Widzę że długo jesteś na giełdzie i potrafisz wnikliwie obserwować pewne tematy. Tez mialem dawno temu BBIZEN. Moze to był 2010r. Wszystko rosło ,było jeszcze OFE . Na wielu spółkach w ciągu jednego dnia amplitudy dały zarobić przyzwoite pieniądze. Przesiedziałem na tym dziadostwie (około 100tys zł) ze trzy miesiące , wyszedłem na 500zł + . Jak masz chęć ,popatrz na taką spółkę PCCEXOL. Dobra branża, poprawa wyników Q/Q. Ładna dywidenda była za ubiegły rok. Spólka zakończyła inwestycje ,które zwiększą asortyment produktów i przychody. Ma przyzwoite wskaźniki. Obroty zanikły, jest zbijanie wartości akcji małymi wolumenami. W ubiegłym roku była spekulacyjnie grana. Jest tylko jeden problem. Mianowicie struktura właścicielska. Jeden właściciel i mały ff. Być może chce ją zdjąć z GPW w wykupie przymusowy. Do 95% liczby głosów zostało jeszcze około1,6 ml akcji. Jeśli tak to oczywiście będzie klapa. Ale jeśli to zbija ekipa pod zebranie akcji ,to spółka ma bezpieczny fundament do wzrostu. Teraz jest jeszcze ciągle trend spadkowy. Może jednak się zmieni,kto wie. Oczywiście to nie jest rekomendacja na kupno. Zdrowa,dobra firma -warta czasu na analizę...
Przypomnę taki tajemniczy raport R 33/16 pomiędzy MDI ENERGIA a CARLSON VENTURIES INETERNATIONAL LIMITED aneks do sprzedaży spółki CCEXOL S.A. aneks wykonania 31-12-2016.
przepraszam... ale o co chodzi.... bo nie kumam? żadnego splitu po 2012 nie znalazłem... odpalili ostatecznie tą kasę ?
Zarząd spółki MDI ENERGIA S.A. (dawna nazwa Skystone Capital S.A., "Emitent") z siedzibą w Warszawie informuje, że w dniu 10 grudnia 2015 r. została zawarta Przedwstępna Umowa Sprzedaży Akcji ("Umowa") pomiędzy Carlson Ventures International Limited z siedzibą w Tortoli, Brytyjskie Wyspy Dziewicze ("Sprzedający") a MDI ENERGIA S.A.
Przedmiotem Umowy są akcje spółki PCC EXOL S.A. z siedzibą w Brzegu Dolnym.
Zgodnie z treścią umowy, strony zobowiązały się do zawarcia umowy sprzedaży ("Przyrzeczona Umowa Sprzedaży") 5 160 akcji na okaziciela spółki PCC EXOL SA za łączną kwotę 16 000 000 złotych. Zawarcie Przyrzeczonej Umowy Sprzedaży akcji nastąpi w terminie do 60 dni od dnia zawarcia Umowy. Umowa została zawarta do czasu zawarcia Przyrzeczonej Umowy Sprzedaży Akcji.
W przypadku gdyby Sprzedający uchylił się od zawarcia Przyrzeczonej Umowy Sprzedaży Akcji zobowiązany jest do zapłaty kary w wysokości 10% wartości transakcji.
Podstawa Prawna:
§ 5 ust. 1 pkt. 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim
Już miałem PKC-em wywalać resztkę perły jaką kiszę potomnym na pamiątkę, szczęśliwie wróciłem z dalekiej podróży.
Zarząd spółki pod firmą: MDI Energia Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie ( zwanej dalej „Spółką”) - w nawiązaniu do Raportu Bieżącego nr 74/2015 - informuje, że w dniu 12 października 2016 r. Spółka zawarła z Carlson Ventures International Limited z siedzibą w Tortoli, Brytyjskie Wyspy Dziewicze („Sprzedający”) Porozumienie w sprawie rozwiązania zawartej dnia 10 grudnia 2015 roku Przedwstępnej Umowy Sprzedaży Akcji („Porozumienie”). Zgodnie z treścią Porozumienia, Spółka i Sprzedający rozwiązali Przedwstępną Umowę Sprzedaży 5.160.000 akcji na okaziciela spółki PCC EXOL SA za łączną kwotę 16 000 000 złotych z dniem zawarcia Porozumienia, z powodu braku uzgodnienia akceptowalnej ceny akcji. Dla Spółki miała to być krótkoterminowa inwestycja kapitałowa, lecz ustalona cena nabycia akcji znacząco odbiega od aktualnej ceny rynkowej. Rozwiązanie Przedwstępnej Umowy Sprzedaży Akcji nastąpiło bez naliczania żadnych kosztów związanych z karami umownymi lub innymi opłatami.
