał zysk, budują sprzedają mieszkania i magazyny aż dziw bierze że ta spółka nie jest jeszcze wyceniana poniżej 5 zł.
Przecież za rok dywidenda tylko 1zł, dramat na dolne widły gniota.
Wszyscy na CD Projekt - tam to są zyski - jutro rakieta. 105 mln zł - słownie: sto pięć milionów netto zysku po pół rok!!!!!
Kapitalizacja tylko 17mld !!!! :))))))))
Jutro wywalam Stal i pakuję 100% w CD.
Ps. Pamiętajcie że 1zł na IT to tak jak 1mln w innych gałęziach gospodarki. Gdy zarobisz 1000zł ze sprzedaży gier to za to kupisz więcej niż za kierowanie samochodem czy sprzedaż profili stalowych. Developerzy wyceniani c/z 50-10 i c/wk 15-20.
Chyba chcecie co miesiąc dywidendy . A tak w ogóle to połowa z Was nawet nie wie co to jest dywidenda . Widać jakie macie kryteria do oceny spółki - żadne . Tylko biadolenie a przeciez giełda jest pewną formą inwestowania . Jak się nie znacie to kupujcie sobie takie badziewie jak Braster czy Reynolds i zobaczycie jak na tym wyjdziecie . Zadajcie kłam wszystkiemu co logiczne na giełdzie i kupujcie same śmieciowe spółki a ja będe stał z boku i sie śmiał . Powodzenia .
Porównaj marvipol z balonem cdp projekt.
Spóła o blisko 40x większej kapitalizacji zarabia w pół roku 70mln i rośnie 10% My zarobilismy 40 i spadamy juz około 6%.
Jeszcze raz podkreślę jesteśmy 40x mniejsi.
Tak Robercie ale trzeba wziąść pod uwagę pewien fakt wzrost cen działek pod nowe inwestycje które non stop Marvipol musi odbudowywać po kolejnych sprzedażach lokali ( nie piszę o wzroście materiałów) Liczmy Mokobotanikę bo znam fakty spółka kupiła działkę 2,5 ha za 50 mln kupiła robociznę za 100 mln i materiały obojętnie za ile i zarobi lub nie zarobi na tej mieszkaniówce 30 % brutto czyli 50 mln .I piękny zysk super ale co z tego gdy odda mieszkania Szwedom w 2022 i zainkasuje zysk razem z ceną gruntu 100 mln to za te pieniądze kupi tylko działkę 1,5 ha chyba że ceny spadną wątpię tylko czy przy tak drogim zakupie ziemi znajdzie znów za dwa lata następnych nabywców na coraz droższe mieszkania wydaje się że tak ale to już ryzyko bo widzisz jakie ostatnio płaci ceny za grunty.Czyli trzymając działkę wzięłaby za nią 100 mln i wyszedłby ten sam zysk , Tak przeglądałem spółki i teoretycznie zobacz taki Atal dużo droższy ale
zrobili duże zakupy gruntów w latach 2017–2018 –i nie muszą przy tak wysokich cenach przepłacać i ryzykować Zbigniew Juroszek, prezes spółki. – Nasz bank ziemi to ponad milion mkw. PUM. Nie musimy jednak brać udziału w wyścigu o drogie działki.
. .ZobaczMarvipoln zysk za 2020 90 mln i super bo połowa poszła na dywidendę ale w przyszłym roku zgodnie z polityką dywidendową ma być tylko 30% a to już tak nie przyciąga inwestorów . Na pewno jest tanio ale jak kupowałem rok temu po 3,5 też wszyscy wiedzieli że jest bardzo ale to bardzo tanio ale nie było tak bardzo chętnych
Ok, czyli takie Dino lub Lpp czy CCC powinny być wycenione na 0.6wk bo sprzedając dziś towar po 10zl jutro za te 10 zł odkupią od producenta bo wszystko drożeje- inflacja.
Przecież zasada jest prosta kupić taniej i drożej sprzedać i znów powtórka...
A czy zaiwestujemu 10 czy 11 czy 12 to juz tylko kwestia kapitałochłonności biznesu ważne aby przy każdej tej cyfrze zarobić chociaż z 20%.
