Państwo z ING raczyło zablokować mój rachunek inwestycyjny zasłaniając się brakiem ankiety inwestycyjnej. Zastanówcie się kilka razy nad ING, bo nawet przy awariach nic od nich nie chciałem a tu takie dziadostwo. Z moich danych dywidenda spływała tak - BOŚ wczoraj ok. 14, Santander ja też pisałem dzisiaj ok 16 i kiedyś już były takie opóźnienia, ING nie wiem, brak możliwości skorzystania z rachunku.
Już dzwoniłam, guzik to dało. Gościu, z którym rozmawiam trochę jest zdezorientowany - powiedział że się dowie w księgowości (!) w czym rzecz. I nic, czekam na odpowiedź. Nie rozumiem: przecież to są nasze pieniądze, którymi od wczoraj powinniśmy swobodnie dysponować. Santander pogrywa sobie najwyraźniej z nami.
Dnia 2021-05-28 o godz. 15:26 ~Dragon napisał(a): > Dywidenda była w złotówkach ale po kiepskim kursie 4,33 zł za 1 euro więc też planuje się przenieść do innego banku .
Zupełnie nie rozumiem DLACZEGO KAŻECIE PRZEWALUTOWYWAĆ Z EURO NA PLN?PRZECIEŻ BANK JEST ZOBOWIĄZANY WYPŁACIĆ WAM EURO NA WSKAZANY RACHUNEK WALUTOWY W EURO!
W mBanku nie ma możliwości przelania dywidendy w Euro ,próbowałem w ubiegłym roku .Otworzyłem w banku rachunek dewizowy ,ale nic to nie dało . W tym roku nie miało to dla mnie specjalnego znaczenia , spred jest po średniej NBP więc opłacalny a w planach miałem natychmiastową reinwestycje . Nie wiem czy trzymanie w dewizach jest bezpieczne .NBP nieoficjalnie skłania się chyba do podniesienia stóp procentowych ,w każdym razie nie zarzeka się że tego nie zrobi ,złotówka wiec może sie umacniać . W każdy razie posiadacze zasobów w obcej walucie powinni chyba śledzić ten wątek . .
Dnia 2021-05-29 o godz. 13:28 ~Aa napisał(a): > W mBanku nie ma możliwości przelania dywidendy w Euro ,próbowałem w ubiegłym roku .Otworzyłem w banku rachunek dewizowy ,ale nic to nie dało . > W tym roku nie miało to dla mnie specjalnego znaczenia , spred jest po średniej NBP więc opłacalny a w planach miałem natychmiastową reinwestycje . > Nie wiem czy trzymanie w dewizach jest bezpieczne .NBP nieoficjalnie skłania się chyba do podniesienia stóp procentowych ,w każdym razie nie zarzeka się że tego nie zrobi ,złotówka wiec może sie umacniać . > W każdy razie posiadacze zasobów w obcej walucie powinni chyba śledzić ten wątek . .
W ING nie ma z tym żadnego problemu/Chcesz euro, przlewają ci dywidendę w walucie w jakiej płaci np.IRL czyli euro.Chcesz przewalutować -proszę!Nie wiem tylko jaki jest spread bo nie próbowałem przewalutowywać.Ale podejrzewam że z 0,15pln/ING ma duże rozpiętości w tej kwestii
w santanderze dziunia powiedziała ze wypłacą w obcej walucie ale powyżej 10k euro, a ja miałem poniżej tej kwoty więc przewalutowali na PLNy i przy okazji zarobili jeszcze na tym (spread) i tyle. "nie mamy pana płaszcza i co nam pan zrobisz" -parafrazując klasyka
Co za chytrusy,kutwy i liczykrupy wśród tych akcjonariuszy IRL. Mamy dobrą dywidendę,a im nic się nie podoba. Kurs,podatek,przelicznik Euro/PLN,prowizja banku... Bierze taki 1000 zł. i o 5 zł. się awanturuje. Do kopania kartofli,a nie do interesów panowie pseudo-biznesmani...