Próbujecie rozgryzać jakieś lewe, śmierdzące na kilometr inwestycje pomiędzy podejrzanymi podmiotami. Proponuję przeprosić się z węglem. Wspominałam kiedyś o JSW tu na forum. Aktualnie grający tam na krótko fundusz zaczyna robić pod siebie. I teraz inwestycja w JSW może być strzałem życia. (giełdowego oczywiście)
Kur JSW jest w tej chwili w takim momencie, że przy dobrych wiatrach może zrobić w ciągu kilku tygodni 100 - 200 %. A przy jego płynności nie ma problemów z wielkością pozycji.
Ponieważ na MDI zrobiła się totalna flauta (gdzie się podział ten popyt tak tak agresywny przy 4 i 5 zł?), a Ggolas coś nie wrzuca nowych optymistycznych prognoz co do przyszłości branży w jakiej działa spółka, napiszę coś o JSW. A mamy tam na akcjach niezmiernie ciekawą sytuację. Otóż Fundusz z Bostonu kolejny raz zwiększył krótką pozycję do 1% ! A zatem aby utrzymać (zdołować) kurs już wywalił w rynek ponad milion akcji. A przecież będzie musiał je wkrótce odkupić! Tym bardziej jest to dziwne, że gra właściwie przeciw całemu rynkowi surowców. Notowania węgla koksowego, i koksu, czy wyrobów stalowych osiągają kolejne maksima, i wycena JSW musi zacząć to uwzględniać w kursie. Co się z tym wiąże? Chyba nie trzeba tłumaczyć. Odbicie kursu gdy fundusz zacznie odkupować akcje z rynku może być niezwykle dynamiczne. Nie tyle zachęcam do kupna, ile do obserwowania zachowania się akcji JSW chociażby w celach szkoleniowych.
Paulinka przestań naganiać leszcza na JSW. Jutro macie otwarcie z luką w dół i nie wiadomo kiedy ją domkniecie - może jutro a może za rok :)) AT mówi że będzie taniej - z fundem grającym na spadki nie wygrasz na obecnym poziomie. Fundy boją się tylko historycznych dołków .
Paulinka, jak tam bycie akcjonariuszem JSW? Dziś zawiązanie rezerw na 73 mln zł. Ciekawe, kiedy zaczniesz pisać na forum tej spółki podobnie jak tutaj, tj. bardzo ironicznie, zgorzkniale, zwyczajnie pesymistycznie ? Jaki poziom cenowy będzie to powodował ? Przebicie dołem 25 zł ? Ale cóż zakup szkoleniowy ujmy nie przynosi… Tymczasem w ramach tej samej branży, aczkolwiek z innego kraju (Ukraina, co rownież ma znaczenie) funkcjonuje spółka Coal Energy. Firma po restrukturyzacji, z kraju, który nie jest w UE, co nie powoduje przymusowego nastawienia na „zieloną energię”. Dodatkowo oddłużona, z powołaną spółką zależną mającą poszukiwać złoża niekoniecznie bogate w węgiel (to dodatkowy smaczek). Oczywiście po majowo-czerwcowym wystrzale w chwili obecnej mamy stabilizację w okolicach 4 zł, na jak długo ? Kolejny raport w październiku (jeżeli w międzyczasie nie będzie innego espi). Zobaczymy - szkoleniowo, która spółka do początku listopada osiągnie lepszą stopę zwrotu.
Na JSW nikt żadnych rezerw nie zawiązuje. Odpis aktualizacyjny, to typowa sztuczka(zabieg) księgowa nie mająca wpływa na cash flow. Jeśli interesowałeś się spółkami które były ostatnio na celowniku funduszy grających na krótko np. CCC, czy Kruk, i śledziłeś ich notowania, to powinieneś wiedzieć, o co idzie gra. Tu mamy sytuację o wiele gorszą dla funduszu a lepszą la posiadających akcje, (trend na surowcach i wysoka inflacja w otoczeniu niskich stóp procentowych faworyzująca aktywa). Bieżące niewielkie wahania kursu nie mają aż tak wielkiego znaczenia - wiadomo, że fundusz nie odda pola bez walki. Coal Energy czy Bogdanka to inne ryzyka mimo że ta sama branża.
