http://stooq.pl/q/a/?s=eurusd&i=m&u=14538390 zapisz sobie jeden z wykresow i po prostu zerkaj na inne czasowki wykresy sa te same od dawna i tylko na krotkich sa zmiany to na zas
w sumie kazdy moj wykres podany czy dolar czy eur czy dax mozna zawsze zerkac rozszerzajac czasowki tzn napis z lewej u gory nacisnac myszka i zamiast 1h na 1min bo wykresy jak sa zmiany to je poprawiam
Bax dzieki, ze sa tacy goscie jak Ty. Od dluzszego czasu czytam Twoje posty i sprzedaje lub kupuje w realu, jak narazie czyli od ponad 2 lat jest super I obys nie sluchal burakow co szczuja na Ciebie. Mam tylko wielka prosbe zebys od czasu do czasu podawal ramki liczbowe bo wykresy przerastaja czasami takich laikow jak ja. Jeszcze raz dzeki i powodzenia w dalszej walce!
Dołączam do posta Artha. Bax, dużo wartościowych danych przekazujesz, dzięki, choć czasem nie mam pewności, czy dobrze czytam Twoje wykresy. Przy okazji, Arth, ja także kupuję i sprzedaję w realu. Korzystam z kantoru internetowego i zastanawiam się czy jest bardziej efektywne miejsce do handlu w realu. Daj proszę znać, czy również korzystasz z kantoru online, czy z jakiegoś innego mechanizmu.
Czesc Cotonfield, pisząc w realu miałem na myśli normalny kantor, chociaż mysle o internetowym ale musze się upewnić jak z podatkami itp., pozdro i szczęścia zycze, żeby było więcej takich ludzi jak Bax to zycie byłoby mniej stresujące;)
Ja w aliorze handluje przez neta. Spread na dolcu jest ok 2.2 grosza ale przynajmniej fundusz gwarancyjny obejmuje :). Jak są jakieś lepsze sposoby na real to chetnie poczytam podpowiedzi
"Wymiana walut realizowana jest pomiędzy Twoimi rachunkami w Alior Banku bez konieczności przelewania środków na rachunki obce, zaś dostęp do Twoich środków chroniony jest tak samo, jak w przypadku innych rachunków dostępnych w ofercie Alior Banku. Kantor Walutowy jest bankowym serwisem walutowym, dlatego Twoje środki objęte są ochroną Bankowego Funduszu Gwarancyjnego. "
Bax podzielam opinie moich poprzedników. Twoimi komentarzami kieruję się już od pół roku. Zawsze postępuję w zasadzie w zgodzie z sygnalami kupna- sprzedazy $, które podajesz. Od lipca handlując w realu zarobiłem parę groszy i jestem bardzo zadowolony. Walutę kupuję w kantorach stacjonarnych oraz na platformie BZWBK. Moim zdaniem BZWBK daje lepsze kursy niż Alior i inne kantory internetowe ale przede wszystkim jest gwarancja BFG/ tak jak i w Aliorze, w kantorach internetowych chyba nie ma/. Sama wymiana tez jest prosta. Zaznaczasz czy chcesz kupic czy sprzedać a sytem automatycznie rozlicza transakcję/ w ciagu kliku sekund/. Mam umowę z BZWBK. Handluję po ok. 1gr. od cen foreksowych podawanych na bankier.pl. Bax wielkie dzięki za Twoje porady . Piszę Twoje z duzej litery bo mam wielki szacun dla Ciebie. ?nie przejmuj się głupolami tylko tak dalej doradzaj.
Polecam. Juz robiłem transakcje. Najniższe kursy na rynku. Na chwile obecna taniej nie masz nigdzie. Do tego punkty czyli mozesz zrobic transakcje po środku rynku. Wpłata i wypłata w oddziałach. Przelewy w pln za 0. Dla mnie czad.
