• UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~Aaron [83.20.242.*]
    Od początku stabilny wzrost notowań jednostek o ok. 10% rocznie, minus 2% za zarządzanie rocznie i minus 1% opłaty transakcyjnej(jednorazowo). Czyli w pierwszym roku wyszłoby 7% na plus jeśli dobrze liczę. Wykres jest równy, bez wahań od początku notowań. Inwestycja na minimum 40 miesięcy tzn. po tym okresie wykup jednostek bez "kary". Brak gwarancji ochrony kapitału. Produkt w formie ubezpieczenia, więc nie ma podatku Belki. Zyski wypłacane kwartalnie.

Co o tym sądzicie? Dla mnie ma to być alternatywa dla coraz niżej oprocentowanych lokat i sposób na ochronę kapitału plus mały zysk przy niewielkim ryzyku. Macie jakieś przemyślenia?
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~inv [92.40.255.*]
    historyczne wyniki oparte na historycznym wiborze wiec na przyszlosc 1-2% mniej. podatek belki jest,tyle ze odroczony do wykupu polisy. poza tym sie zgadza.
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~hal [37.30.47.*]
    A gdzie najlepiej taki fundusz kupić - jestem zainteresowny tym produktem - niech ktoś przestawi plusy i minusy
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~oko [46.205.98.*]
    Ciekawe - odsetki co kwartał -fachowcy dobierają obligacje emitenta - ryzyko to bez gwaracji kapitału - Ale jagby miał sam inwestować w obligacje korporacyjne to wuzsze ryzyko
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~Krzysiek [80.238.99.*]
    W Wealth Solutions do 15 listopada jest promocja. U nich ten UFK jest jako Portfel Obligacji Plus.
    http://wealth.pl/oferta/portfel-obligacji-plus

Nikt chyba nie napisał o tym, że zyski wypłacane są w postaci kwartalnego kuponu. Fundusz chwali się tym, że ryzyko ograniczają dzięki niskiej koncetracji na poszczególnych pozycjach. W regulaminie mają zapisane, że nie więcej niż 5% u jednego emitenta.
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~Krzysiek [80.238.99.*]
    Ktoś wie jaki kupon za III kw. podali?
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~kk [89.79.148.*]
    Jak najdalej od wszelkich interesów z grup czarneckiego Getin-Open-Idea.
    Prędzej czy później wydymają naiwnych!
    Cos w tym jest. Bebechy i zarzadzajacy git. Marka slaba. Dali czadu na wielu frontach. Ja na probe mam wrzucone troche w ten ufk. W sensie dopiero doksy podpisalem i kasa wyslana. Przez wealth solutions sie oplacalo bo maja promocje teraz.
    Niżej nie odpisuje bo to jakieś żałosne naganienie. Ale w temacie. To mam. Na razie działa. Kupon dostałem. Papiery kompletne wszystko w terminie. Na razie idzie. Coś dorzucam jeszcze bo do końca lutego jest promocja:
    https://wealth.pl/oferta/portfel-obligacji-plus

Ktoś się podzieli swoimi doświadczeniami? Ktoś kto dłużej siedzi niż ja?
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~inwestor [109.199.25.*]
    Ja mam mieszane uczucia. Właśnie 15 stycznia zakończyłem 1 rok udziału w UFK. Z 80000zł zainwestowanych, w tech chwili na koncie Open Life mam 78000zł . Prawie 4000 zł przelano mi w ciągu roku- 4 transze kwartalne. czyli w ciągu roku zarobiłem ok 2000zł bruto. To daje jakieś 2,47%. A nie 6.07% tyle faktycznie przez rok urosły jednostki. Kto na tym zarabia, odpowiedź jest prosta? Mam jeszcze 28 miesięcy kibla z Getinem. Wcześniej nie opłaca się wychodzić, bo dodatkowo jeszcze mnie oszwabią, zapłacę karę. Widziały gały co brały.

• Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~ja [188.112.44.*]
    Jak z 80 zostalo Ci 78, to znaczy, ze zaplaciles ponad 2% oplaty za wejscie, ktora pewnie jest od razu pobierana, cos slabo negocjowales te stawke.
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~Adam [91.145.139.*]
    Dnia 2013-10-07 o godz. 19:52 ~Krzysiek napisał(a):
    > W Wealth Solutions do 15 listopada jest promocja. U nich ten UFK jest jako Portfel Obligacji Plus.
    > http://wealth.pl/oferta/portfel-obligacji-plus

" Przepraszamy, wystąpił błąd
    Strona której szukasz nie została odnaleziona"

• Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~Krzysztof [77.113.124.*]
    Kupiłem w Noble Bank i jest OK -)
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~Dawid [91.228.88.*]
    przede wszystkim jest to dobre rozwiazanie dla osob ktore znaja sie na rynku , maja dosc lokat na 3 % a jednoczesnie nie chca ryzykowac , obecnie w tym ufk jest 96 emitentow i 120 papierow , jest takze podzial wewnetrzny emitentow na BBB , BB i B od tych najmniej ryzykownych do tych bardziej ryzykownych w kazda spolke przypisana do klasyfikacji moze byc pokolei inwestowane maks 3 % , 2 % i 1 % calosci srodkow, czesc idzie takze na depozyty bankowe wlasnie w formie dod. zabezpieczenia . Zyski oczywiscie wyplacane co kwartal . wynik za ostatnie 12 mc to 8,79 % a od poczatku roku 7,18 % . co istotne zadne pieniadze nie sa inwestowane w np. sp. budowlane. takze przy takiej dywersyfikacji ciezko mowic o mozliwosci straty wyniki zreszta mowia same za siebie. jezeli kogos tu obecnego interesuje tego typu inwestycja to min. kwota to 5000 pln , jest to rozwiazanie w formie ubezpieczenie na zycie ktore mozna kontynuowac do 85 roku zycia

zapraszam do kontaktu
    Dawid 785 811 814
    prosze o wczesniejszego smsa w jakiej sprawei kontakt poniewaz czesto jestem na spotkaniu
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~Jan [77.113.124.*]
    Na spotkaniu u Rycha w grobowcu nr 102 -)
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~Andrzej [87.204.90.*]
    Jest OK mam dwa lata i stabilny zysk warto -)
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~Jan [31.1.252.*]
    Ok sprawdziłem jest faktycznie !
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~Ala [178.239.10.*]
    Dobry wynik -)
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~oko [37.30.38.*]
    Czy w mbanku - mozna taki fundusz open life zakupić - / jaki jest próg wejścia -?
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~gregs [31.178.88.*]
    Zysk stabilny i raczej pewny, choc oczywiscie trzeba zdecydowac sie na 40 miesiecy trzymania pieniedzy. Napewno lepiej niz na lokatach choc wielkich kokosow nie ma. Ogolnie dla mnie ok. Dodatkowo prosty dostep do informacji w internecie. Napewno dostepne w GetIn Bank, gdzie indziej nie wiem.
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~Wkręcony [31.182.94.*]
    Powiem tak ten produkt jest wręcz wymarzoną okazją i pewnym zyskiem... dla Open Life. Dla klienta to bieda totalna. Dałem się wkręcić w to jakiś rok temu. Przez ten rok fakt co kwartał wpływają środki na moje konto- jakieś 4% tego co wpłaciłem. Byłoby nie tak źle gdybym nie miał świadomości dwóch rzeczy. Po pierwsze na koncie w Open Life mam o ponad 2,5% mniej niż wpłaciłem. Czyli mój zysk to 1,5%!!! Mało tego jest to zysk brutto bo przecież przy wypłacie środków podatek od "zysku" trzeba zapłacić!!! Do tego kasę trzeba tam kisić minimum 40 miesięcy- a w przyszłości nikt nie gwarantuje że wyniki się nie pogorszą... Naprawdę nie polecam na najgorszej rocznej lokacie bankowej zarobiłbym więcej-bez stresu i pieniądze po roku miałbym w kieszeni.
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~zainteresowany [89.66.116.*]
    Wydaje mi się, że nie jesteś zbyt precyzyjny w przywołanych wyliczeniach. Fundusz za ostatnie 12 m-cy, w zależności od wersji produktu wypłacił między 4.6 a 5%. Z kolei, jak rozumiem to większość z tych 2.5% spadku wartości konta w Open Life to opłata manipulacyjna, którą dla potrzeb oceny rentowności wypadałoby zamortyzować na okres tych przywołanych 40 m-cy. Wynik może wciąż nie powala, ale raczej nie widzę na rynku lokat, które byłyby konkurencyjne. 
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~li11 [81.190.104.*]
    W regulaminie produktu ( obligacje korporacyjne plus II) jest taki zapis odnośnie zysków kapitałowych:

