Forum Jak zacząć inwestować? +Dodaj wątek

Re: UFK Obligacji Korporacyjnych Open Life - warto?

Nie wiem jak jest w tym konkretnym przypadku, nie znam tego produktu, który opisałeś. Wiem natomiast, że ogólnie tego typu produkty ubezpieczeniowe z reguły obciążają klienta opłatą za prowadzenie umowy ubezpieczenia w wysokości ok. 2% w skali roku. Opłatę z reguły pobiera się co miesiąc. Dodatkowo jeśli ubezpieczenie jest na dłuższy okres np. na kilkadziesiąt lat to zerwanie umowy ubezpieczenia przed upływem wskazanego w umowie okresu ubezpieczenia może wiązać się z wypłatą wartości wykupu (wartość wykupu to Twoje środki, które wpłaciłeś, ich wartość może być mniejsza nawet o 6% w momencie wypłaty).
Tego typu produkty należy bardzo mocno analizować, najistotniejsze informacje są w regulaminach, które są umieszczane na stronach internetowych, a klient oświadcza w umowie, że się z regulaminem zapoznał.
Przeważnie większość ludzi kupuje różne produkty na rynku finansowym nie mając o nich zielonego pojęcia. Żeby mieć choć bladozielone pojęcie trzeba poświęcić co najmniej 1 dzień chociaż na przestudiowanie umowy oraz ocenienie ryzyka. Ludzie podpisują umowy po kilku minutach. Sorry, ale może tylko ja jestem taki niekumaty, że potrzebuje dużo więcej czasu, niż większość.
Dodatkowo banki zwykle są jedynie agentami towarzystw ubezpieczeniowych, co oznacza, że w przypadku upadłości towarzystwa banki nie ponoszą odpowiedzialności za nasze pieniądze. I szukaj wiatru w polu...
Jeśli się mylę co do ogólnego schematu produktów ubezpieczeniowych w postaci funduszów to niech ktoś mnie poprawi. Jestem laikiem w tym temacie, mogę się mylić.