Do Cash. Wilhelm ma słabsze ceny. Lepiej w BZWBK lub kantorach stacjonarnych. Na spokojnym rynku w kantorach dostaniesz 0,5pkt od międzybanku, czasami po rynku. W BZWBK i Aliorze dostaniesz 1pkt./ podpisujesz umowę i jak nie prowadzisz działalności gospodarczej to o więcej trudno/ . Odpowiada to mniej wiecej ok. 0, 5gr. od cen foreksowych na www. bankier.pl- to w kantorach lub 1 gr. od foreksu na bankierze- to w WBK i Aliorze. W R- kantor/ Raiffaisen/ jest ok. 1,5gr. Czasami można trafić w Walutomacie ale to bujanie sie z małymi ilościami. Oczywiście wszystko zależy od momentu zakupu i przewidywań co do dalszego ruchu. Chciałbym jednak zwrócić uwagę na niebagatelną rzecz. W kantorach stacjonarnych to gotówka na stół. W WBK, Aliorze i u Wilhelma jest BFG. W kantorach internetowych w zasadzie jest nadzór KNF ale gwarancji BFG nie ma i kasę trzeba przelać do ich" portfela walutowego". Rozliczenie też trwa róznie. Te wpisy/ czyli niby opinie opinie klientów na forach internetowych to lipa. W bankach rozliczenie natychmiastowe. Acha!!!. W bankach wszystkie transakcje są ewidencjonowane imiennie i powyżej 15 tys. euro winny być zgłoszone do GIF. W kantorach stacjonarnych można dokonać transakcji anonimowo.
DO Waldemar. Już kiedyś pisałem z Baxem na temat wymiany i podobno można negocjować w Bankach z trejderem spred. Ja się pytałem w WBK i nic powiedziano mi, że mają tą platformę efx i to wszystko( nie ma znaczenia ilość). Jak sprzedaję euro to sprawdzam kursy w danym momencie i w WBK i ALIOR kantor i jak dla mnie WBK ma nieznacznie gorsze ceny w danym momencie. Alior ma 1,3gr spred EURO dolara około 1GR+. Patrzyłem Rkantor.com i mają euro spred około 1gr i jeszcze jakieś bonusy/pkt! - więc muszę się zainteresować. Jeśli chodzi o jakieś kantory bez BGF nie bankowe to mnie nie interesują. W banku ci rozliczają w czasie rzeczywistym i na twoje konta bankowe!!! " 'transakcje są ewidencjonowane imiennie i powyżej 15 tys. euro winny być zgłoszone do GIF" co to jest GIF??? - co to Urząd skarbowy??? https://www.rkantor.com/produkty/kantor/
""22 września Komisja Nadzoru Finansowego przyznała zezwolenie na świadczenie usług płatniczych przez Raiffeisen Solutions, spółkę z Grupy Raiffeisen Bank Polska; Dzięki temu spółka wkrótce uruchomi Rkantor.com - pierwszy bankowy kantor internetowy na polskim rynku, który będzie działał jako podmiot odrębny od banku; Rkantor.com zapewni wymianę walut po atrakcyjnych kursach, możliwość płatności krajowych i zagranicznych, bezpłatną wpłatę i wypłatę gotówki w sieci oddziałów Raifffeisen Polbank""
WBK ONI to robią na jednej platformie. Pobierają EURO z Twojego konta i przelewają na Twoje konto tym BANKU w PLN . W alior musisz kasę przelewać do kantru alior na oddzielne konto tak jak chyba Rkantor.
W rkantor jest tak ze przelewasz na wskazane przez nich konto w jednym z 14 banków. Np jak masz konto w WBK to podadzą ci rachunek w WBK na ktory przelejesz kasę. Zobaczysz ja w serwisie piszą ze po 15 min ale ja miałem po 3 min. Pozniej robisz transakcje i przelewasz na swoje konto. Jak chcesz przyspieszyć to pamiętaj ze w rkantor tak jak w bankowości mozesz sobie ustalić stałych odbiorców. Zeby nie wpisywać przelewu za każdym razem. Przelewy w pln maja za 0. Waluty do 12 banków tez za zero. U mnie cała wymiana zajęła 15 min. A jak chcesz wypłacić gotówkę to mozesz ja podjąć w jednym z oddziałow. A no i wszystko bez otwierania rachunków i takich tam. Pełny online. Mam juz sprawdzone. Polecam
NO tak ale wedu KRS grupa kapitaowa Raiffeisen wiec znajac KNF musieli wszystko odpierdziec. Ja poki co korzystam na zmiane z aliorem (jakos nie wierze innym kantorom, szczegolnie tym co nagle pojawili sie wszedzi..). Poki co spoko jeden i drugi, przelewy chodza dobrze i w aliorze i rkantorze (mam konto w aliorze). Kursy troszke lepsze w rkantorze i maja te wspomniane punktz na poczatek fajna sprawa, pozniej jak ktos wymienia wiecej jak ja to mu braknie. ja mam warunki pecjalne u jednego i drugiego i w rkantorze dali mi troche taniej (10pipsow taniej kupuje walute).
