• Prezes złamał prawo? Autor: ~Kulawy [37.7.234.*]
    Pierwsza transakcja prezesa była 06.08.2021, powiadomienie pojawiło się dopiero 12.08.2021, czyli w czwartym dniu roboczym, po dniu wykonania transakcji.

Zgodnie z MAR art 19 ust 1
    "Takich powiadomień dokonuje się niezwłocznie i nie później niż w trzy dni robocze po dniu transakcji."

Zgodnie z przepisami powiadomienie powinno pojawić się najpóźniej 11.08.2021, czy w związku z tym, jeśli cena nie wróci do poziomów z 12.08.2021 można się domagać od prezesa odszkodowania?
  • Re: Prezes złamał prawo? Autor: ~Bodzio [80.51.218.*]
    Moim zdaniem prezes powinien od razu poinformować o sprzedaży a nie ukrywać fakt i zwlekać z informacją i było to celowe działanie a broń boże wie więcej niż my czyli że dzieje się coś np. złego w spółce to powinniśmy wyciągnie wobec jego konsekwencje prawne
  • Re: Prezes złamał prawo? Autor: ~Bodzio [80.51.218.*]
    Ja daję mu termin do 18 po walnym, jak akcję nie wrócą do poziomów jego sprzedaży powiadomię oficjalnie na pismo KNF i Spółkę o zaistniałej sytuacji ktoś się dołączy do mnie?, znam dobrego prawnika który w tym się trudni
  • Re: Prezes złamał prawo? Autor: ~Kulawy [37.7.234.*]
    Śmierdzi umyślnym opóźnieniem komunikaty w celu osiągnięcia zysku. Przepisy wyraźnie mówią, że musi poinformować niezwłocznie, a on nie dość, że nie zrobił tego niezwłocznie, to jeszcze puszczał kolejne transakcje każdego dnia przed wydaniem komunikatu, który na dodatek wydał po terminie przewidzianym przepisami. Ciekawe jak się wytłumaczy z tego, że nie mógł wydać komunikatu niezwłocznie, ale transakcje sprzedaży już miał czas puszczać.
  • Re: Prezes złamał prawo? Autor: ~Kasy [37.7.234.*]
    Prezio teraz wypuścił w terminie 3 dni, ale znowu zapomniał, że w przepisach jest napisane "niezwłocznie", a nie "jak mi się opłaca".
[x]
PRAGMAINK 0,00% 3,02 2025-10-23 09:53:41
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.