"Podlegający opodatkowaniu dochód z tytułu inwestowania
    Składki Jednorazowej, która po pomniejszeniu o opłatę
    wstępną będzie przekazywana do Funduszu, powstanie dopiero
    wtedy gdy kwota Kwartalnych wypłat zysków, Wartości wykupu
    lub świadczeń ubezpieczeniowych w części odpowiadającej
    Wartości rachunku udziałów, wypłaconych z tytułu Umowy ubezpieczenia,
    przekroczy wartość wpłaconej Składki Jednorazowej
    pomniejszonej o opłatę wstępną."

Jestem laikiem i nie rozumiem, czy konkretnie ten podatek od zysków jest pobierany czy nie. Ktoś wcześniej napisał, że jest pobierany przy likwidacji produktu. A jak jest naprawdę?
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~Fred [89.73.7.*]
    Jest pobierany przy likwidacji. Zeby dobrze to zrozumiec dam przyklad. Mam w tym UFK troche, i czesc likwidowalem, wiec wiem jak jest.

1. Zalozmy, ze lokujesz 100tys. Masz jakis upfront co Ci potracaja wiec idzie 99tys PLN.
    2. Zalozmy, ze po 39 miesiacach (po tylu mozna zlikwidowac bez oplaty karnej) likwidujesz i stan na ten miesiac to 95tys PLN. Zalozny tez ze po 39 miesiacach zarobiles srednio 5% rocznie czyli od 99tys PLN przez 3 lata (upraszczajac) masz 15% a wiec zarobiles 15tys PLN (tyle Ci wyplacili)
    3. Teraz likwidujesz ale masz 95tys stan srodkow a nie 99tys, wiec nalicza Ci podatek 19% od roznicy zysku ktory wyplacili do srodkow czyli w naszym przypadku 15tys - 4tys (99tys - 95tys) czyli 11tys. Do tego 19% podatku czyli zaokraglacjac 2000zl, a wiec zwrot otrzymassz w kwocie 93tys PLN.

• Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~pawik [83.145.133.*]
    a dlaczego z 99 zrobiło się 95 wartość jednostki ????
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~Mrn [93.176.237.*]
    Mam i odradzam. Praktycznie wszystkie fundusze mają koszty zarządzania wliczone do ceny jednostki, tutaj jest inaczej co miesiąc zostaje Ci to dodatkowo potrącona określona suma. Tak więc od wszystkich wyników tego funduszu odejmij sobie 2% rocznie
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~megi [83.7.208.*]
    Dlatego , że ta różnica - 4.000 zł. to są koszty zarządzania przez ten okres /czyli np. 3 lata/.
    Tak czy inaczej jest tak samo jak na zwykłej lokacie /czyli mało !!! - w granicach 2-3 % w skali roku /.
    Pieniądze jednak na samym początku blokujesz na np. 3 lata/.
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~Haha [195.95.144.*]
    Od wyniku odejmuje sie koszty zrządzania UFK - 1,99%, zysk 5,73 minus zarzadzanie to daje 3,73% zysku brutto (belka do zapacenia na końcu) za ostatni rok.
    Z wypłatami co kwartał - uwalnia się gotówka systematycznie którą tez można wrzucić na lokatę. Jak dla mnie zysk przyzwoity, wahania bardzo niewielkie wiec ryzyko niskie. Cieżko znaleśc tak oprocentowana lokatę, zyski wypłacane sa od 2012 roku wiec jest już spora pozytywna historia. Proste jasne reguły, niskie ryzyko, zysk adekwatny do ryzyka znacznie przewyższa zysk z lokaty
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~arek [81.161.203.*]
    Witam.
    Ja mam mieszane uczucia. W styczniu minie 3 lata jak zainwestowałem trochę kasy. Po podliczeniach wyszło mi równo 3% zysku na rok. Jeszcze trzeba doliczyć podatek Belki pobierany dopiero wówczas kiedy wycofam się z obligacji. Oczywiście wypłaty kwartalne, które mnożna gdzieś ulokować to też minimalne podniesie ogólny zysk. Wchodząc w te obligacje musiałem zamrozić kapitał na 40 miesięcy. Teraz podobno nie ma tego warunku. Wobec śmiesznie oprocentowanych lokatach, jest to jakaś alternatywa.
    pozdrawiam oszczędzających.
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~Martino [94.254.129.*]
    witam, 4 stycznia podpisałem w Idea Banku umowę o obligacje korporacyjne plus III, pan z banku powiedział że mają promocję więc nie ma opłaty wstępnej 2% jak dawniej i pieniążki mógłbym odzyskać w każdej chwili... Planuję na 3 m-ce. Ktoś myśli czy są jakieś haczyki? I jak duże jest ryzyko obecnie w bankowości? Z góry dziękuję za doradzenie i pomoc
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~karol [193.104.239.*]
    teraz duoz zmienilo sie na korzysc klienta i faktycznie w Idea Banku mają dobra ofertę, nie ma tej jednorazowej opłaty za wejscie i nie ma opłat za rezygnację, jest tylko 1.99% za zarzadzanie i 8gr za ubezpieczenie miesięcznie. za ostatni rok zarobiło prawie 6 % a te obligacje zmieniaja swoje oprocentowanie razem ze stopami procentowymi tzn. jak byly wyzszse stopy to wiecej zarabial teraz sa najnizsze i zarabia i tak 2-3 razy wiecej niz lokaty. ryzyko zawsze jest tak samo jak na lokacie ale za to sa zyski a jak cos bedzie sie dzialo to wypalce kase bo nie ma oplat za wyjscie. ja osobiscie polecam, zobacze jak popracuje przez najblizsze 6-12 miesiecy.
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~Paweł [95.41.96.*]
    Nie wiem jak jest w tym konkretnym przypadku, nie znam tego produktu, który opisałeś. Wiem natomiast, że ogólnie tego typu produkty ubezpieczeniowe z reguły obciążają klienta opłatą za prowadzenie umowy ubezpieczenia w wysokości ok. 2% w skali roku. Opłatę z reguły pobiera się co miesiąc. Dodatkowo jeśli ubezpieczenie jest na dłuższy okres np. na kilkadziesiąt lat to zerwanie umowy ubezpieczenia przed upływem wskazanego w umowie okresu ubezpieczenia może wiązać się z wypłatą wartości wykupu (wartość wykupu to Twoje środki, które wpłaciłeś, ich wartość może być mniejsza nawet o 6% w momencie wypłaty).
    Tego typu produkty należy bardzo mocno analizować, najistotniejsze informacje są w regulaminach, które są umieszczane na stronach internetowych, a klient oświadcza w umowie, że się z regulaminem zapoznał.
    Przeważnie większość ludzi kupuje różne produkty na rynku finansowym nie mając o nich zielonego pojęcia. Żeby mieć choć bladozielone pojęcie trzeba poświęcić co najmniej 1 dzień chociaż na przestudiowanie umowy oraz ocenienie ryzyka. Ludzie podpisują umowy po kilku minutach. Sorry, ale może tylko ja jestem taki niekumaty, że potrzebuje dużo więcej czasu, niż większość.
    Dodatkowo banki zwykle są jedynie agentami towarzystw ubezpieczeniowych, co oznacza, że w przypadku upadłości towarzystwa banki nie ponoszą odpowiedzialności za nasze pieniądze. I szukaj wiatru w polu...
    Jeśli się mylę co do ogólnego schematu produktów ubezpieczeniowych w postaci funduszów to niech ktoś mnie poprawi. Jestem laikiem w tym temacie, mogę się mylić.
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~Anka [94.254.129.*]
    Mam ten produkt, 6 lat temu podpisałam umowę w GETIN Banku. Ale to jest to samo co w Idea Banku. Jestem niezadowolona. Co roku dostaję rozliczenie i nic nie zarobiłam a są takie lata co wykazuje bank, że strata. Pracownicy banku tłumaczą, że tak bank daje rozliczenie ale faktyczne zysk będzie widziany na końcu. Wpiepszyłam się z tym na 15 lat:( Mam obligacje korporacyjne w Millenium i tam zupełnie inaczej wychodzi. Od 100 tys przez rok czysty zysk po odjęciu podatku Belki i innych kosztów to było 3050 zł. Pozdrawiam
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~Ela [193.104.239.*]
    "Wpiepszyłam się z tym na 15 lat:" Mowa o planie inwestycyjnym a nie obligacjach.

