• Co mysle o raporcie. Autor: ~Kuba_Rozpruwacz [89.70.153.*]
    Przenalizowalem sobie raport i wrzucam co o nim mysle. Jesli cos przekrecilem to prosze poprawcie mnie.

Sprzedaz w drugim kwartale to 11 mln netto - wynik swietny, lepszy niz szacunki, swietny - szczegolnie jesli spojrzymy na opisywane wczesniej kosmiczne wyniki sprzedazy Blirta w roku 2020 czyli roku pandemii. Przypomne, ze kolejno wczesniejsze wyniki sprzedazy to 13 mln, 34 mln, 15 mln, 12 mln, 6 mln (starszych niz 2020 nie wymieniam). Blirt utrzymujac sprzedaz na poziomie 11 mln dotrzymuje tempa sprzedazy z roku 2020, gdzie bylo kilka fal koronawirusa, a testowanie i izolacja byly jedynym sposobem na walke z wirusem. W tym roku mamy kilka szczepionek, a wyniki sprzedazy produktow Blirta sa na tej samej polce co zeszloroczne. To znaczy, ze popyt sie nie zalamal. Licze, ze tez ze wzgledu na powrot do diagnostyki pozacovidowej, ktora jest corem portfela produktow Blirta. Tak ze spolki covidowej chcialbym zeby Blirt przechodzil do nie - tylko covidowej a nie powinno byc to trudne, bo portfel produktow Blirta dotyczy szerokiej diagnostyki molekularnej (pozacovidowej).

Zysk netto. Przy tej sprzedazy przelicznik - ktory najczesciej mozna bylo szacunkowo zakladac - powinien dawac sporo lepszy wynik netto, wiec w pierwszej chwili jest niedosyt i niezrozumienie. Ale jesli sie wczytac w wyniki, to dowiemy sie, ze wplyw na to mialy trzy zdarzenia: wyzsze koszty stale (o tym za chwile) ale tez uwzglednienie 1.7 mln na program motywacyjny, ktory zostal dolozony do kosztow i faktycznie wyzszy udzial podatku. To urwalo wynik netto z pewnie okolo 4 mln do niecale 2.5 mln. Czy to mnie martwi? Nie.Kompletnie. Dlaczego?Sytuacja zwiazana z pomniejszeniem wyniku netto za sprawa obciazenia programem motywacyjnym miala juz miejsce w zeszlym roku kiedy przy sprzedazy w III kwartale na poziomie 15.5 mln, wynik netto to 3.2 mln. Podatku odroczonego w wysokosci 0.9 mln tez nikt nie oceni jako slabosc spolki, ale mial on swoj wklad w wynik netto. Co do prawdopodobnych wyzszych kosztow stalych to jest to naturalne ze wzgledu na ogromny rozwoj zaplecza spolki (nowe powierzchnie, maszyny, urzadzenia etc.) i tez nie mozna tego ocenic nagatywnie.

A to wlasnie informacje o inwestycjach i projektach sa jednymi z ciekawszych, ktore spolka podala nieco bardziej szczegolowo, lacznie z datami, w koncu.. dzieki Prezesie. I puente mam taka : Blirt to juz nie jest ta sama spolka ktora znamy z 2020. Raport informuje, ze dzieki inwestycjom w aktywa stale : maszyny, urzadzenia oraz koszt rozwoju zaplecza produkcyjnego - Blirt urosl ponad trzykrotnie na przestrzeni ostatnich kwartalow do 9 mln… To nie jest rozwoj, to jest w pewnym sensie nowa spolka. Wlasnie w II kwartale zakonczyl jedna z inwestycji. To dla mnie strategiczna informacja : Blirt utworzyl zaklad produkcji bialek i enzymow w skali przemyslowej. Formalnosci potrwaja do III kwartalu, w ktorym zaklad o potencjale produkcji przemyslowej zostanie uruchomiony. Raport mowi tez o innych kluczowych projektach, ktore sa w fazie projektu i przygotowywania jak 1.000 m2 nowego laboratorium, ktorego uruchomienie spodziewane jest juz na IV kwartal tego roku. Potwierdzona zostala informacja o pozytywnej decyzji i otrzymaniu certyfikatu ISO. Bardzo mocnym, a nieco lakonicznym info jest wzmianka o pracy nad trzema nowymi produktami IVD czyli diagnostyki in vitro. Bardzo trzymam kciuki za ten projekt, jak wszystkie inne, wspomagajace dzisiaj pary, ktore musza skorzystac z in vitro by doczekac sie potomstwa. Ten rynek rosnie bardzo dynamicznie i wydaje sie ze zmiany stylu zycia ludzi wpisza in vitro w codziennosc. Te dodatkowe produkty Blirta moga okazac sie strzalem w dziesiatke. Jesli wejda faktycznie do portfolio w ciagu kilku, kilkunastu miesiecy to do gratulacji dla Zarzadu za wybor tematu, dolacze te za skuteczne wdrozenie.