Oczywiscie ze nie. Tylko Alior kantor ma BFG.
Cinkciarz, Walutomat, InternetowyKantor to firmy prywatnych właścicieli a mimo to ludzie przelewają tam miliony złotych.
Jak dla mnie 100 proc udziału banku to nie BFG ale z dwojga złego, dodając do tego lepsze kursy biorę rkantor.com
Dodam tylko ze wszystko bez otwierania rachunków w Raiffku i natychmiastowe przelewy za 0 pln.
No i na kantorze najlepszy kurs 2 gr spreadu.
No i maja giełdę
Www.rkantor.com
Do CASH GIIF/ pominąłem omyłkowo jedne I/ to Główny Inspektor Informacji Finansowej. Jest to organ administracji państwowej powołany m.in. do walki z unikaniem opodatkowania i nieujawnianiem dochodów. Każdy przedsiębiorca w Polsce/ a więc także banki/ ma obowiązek rejestrować i ew. poinformować GIIF o wszystkich transakcjach przekraczających wartość 15 tys. Euro. Aktualnie w polskich bankach nie można dokonywać operacji finansowych na tzw. okaziciela. Każda operacja finansowa w banku jest imienna i rejestrowana a po upływie czasu archiwizowana ale przez pewien czas nie może być zniszczona. W bankach są specjalne rejestry operacji finansowych, których wartość przekracza 15 tys. euro. O takich transakcjach bank może ? musi? poinformować GIIF. W kantorach stacjonarnych często można zaobserwować zjawisko gdy kilka osób/ mam czasami nieodparte wrażenie, że to rodzina lub krąg bliskich znajomych, którzy kupują/ sprzedają po kolei- kilka osób- po 14,5 tys. euro. Kilka razy zdawało misie, że jedna osoba kupowała kilka razy po 15 tys. -tym razem dla odmiany- dolarów amerykańskich. Klient kantoru stacjonarnego otrzymuje paragon jako dowód zawartej umowy kupna/ sprzedaży/ na życzenie może dostać imienny dowód zawartej transakcji/ i tyle. Wg Ministerstwa Finansów RP jeżeli osoba fizyczna nieprowadząca działalności gospodarczej osiąga dochód ze sprzedaży walut powinna obliczyć i odprowadzić podatek do US. Jeżeli tego nie zrobi to instytucje państwa mają odpowiednie instrumenty aby obywatela zmusić do określonego działania. W ew. postępowaniu podatkowym wytworzone w bankach/ kantorach dowody kupna/ sprzedaży mogą stanowić stanowić niebagatelne dowody. Rozumiesz?
Co do rkantor to koniecznie odezwij sie do nich jak robisz większe kwoty. Moze jeszcze cos zejdą z ceny. Kolega ma firmę jednoosobowa. Mówił ze powyżej 30 tys EUR miesięcznie jeszcze można cos wyszarpać :) ja robię u nic juz kilka wymian. Bajka no i cena najlepsza na rynku aktualnie.
Korzystam z cinkciarz.pl od roku. Wszystko jest ok ale jesli wymieniasz conajmniej 50 tys jednostek waluty inaczej spread jest kilka groszy co chyba mija sie z celem. Nie musisz wplacac im do porfela. Mozliwa wymiana przez konto bankowe. Maja konta w kazdym banku w PL. W godzinach pracy wymiana trwa nawet 30 minut czasami ale potrafia przetrzymac kase i 3 dni, raz mi tak sie zdarzyło - byly jakies problemy z przelewami w banku... Nie maja gwarancji BFG wiec zawsze jest ryzyko.