Mam i zakładam swoim klientom, dobra alternatywa do lokat, zero opłat wejściowych i wyjściowych skończyła się era opłat za wyjście i wieloletnich umów.

• Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~Agnieszka [94.254.151.*]
    ja dzisiaj również podpisałam taka umowę. do dzisiaj była promocja, że nie pobierają opłaty wstępnej. umowę mogę zerwać w kaźdej chwili bez dodatkowych opłat. Jak będzie w praktyce- czas pokaże. Natomiast bankier polecał przetrzymać pieniądze min. 9 m-cy, żeby zobaczyć zyski.
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~Musiek [83.9.181.*]
    Zawsze jest gdzies haczyk.Trzeba dobrze czytac regulamin przed podpisaniem umowy.

• Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~karoolaa [89.64.5.*]
    mialam produkt obligacje korporacyjne na 40 miesiecy. po zlikwidowaniu mialam 2,7% sredniego zysku rocznie. zakladajac, ze gdy zaczynalam, lokaty byly na 4% - to marnie - porownywalnie z lokata, a z ryzykiem kapitalu. te wyplaty kwartalne regularnie mi malaly - bo kapitalu bylo coraz mniej i w funduszu bylo mniej kapitalu ogolnego (?). ale prawdziwym problemem sa kary za wyjscie - o ktorych wszyscy wiedza, ale takze rzecz, o ktorej nikt nie mowi - przeliczenie srodkow do wyplaty jest po 2 okresach rozliczeniowych od deklaracji wyjscia - czyli po miesiacu do poltora. mialam inne obligacje - papierow dluznych, ktore w styczniu b.r. zaczely gwaltownie spadac. po deklaracji wyjscia patrzylam smetnym wzrokiem na wskaznik, ktory jeszcze przez miesiac zdazyl spasc o ponad 5% zanim przeliczono mi udzialy. plus kary wyjscia. mam jeszcze troche funduszy obligacji korporacyjnych i 2gi raz nie zainwestowalabym. w momencie spadku - a uwierzcie mi - jak zaczna spadac i trend trwa przez miesiac lub dwa - to juz nie rosna - twoje udzialy przeliczaja po miesiacu na spadajacym trendzie - tracisz caly wypracowany przez lata zysk i jeszcze masz strate.

• Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: muminka [5.60.86.*]
    Ja bym to skonsultowała z autoryzowanym doradcą Catalyst, np. z tym: http://bestcapital.pl/dla-inwestorow/obligacje-korporacyjne/ . Lepiej rozwiać swoje wątpliwości ze specjalistą, niż niepotrzebnie ryzykować.
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~Bankier [185.81.59.*]
    W Lions Bank ma Pan promocję 0% za wejście i wyjście, odsetki co kwartał. Oplata 2% za zarządzenie.
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~Ewa [78.203.107.*]
    Dzień dobry, ktoś korzysta może z tego produktu w Lion’s Bank? Czy naprawdę nie ma opłat za wyjście i jak to jest z tą wartością wykupu? Można ją jakoś monitorować? Nabyłam ten produkt kilka tygodni temu, czytałam uważnie umowę, zadałam mnóstwo pytań bankierowi, ale ciągle zastanawiam się, czy to dobra decyzja, bo to wszystko na razie wygląda „aż za pięknie”. Zwłaszcza, że w internecie krążą ostrzeżenia przed tego typu inwestycjami. Czyżby czasy horrendalnych opłat za likwidację i manipulowania klientem przy tego typu produktach bankowych naprawdę się skończyły i można już spać spokojnie? 
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~Karolina [86.111.202.*]
    Jeżeli chodzi o poziom bezpieczeństwa to mało prawdopodobne, aby kilkadziesiąt firm z różnych branż jednocześnie miały problemy finansowe. Dlatego jest ta dywersyfikacja. Z tego co kojarze ( nie musi to dotyczyć Lions'a) to teraz pozmieniało się tak, że nie ma opłat za nabycie a powstały delikatne od 1.8 % opłaty za wyjście. Trzeba pamiętać, że istnieje opłata za zarządzanie 1,99%/ rok. Jeżeli zamierzamy posiadać UFK że tak powiem aż do śmierci i cieszyć się wypłatami aby je konsumować to tak- zawsze możemy uposażyć kogoś i wtedy wiemy kto docelowo otrzyma pieniądze. Jeżeli chodzi o alternatywe do lokaty to na rynku jest dużo ofert lepszych i gorszych. Jeżeli miałabym do dyspozycji załóżmy 100 000 to wybrałabym sobie samodzielnie obligacje różnych firm dla dywersyfikacji, gdzie nie poniosłabym żadnych opłat za zarządzanie i do tego dajmy na to jakiś fundusz pieniężny. Jeżeli ma Pani jakieś pytania to pozostawiam swój nr 887892843

• Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~Wojtek [79.189.121.*]
    Dnia 2013-07-23 o godz. 22:23 ~Aaron napisał(a):
    > Od początku stabilny wzrost notowań jednostek o ok. 10% rocznie, minus 2% za zarządzanie rocznie i minus 1% opłaty transakcyjnej(jednorazowo). Czyli w pierwszym roku wyszłoby 7% na plus jeśli dobrze liczę. Wykres jest równy, bez wahań od początku notowań. Inwestycja na minimum 40 miesięcy tzn. po tym okresie wykup jednostek bez "kary". Brak gwarancji ochrony kapitału. Produkt w formie ubezpieczenia, więc nie ma podatku Belki. Zyski wypłacane kwartalnie.
    >
    > Co o tym sądzicie? Dla mnie ma to być alternatywa dla coraz niżej oprocentowanych lokat i sposób na ochronę kapitału plus mały zysk przy niewielkim ryzyku. Macie jakieś przemyślenia?

Cyt: "...Brak gwarancji ochrony kapitału. ...
    Dla mnie ma to być alternatywa dla coraz niżej oprocentowanych lokat i sposób na ochronę kapitału plus mały zysk przy niewielkim ryzyku. Macie jakieś przemyślenia? "