Potezne inwestycje w produkcje, badania, nowe produkty, ale tez nagrody dla zespolu bez ktorego nie byloby Blirta, to powody dla ktorych jestem spokojny. Wierze po prostu ze za biznesem podazy kurs Blirta.

Co chcialbym zobaczyc w sferze biznesu? Jedno. Bo wszystko inne robia juz dobrze. Blirt musi zadbac o doskonale relacje z partnerami globalnymi. Do tego trzeba swiadomosci, ze to jest nawet trudniejsze niz zbudowanie nowego parku produkcyjnego. Rozwoj siatki powaznych partnerow wymaga pracy. I to nie przez dwa kwartaly. Po wynikach sprzedazy mam uczucie, ze Blirt to wie, ale efekty zobaczymy w przyszlosci. Blirt ma wszystko by wyskalowac i tak juz kosmicznie wyskalowana sprzedaz w 2020. Musi teraz przekonac do siebie ludzi - po prostu, partnerow. Kiedys przeczytalem, ze kupujemy ludzi nie produkt i czesto okazuje sie to prawda. Dlatego dzialania w tym zakresie powinny oczkiem w glowie kadry. Jesli tak sie stanie Blirt i jego wartosc odleci na inny poziom. A ja zainwestowalem w tych ludzi i kibicuje im mimo duzej korekty kursu w ostatnim polroczu. To tyle. To nie jest zacheta do kupowania ani sprzedawania akcji Blirta. To nie jest porada co kto ma robic. To moje przemyslenia jako inwestora dlugoterminowego - matora. Niech beda zacheta do wlasnych analiz i dzielenia sie nimi na tym forum. Dziekuje kazdemu kto doczytal. Milego dnia.
  • Re: Co mysle o raporcie. Autor: ~Kris [62.133.136.*]
    Dobre podsumowanie. Wydaje się że spółka znalazła już swoją drogę, pozbyła się tego co nie przynosiło zysku i rozbudowuje to co zysk przynosi, takie mam odczucia po przeczytaniu tego raportu i raportów z kilku lat wstecz.
  • Re: Co mysle o raporcie. Autor: rentier2 [37.47.174.*]
    Kuba jak zwykle pełen profesjonalizm, ja czuję, że kurs jeszcze cofnie po raporcie, bo tak jak wspomniałeś, ważne są partnerstwo w biznesie i umowy, skoro jest budowanie to pewnie dobrze wróży lecz wydaje mi się, że po półrocznym oczekiwaniu na wzrost kursu może być mało tlenu na czekanie pod kreską. I będzie jak kiedyś pisałeś powolna akumulacja, jeden strzał na wyczyszczenie stop losów i dzida w górę.
  • Re: Co mysle o raporcie. Autor: ~Kuba_Rozpruwacz [89.70.153.*]
    Dziekuje za komentarze. Uwazam ze to jeden z lepszych raportow pod wzgledem informacyjnym. Widze jakis postep w tym temacie :) Co do kursu moze byc, ze jeszcze teraz nie zacznie reagowac na to co zawiera raport i bedzie robil cos co ciezko bedzie powiazac z fundamentami. Zobaczymy.

