• Po co trzymać ten papier Autor: ~ToKo [89.73.183.*]
    Zaczynając zabawę z giełdą od razu znaczną część ulokowałem w papiery GPW SA.
    Minęło 3 miesiące, dostałem 2.5zł dywidendy od której zapłaciłem 19% podatku więc na rękę wyszło 2.025zł
    Przy średnej cenie zakupu na poziomie 48.5 dało mi to na rękę ok 4,2% zysku.

Kurs spadł do 43zł i mnie olśniło. Tutaj nic więcej się nie wydarzy, GPW nie zarobi w przyszłym roku więcej pieniędzy, nie rozrośnie się 4-krotnie. Jedynie na co mogę liczyć to na dywidendę na podobnym poziomie w przyszłym roku. 3-5% zwrotu z zainwestowanych pieniędzy. Już teraz większość zysku idzie w dywidendę, nie ma inwestycji bo w sumie w co i jak...

Taka lokata, nic poza tym.
  • Re: Po co trzymać ten papier Autor: ~Dyllu [37.130.24.*]
    A po co kupowałes gpw? Liczyłeś na zysk na kursie? Ta spółka jest dla cierpliwych płacą bardzo dobrą dywidendę jak na polską giełdę. Plusem jest stabilna dywidenda i akcjonariat co nie sika w majtki jak np na cd projekcie. Minusem wieczny boczniak na kursie lub powolny wzrost oraz zaangażowanie państwa w tą firmę. (aczkolwiek taki kurs boczny daje wiele okazji do dodatkowej akumulacji co dla mnie jest chyba lepsze niż szybki wzrost a potem spadki , nie pewnośc i ostatecznie odejscie inwestorów). Nie raz tu będzie jeszcze kurs poniżej 40 a jak przyjdzie kryzys ze stanów to może być kiepsko ale i tak kurs spadnie znacznie mniej niż inne ryzykowne spółki co więcej trzymając papier długo jest zwrot z kapitału znacznie wyższy niż inflacja plus co roczna dywidenda. Jak dla mnie szkoda tylko ,że nie płącą kwartalnie bo to by przekonała inwestorów mocniej do tej spółki.
  • Re: Po co trzymać ten papier Autor: ~ToKo [79.110.204.*]
    No liczyłem również na zysk z kursu, ale widzę że tu nie ma za dużo miejsca na wzrost. Kurs może się waha ale spółka nie rośnie - nie zwiększa znacząco swojej wartości.
    Nie pojawi się tutaj 10 nowych KGHMów albo 10mln inwestorów. Nie pojawią się nagle nowe źródłą dochodu ani fajne inwestycje.
    Będzie dywidenda, 2.5zł
  • Re: Po co trzymać ten papier Autor: ~M44 [94.251.241.*]
    Spółka kupić i zapomnieć pobierając coroczną dywidende w między czasie uśrednić np jak zejdzie poniżej 40 .Pozdrawiam
  • Re: Po co trzymać ten papier Autor: ~lukee [193.238.191.*]
    dywidenda za przyszły rok ma być 2.6 jak dobrze pamiętam, więc to będzie 6%, na czysto 5% dywidendy. - przy cenie 43 (chyba mieli plan 3 letni 2.4, 2,5 i 2,6)

Zyski rosną bo jest zainteresowanie giełdą i będzie rosło ze wzlędu na niskie stopy procentowe i wywalenie w kosmos innych aktywów, a gpw stać na dużo wyższą dywidende w tej chwili ale jeżeli też dobrze pamiętam to zastanawiali się nad akwizycją jakieś giełdy w Albanii i chcieli mieć wolną gotówkę. Kurs też wejdzie w trend wzrostowy i wybije trend boczny a własnie chyba wolał bym żeby został na tych poziomach bo taki boczniak gdzie mozesz w każdej chwili wsadzić kase na 5- 6% , wiedząc że kurs Ci mocno nie spadnie to idealna sprawa. Tu nawet w trakcie ciężkich spadków kurs utrzymywał się na wysokich poziomach, wiec jako dywersyfikacja porfela, przy większych środach to idealna spółka.
    Jak podniosą dywidendy a myśle, że w końcu podniosą bo SP jest pazerny a spółkę stać na dywidendę, to będzie tu wzrost.

• Re: Po co trzymać ten papier Autor: ~mefi100 [188.146.64.*]
    Mam Gpw dla dywidendy. Taka lokata. Pomiędzy 5 a 7 procent. Zależy czy na IKE czy na zwykłym koncie. Jak spada dokupuję.
  • Re: Po co trzymać ten papier Autor: ~zawiedz [83.24.146.*]
    Fajna strategia.
  • Re: Po co trzymać ten papier mefi100 Autor: ~LESZCZ [5.173.147.*]
    Podobna taktyka tylko że na IKE mam obligacje 4 i 10 letnie . Wszedłem tutaj kilka dni temu . Taktyka prosta jak cep spada to dobieram . Mam średnią 41,64 i na razie tylko 500 sztuk. Spółka najbezpieczniejsza na giełdzie . Nic nie produkuje nic nie kupuje nic nie sprzedaje :) Bierze kasę za pośrednictwo
  • Re: Po co trzymać ten papier mefi100 Autor: ~kosmita [77.113.205.*]
    W przyszłym roku kurs powinien ustabilizować się na około 50 PLN przy założeniu wzrostu stóp procentowych. W przypadku bardzo wysokiej inflacji obroty giełdowe wzrosną skokowo, wzrośnie kurs akcji do ok 60 PLN i co za tym idzie dywidenda również wzrośnie skokowo nominalnie (procentowo podobnie jak w 2021 roku).
  • Re: Po co trzymać ten papier mefi100 Autor: ~LESZCZ [5.173.147.*]
    No i to mi pasuje .Długo szukałem spółki samograja :))) Ja śpię a to samo robi kasę :)
  • Re: Po co trzymać ten papier Autor: ~Trad [165.225.207.*]
    Jak wrażeń potrzebujesz to idz pograć gdzies na dzwigni jakieś futures ;)
  • Re: Po co trzymać ten papier Autor: ~Poldi [37.7.125.*]
    GPW kupuje się " z dołu". Nigdy w okolicach dywidendy. Mam GPW 10 lat i dostałem już 18 zł na akcję. Na razie za otrzymaną dywidendę dokupuję akcji, ale zawsze czekam na lepszy kurs. GPW to żółw, spokojnie, nie ucieknie. Na wykresie zaznaczone są wypłaty dywidend w ostatnich 5 latach. Widać, że po każdej wypłacie jest spore osunięcie kursu. Nie wiem dlaczego, ale tak jest.

https://stooq.pl/c/?s=gpw&c=5y&t=l&a=lg&b&svg
  • Re: Po co trzymać ten papier Autor: ~LESZCZ [5.173.147.*]
    Moim zdaniem spółka nie jest dla graczy .Biorą kasę za dywidendę i obracają kasą gdzie indziej. Podobna spółka to INTERAOLT . Stopa zwrotu z dywidendy bardzo wysoka ale tylko 20% akcji na rynku-mało płynna. Tutaj zamierzam zbierać bez ograniczeń. Toto nie ma prawa zbankrutować ani zejść z giełdy :))))))))))))))))
[x]
GPW 0,79% 63,95 2025-11-28 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.