• ORTEX (13) Autor: ~ka [31.0.7.*]
    Pełne dane za wczoraj będą później, ale na początek jakże ciekawy print scr dot oprocentowania.
    Do 25,13% w ciagu dnia. No kto bogatym zabroni? :)
    https://imgur.com/a/hyxsq6S#Mnj7Wc0

I przy okazji rozpiska tych zameldowanych 10 podmiotów w KNF na łączną liczbę 5 mln na drugim obrazku.
    Pozostałe 6 mln to tabun > 16 podmiotów pod progiem.

Z dobrym raportem to całe to towarzystwo z butów wyrwie.
  • Re: ORTEX (13) Autor: ~Bart [193.143.72.*]
    Super robota ka z tymi danymi z Ortex :)

Ten koszt pożyczki to jak jest liczony? Jako procent od ceny akcji w skali roku?
  • Re: ORTEX (13) Autor: ~Quest [188.117.160.*]
    To świadczy że akcje się kończą, dzięki ~ka za dobre informacje
  • Re: ORTEX (13) Autor: ~realista [46.112.90.*]
    Mamy kolejny rekord ?
  • Re: ORTEX (13) Autor: ~ka [31.0.7.*]
    Ależ Ty jesteś niecierpliwy :) 
    Dzień bez rekordu byłby niezaliczony, wczoraj konkretnie ich longi wiozły.
    Sprawdzaj KNF, tam dzisiaj/jutro bankowo ktoś więcej wskoczy w ‚Spis innowierców’ ;-) 
    Ze trzy takie rajdy i wyciągną z 10 kolejnych podmiotów na powierzchnię.

1,78 mld do odkupu tylko z pozycji widocznych w Ortex + ciekawe ile jeszcze mają pochowane, ale jak to strzeli….

Dnia 2025-10-21 o godz. 11:53 ~Quest napisał(a):
    > To świadczy że akcje się kończą, dzięki ~ka za dobre informacje
    ##
    To po prostu informacje. Dla każdego zapewne mają inne znaczenie, ale podanie tych danych traktuję jak jakieś minimalne wyrównanie szans w tej nierównej grze, bo my tutaj, to jak na trójkołowych rowerkach na autostradzie…

Dane z 20/10/25
    Kolejny rekord
    11,61 mln short pozycje ogółem , wzrost o 580 tys z 11,03 mln

Util 97,79%, wzrost z 96,63%
    DTC 24,08 dni, wzrost z 23,27 d
    CTB 1,77%, wzrost z 1,61%
    short score 85,09/100

dopożyczone 630.735 szt 
    oddane 135.345 szt

21,83% z ff wg Ortex , wzrost z 20,74%
    wartość short pozycji 1,78 mld

Dzieki
    Ciekawe ze pożyczyli kolejne 580k z util to wydawałoby sie ze juz tyle nie moga dobrać ale widocznie wystawił ktos nowy
    Jada na pełnej zero zatrzyman - maja jakiegoś asa w rękawie? Troche juz jestem na gpw ale takiej sytuacji nie pamietam.
  • Re: ORTEX (13) Autor: ~od1993 [93.159.46.*]
    shorty graja pod wywalenie ccc z benchmarku poland niewiele juz potrzeba i po zmianie w koszyku longi beda wywalac a shorty zamykac mysle ze w okolicy 100-110 jak sie shortom uda
  • Re: ORTEX (13) Autor: ~Delaware [83.23.159.*]
    Dnia 2025-10-21 o godz. 13:44 ~ka napisał(a):
    > Dnia 2025-10-21 o godz. 11:53 ~Quest napisał(a):
    > > To świadczy że akcje się kończą, dzięki ~ka za dobre informacje
    > ##
    > To po prostu informacje. Dla każdego zapewne mają inne znaczenie, ale podanie tych danych traktuję jak jakieś minimalne wyrównanie szans w tej nierównej grze, bo my tutaj, to jak na trójkołowych rowerkach na autostradzie…
    >
    > Dane z 20/10/25
    > Kolejny rekord
    > 11,61 mln short pozycje ogółem , wzrost o 580 tys z 11,03 mln
    >
    > Util 97,79%, wzrost z 96,63%
    > DTC 24,08 dni, wzrost z 23,27 d
    > CTB 1,77%, wzrost z 1,61%
    > short score 85,09/100
    >
    > dopożyczone 630.735 szt 
    > oddane 135.345 szt
    >
    > 21,83% z ff wg Ortex , wzrost z 20,74%
    > wartość short pozycji 1,78 mld
    >
    ###

Kilkanaście POLSKICH TFI powiększyło stan powiadania o łączną ilość 1.483.824 szt. (stooq)