a dlaczego nie ? osobiście nie lubie jak banki nic nie robiąc koszą klientów więc dlaczego mam sie godzić na to ? skoro (jak mówisz) to 5zł nic nie znaczy to czemu bank ma być na plus ? nie kumam twojej logiki
Bank ma być na plus,bo jak nie będzie na plus,to w ogóle go nie będzie. Państwo zabiera ci 70-80% zarobku i godzisz się na to,a bankowe 5-10% Cię oburza. Mnie bank przeliczył 4,33 za Euro przy kursie 4,85 i uważam że jest ok. Zarabiaj i daj zarobić innym.
twoja sprawa ze ci sie to podoba. - ok jest że bank skroił cie na 10% za nic ? - chyba masz za dużo pieniędzy, chociaż jak cie tak wszędzie skubią to widocznie jesteś do tego przyzwyczajony, trudno - twoja sprawa. - i w czym moje zdanie na ten temat przeszkadza innym w zarabianiu ? -bezsensownie to napisałeś.
Na to że państwo kroi mnie na podatkach nie mam zbyt duzego wpływu (ale coś tam robie żeby to ograniczyć ) i nie kroi mnie tyle co ciebie. Ale to że bank mnie kroi na transakcji która polega na przeksięgowaniu Euro z rachunku na rachunek to mi sie już nie podoba i na to mam już wpływ, skoro są banki które tego nie robią - bedzie trzeba zmienić i tyle.
mnie tez to przewalutowanie wnerwia i szukam lepszego DM wczoraj dzwonili z DM BOS i mowili ze robia przewalutowania po srednim kursie z NBP z dnia poprzedniego przed wyplata dywidendy czy ma ktos tam rach, i moze to potwierdzic
W ING Makler /Dysponujesz walutą z dywidend jak chcesz! Mogą ci przewalutować jak KAŻESZ; jak nie ,wpłacasz sobie na rachunek w euro-bank robi ci przelew na wskazany rachunek ZA DARMO!
W końcu nie jest to takie ważne czy już sprzedał czy zrobi to pojutrze ... Poczekam na zwyżkę AP ,zakładam ze do 85 zł dojdzie do półrocznych wyników .W dodatkowe inwestowanie IRL nie będę się spieszył , zawsze mogę to zrobić ,na razie poczekam na wyniki tych dwóch spółek .Jeśli będzie coś ciekawego na rynku ,kupie krótkoterminowo .
Myślę , że będzie więcej po wynikach za 2 - 3Q . W granicach (84,20 zł ) są aktualne prognozy . Jesienią ubiegłego roku kurs wynosił 75 ale na sesjach dochodziło do 80 .
Zależy na który okres patrzeć . Ogólnie akcje Prokomu ,później AP kupuję i sprzedaję cały czas .Kiedyś to była maszynka do zarabiania ,od czasu Asseco już tak nie jest ,ale to są to dobre akcje na niestabilne czasy .W ubiegłym roku zarobiłem ponad 30 % w tym roku na razie dywidendę ,ale moja średnia zakupu 66,8 zł więc również nie jest źle .Nie sprzedaję na razie ponieważ nie mam nic ciekawszego na oku i zakładam docelowo że będzie dużo lepiej . PZU trochę dało sie zarobić ,czekam co będzie dalej .Oczywiscie czekam również na wyniki IRL ,jeśli mnie usatysfakcjonują za półrocze to dokupię .
PZU jest nawet przy tej cenie nie drogie.Dyw.3,5pln brutto,netto2,83pln i stabilny biznes. Dla mnie maszynką od dwóch lat są KETY.Szkoda że tam rządzą OFE i po likwidacji w spółce może rządzić PiS czyli SP.
Kiedyś miałem Kety po 50 zł Pospieszyłem sie ze sprzedażą trochę ponad 150.Pózniej jakoś nam było niebyt po drodze ,jak miałem kasę to wydawały sie drogie ,jak miałem ochotę kupić to gdzieś sobie zablokowałem środki .
Mamy zastój na IRL miejmy nadzieję że po wynikach coś ruszy. U mnie na szczęście zgodnie z przewidywaniami AP pnie sie do góry .Zakładana 85 coraz bliżej .