• dywidenda 0.20 gr. :))) Autor: ~stanisław [79.186.221.*]
    to prawie 10 % przy dzisiejszym kursie .

• Re: dywidenda 0.20 gr. :))) Autor: ~Nowy [31.183.243.*]
    TUP jak to skomentujesz?
  • Re: dywidenda 0.20 gr. :))) Autor: ~hossa1993 [79.184.238.*]
    tylko czemu Rada Nadzorcza głosowała przeciw?... Oby to nie bya jakaś ustawka...
  • Re: dywidenda 0.20 gr. :))) Autor: ~Tyk [37.47.183.*]
    Całość powinni wypłacić. Kurs na takie info powinien zareagować lepiej stopa dywidendy prawie 9%
  • Re: dywidenda 0.20 gr. :))) Autor: ~TUP [46.134.114.*]
    Jeżeli już chcecie mojej opinii to jest "śmiech na sali" mówię o propozycji dywidendy. Tu powinno być minimum 0,5-1,0 zł, żeby zachować twarz, po tym wszystkim co zrobiono akcjonariuszom. Na co ten kapitał zapasowy? Ja wiem na co, na programy motywacyjne i zabawy dla zarządu czyli..... wiadomo dla kogo. Ale nawet tych 0,2 nie będzie bo jak wiadomo prezes nie da niczego komukolwiek, aż czekam z utęsknieniem na to jak pięknie wycofa się ze strategii spółki jak będzie się kończył 2022 rok. Taki to Prezes i taka to spółka.
  • Re: dywidenda 0.20 gr. :))) Autor: ~TUP [46.134.114.*]
    Po pierwsze tych pieniędzy nie ma, bo są sztuczne z przeszacowań, po drugie zobaczcie ile zarabia prezes i powiedzcie mi za co te 650k rocznie. Zobaczcie też strukturę zarobków. Pakiet medyczny, oprócz tego za jakieś usługi medyczne, samochód służbowy, delegacje, nawet co rok 200 na okulary. Masakra. I jeszcze w 2020 premia, a przypomnę, że zarząd ma program motywacyjny. Nie wiem do czego ma motywować, do prowadzenia Facebooka, sprzedawania kolejnych działek, czy odpisywania kolejnych zbankrutowanych nieruchomości. Poraz kolejny wybaczcie sarkazm ale nie mogłem się powstrzymać. Ludzie potracili na akcjach ponad 90% od emisji, a on zarabia rocznie 650k. Pytam się za co?
  • Re: dywidenda 0.20 gr. :))) Autor: ~waldek_cargo [5.173.233.*]
    TUP, kurna, Ty to jesteś jak taki Klapoluchy ze Stumilowego Lasu... weź jakiś antydepresant :)
  • Re: dywidenda 0.20 gr. :))) Autor: ~TUP [77.253.176.*]
    Biorę alko i to regularnie ale pomimo tego nie mogę zrozumieć jak można było tak postąpić i dalej postępować z akcjonariuszami doprowadzając kurs akcji do takiego poziomu. Pewnie nigdy tego nie zrozumiem. Tak czy owak jak wiecie nie piszę tego bo mam mega stratę, ba jestem już na niezłym plusie ale piszę to przez pryzmat tych co zaufali temu gościowi po 20 zł i jeżeli nie usrednili grubo po 1,xx to są głęboko w...... Ja jakbym był Moritzem to nie mógłbym usnąć i spojrzeć w lustro.
    Ale widzisz, po tylu latach tak upartego obwiniania prezesa za spadki na giełdzie cały czas siedzisz na tej Alcie...ile to już, 13 lat?
  • Re: dywidenda 0.20 gr. :))) Autor: ~TUP [77.253.176.*]
