Moim zdaniem ulokował się u nas spekulant, który w pętli sprzedaje i skupuje takie same pakiety z widełkami ok. 0,1-0,2 PLN na akcję. Na arkuszu zleceń wespół z wykazem zleceń wg mnie dobrze to widać. https://biznes.interia.pl/gieldy/notowania-newconnect/profil-akcji-mlt,wId,29107 Tak więc w moim poczuciu obecne notowania to pic na wodę fotomontaż.
Nie będę Ci doradzał, bo nie mam uprawnień doradcy inwestycyjnego. Natomiast stwierdzam, że mam wielokrotnie więcej akcji Moonlita i najprawdopodobniej kupowałbym w aktualnej ogólnej sytuacji rynkowej i sytuacji tej spółki, na wszystkich spadkach poniżej 4 PLN. Nie czynię tego tylko dlatego, że wg żelaznych zasad bezpiecznego inwestowania, dywersyfikacji inwestycji, limit kapitału na te akcje wyczerpałem. Co powiem, jest poniekąd niezgodne z kluczową zasadą inwestycyjną, mówiącą o ucinaniu strat i ciągnięciu trafionej/rosnącej inwestycji, ale skoro już ten moment przegapiłeś, a i papier jest wysoce niepłynny, co skutkuje problematyczną sprzedażą, ale i kupowaniem, to uważam, że niezrealizowana nieszokująca wielkością strata jest dopuszczalną, nieprzygnębiającą papierową stratą. Ja w zbliżonych sytuacjach przestawiałem myśli na pozytywne tory myślenia i zawsze ostatecznie kończyłem inwestycję na plusie jakiego w przeciągu określonego przedziału czasu inwestycja w dobry agresywny fundusz inwestycyjny nie dawała. Osobiście w kwestii zysków traktuję te fundusze jako swego rodzaju benchmark. Nie wiem czy wiesz, ale zrealizowaną stratę na akcjach możesz w rozliczeniu podatkowym za dany rok kalendarzowy i nie wiem czy też i nie następny bilansować ze zrealizowanym zyskiem/mi. Ale mowa tylko o zrealizowanych! Co ciekawe, ale niestety prawo nie umożliwia tego w przypadku inwestycji w fundusze inwestycyjne. Uwaga! Napisałem powyższe jako moją prywatną opinię w tej tematyce i nikomu nie sugeruję, a tym bardziej nie nakłaniam do kierowania się nią przy podejmowaniu indywidualnych decyzji inwestycyjnych.
Interesujące zdarzenie dzisiaj miało miejsce na notowaniach Moonlita. Ciekawe, czy jutro się powtórzy, czyli jak trwała to decyzja, jaka była/jest jego geneza, czy jest to przejaw chęci odzyskania kapitału, chęć zmiany przedmiotu inwestycji w obecnej sytuacji ogólnorynkowej, a może, wbrew pozorom, zagrywka psychologiczna wobec zestresowanych posiadaczy drobnicy? Dzisiaj 12:10:15 ktoś wystawił zlecenie sprzedaży 40051 sztuk po 4,10 PLN. Trzeba przyznać, że póki co przez blisko 5 godzin dalszych notowań żadnego efektu to nie wywołało, a tym bardziej efektu domina. Zobaczymy jak to będzie jutro. Wklejam link. Do rozpoczęcia jutrzejszych notowań zlecenie będzie widoczne. https://biznes.interia.pl/gieldy/notowania-newconnect/profil-akcji-mlt,wId,29107,tab,przebieg-sesji Przypominam, że jutro wyniki za 1. kwartał 2021 r.
Niektórzy przestraszyli się i wycofali obniżając kurs, ale paniki póki co nie ma, a nie wykluczałem, że wystąpi na widok takiego zlecenia sprzedaży. Mam podejrzenie, że te akcje to jeszcze z emisji D po 2 PLN. Gdyby były z emisji E to sprzedawałby ze stratą ok. 40 tys. PLN. Raczej wykluczyłbym taka ewentualność. Jednocześnie mam poczucie, że gdyby był mocno zdeterminowany, to obniżałby zlecenie dostosowując do sytuacji, a ono twardo stoi na poziomie 4,10. Tymczasem spekulant dostosowuje się do sytuacji i wytrwale pracuje na coraz niższych poziomach na widełkach 0,1-0,2 PLN. Ciekawe co przyniesie końcówka notowań?
Tragedii dzisiaj nie było mimo, że nieco rypło, ale wydźwięk utworzonej dziennej świecy nieciekawy...niezdecydowanie i dezorientacja przy zwiększających się obrotach. Pozytywny skromniutki akt na zakończenie, to zdjęcie tych 299 akcji wiszących po stronie podażowej przez stronę popytową. Na przyszłe dni, póki do istotnych zdarzeń w spółce daleko, determinujący może się wg mnie okazać dzisiejszy raport za 1. kw. 2021 r. No i pytanie jaką tendencję w finansach ujrzymy? Mówię o tendencji w odniesieniu do czasów minionych bo, że będzie na minusie to złudzeń nie mam.
No i jest: http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/39272088,strong-moonlit-strong-sa-4-2021-raport-okresowy-za-i-kwartal-2021-r-strong-moonlit-strong-spolka-akcyjna