• Hipoteza Autor: ~jimmy [147.161.165.*]
    Ciągle przewija się slogan:

"Krynica Vitamin to firma rodzinna z wyłącznie polskim kapitałem"

https://www.portalspozywczy.pl/napoje/wiadomosci/krynica-vitamin-udzial-w-dozynkach-wplynal-na-rekrutacje-pracownikow,202353.html

Ponieważ za dobrze im idzie, ktoś zaczął zwiększać udziały. Myślę, że zaczynają się bać, że niedługo to już może nie być "firma rodzinna z wyłącznie polskim kapitałem"... Wezwanie do sprzedaży akcji i wycofanie się z giełdy nie jest wcale takie nieprawdopodobne.
  • Re: Hipoteza Autor: ~Ulica [78.154.88.*]
    Bedzie rosła ciagle gruby zbiera
  • Re: Hipoteza Autor: ~dżim [93.181.134.*]
    Jeśli jakiś fund przekroczy im 5% to się go tak łatwo nie pozbędą. Wejdzie im na głowę i będzie domagał się od Zarządu raportów, wskaźników i wyników o jakich nawet nie myśleli.

Pytanie, czy w ogóle wiedzą jak to działa, bo ja już widziałem takie zmiany od wewnątrz w spółkach, do których wjechały fundy.
  • Re: Hipoteza Autor: ~Do_jimmy_i_dzim [194.120.84.*]
    a) KVT miało byc wycofane z giełdy. Prezes w wywiadzie okreslił, ze miejsce KVT jest jednak na giełdzie (widać cos go przekonało,ze spółki giełdowe mają jednak jakies plusy). Zatem wariant z wycofaniem z giełdy, który sam uważałem za prawdopodobny, w najbliższych latach się nie spełni.
    Mozna domniemywać co było przyczyną zmiany decyzji prezesa, sam też coś niecoś na ten temat powiedział w wywiadzie (ale tak ogólnie, że nadal to tylko domniemania)
    b) KVT miało fundusz wśród akcjonariuszy i pozbyło się tychże w dość sprytny sposób (poszukajcie ESPI z jesieni 2020) - ważne, że bez konsekwencji widocznych w jakichś raportach
    c) zbieranko akcji trwało dość długo. Było prowadzone w bardzo prosty sposób - belka na 19.20 i kilka razy dziennie skupywane akcje po prawej z ceną do 19.18 włącznie. Taki kantor - kupisz akcje za 19.20, sprzedasz za 19.18. Lokalne fluktuacje cenowe wynikały z tego, że czasem ktos niecierpliwy zamiast dac S na 19.18 sprzedawał taniej - w ten sposób można było kupić trochę akcji. Skupione były dziesiątki tysięcy akcji (trwało to około 2 miesięcy; największa przeze mnie zaobserwowana transkacja dotyczyła kupna około 15 000 akcji jednym zleceniem). Nie wykluczam, że zbieranie trwa nadal acz w bardziej wyrafinowej formie (poprzednia była skrajnie prosta i przy okazji miała zapewne zniechęcic spekulantów płaskim wykresem kursu).
    Sposób skupowania nie kojarzy mi się z działaniem funduszów - taki sposób działania nie był przeze mnie obserwowany na innych spółkach i chyba jednak fundusze kupowałyby też z lewej. Raczej stawiam na kogoś , kto nie bawił się w jakieś sztuczki ze zmianą kursu - czyli stawiam, że ktoś zainteresowany KVT a nie giełda jako taką - kogoś pewnego, że to dobra inwestycja i bawienie się w kupno o 20 groszy taniej nie jest warte straconego czasu.

d) oficjalnie prezes ma 86 % akcji (de iure akcje ma spółka, w której prezes ma 100 % udziałów i jej spólka - córka, tez 100 % udziałów). Nie dotarłem ile akcji ma np. jego rodzina (a w zarządzie jest osoba o identycznym nazwisku - brat lub syn zapewne), acz byłbym zdziwiony, gdyby rodzina z sympatii nie kupiła trochę akcji.

Reasumując - bardzo ciężko będzie funduszowi jakiemukolwiek kupić 5 % akcji tej spółki, gdyż jest to ponad 1/3 ff a prezes nie ma stylu zarządzania polegającego na ciągłym dodruku nowych emisji. Raczej chciał wycofać spółkę i odstąpił od tego po zgromadzeniu przekonująco większościowego pakietu. Prędzej spodziewałbym się komunikatów, że zarząd czy głowny akcjonariusz coś dokupił niż że sprzedał. Nie po to pozbył sie jednego funduszu, by wpuścić inny.

Spółka bardzo istotnie rozbudowała bazę produkcyjną (byłem i widziałem i ze zdjeciami z 2012 roku z google street porównałem), wydaje się, że ma stabilnych odbiorców z mocną ich dywersyfikacją. Prezes akcji nie wydrukuje i nie sprzeda. Wyniki będą powoli ale systematycznie rosły. Takoż będzie z ceną akcji. NIechętnie w górę, jeszcze bardziej niechętnie w dół. Prezes z jakichś powodów wykalkulował sobie, że status spółki akcyjnej notowanej na GPW jest wart te 14 % zysku oddanego innym w ramach dywidendy. Co najwyżej 14 %, gdyż nie wiemy ile akcji ma jego rodzina.

Gwałtownych zmian cen coraz mniej się spodziewam, mozolnego acz konsekwentnego wzrostu cen papieru natomiast spodziewać się można.

