Sprawdzałem dzisiaj w BZWBK. Na platformie wychodziło mi ok. każdorazowo inaczej i na USD i na EURO. Sprawdzenie o konkretnej godzinie nic nie daje ponieważ rynek cały czas pracuje i non- stop są zmiany o kilka pipsów.
Proponuje jeszcze raz. O dowolnej godzinie jutro / nie ma ważnych danych bo wtedy spreed rośnie/ na stronie www. bankier.pl sprawdzamy kurs USD/PLN i EUR/PLN następnie mając w tym czasie otwarte formatki w BZWBK/ Aliorze/ R-kantor/ porównujemy proponowane nam ceny kupna/ sprzedaży w/w par walutowych. Ja sprawdziłem dzisiaj BZWBK/ były jakieś dane/ i wyniki był następujące:
USD/PLN- rynek/ czyli notowanie foreksowe na bankierze/3,9647 a WBK - K-3,9587 S- 3,9762 a więc odp. 69 i 125 pipsów
Eur/pln - rynek - 4, 2457 - K-4,2397 S- 4,2586 a więc odp. 60 i 129
Platformy i bankiera i bzwbk cały czas pracują wiec nie da sie z dokładnością do 1 pipsa ustalić ceny. Otwierasz bankiera ustalasz cenę/ bardziej stabilna/ notujesz a następnie sprawdzasz na platformie bzwbk a tam widzisz non-stop zmiany cen o kilka pipsów.
Dzwoniłem dzisiaj do dealera walutowego i potwierdził mi, że skupują waluty więc ustalili ceny na kupno. Dealer podtrzymał, że od podanych wyzej cen mogę negocjować do 20 pipsów na kupnie/ sprzedaży w zależności od wielkosci transakcji. Pamietajcie, że mam z nimi umowę jescze jako klient Kredyt Banku.
Cen w Aliorze i R-kntorze nie zdążyłem sprawdzić. Ostatnio dużo pracuję/ na etacie wreszcie/.