Taaaak sztuczka, jak to ujmujesz-szkoleniowa… Z jednym się z Tobą zgadzam, Coal Energy to zupełnie inna liga…Na początku listopada sprawdzimy zabiegi której spółki są bardziej pozytywnie odbierane przez rynek.
Na początku listopada powiadasz? Ha ha zgoda. Chociaż ostatnio jak wyciągnęłam tu prognozy co poniektórych zapatrzonych w MDI posiadaczy w wątku "Ile za rok" to jakoś dziwnie umilkli. A przecież to nic niestosownego przyznać się do nietrafionej decyzji inwestycyjnej, ba ta umiejętność często pomaga w ograniczaniu strat.
Numeric (fundusz posiadający krótką pozycję na JSW ) kolejny już raz ją zwiększył do 1,22%. A kurs nie tylko nie spada, ale stopniowo rośnie!. Jesteśmy coraz bliżej bardzo mocnego wybicia do góry.(gdy zarządzający funduszem zdadzą sobie sprawę że przegrali)
I jak tam akcjonariusze samopoczucie? Dalej narzekacie na cały świat, że pokarał was taką spółką czy gdzieś zarabiacie? Myślałam, że zobaczę słowo dziękuję za węglowego typa - ale gdzie tam.
Będziemy dziękować w październiku, jeśli będziesz pamiętać...Jednodniowy zryw, przy szalejących cenach węgla na mnie wrażenia nie robi. A MDI do raportu coraz bliżej. Zobaczymy, przede wszystkim, jak radzą sobie z kosztami :)
Nie będę pisał o inwestycjach w MDI :) zapytam, jak samopoczucie miesiąc przed rozstrzygnięciem rywalizacji stóp zwrotu JSW i Coal Energy ? Piątkowa cena węgla 234 $ za tonę robi wrażenie. Pytanie, kiedy korekta i jak okaże się głęboka ?
Moje samopoczucie w jak najlepszym porządku Jakie zresztą miało by być, skoro w zeszłym roku portfel akcyjny ukierunkowałam na węgiel. Aż się boję myśleć, jaki w przyszłym roku zapłacę podatek. A co do korekty, to dawno już postanowiłam ze potraktuję ją jako okazje do powiększenia pozycji. Rajd na spółkach węglowych się dopiero zaczął i wg mnie osiągniemy takie poziomy o jakich dzisiaj nawet nikt nie marzy.100 zł na JSW, czy Bogdance to będzie tylko nic nie znaczący poziom który szybko miniemy. O Coal Energy się nie wypowiadam - choć branża ta sama to ryzyka inne.
I jeszcze jedno. Przeczytałam właśnie wszystkie wpisy na wątku, i uważam ze gość o nicku XLATNAHAKU powinien przeprosić i zająć się czymś innym niż inwestowanie w akcje. To nie dla ciebie kolego. Może lepszy byłbyś w układaniu pasjansa. jest sporo serwisów w necie.
Ok, rzekłbym do napisania za m-c, ale… dopytam o ryzyka… Co masz na myśli ? Czy to, że Coal, to ukraińska spółka, po restrukturyzacji ? Czy też to, że poniekąd JSW i Bogdankę traktujesz (z uwagi na płynność ?) jako mniej ryzykowne (o ile tak o inwestowaniu na GPW można napisać) niż Coal, czy Bras ?
Tak, Coal Energy to ryzyko geograficzne przeze mnie nie akceptowalne. Być może też da zarobić jak wszystko związane z brudnymi technologiami. Ale Polskie firmy są pewniejsze. A spokój i brak lęku o inwestycje jest równie ważny co zysk. Mieliśmy hossę deweloperską, gamingową, OZE,(nie mylić z modą na MDI ) a aktualnie rozpoczynamy hossę węglową.
I tu zdecydowanie się nie zgodzę. Ryzyko geograficzne ograniczone przez sprzedaż przez Coal kopalni znajdujących się na obszarze objętym działaniami wojennymi. Po m.in. tej informacji w raporcie majowym Coal odpalił i z 0,7 zł wylądował na 3,20 zł. Teraz grane są ceny węgla, to że firma jest praktycznie całkowicie oddłużona (w przeciwieństwie do polskich odpowiedników), powołanie spółki zależnej, która zajmuje się od ponad pół roku poszukiwaniem złóż innych niż węgiel oraz wyniki finansowe, które będą 29.10.