Mowi sie, ze gielda wycenia przyszlosc, wyprzedza. Wiec tak sobie mysle po raporcie. Czy w cenie 14-15 pln jest juz zawarta informacja z dzisiaj, o uruchomieniu w III kwartale zakladu o przemyslowej skali produkcji bialek i enzymow? Czy w cenie 14-15 jest uwzglednione nowe laboratorium Blirta o powierzchni 1.000 m2 w IV kwartale? Czy w dzisiejsza cene juz wkalkulowane jest potencjalne wprowadzenie kilku nowych produktow Blirta w najblizszych kilku kilkunastu miesiacach? Czy 14-15 pln za papier uwzglednia to, ze spolka blyskawicznie rozwinela sie dzieki pandemii? Ze zainwestowala miliony w nowe linie produkcyjne, laboratoria, ludzi, nowe produkty? Czy komus przychodzi do glowy, taki paradoks, ze gdyby prezes i zarzad wiedzial, ze ich produkty po pandemii beda bezuzyteczne, to nie wsadzilby milionow w mozliwosc produkowania ich w skali przemyslowej? Przeciez pandemia gasnie, a covidy maja zgasnac razem z nia, tak... ? I wkoncu czemu nie wyprzedaja papierow? Maja takie ilosci, ze to byloby natychmiast widac na arkuszu. Czy zarzad ma kompletnie inny insight w temat perspektyw covidu i pocovidu niz my?

I nie wiem, czy prawdopodobienstwo, ze znana nam pandemia to dopiero preludium, czy ta bedzie trwala tak dlugo, ze to wystarczy Blirtowi, czy rynek diagnostyki molekularnej pocovidowej, bedzie tak duzym tortem, ze Blirt musi miec kompletnie inne mozliwosci, zeby ukroic sobie swoj kawalek. Ale wydaje mi sie czytajac ten raport, ze on mowi wiecej o przyszlosci niz minionym kwartale. Jak to wyceni gielda? Czy jak to bywa na wiekszosci spolek, zbieranie papieru odbywa sie teraz, zanim dobre scenariusze zaczna byc widoczne w kwartalnych szacunkach, bo po swietnych wynikach to juz jest tylko dystrybucja w ulice. Jak to bylo, kupuje sie plotki a sprzedaje fakty. Sam jestem bardzo ciekawy. Moj profil psychologiczny : Zapakowany i ciekawy. :D

I znow prosze pamietac, ze to moje amatorskie przemyslenia. Moze nie byc w nich wiele racji i nie moga byc dla nikogo wskazowka jakie podejmowac decyzje. Ale odpowiedziec sobie na pytania  z tego wpisu moze kazdy. Ciekawy jestem jak to oceniacie.
    Poprawie sam siebie. IVD moze oznaczac inne zagadnienie niz opisalem, a wystepuje bardzo duza zbieznosc nazewnictwa, prawdopodobnie to moj amatorski blad, jesli ktos ma wieksza wiedze to niech dopisze, czy moze chodzic o szybkie testy stricte covidowe, czy szerzej sa to wyroby diagnostyczne do testowania krwi, moczu etc. w celu okreslenia stanu zdrowia badanego zagadnienia u danego pacjenta. Przepraszam za ewentualny blad i literowki w tekscie (na koncu mialo byc 'amatora' i urwalo 'a').
  • Re: Co mysle o raporcie. Autor: ~PanPaweł [195.20.138.*]
    Kuba jak zwykle się napracował i rozpisał konkretnie, chwała za to.