    Od 2003 roku, czyli 18 lat raz miałem akcje innym razem nie. Siedzę bo jest tania i bardzo interesuje mnie jak to wszystko się skończy, o ile się skończy. Oczywiście to nie jest moja jedyna spółka w portfelu ale na pewno najciekawsza. Pozostałe moje spółki są tak nudne czyt. normalne, że nie udzielam się na forach.
    Bardzo interesuje mnie to czy tak jak myślę prezes zrobi swoje. Już jakieś 5 lat temu pisałem jak to będzie według mnie wyglądać. Czyli sprzedawanie nieruchomości komercyjnych (zakupionych za emisję) przy jednoczesnym przeszacowywaniu Siewierza. Po co? Po to, żeby mieć papierowy zysk i cash na pensje. Jak nieruchomości się skończą, a to już niedługo, zostanie tylko Siewierz i będzie powolne wyprzedawanie Siewierza. Tylko nie będzie już co przeszacować chyba, że w dół więc na papierowe wyniki już bym nie liczył, a wtedy rok po roku te c/wk będzie sobie topnieć. Potem przyjdzie kolejny kryzys i będzie piękne wytłumaczenie dlaczego nie wychodzi grubiej z Siewierza i kolejne kilka lat z super kasą tylko nie dla akcjonariuszy. Ale z racji tego, że mam akcje, to w jakimś ułamku procenta liczę na to, że gość postanowi wreszcie okazać się fair.
    Czyli sam piszesz, że siedzisz na Alcie, bo jest tania...:)
    Siedzę tutaj dużo krócej od Ciebie, ale już czytałem Twoją nie jedną tyradę. Myślałem, że ostatnimi czasy zmieniłeś trochę swój pogląd na temat spółki (chociażby w świetle ostatnich wzrostów), ale jednak nie...
    Tak czy inaczej życzę Tobie jak i wszystkim akcjonariuszom, aby powodziło nam się coraz lepiej również za sprawa Alty.
  • Re: dywidenda 0.20 gr. :))) Autor: comtrader_optymista [91.239.154.*]
    Dnia 2021-06-03 o godz. 07:29 ~TUP napisał(a):
    > Od 2003 roku, czyli 18 lat raz miałem akcje innym razem nie. Siedzę bo jest tania i bardzo interesuje mnie jak to wszystko się skończy, o ile się skończy. Oczywiście to nie jest moja jedyna spółka w portfelu ale na pewno najciekawsza. Pozostałe moje spółki są tak nudne czyt. normalne, że nie udzielam się na forach.
    > > Bardzo interesuje mnie to czy tak jak myślę prezes zrobi swoje. Już jakieś 5 lat temu pisałem jak to będzie według mnie wyglądać. Czyli sprzedawanie nieruchomości komercyjnych (zakupionych za emisję) przy jednoczesnym przeszacowywaniu Siewierza. Po co? Po to, żeby mieć papierowy zysk i cash na pensje. Jak nieruchomości się skończą, a to już niedługo, zostanie tylko Siewierz i będzie powolne wyprzedawanie Siewierza. Tylko nie będzie już co przeszacować chyba, że w dół więc na papierowe wyniki już bym nie liczył, a wtedy rok po roku te c/wk będzie sobie topnieć. Potem przyjdzie kolejny kryzys i będzie piękne wytłumaczenie dlaczego nie wychodzi grubiej z Siewierza i kolejne kilka lat z super kasą tylko nie dla akcjonariuszy. Ale z racji tego, że mam akcje, to w jakimś ułamku procenta liczę na to, że gość postanowi wreszcie okazać się fair.