• Re: ORTEX (13) Autor: ~zx [89.64.30.*]
    bazująć na danych stooq o akcjonariacie to w posiadaniu TFI, OFE, prezes, jest:
    Razem
    80.38%
    61,913,623 
    a łączna ilość wszystkich to 77,025,894
    11,610,000 jest w posiadaniu shortów, przy tak ograniczonej podaży to każdy wie co sie stanie jak sie zacznie odkup
    wyniki powinny być co kwartał lepsze z uwagi na nowa powierzchnie handlową i skalę, więc się nisko aktualnie wycenianą spółką zainteresuję wiecej TFI, OFE i indywidualnych, a z kolei zamrożona kasa raczej będzie ciążyć shortom, bo nie pracuje, a po wzrostach kursu sie zacznie zarządzanie ryzykiem i wewnętrzne procedury funduszy shortujących mogą wymusić odkup,
    przy wynikach pewnie będzie próba wywołania paniki,

Dnia 2025-10-21 o godz. 14:29 ~zx napisał(a):
    > bazująć na danych stooq o akcjonariacie to w posiadaniu TFI, OFE, prezes, jest:
    > > Razem
    > 80.38%
    > 61,913,623 
    > a łączna ilość wszystkich to 77,025,894
    > 11,610,000 jest w posiadaniu shortów, przy tak ograniczonej podaży to każdy wie co sie stanie jak sie zacznie odkup
    > wyniki powinny być co kwartał lepsze z uwagi na nowa powierzchnie handlową i skalę, więc się nisko aktualnie wycenianą spółką zainteresuję wiecej TFI, OFE i indywidualnych, a z kolei zamrożona kasa raczej będzie ciążyć shortom, bo nie pracuje, a po wzrostach kursu sie zacznie zarządzanie ryzykiem i wewnętrzne procedury funduszy shortujących mogą wymusić odkup,
    > przy wynikach pewnie będzie próba wywołania paniki,
    >

###
    77.025.894 - 61.913.623 - 11.610.000. - 980.255 (z arkusza zleceń h 14.48) = + 2.522.016 szt.
    Porównaj to z ilością, które mają zagranicznych podmiotów w Moringstara (ok. 9.547.000 szt) i
    wyciągnij WNIOSKI !!!
    Powodzenia !!!
    Pozdrawiam,

ps. jest ok, sznur się zaciska !!!!

Dnia 2025-10-21 o godz. 14:54 ~Delaware napisał(a):
    > Dnia 2025-10-21 o godz. 14:29 ~zx napisał(a):
    > > bazująć na danych stooq o akcjonariacie to w posiadaniu TFI, OFE, prezes, jest:
    > > > Razem
    > > 80.38%
    > > 61,913,623 
    > > a łączna ilość wszystkich to 77,025,894
    > > 11,610,000 jest w posiadaniu shortów, przy tak ograniczonej podaży to każdy wie co sie stanie jak sie zacznie odkup
    > > wyniki powinny być co kwartał lepsze z uwagi na nowa powierzchnie handlową i skalę, więc się nisko aktualnie wycenianą spółką zainteresuję wiecej TFI, OFE i indywidualnych, a z kolei zamrożona kasa raczej będzie ciążyć shortom, bo nie pracuje, a po wzrostach kursu sie zacznie zarządzanie ryzykiem i wewnętrzne procedury funduszy shortujących mogą wymusić odkup,
    > > przy wynikach pewnie będzie próba wywołania paniki,
    > >
    >
    > ###
    > 77.025.894 - 61.913.623 - 11.610.000. - 980.255 (z arkusza zleceń h 14.48) = + 2.522.016 szt.
    > Porównaj to z ilością, które mają zagranicznych podmiotów w Moringstara (ok. 9.547.000 szt) i
    > wyciągnij WNIOSKI !!!
    > Powodzenia !!!
    > Pozdrawiam,
    >
    > ps. jest ok, sznur się zaciska !!!!
    >
    ##

Te wartości ogółem na stooq chyba są przekłamane, bo oni tam wpisali GS jako posiadacza akcji, a to co GS meldowali , to są różne instrumenty, ale akcji w tym mało.
    https://stooq.pl/q/h/?s=ccc

Ładnie wracają na pozycje OFE i TFI, ile oddali na wiosnę tyle z powrotem kupują.

Nie bardzo rozumiem co macie na myśli pisząc, że 11,610,000 jest w „posiadaniu shortów”, bo to liczba pożyczonych i wywalonych w rynek, a ile oni z tego faktycznie posiadają vs ile zgarnęły inne podmioty, które sąw rejestrach to jeden wielki znak zapytania.

Jedno jest pewne, jak pożyczki zaczynają się świecić po 25%, to wolnych akcji do pożyczenia po prostu zaczyna brakować.
    "Te wartości ogółem na stooq chyba są przekłamane, bo oni tam wpisali GS jako posiadacza akcji, a to co GS meldowali , to są różne instrumenty, ale akcji w tym mało."

###
    To są "prawdziwe ilości akcji", i są wypożyczone shortom (część), a druga część stanowi zastaw stabilizujący dobowo kurs akcji. Taki "smyk" stosują, a KNF, na to pozwala.
    Mnie interesuje, ile jest takich "smyków".