Ja to tylko tak wrzucę: (przy ostatniej takiej sytuacji wjechaliśmy na 30stke).
    https://www.biznesradar.pl/analiza-techniczna-wskazniki/BLIRT

Wszystkie wskaźniki AT na kupuj ;)
  • Re: Co mysle o raporcie. Autor: ~Z_Venus [91.227.156.*]
    Witam, koniec wakacji bliski, czas wracać do pracy. :)
    Kubuś, nikt i nic nie jest w stanie Cię zdyskredytować. Jesteś najbardziej cierpliwym akcjonariuszem spółki Blirt. :)

Jak dla mnie pozostaje jeszcze sprawa ostatniej emisji i wprowadzenia tych akcji na rynek, wtedy szykuję się jeszcze na spore jak na moje możliwości zakupy i to nie ważne po jakiej cenie.

• Re: Co mysle o raporcie. Autor: ~Kuba_Rozpruwacz [94.254.204.*]
    Hej Venus. Dziekuje. Z tymi akcjami to bywa roznie. Bywa, ze zycie po prostu moze sprawic, ze ktos musi wyjsc z papieru tu i teraz, wiec jego pozbycie sie nie znaczy, co moze nam sie wydawac. Bywa tez tak jak z historiami ala Pan Jakubas. Jakubas sprzedal akcje CDProjektu z zyskiem kilkadziesiat milionow, trzymajac je tylko kilka czy kilkanascie miesiecy, zeby pozniej dowiedziec sie ze gdyby potrzymal je dluzej dostalby za swoj pakiet (ktory kupil, za chyba 15 milionow) nie 80 milionow tylko 1.5 miliarda... No ale sprzedal, mimo ze jest w pierwszej lidze. Czy zrobil blad? Do wszystkiego przydaje sie swiadomosc ze czesto jestesmy tylko widzami. Jedno prowadzi do drugiego. Czy zdarzenia sa skutkiem zapisanego nam losu czy przypadku, zbiegu okolicznosci? Forrest Gump uwazal ze obie te rzeczy dzieja sie jednoczesnie. Tak mi sie podoba. Sorry za prywatna wycieczke. Dobranoc.
  • Re: Co mysle o raporcie. Autor: ~z_Venus [91.227.156.*]
    Witaj Kuba. Zmusiłeś mnie trochę do zadumy nad tym zrządzeniem losu i przypadkiem. Właściwie całe moje życie walczę, żeby brać sprawy w swoje ręce i nie poddawać się losowi, to ja jestem dla siebie sterem, żeglarzem ...itd. Może jestem w błędzie ale to bez znaczenia, tak chcę i w to wierzę. Forrest Gump to jednak postać fikcyjna z nikłym przełożeniem w rzeczywistość. :)

Co do Blirt-a ,to nadal się zgadzamy, że sposobem na sukces z nim związany jest cierpliwość. :)
    I nie musisz przepraszać za "prywatne wycieczki" :D
  • Re: Co mysle o raporcie. Autor: ~Białyprorok [37.109.33.*]
    Ale lodziarnie zrobiliście z tego forum... Dobre wyniki nie mają znaczenia kiedy prezes i zarząd grają na oskubane outsiderow. Cierpliwie czekamy na rejestrację akcji po 10 groszy.
  • Re: Co mysle o raporcie. Autor: ~Kuba_Rozpruwacz [5.173.9.*]
    Bialy to prawda czasem robi sie tu calkiem przytulnie, rozwinalbys watek oskubania nas przez prezesa i zarzad? Czy tylko tak sobie napisales?
  • Re: Co mysle o raporcie. Autor: ~Kuba_Rozpruwacz [94.254.204.*]
    Dzieki za wskazniki, tez widze podobienstwo.
  • Re: Co mysle o raporcie. Autor: ~Rentier2 [37.47.129.*]
    Formalnie to niech to zacznie rosnąć bo już czas, korekta delikatna i jazda na północ... za kilka dni russzą wszystkie biotechy i covidy, niech tylko ludzie zjadą z wakacji i się zacznie. Czas akumulacji dobiega końca, a co do oskubania to gdyby chcieli to zrobić to jednym ruchem by kurs o połowę wywrócili, ale nikomu na tym chyba nie zależy.
  • Re: Co mysle o raporcie. Autor: ~stolcgeneralissimus [80.255.2.*]
    Przyznać się bez bicia komu rozchyliły sie poślady na maxa wzdłuż i w poprzek???
    Rentier, wiele spolek covidowych zajelo zblizone do siebie pozycje na wykresach. Przede wszystkim zaliczyly 50-70% korekte od szczytow, wiekszosc z nich wlasciwie. Stoja w zblizonych do siebie pozycjach, chociaz prezentuja rozne wyniki. To mi cos przypomina. Kolego Generale muisz sam wyniuchac, my tu nie mamy do takich spraw nosa...
    cierpliwość jest najlepszym doradcą. I nie można pozwolić by taki blircik bardziej oberwał, ja dzisiaj przebudowałem portfel pod biotechy i covidy
    a Pati urlopuje czy jest aktywna? Może sie wypowie na ten temat.. Kuba możesz uchylić rąbka tajemnicy o tych pozycjach covidówek i biotechów jeśli możesz napisz coś więcej bo temat jest dosyć interesujący, jak znajdziesz chwile