Zatem nie tyle ktos nowy zwiększa udziały, co skończyła sie grupa niecierpliwych, którzy chca się pozbyc akcji i zostali tacy, co czują, że ten papier dojdzie do 30 czy 40 (albo i więcej) złotych bez fluktuacji znaczących w dół.
    Jest jakiś akcjonariusz, który się pokazał na Walnym i pokazał swój sprzeciw - tak chyba można rozumieć poniższe głosowanie.
    Daleko co prawda do 5%, ale to było jeszcze w czerwcu. Od tego czasu mógł zgarnąć więcej.

Uchwała Nr 7/2021
    Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia
    Spółki pod firmą Krynica Vitamin Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie
    z dnia 28 czerwca 2021 roku
    w sprawie podziału zysku za rok obrotowy 2020
    § 1
    Działając na podstawie art. 395 § 2 Kodeksu spółek handlowych, Zwyczajne Walne Zgromadzenie Spółki, po rozpatrzeniu wniosku Zarządu oraz rekomendacji Rady Nadzorczej, postanawia podzielić zysk uzyskany w roku obrotowym 2020 w wysokości 56 604 909,83 zł (słownie: pięćdziesiąt sześć milionów sześćset cztery tysiące dziewięćset dziewięć 83/100 zł) w sposób następujący:
    - kwota dywidendy 24 503 626,00 zł (słownie dwadzieścia cztery miliony pięćset trzy tysiące sześćset dwadzieścia sześć złotych 00/100) - została wypłacona jako zaliczka na poczet dywidendy, zgodnie z uchwałą Zarządu nr 1 z dnia 13 października 2020 roku, zatwierdzoną uchwałą Rady Nadzorczej nr 1 z dnia 14 października 2020 r.,
    - pozostała kwota w wysokości 32 101 283,83 zł (słownie: trzydzieści dwa miliony sto jeden tysięcy dwieście osiemdziesiąt trzy złote 83/100 zł) - zostaje przeznaczona na kapitał zapasowy.
    § 2
    Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.
    Po przeprowadzeniu głosowania Przewodniczący Zgromadzenia stwierdził, że w głosowaniu jawnym łącznie oddano 10.611.194 ważnych głosów, z tej samej liczby akcji.
    Procentowy udział akcji, z których oddano ważne głosy, w kapitale zakładowym Spółki wynosi 86,61%.
    „Za” podjęciem powyższej uchwały oddano 10.522.268 ważnych głosów, „przeciw” podjęciu uchwały oddano 88.926 ważnych głosów, nie oddano głosów „wstrzymujących się”, a zatem uchwała ta została podjęta.
    Uchwała
    1/3 FF to nie tak dużo swoją drogą, w końcu ktoś konsekwetnie może to zgarnąć. I wtedy może utrudniać życie, zgłaszać wnioski, zasypywać Zarząd pytaniami, wywierać presję. No i wcale to nie musi być "polski kapitał", a widać, żę PR-owo im na tym bardzo zależy.

Prezes może zmienić zdanie w każdej chwili, zwłaszcza jeśli w grę wchodzą jakieś przekonania i emocje.
    Qick math licząc od lipca, czyli po Walnym:

1) Od lipca wolumen wyniósł ok. 600.000.

2) 88.000 akcji nieznanego akcjonariusza to około 1% wszystkich akcji.

3) 5% to 612.590 akcji.

4) Jeśli nieznany akcjonariusz zgarnął 85% wolumenu od lipca to ma już około 5%.

Czyli wcale nie tak trudno zgarnąć 1/3 FF.
  • Re: Hipoteza Autor: ~arkusz_transakcji [194.120.84.*]
    Formalnie masz rację.
    Osobiście jedna uważam ten wariant za mało prawdopodbny.
    Dlaczego?

Zalóżmy, że jesteś prezesem spółki, dostałeś (sam sobie wypłaciłeś) dywidendę w ilości mierzonej w grubych dzisiątkach milionów.
    Prezes ma 86% akcji, dywidenda była rzędu 10 % ceny akcji - zatem kasa na około 8 procent akcji leżała na koncie. A kapitał zapasowy swoją droga na koncie spółki - czyli ta dywidenda to w pełni "wolne" kapitały, już całkowicie poza wzrokiem akcjonariuszy.

Naprawde, mając na koncie całkowicie legalne i wszystkim znane miliony, - i majac jeszcze rok temu ochote na wycofanie spólki z giełdy - byś się tylko przyglądał, jak ktoś z jednej strony blokuje kurs batonikiem na S po 19.20 a jednocześnie skupuje po max 19.18? Kto jak kto, ale prezes zapewne interesuje sie kursem swojej spółki (llub zleca komuś interesowanie się).
    Naprawdę nie włączyłbys się do skupowania akcji?
    Prędzej uwierzę, że prezes doskonale wie, kto i dlaczego skupował akcje a persona posiadająca te 80+ k akcji nie zmieniła istotnie swojego stanu posiadania. Inwestowanie kilku milionów tylko po to by przeszkadzać innym....
    Co innego wydac miliony z (jednej!) dywidendy by mieć (wraz z rodziną i podmiotami zależnymi) ponad 90 czy 95 % akcji i de facto wycofaną spółkę.

A tym kims na PRZECIW to raczej był ktoś, kto uważał, że dywidenda powinna być większa.

Moja wersja ma jedną wspólną cechę z Twoją - jest technicznie mozliwa a jednocześnie bardzo trudno, obserwatorom takim jak my, do następnego głosowania określić, czy jest prawdziwa.

Ponadto bardzo wątpię, by aż 85% poszło do jednego gracza. Aczkolwiek 50 czy nawet 65% by mnie nie zdziwiło.
    Przekonamy się (byc może) na jakims Walnym, bo będzie musiała być informacja kto majacy ponad 5% akcji się zgłosił.
    Po co Prezesowi 15.300.000 PLN? A może właśnie na wykup akcji? :)
[x]
KRVITAMIN -1,45% 9,54 2025-09-05 15:43:13
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.