Do: JP, John, czerwony, Klient, CASH Dziękuję serdecznie za wymianę informacji dot. kupna/ sprzedaży walut. Kantorami internetowymi / nie bankowymi/ nie interesuję się ponieważ boję się przelać im pieniądze do tzw. portfela walutowego. Dla mnie to ryzyko. Za duże. Transakcje często się opóźniają z powodów tzw. technicznych. Takie tłumaczenie kantorów internetowych to lipa. Prawdziwa przyczyna jest taka, że taki kantor na 1-3 dni traci płynnośc finansową i dlatego są opóźnienia w rozliczeniach a nie żadne tam problemy techniczne. Próbowałem wymiany online w Walutomacie ale nie zdarzyło mi się jeszcze kupić/ sprzedać ilości takiej jakiej potrzebuję. Natomiast ceny w Walutomacie zdarzają się niezłe. Sprawdziłem dzisiaj rano kursy kupna/ sprzedaży walut w BZWBK, Aliorze i R-kantorze. Wychodzi mi, że jednak najlepiej mam w BZWBK/ mam z nimi podpisaną umowę na wymianę walut/. Nie oznacza to jednak, że z wubekiem brałem ślub czy jestem jakoś specjalnie lojalny wobec nich. Takie pojęcia w biznesie nie istnieją a ja zawieram transakcje tam gdzie korzystniej i bezpiecznie. Mam dla JP, czerwonego, Johnego, Klienta i CASHA propozycję. Sprawdżcie w poniedziałek ceny kupna/ sprzedaży USD, EURO, CHF i funta brytyjskiego w Aliorze, R- kantorze i BZWBK i napiszcie ile pipsów macie od rynku. Jako rynek - aby było jednolite odniesienie dla wszystkich- ustalmy, że będą notowania foreksowe/ nie NBP/ na bankier.pl. Pozdrawiam z życzeniami sukcesów Waldemar
Do Klient Dzięki za polecenie. W poniedziałek jak forex ruszy pełną parą to ponownie sprawdzę i porównam kursy w BZWBK, Aliorze i R-kantor. Zobaczymy gdzie lepiej dają. Sprawdzałem wcześniej i R-kantor był droższy od WBK. Mimo to w związku z tym, że kilka osób poleca jednak "Wilhelma"/ tak naprawdę r- kantor to oddzielna spółka anie część RaiffeisenPolbank-u/ to chcę sie przekonać osobiście.
patrzę na aliora i mam gorsze o kilkanaście/dzisiąt obecnie od tego. Z ciekawości rzuciłem okiem też na cinkciarza ale podobnie jak w aliorze też gorsze o 30 pipsów ( od 50.000 waluty).
Waldemar a jakie kursy daje Ci BZ WBK? Bo sam jestem ciekaw jak jest u nich (trochę wymieniam waluty).
Sprawdzałem dzisiaj w BZWBK. Na platformie wychodziło mi ok. każdorazowo inaczej i na USD i na EURO. Sprawdzenie o konkretnej godzinie nic nie daje ponieważ rynek cały czas pracuje i non- stop są zmiany o kilka pipsów. Proponuje jeszcze raz. O dowolnej godzinie jutro / nie ma ważnych danych bo wtedy spreed rośnie/ na stronie www. bankier.pl sprawdzamy kurs USD/PLN i EUR/PLN następnie mając w tym czasie otwarte formatki w BZWBK/ Aliorze/ R-kantor/ porównujemy proponowane nam ceny kupna/ sprzedaży w/w par walutowych. Ja sprawdziłem dzisiaj BZWBK/ były jakieś dane/ i wyniki był następujące: USD/PLN- rynek/ czyli notowanie foreksowe na bankierze/3,9647 a WBK - K-3,9587 S- 3,9762 a więc odp. 69 i 125 pipsów Eur/pln - rynek - 4, 2457 - K-4,2397 S- 4,2586 a więc odp. 60 i 129 Platformy i bankiera i bzwbk cały czas pracują wiec nie da sie z dokładnością do 1 pipsa ustalić ceny. Otwierasz bankiera ustalasz cenę/ bardziej stabilna/ notujesz a następnie sprawdzasz na platformie bzwbk a tam widzisz non-stop zmiany cen o kilka pipsów. Dzwoniłem dzisiaj do dealera walutowego i potwierdził mi, że skupują waluty więc ustalili ceny na kupno. Dealer podtrzymał, że od podanych wyzej cen mogę negocjować do 20 pipsów na kupnie/ sprzedaży w zależności od wielkosci transakcji. Pamietajcie, że mam z nimi umowę jescze jako klient Kredyt Banku. Cen w Aliorze i R-kntorze nie zdążyłem sprawdzić. Ostatnio dużo pracuję/ na etacie wreszcie/.