Mysle ze Pati jak sama wie czy ma cos akurat do powiedzenia, jak kazdy. :)

Co do Twojego pytania to gdybym zdecydowal, ze dopiero teraz wchodze w spolki uwazane za covidowe, to patrzylbym na wiele elementow poszczegolnych spolek. Wymienie tylko dwie, bo to dlugi temat. Osobiscie uwazam, ze jednym z najwazniejszych wyznacznikow kondycji spolki dzisiaj - w momencie wygaszenia poprzedniej fali covid, a byc moze rozpoczeciem kolejnej, bylby poziom marzy. Marza moze byc pierwszym objawem, sygnalem ostrzegania, czy portfolio spolki jest unikalne i silne na rynku, w momencie kiedy pierwszy kurz po 2020 opadnie. Moze o tym napisze posta. Zbadalbym tez zysk i sprzedaz, ale one moga miec wiekszy zakres bezwladnosci czy jednorazowych czynnikow niz marza. I wymienie cos co dla mnie bylo wazne. Czy portfolio trafi do klienta koncowego, czy do odbiorcow biznesowych (czyli B2B), i czy do krajowych czy zagranicznych. Ja wole B2B i wlasnie zagraniczna sprzedaz. To jest bardzo subiektywne co dla kogo jest wyznacznikiem. A na koniec kurs moze robic cos zupelnie nieskorelowanego z tymi informacjami. O tym tez kiedys nasmaruje ale jeszcze ukladam sobie to w glowie. :) Rentier przepraszam, ze to dodam, ale to oczywiscie nie jest porada inwestycyjna dla kogokolwiek. Odradzam kazdemu by dzialal w opraciu o to co czyta na forum, w tym o moje posty. Ale zbadac jakie marze maja aktulanie spolki covidowe, moze kazdy.