TUP... Ty masz jakieś błędne założenia...
    Ciągle wypominasz historię, emisję itd. itp.
    Przyjmij do wiadomości, że ludzi którzy kupowali te akcje w emisji już dawno tu nie ma. Jesteś dinozaurem TUP !
    Nie jedna Alta wykorzystała akcjonariuszy.

Przyjmij też do wiadomości, że scenariusze, które tu przedstawiasz są abstrakcyjne, gdyż nie mają sensu dla samych Moritzów !!!
    Zrozum, że wszystko ma jakieś cykle i podlega zmianom.

Moritz nie zaorze sam siebie - za duży jest jego udział w kapitale. Chce czy nie chce musi działać na korzyść własnej kieszeni, a i momentu prosperity przespać nie może.
    Wartość akcji nikłego free floatu wobec tego co może zyskać Moritz jest pomijalna.

Także TUP... daruj nam już te wizje, że misją życiową Moritza jest wydutkać wszystkich wokół niezależnie od własnych strat, czy korzyści, bo w stosunku do swoich mniejszościowych... on już to zrobił !
    Nie licz też na to, że okaże się fair!
    Okaże się... ale dla siebie.

Ale też nie pisz tych głupot, że głównym celem Moritza jest pastwienie się nad swoim free floatem.
    Jego głównym celem jest zarabianie pieniędzy i to jak największych w danym układzie i uwarunkowaniach!
    I nie zapominaj, że największe pieniądze dla Moritza tkwią w dużym wzroście wartości jego udziałów w Alcie, a sabotowanie spółki, której jest Prezesem i dominującym akcjonariuszem mu się po prostu nie opłaca. 
    To byłoby jak wylanie dziecka z kąpielą.

comtrader

• Re: dywidenda 0.20 gr. :))) Autor: ~xy [89.64.61.*]
    Dlatego TUP niezarobi na wzroście. Pójdzie trochę do góry iu się wyautuje
    Co jak co ale wytrwałości Tupowi nie brakuje i myślę, że prędzej schowa swoje akcje Alty do szuflady niż sprzeda przy pierwszych wzrostach... chociażby, żeby wpadać na forum Alty xd Pod warunkiem oczywiście, że taki pakiet akcji jeszcze posiada...;)
  • Re: dywidenda 0.20 gr. :))) Autor: comtrader_optymista [91.239.154.*]
    Dnia 2021-06-03 o godz. 14:51 ~Nowy napisał(a):
    > Co jak co ale wytrwałości Tupowi nie brakuje i myślę, że prędzej schowa swoje akcje Alty do szuflady niż sprzeda przy pierwszych wzrostach... chociażby, żeby wpadać na forum Alty xd Pod warunkiem oczywiście, że taki pakiet akcji jeszcze posiada...;)

Publiczne fora mają to do siebie, że różne osoby różne cele realizują...
    Nie ukrywam, że akurat TUP-a w pozycji w jakiej się tu kreuje kompletnie nie rozumiem.

Z jednej strony rzekomo trzyma duży pakiet akcji, a z drugiej szanse na wzrost kursu widzi minimalne - dla mnie to brak elementarnej logiki!
    Bo inwestowanie to jednak nic więcej jak szacowanie prawdopodobieństwa pewnych zdarzeń... A także odnotowywanie pewnych zmian zarówno w samej spółce jak i jej otoczeniu.
    A TUP żyje tylko przeszłością i zupełnie nie pasuje mi jego pisanie do deklaracji posiadania sporego pakietu.

comtrader
    Jak widać TUP nie wystraszył wszystkich na Alcie. A przynajmniej mnie, bo już od jakiegoś czasu siedzę tutaj, i nie narzekam. Aczkolwiek jak się spojrzy na wykres sprzed lat, gdzie akcje stały i po 62zł na górce, to faktycznie później po spadkach niektórym mogło nie być do śmiechu...
    Dnia 2021-06-02 o godz. 17:34 ~Tyk napisał(a):
    > Całość powinni wypłacić. Kurs na takie info powinien zareagować lepiej stopa dywidendy prawie 9%

Wcześniej muszą to uchwalić na zwyczajnym Walnym Zgromadzeniu 30tego czerwca. Czy jest możliwe, by uchwalili np. wyższą dywidendę od rekomendacji Zarządu, skoro resztę zysku, o którym napisali w projekcie uchwały, chcą przekazać na kapitał zapasowy? Co myślisz na ten temat?

• Re: dywidenda 0.20 gr. :))) Autor: ~Aga [77.113.210.*]
    Dywidenda może być wyższa, ale wniosek musiałby pójść od funduszy lub Rady Nadzorczej. Myślę, że Moritz da i więcej niż 0,20 jeśli chce teraz pójść na wzrost wyceny akcji. Jeśli natomiast ugadany jest z inwestorem na miejsce na giełdzie, to da "tylko" 0,20 żeby się nie kopać z fundami przy wezwaniu. A cenę popuszczą do max 3-4zł. Takie tam moje teorie...
    Dnia 2021-06-17 o godz. 22:49 ~Aga napisał(a):
    > Dywidenda może być wyższa, ale wniosek musiałby pójść od funduszy lub Rady Nadzorczej. Myślę, że Moritz da i więcej niż 0,20 jeśli chce teraz pójść na wzrost wyceny akcji. Jeśli natomiast ugadany jest z inwestorem na miejsce na giełdzie, to da "tylko" 0,20 żeby się nie kopać z fundami przy wezwaniu. A cenę popuszczą do max 3-4zł. Takie tam moje teorie...

