Tak na dobry początek przekopiuje z tygodnia ubiegłego może specjaliści mi wyjaśnią.
Muszę sobie zapisać ten tekst. Długo siedzę na GPW, ale wszystkiego nie muszę wiedzieć i rozumieć.
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Urosli-o-niemal-12-000-KNF-Okolicznosci-wskazuja-na-manipulacje-7494822.html W komunikacie KNF informuje także, że wskazani trzej inwestorzy uzyskali dominującą pozycję w akcjonariacie ICM, posiadając prawie 97% akcji. Jeśli spojrzymy do aktualnego akcjonariatu czeskiej spółki, to na dzień dzisiejszy widnieje w nim tylko jeden akcjonariusz, którego udział w głosach na walnym zgromadzeniu (WZA) przekracza 5%.
Jest to spółka Słoneczne Inwestycje z udziałem 89,98% głosów na WZA. Jak wynika z danych firmy Notoria Serwis, Słoneczne Inwestycje są także znaczącym akcjonariuszem trzech innych giełdowych spółek:
Platynowe Inwestycje (25,41%), Investment Friends (10,16%) oraz Resbud (7,15%). Natomiast we wskazanym przez KNF okresie w akcjonariacie spółki znajdowali się także Georg Hotar oraz spółka Clever Trade LLC.
Nie rozumiem jaki jest cel takich działań!!!Argument mówiący o tym, że cyt. "strategie manipulacji polegające na wywoływaniu znaczących zmian wyceny rynkowej spółek o wątpliwej sytuacji ekonomicznej połączone ze sztucznym generowaniem wolumenu obrotów mogą mieć na celu wzbudzenie zainteresowania danym papierem wartościowym ze strony innych uczestników rynku i późniejszą wyprzedaż na rynku znacznych pakietów akcji tych spółek przez podmioty zaangażowane w działania manipulacyjne .... "
nie wiem dlaczego, a są dla mnie mało wiarygodne. Takie tłumaczenie jest zbyt proste.