Kuba dziękuję za informację. Ja zwykle profesjonalna. Masz rację odbiorca końcowy, marża też ma tu niebagatelne znaczenie. Wiadomo, że kazdy musi sam podejmować decyzję o zakupie, co dla mnie jest naturalnie zrozumiałe. Mimo wszystko podjąłem decyzje o przebudowaniu portfela pod covid i biotechnologię, z naciskiem na biomaximę, blirt, mabionik spekulacyjnie, ale również czekam na wejście na ryvu, pure i oat, ale jeszcze chyba trzeba poczekać by zarobić.
  • Re: Co mysle o raporcie. Autor: ~Kuba_Rozpruwacz [5.173.145.*]
    A myslalem ze o tym spisku zarzadu odpiszesz, a nie jak Adi tylko wrzucasz i znikasz. Zartuje, zartuje Adi tylko chcialem sie podroczyc, ale ladny ten nowy nick. Jakis czas temu trafilem na innej spolce na podobne wkrety, ze zarzad tamtej spolki skubie akcjonariuszy i nie uwierzysz ale to byles Ty :) az sie wzruszylem z tego spotkania na obcym forum. Moze i mnie sie nie da zdyskredytowac ale Ty Adi to jestes dopiero niezatapialny. :)))
  • Re: Co mysle o raporcie. Autor: ~Kuba_Rozpruwacz [5.173.145.*]
    To bylo oczywiscie do Bialego proroka.
  • Re: Co mysle o raporcie. Autor: ~Taja1 [93.176.155.*]
    Kuba szacunek za merytoryczne wpisy ale napisz dlaczego to spada. Wyniki takie sobie ale potwierdzają niezłą perspektywę. Zarząd sprzedaje swoje bonusy ?
  • Re: Co mysle o raporcie. Autor: ~Gepeto [37.47.16.*]
    Dlatego spada...
    Taja mysle ze nie ma jednego powodu. Uwazam ze kilka: Wciaz trwa korekta po wzrostach w zeszlym roku. Korekta od pazdziernika jest silna - okolo 70% - bo wzrosty byly ponad 3500%. Trwa tez mniejsza 50% korekta od marca 2021. Zauwaz ze wiekszosc covidow jest w tym ruchu od marca i wiekszosc spadla o 40-50%, wiec lacze to z sentymentem na covidy ogolnie. Zauwaz tez ze okolo 12 sierpnia wyrwaly do gory kursy wielu covidow - Blirta tez, ale wszystkie zostaly zgaszone lub byly fejkami. Ale odplyw ruchu zostal moim zdaniem wykorzystany przez strone spekulacyjna ktorej dzialania pomagaja mocniej niz naturalnie zbic kurs i zebrac doly. Dzisiaj baton sell na 13.40, ale tez duze zlecenia kupna nizej niz jestesmy - obu nie bylo chwile temu. Przy malym FF i wolumenie to nie jest trudne. Kurs moim zdaniem nie odzwierciedla ostatnich wynikow spolki jak i informacji o rozwoju spolki. Czy zarzad sprzedaje? Nie wiemy, ale ja tego zupelnie nie obstawiam, to co dzisiaj zbija kurs to grosze w porownaniu z tym co zarzad moglby sprzedawac. Z arkusza raczej wynika spekulacja. Wolalbym juz widziec udane wejscie nad 15, ale moja taktyka jest bez zmian. Tak jak pisalem dokupowalem, i bede dokupowal jesli dotknie mojego kolejnego pulapu. Bez watpienia ktos tu kupuje doly. Tak mi mowi intuicja, ale jestem amatorem, wiec nie traktujecie tego posta jako podpowiedzi jak dzialac. Zobaczymy. Na koniec dodam ze przewiduje, ze na covidach ruchy w gore - tak jak w lutym - marcu na poszczegolnych spolkach moga byc przesuniete w czasie, jedna kilka dni moze rosnac by wzrosty stanely i zaczely sie na innej spolce covid itd., to tez sugeruje mi ze kapital spekulacyjny przechodzi miedzy nimi.
    Spolkami o malym FF latwiej manipulowac, np. zbic w dol, trzymac na dole, ale tak samo latwiej jest ja znow silnie pompowac kiedy zmieni sie sentyment. Zobaczcie na sile ruchow w zeszlym roku i poczatku tego. To nie znaczy ze tak bedzie tez tym razem, ale to wlasnie jest dla mnie najbardziej logiczne.
  • Re: Co mysle o raporcie. Autor: ~Taja1 [93.176.155.*]
    Ok dzięki
  • Re: Co mysle o raporcie. Autor: ~poćciwizna [80.255.2.*]
    Spadki są z powodowane tym ,że akcjonariusze byli robieni mietkim członem i ciągle mają rozchylone poślady.
    Rozumiem sedno tej przypowiesci i musze przyznac racje. No i pojemnosc odniesien do posladkow jest chyba nieskonczona, wystarczy regularna praktyka.
[x]
BLIRT 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.