Jedno przemyślenie dość oczywiste. To nie jest sposób na ochronę kapitału. To sposób na pozbycie się kapitału.
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~piotrmi [94.75.96.*]
    zakupiłem ostatnio obligacje ze stałym oprocentowaniem 7%, na 9 miesięcy z wypłatą odsetek co 3 miesiące. Dodatkowo są zabezpieczone na hipotece nieruchomości. Uważam, że to dobra alternatywa, bez żadnych opłat za nabycie, za tzw zarządzanie... jeśli ktoś chciałby więcej info zapraszam na priv rusek511@wp.pl
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~Musiek [83.9.181.*]
    Moze nie byc oplaty wstepnej ,ale bedzie kara za zerwanie umowy jezeli bedzie sie chcialo zrezygnowac wczesniej.
    Mialem Obligacje korporacyjne PLUS III przez rok : oplata wstepna 1,99% od inwestowanej sumy potem oplata za ryzyko 0,06% no i jakis procent dla zazadzajasego ta kasa ktora inwestuje sie zostaje niewiele., Jednostki ktore zakopilem ,mialem 190 jednostek po roku ubylo 10 jednostek Czym wyzsza cena jednostki tym wiecej ubywa jednostek . . Ciekawe jak cena spadnie czy jednostki wzrosna Chyba nie, To jeden wielki kant Czytajcie dokladnie regulamin przed potpisaniem umowy bo potem bedzie rozczarowanie.
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~Kaska [37.47.8.*]
    Uciekaj... choc pewnie juz pozamiatane
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~qwert [95.160.158.*]
    Zrobiłem podliczenia na przykładzie UFK obligacji korporacyjnych III Opene Life.
    Jak spojrzymy na notowania to w okresie 10.10.2017-08.01.2021 stopa zwrotu wynosi 16,59% zatem bardzo dobrze - około 5,5% rocznie.
    Niestety jak się podliczy otrzymane wypłaty w tym okresie i doda do nich aktualną wartość rachunku i porówna z tym co się pierwotnie wpłaciło to wychodzi na to, że otrzymaliśmy 7,67% - czyli około 2,5% rocznie.

Choć na wykresie wartość jednostki uczestnictwa stale rośnie i daje w tym czasie 16,59% to przy każdej wycenie towarzystwo wraz z wypłatą zysków umarza nam pewną ilość jednostek uczestnictwa, czyli kwartalne zyski są częściowo wypłacane z naszych zainwestowanych pieniędzy.

Jeśli do tego dodamy, że wypłata pieniędzy jest dopiero po dwóch wycenach, to dowiadujemy się, że gdy nam potrzeba pieniędzy lub gdy chcemy uciec z funduszu (bo zaczyna tracić) to musimy czekać kilka tygodni. No i dodatkowo ten skomplikowany sposób naliczania opłat i wyceny.

Zauważyłem, że zysk na poziomie 3-4% rocznie dają niektóre otwarte fundusze inwestycyjne obligacji. Dodatkowo łatwo policzymy ile dostaniemy kasy (mnożymy jednostki uczestnictwa przez ich wartość minus podatek belki od zysku ), a i czas oczekiwania na wypłatę to kilka dni.

Jak to mówią d...y nie urywa.
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~der_letzte_Zeuge [5.172.255.*]
    Dnia 2021-02-03 o godz. 18:03 ~qwert napisał(a):
    > Zrobiłem podliczenia na przykładzie UFK obligacji korporacyjnych III Opene Life.
    > Jak spojrzymy na notowania to w okresie 10.10.2017-08.01.2021 stopa zwrotu wynosi 16,59% zatem bardzo dobrze - około 5,5% rocznie.
    > Niestety jak się podliczy otrzymane wypłaty w tym okresie i doda do nich aktualną wartość rachunku i porówna z tym co się pierwotnie wpłaciło to wychodzi na to, że otrzymaliśmy 7,67% - czyli około 2,5% rocznie.
    >
    > Choć na wykresie wartość jednostki uczestnictwa stale rośnie i daje w tym czasie 16,59% to przy każdej wycenie towarzystwo wraz z wypłatą zysków umarza nam pewną ilość jednostek uczestnictwa, czyli kwartalne zyski są częściowo wypłacane z naszych zainwestowanych pieniędzy.
    >
    > Jeśli do tego dodamy, że wypłata pieniędzy jest dopiero po dwóch wycenach, to dowiadujemy się, że gdy nam potrzeba pieniędzy lub gdy chcemy uciec z funduszu (bo zaczyna tracić) to musimy czekać kilka tygodni. No i dodatkowo ten skomplikowany sposób naliczania opłat i wyceny.
    >
    > Zauważyłem, że zysk na poziomie 3-4% rocznie dają niektóre otwarte fundusze inwestycyjne obligacji. Dodatkowo łatwo policzymy ile dostaniemy kasy (mnożymy jednostki uczestnictwa przez ich wartość minus podatek belki od zysku ), a i czas oczekiwania na wypłatę to kilka dni.
    >
    > Jak to mówią d...y nie urywa.