Chyba jednak odrobinę przeceniasz Coal Energy. Zerknęłam na ten wyczekiwany przez ciebie raport i prawdę mówiąc nie za bardzo wiem co w tej spółce było warte ponad 200milionów? A i rynek przeceniając po raporcie ma chyba podobne wątpliwości. A zatem niedoceniane przez ciebie ryzyko geograficzne ( utrudniona możliwość osobistego sprawdzenia biznesu) się ziściło. Mylę się? JSW natomiast zaliczył piękny 100% swing po czym rozpoczął korektę. Nie przewidują aby potrwała długo - tu zacznie się prawdziwa gra pod wyniki za 4Q 2021 i 1 Q 2022. Już dziś można przewidzieć, że zyski będą rekordowe. A nasza "perełka" na wątku której pisujemy? Czyżby towarzystwo straciło całą nadzieję? Nawet Ggolas przestał się udzielać choć np. na polu prawnym w Oze sporo się ostatnio działo. A może wszyscy pilnie zbierają przecenione akcje MDI i nie mają czasu zachwalać na forum spółeczki? Jeśli tak to zbierajcie ,tylko stopniowo, inflacja 8% powoduje, że relatywnie akcje są coraz tańsze pomijając nominalny spadek kursu.
Witam, przyznaję, że mój optymizm co do Coal był i jest na wysokim poziomie. Prawdą jest, że raport ubiegłotygodniowy rozczarował, ale przede wszystkim „gorące głowy”, których za sprawą ostatniej windy nie brakowało na spółce. Spekuła w ostatnim tygodniu licząc na „nieskończone niebo” mocno dostała w kość…Tymczasem uważam, że na chłodno obserwując wcześniejsze poczynania spółki (zakończenie trudnej nie tylko geograficznie, co sama zauważyłaś restrukturyzacji) raport jest taki, jakiego powinienem się spodziewać (stopniowy start wydobycia). Może nie będzie się Tobie chciało zerknąć na zapis czata powynikowego na stronie SII. W każdym razie polecam, ponieważ prezes Coal wydaje się na nim rzeczowo, bez bajek opowiadać o poczynaniach firmy w tej bliższej i dalszej przyszłości. Inna sprawa, co dalej z cenami węgla, po ostatnim mocnym spadku ? Czy on nie zaważy na zmianie sentymentu do węglowych ? Co do MDI. Jedno jest faktem, całe OZE ostatnio krew zalała. Wg mnie dzięki biogazowniom MDI prędzej, czy później (raczej to drugie) ruszy. Jeżeli dołożą do tego racjonalizację kosztów (ich transparentność), to byłoby bardzo dobrze :)
Jak tam nastroje w nowym roku ? Jsw lekko odbiło po spadkach, podobnie Coal. Tymczasem węgiel znów powyżej 200 $. Cóż, o mdi niewiele słychać, przypadek ? Samych dobrych inwestycji życzę w 2022 :)
Witam. Nastroje dobre, przynajmniej w moim przypadku. Nowy rok przywitałam z portfelem ukierunkowanym na węgiel, a spadki ostatnich tygodni posłużyły mi do zwiększenia pozycji. Nigdy tak ryzykownie nie postępowałam, ale w końcu kiedyś trzeba powiedzieć all in. W każdym bądź razie spodziewam się bardzo ekscytującego roku.
Może nie powinnam, się odzywać, ale wygląda na to, że że zagrożenia geograficzne związane z posiadaniem Coal Energy o których wspominałam chyba się zrealizowały. I piszę to bez drwiny. Dziś wszyscy liżą wojenne rany.
Spokojnie, Cle powstanie jak fenix. Putiniada skończy jak covid. Mam tylko nadzieje, że czasu i życia starczy :)
P.S.
Aaaaaa kiedy to jsw miało kosztować 100 zeta ?
Za chwilę raport za 1Q. Chociaż ja stawiam dolary przeciw orzechom, że prawdziwa gra na JSW zacznie się pod wyniki 2Q.A 100 zł będzie w tym roku niemal na pewno Wolniej jedziesz dalej zajedziesz.
To drugie. Że nie będzie lekko, to wiedziałam od początku. Cały czas jestem pozytywnie i optymistycznie nastawiona. A i wykres, wbrew pozorom nie wygląda źle. https://stooq.pl/q/?s=jsw