Wszystko jest szyte grubymi nićmi. Przypadku tu nie ma.
Do wczoraj Wzywający miał czas na wydłużenie zapisów -> wczoraj pojawiły się wstępne wyniki finansowe za 2Q21
Widać, że komuś zależy żeby wezwanie miało niską frekwencję... przy tej cenie kto ma oddać po 3 złote jak jeszcze tego nie zrobił skoro na rynku, ktoś daje kilka % więcej...
Tak możesz sobie dokupi. Z akcjami zapisanymi nic się nie da zrobić to już nie są Twoje akcje ty już masz 3 zł zamiast akcji i koniec. Taka uwaga tylko bo nie moja sprawa co kto robi że swoimi akcjami. Ale ja jak bym miał się zapisać to zrobił bym to w ostatni dzień wezwania. U mnie to jedno kliknięcie po zalogowaniu. I tyle nic więcej. Nie ma żadnej różnicy żadnych kolejek redukcji odwołania itd. Więc po drodze może zawsze się wydarzyć takie coś taki kwiatek jak dziś że możesz sprzedać duża ilość drożej. Choć właściwie sprzedać dziś po 3.09 to też ryzyko bo jak podniosą cenę to wtedy sobie człowiek w brodę będzie pluł a jak podniosą cenę w wezwaniu to wszystkim. Więc nie ma sensu się zapisywać wcześniej. Ale znam ludzi co chcą wszystko wcześniej wcześnie płacą podatek pit rachunki opłacają wcześniej itd. Więc takim typem pewnie jesteś. Ale wezwanie pamiętaj na przyszłość ostatni dzien. Zapisując się wcześniej działasz też na swoją niekorzyść pokazując wzywającemu ze jesteś chętny i napalony. Jak byś się nie zapisał on by Ciebie nie widział może jak by nie widział był by bardziej skłonny podnieść cenę.
Skoro masz jeszcze akcje nie zapisane a zamierzasz je sprzedać do zrób to w piątek na giełdzie. O ile będą jeszcze dostępne takie oferty kupna. Być może to co stoi po 3.09 to oferta dla wahających się jeszcze i ktoś to zbiera dla wzywającego żeby oddać w wezwaniu i zebrać trochę więcej bo wzywający nie będzie mógł kupować 6 miesięcy wyżej niż samo wezwanie. Ale to wszystko spekulacje. Sam jestem bardzo ciekawy kto to dziś namieszał.
W zasadzie jutro musieli by podnieść wezwanie ,
Chodź z drugiej strony mogą dokończyć obecne i zaraz zrobić następne , oczywiście ponosząc tego konsekwencje
Ja wolę kupić z rynku po 3,1 i oddać w najgorszym przypadku powyżej 3 niż pluć sobie w brodę jeżeli cena będzie podniesiona.
Na wielu spółkach tak robiłem i zawsze mam tą samą metodę. Kupuję do +5% od ceny wezwania.
Zobaczymy czy tutaj będzie podobnie.
Podniesienia ceny w wezwaniu nie będzie. Dzisiaj kolejna sensja pod tytułem do 15 spadki i później wyciąganie za uszy.
moim zdaniem mieli dogadane, że po 3 złote oddaje PKO TFI + jakiś jeszcze jeden fundusz z >5% udziałem i to ich zadowala.
Zakładam, że 20%+ akcji wezmą w wezwaniu
Proces rozplanowali sobie na 2,3 lata żeby kupić tanio, kontrolę i tak złapali przed wezwaniem przerzucając 3 do RN od siebie, w dywidendzie sobie trochę oddadzą za rok i będzie się zgadzać.
Pekało odda taki dało sygnał. Tak jak wyżej napisane ktoś odda i oni wola to kupić w tej cenie 3 zł i mieć mniej ale taniej. Resztę będą przejmować kiedy indziej to optymalne. Podniesienia już oczywiście nie będzie jest za późno. Teraz czekamy na wyniki i zobaczymy na czym stoimy.
W końcu będą chcieli kupić pozostałe 30% akcji. Wielu tu przychodziło na forum i odchodziło pisząc ze to szrot i nie urośnie bo kurs sterowany, a jednak kurs porosl.
Ja dam kontr przykład Orbisu i walki NN OFE o wyższa cenę. Jak się chce powalczyć , to się dostanie wyższa cenę.
Podaż na akcje się skończyła teraz papier maja Ci co chcą więcej niż 3 pln zarobić. Wyniki spółki beda super, co wstępne wyniki 2 kwartał pokazały
Tak tak wyniki będą w porządku. Może być oczywiście dobry scenariusz ale są wyżej wymienione zagrożenia i należy je brać pod uwagę bo potem ludzie są źli na wszystkich i na wszystko piszą że giełda jest bananowa że oszuści, że złodzieje bla bla bla. Od teraz mniejszościowi są zdani na łaskę bądź nie łaskę dominującego oprócz samego biznesu liczy sie jaka będzie polityka dominującego. Trochę dużo kupili dużo akcjonariuszy uznało że cena jest ok.
Kurs rośnie od momentu jak spółka materialnie poprawia wyniki, nie wiem dlaczego nagle miałoby być inaczej… maja 72% akcji, sporo jest na giełdzie podmiotów z tak dużym udziałem jednego akcjonariusza i wartość na akcje rośnie wraz z rosnącymi wynikami.
Do zakończenia wezwania thc miał tylko 36% akcji i chciał jak najwiecej kupić tanio akcje. Udało im się zebrać teraz 72% i mogą spokojnie teraz zwracać sobie kasę zainwestowana w wezwanie wypłacając dywidendę.
Przypominam, jak było z FAMem przejęli ponad 65% akcji, w 3 lata kurs wzrósł z kilkudziesięciu groszy do 4,2 złotych i zdjęli spółkę z giełdy (robiąc po tyle wezwanie). Po drodze wypłacili jeszcze 2 razy wysokie dywidendy. Na końcu, drobnych akcjonariuszy „wydymali” ale to były „resztki” akcjonariatu jak już wszystkie duże pomioty oddały w wezwaniu.
Czas na cykliczne podmioty się zaczyna, inwestycje infrastukutralne w ciepłownictwo, gaz ruszają dopiero, efekty dywersyfikacji dostawców w termokurcz tez. Na giełdzie dopiero hossa wystartowała, napływy do funduszy akcyjnych trwają kilka miesiecy. Będą zyski, to kursy będą rosły
Wiecie, czy są jakieś terminy obligujące wzywającego do podania struktury składających zapis do sprzedaży lub terminy obligujące fundusze do informacji o zmniejszeniu zaangażowania poniżej 10% lub 5%? Kiedy będzie wiadome, które fundusze i czy wszystkie sprzedały wzywającemu swoje akcje?
fundusze mają poinformować niezwłocznie o zmianie stanu posiadania akcji, a spółka ma 4 dni sesyjne na publikacje (6 dni sesyjnych jakby transakcje były dokonywane na rynku). W ciągu tygodnia powinny spłynąć takie komunikaty.
Wciąż 10 milionów akcji w rękach innych inwestorów - 28% akcji. PKO TFI tez odda. Reszta nie musi komunikować, bo nie miała progu 5%. Sporo może wisieć pod 5% akcji żeby się nie ujawniać.
Bawienie się kursem dalej trwa. Każdy z ulicy może zrobić -2/+2% zleceniem o wartości w graniach 20-100 złotych. W ciągu sesji ktoś zbija kurs i na koniec. Tak jakby nie mógł oddać w wezwaniu, tylko na sile 5-10 akcjami rzuca w rynek poniżej 3 złotych z uporem maniaka :)