Oczywiście fajnie mieć bank ziemi - jest taka spółka Rankprogres wyceniana na 0.2wk ale jeszcze fajniej tą ziemią obracać i zarabiać.
Czy jesteś pewien że za rok tylko 30%, wydaje mi się że minimum 50 ale mogę się mylić. Nie mam teraz czasu szukać, polityka dywidendową została jakiś czas temu określona.
Pozdrawiam
Ależ Robercie jak moze ci się wydawać jak na stronie . https://www.marvipol.pl/relacje/centrum-inwestora/dywidenda/ pisze wyrażnie Polityka dywidendowa zakłada systematyczną wypłatę dywidend za lata 2020-2023, przy czym dywidenda za rok 2020 obejmie ok. 20% skonsolidowanego zysku i w każdym kolejnym roku będzie rosnąć o ok. 10%, by za rok 2023 osiągnąć kwotę stanowiącą ok. 50% wypracowanego przez Spółkę zysku skonsolidowanego. 1 czerwca 2021 roku Zwyczajne Walne Zgromadzenie Marvipol Development S.A. jednorazowo odstąpiło od stosowania postanowień polityki dywidendowej i postanowiło o wypłacie 39,57 mln zł dywidendy (0,95 zł brutto na akcję), stanowiących równowartość 49,1% skonsolidowanego zysku Grupy Kapitałowej za 2020 r. Dzień prawa do dywidendy ustalono na 10 czerwca, zaś jej wypłatę na 18 czerwca 2021 r.
Ze względu na odstępstwo od polityki dywidendowej i wypłatę dywidendy w maksymalnym dopuszczonym przez zapisy warunków emisji obligacji Spółki wymiarze, Spółka w 2021 r. nie wypłaci zaliczek na poczet dywidendy za 2021 r.
Stosując zasadę kuić taniej a sprzedac drozej można przyjac że masz rację bo biznes musi sie krecić i nie można stracić rynku i klientów ale weżmy taki przykład Moja firma za 10 mln zzz obligacj i pożyczek kupuje działkę 10 ar i buduje dom który po 2 latach sprzedaje za 13 mln ksieguje zysk 3 mln i kupuje następną działke10 ar za 15 mln bo działki przez dwa lata zdrozały 2 mln dokłada z wyemitowanych nnastepnych obligacji . Po dwuch latach sprzedaje dom z zyskiem 30 % za 19,5 mln mam już zysku po 4latach 7 ,5 mln i kupuje znowu działke 10 ar za 20 mln . od kolegi który tez ma spólke developerską i jak zobaczył ze kupiłem działke 10 ar za 10 mln wtedy nie chciał byc gorszy i też kupi taka samą działkę zan obligacje że bedzie coś tam budował ale poniewaz nie buduje bo widzi że działki rosną wiec trzyma ale widzi ze jest niezła kasa a szykuje się bańka na działkach sprzedał mi te działke za 20 mln . Ja mam super spólke co roku zwieksza zyski i spółka wzrosła z 3,2 zł na 12 zł Kolegii spólki nikt nie kupuje spadła z 8 zł na 3,5 bo przez 4 lata nie zarabia tyle co moja a obecny zysk wszyscy twierdza 10 mln jest jednorazowy kogo to obchodzi że z zainwestowanego 10 mln zarobił drugie 10 mln . Ja zaczynam budowe na działce kupuje drogo robocizne ale ceny mieszkań zaczynaja spadać również działek bo nie ma chetnych na nowe mieszkania dekoniuktóra ludzi ubywa . Nie kończe budowy bo mi sie nie oplaca budowac poniżej koszt,ow spłacam tylko odsetki od obligacji 5,5 % rocznie i czekam że sie coś zmieni ma coraz mniej kasy wszak to nie były moje pieniadze tylko kredyty bankowe i obligacje i nie mogę nic zacząć nowego a kolega ma 20 mln wchodzi w nowy biznes ale nikt go nie kupuje wszak on nie zarabia bo to zysk jedorazowy .