Obecnie wg bankiera.pl Cena / WK to ok. 0,21. Już pod koniec miesiąca zwyczajne walne zgromadzenie. Czemu granicę stawiasz na 4zł...?
    Dnia 2021-06-18 o godz. 19:19 ~Nowy napisał(a):
    > Dnia 2021-06-17 o godz. 22:49 ~Aga napisał(a):
    > > Dywidenda może być wyższa, ale wniosek musiałby pójść od funduszy lub Rady Nadzorczej. Myślę, że Moritz da i więcej niż 0,20 jeśli chce teraz pójść na wzrost wyceny akcji. Jeśli natomiast ugadany jest z inwestorem na miejsce na giełdzie, to da "tylko" 0,20 żeby się nie kopać z fundami przy wezwaniu. A cenę popuszczą do max 3-4zł. Takie tam moje teorie...
    >
    > Obecnie wg bankiera.pl Cena / WK to ok. 0,21. Już pod koniec miesiąca zwyczajne walne zgromadzenie. Czemu granicę stawiasz na 4zł...?

Chodzi o to, że nie za bardzo rozumiem, czemu by mieli blokować pójście ceny wyżej... No chyba, że masz na myśli buy back...?
  • Re: dywidenda 0.20 gr. :))) Autor: ~TUP [77.255.183.*]
    Bardzo mnie bawią te wasze dywagacje o 3-4 zł, a nawet że to mało, że dywidenda po tyle i że może dadzą więcej. Czy wy bierzecie pod uwagę to, że ten zysk za zeszły rok jest z przeszacowań. Gdyby nie to byłby niezły minus ale do czego piję. Fizycznie pieniędzy w spółce nie ma są tylko na papierze (tak jak wasza kasa w ZUS - zapis księgowy). Więc oni nie mają z czego wypłacać wysokich dywidend póki nie sprzedadzą Siewierza. Do tego trzeba płacić nie małe pensje ludziom, a tu już trzeba żywej gotówki, poza tym teraz są regaty o puchar miasteczka, a wy o dywidendach?
    Nie wiem czemu pomijasz fakt, że przecież poza Siewierzą są jeszcze inne nieruchomości...?
    Mówisz o tym co ma TUP Property. Tam zostało chyba tylko 17 mln. w księgach czyli realnie 12-15 mln. Te nieruchomości jak dotąd służyły spółce żeby po sprzedaży mieć płynność i pokryć bieżące koszty czyt. pensje. Myślisz, że Moritz da je na dywidendę?
  • Re: dywidenda 0.20 gr. :))) Autor: ~Aga [77.113.210.*]
    Jeśli dywidenda jest w planie, a ogłoszenie projektów uchwał musi być zgodnie z terminami, to obecnie planowany wpływ gotówki na wypłatę nie musi być raportowany dopóki nie ma transakcji, nie sądzisz? Może być opóźniane, jest przepis.
    Poczekajmy do 30. Też jestem ciekaw czy poraz kolejny pokarze facka akcjonariuszom czy może coś się zmieni.
  • Re: dywidenda 0.20 gr. :))) Autor: ~Aga [95.40.75.*]
    TUP, poczekałeś i dostałeś. Czytaj daty, miałam rację?
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/ALTA-Uchwala-Zwyczajnego-Walnego-Zgromadzenia-Spolki-w-sprawie-wyplaty-dywidendy-za-rok-2020-8144705.html
    Idzie gotówka, transakcja będzie, zyski nie tylko papierowe jak widać.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [37.47.18.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
[x]
ALTA 0,00% 1,63 2026-04-15 13:34:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.