Waldemar, patrząc na twój kurs masz spread około 190 pipsów to nie jest źle ale też nie najlepiej. Zobacz (jeśli ten kurs co podałeś z Bankier jest średnim) ze Cię kroją jeśli chcesz u nich kupować walutę. W aliorze mam ciut lepiej niż Ty obecnie a w Rkantorze (obecnie wymieniam euro i dolcaa bo takich mam kotrahentów) mam 160 pipsów spreadu! Jak co ja do nich od razu dzwoniłem, odebrał jakiś konsultant i powiedział, że musi sie dopytać. Później oddzwaniał do mnie ale byłem zajęty i dopiero nasepnego dnia mi zaproponował takie kursy. Jest w trakcie przygotowania sie do rozmowy z aliorem czy mi obniżą (jeszcze rok temu nie chcieli) ale rynek sie rozwija i licze ze może tam tez będę mial takie kursy...
nie bardzo was pojmuje bo mieszacie czy tzn ze jak dzisiaj byl maks na dolcu a stoog 3,841 to czy mogles sprzedac po 3,8 dolce ??? czy sporo nizej a jesli to po ile ??/
Dzięki zielony. Spróbuję w R-kantorze.Jak będę miał więcej czasu to opiszę ci swoja strategie i taktykę walutową. Czy r-kantor to handel non-stop? WBK od 8.15 do 17.45. Czy po zamknięciu polskiego rynku spreed się zwiększa? Po tym czasie poluje na walutomacie ale bez powodzenia.
Do baxa. Jeżeli Twoja uwaga dotyczy m.in. mnie/ Waldemara/ to przepraszam ale nie bardzo rozumiem czego Ty nie rozumiesz. Co mam wyjaśnić? Chętnie to zrobię.
Do BAX. Rano nie widziałem takiej ceny ale jeżeli była to dodaj 100 pipsów/ 1 gr. real/ to Twoja cena zakupu; odejmij 100 pipsów/ gr. real/ to Twoja cena sprzedaży. W kantorach mam lepiej bo gram na pół punktu /ale w zasadzie na okrągło/ ale tam są troche inne zasady handlu.
OK ROZUMIEM pytalem bo 3kantory przynajmniej w wawie placily 3.98 pisalem kiedys i uczylem tez i ja dobrze znam ceny i mam z bankiem umowe ale dawno teraz inne czasy
Do BAX Dzisiaj mogłem sprzedac po 3,975 . Na Grochowie albo w Intraco. Czekam na 1,042-1,056 na Edwardzie i wtedy sie wyprzedaję. Do dna. Oczywiście oprócz wielkości kursu znaczenie też ma czas/ ściślej odległość od 15/16 grudnia/. Jeżeli tan kurs na edwardzie pojawi sie stosunkowo szybko tzn. znacznie przed posiedzeniem Fed-u to chyba jeszcze poczekam. No może skrócę się o połowę.
ok czyli firmy znasz i jesli wawka to ok bo ceny u nich tez masz nie pisze gdzie bo i tak ciagle tu pisza bzdety ze naganiam cena byla rano na otwarcie
Waldemar, jesli kupować dolara to w najbliższym czasie. Chyba ze ktos lubi hazard i bedzie spekulował czy FED zadziała:) Co do edzia to też trzeba obstawiać pod EBC.
Co do pytania, w Rkantorze jest od 8 do 19.
do BAX
w aliorze i rkantorze mozesz korzystać z oddziałów banków jak stacjonarnego kantoru. Nie chce zeby było ze robie reklame ale kursy zdecydowanie lepszy niz w standradowych kantorach(nie walą takich spreadów) i gotówke mozna wpłacić/wypłacic. Chociaz ostatnio znajomy wmieniał w jakims kantorze w Wawie ze spreadem 3gr.
Do Czerwony Chyba się nie zrozumieliśmy. Uważam, że w aktualnym rozdaniu miejsca na zakup papieru juz praktycznie nie ma. Zgadzam się, że zakup teraz dolara to zbyt duże ryzyko. Moim zdaniem dolar w stosunku do pln jest już blisko szczytu i trzeba myśleć powoli o jego sprzedaży. Zastanawiam się tylko czy wyprzedaż w okolicach 4,00/ np. 3,98 -3,99 / czy może poczekać do 4,03-4,05 a może w okolicach 4,10? Jutro weekend więc muszę to wszystko przemysleć na spokojnie. Kupiony jestem znakomicie więc nadmierna chciwość nie zawsze pokrywa się z maksymą " pozwól zyskom rosnąć". Może podzielę na pół. Nie wiem jeszcze ale zakupów na razie nie planuję. Czerwony spreed 3 gr. to żadna rewelacja. Blisko szczytów kantory warszawskie tak bardzo po dobrych cenach/ dla sprzedającego/ dużych ilości nie chcą brać.