przy każdej wycenie towarzystwo wraz z wypłatą zysków umarza nam pewną ilość jednostek uczestnictwa, czyli kwartalne zyski są częściowo wypłacane z naszych zainwestowanych pieniędzy.

na jakiej podstawie?

umarza pewna ilosc

jaka to ilosci na jakiej podstawie?
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~qwert [95.160.158.*]
    Dlaczego umarzają cześć jednostek uczestnictwa?
    Tak nam odpisali (w regulamin nie wnikam, bo jak każdy regulamin UFK jest tak skomplikowany, że trzeba do tego specjalisty):
    "Nadmieniam, że ilość udziałów jednostkowych ulega zmniejszeniu ze względu na pobierane przez TU opłaty oraz na rzecz kwartalnych wypłat. W każdy dzień wyceny , czyli 10, 20 i ostatniego roboczego dnia miesiąca do konta dopisywany jest zysk a następnie raz na kwartał ta nadwyżka wypłacana jest w ramach kwartalnego kuponu poprzez umorzenie odpowiedniej liczby jednostek z dnia wyceny."

Dziwię się tylko dlaczego przy notowaniach podają zawyżone zyski w procentach. Myślę, że to chodzi o PR. Jakoś przy zakupie tego funduszu nikt o tym nie wspominał. Myśleliśmy, że przy wycofaniu się zgarniemy to co wpłaciliśmy, minus opłata wstępna. Na pewno nie wiedzieliśmy o tym, że jak w każdym UFK są kary finansowe za wyjście no i nie wiedzieliśmy o tym za co UOKiK nałożył na nich karę - umowa jest do 85 roku życia.
  • Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto? Autor: ~der_letzte_Zeuge [5.172.255.*]
    Dnia 2021-02-06 o godz. 14:27 ~qwert napisał(a):
    > Dlaczego umarzają cześć jednostek uczestnictwa?
    > Tak nam odpisali (w regulamin nie wnikam, bo jak każdy regulamin UFK jest tak skomplikowany, że trzeba do tego specjalisty):
    > "Nadmieniam, że ilość udziałów jednostkowych ulega zmniejszeniu ze względu na pobierane przez TU opłaty oraz na rzecz kwartalnych wypłat. W każdy dzień wyceny , czyli 10, 20 i ostatniego roboczego dnia miesiąca do konta dopisywany jest zysk a następnie raz na kwartał ta nadwyżka wypłacana jest w ramach kwartalnego kuponu poprzez umorzenie odpowiedniej liczby jednostek z dnia wyceny."
    >
    > Dziwię się tylko dlaczego przy notowaniach podają zawyżone zyski w procentach. Myślę, że to chodzi o PR. Jakoś przy zakupie tego funduszu nikt o tym nie wspominał. Myśleliśmy, że przy wycofaniu się zgarniemy to co wpłaciliśmy, minus opłata wstępna. Na pewno nie wiedzieliśmy o tym, że jak w każdym UFK są kary finansowe za wyjście no i nie wiedzieliśmy o tym za co UOKiK nałożył na nich karę - umowa jest do 85 roku życia.

Bank proponuje mnie fundusze Skarbiec i przedstawia perspektywy zyskow. Ja twierdze, ze te wykresy na analizy-pl sa bez uwzglednienia oplat. A oplaty sa i to duze, zadnych gwarancji na nic nie ma, nawet na kapital. Nie widze forum tych co maja doswiadczenia z tymi funduszami.