11 podmiot wyskoczył w KNF - ELEVA Capital SAS na 0,64%
    Dnia 2025-10-21 o godz. 15:48 ~ka napisał(a):
    > 11 podmiot wyskoczył w KNF - ELEVA Capital SAS na 0,64%

Errata: W dwóch pozycjach jest ten sam podmiot rozpisany, a oni tylko zwiększyli z 0,58% do 0,64%, czyli podnieśli o 40 tys - pewnie dokładnie o taką samą wartość, jak ostatnie ”zejście” MW.

Dnia 2025-10-21 o godz. 15:48 ~ka napisał(a):
    > 11 podmiot wyskoczył w KNF - ELEVA Capital SAS na 0,64%

###
    To córka od "żabozjadów" francja elegancja. Potrzebowali swój drugi wór, do przerzucania między sobą akcji przy zbijaniu. Jest tak mało akcji, że nikt już nie chce się z obcym shortem dzielić akcjami. Xd, Xd

• Re: ORTEX (13) Autor: ~zx [89.64.30.*]
    w posiadaniu w sensie do zwrotu / potencjalnego odkupu, fakt nie do końca właściwie dobrane słowa
    dane ze stooq traktuje raczej orientacyjnie niz doslownie, ale te liczby mniej wiecej pokazuja pole manewru i sytuacje w jakiej jesteśmy - jakiś spektakularnych różnic biorąc pod uwage ilość podmiotów raczej nie będzie - ktoś bedzie miał troche wiecej, a ktoś troche mniej
    ciekawi mnie czy bieżące zagrania są faktycznie pod zmiany w indeksie MSCI, i co dalej, bo to co się dzieję z kursem to już nikt nie może nazwać inaczej niż oczywistą manipulacją, patrząc chociażby na otoczenie, aktualną sytuacje i co się dzieje z kursem, ale pola manewru coraz mniej a w końcu będą musieli odkupić

• Re: ORTEX (13) Autor: ~Móchamed [31.61.252.*]
    GS pokazał jako direct shareholding 280 tys akcji. Oprócz tego posiadał swapa na 2.4 mln akcji rozliczonego w gotówce. Na temat jego przeznaczenia możemy sobie tylko spekulować. No i pokazał 1.8 mln udzielonych pożyczek. Czy pożyczki to pożyczone akcje własne czy efekt działalności brokerskiej nie jestem pewien. Stawiam na działalność brokerską.
    Chyba jednak grają na scenariusz WIG20/MSCI. Powstrzymać ich może brak akcji do pożyczenia. Koszt ma znaczenia ale zapłacą wysokie odsetki dla nowych pożyczek aby osiągnąć swoje. Zgasić im światło mógłby też jakiś fundusz hedgingowy ze strategią long znaczy się szlachetny rycerz na białym koniu walczący z plugawymi siłami ciemności....
  • Re: ORTEX (13) Autor: ~Radi [31.0.90.*]
    Nie ma szans na pomoc innego gracza bo wszyscy są za małe na to -)))
  • Re: ORTEX (13) Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    Móchamed - z WIG20 CCC na pewno nie wyleci (przynajmniej nie przy kolejnej aktualizacji indeksu), bo nie liczy sie wyłącznie kapitalizacja, ale również obroty, które na CCC są wysokie. Poza tym, wciąż są spółki z niższą kapitalizacja niż CCC. Natomiast nie wiem, jakie kryteria są brane pod uwagę w MSCI. Poszukam na necie wieczorem.

Ja wciąż jednek wole skupiać się na fundamentach.Wiem, że to gdybanie, ale zakładam, że CCC będzie przynosiło conajmniej 1 mld zysku netto, prawdopodobnie już od 2026 roku. Przy planowanej ekspansji nie może byc inaczej... chyba, że coś sie popsuje w tym biznesie, ale na razie nie widzę zagrożeń. Liczę tez na Worldbox, choć to jest jeszcze wieksza niewiadoma. Po prostu wierzę, że CCC przejmie tę sięć i szybko osiagnął rentowność. Jeśli jeszcze nie w 2026, to 2027. A spółka która przynosi 1 mld zysku netto rocznie i wciąż sie rozwija, nie może mieć kapitalizacji 10 mld.
    Boli mnie spadek z 240. Naprawdę mam dużo akcji, co prawda kupowanych w wiekszości jeszcze z poziomów 40-50 zł, ale zamiast upłynnić wszystko w okolcy 230, to zrealizowałem zysk na 10% akcji. A później kupowałem po 182, 150 i 146. Moja pewnośc siebie znacznie spadła, ale przeciez shorty muszą wreszcie odkupić te akcje, a fundamenty CCC naprawdę nie wyglądają źle. Oczywiście kluczowe będą wyniki Q3 i Q4. Czy widzisz jakieś ryzyko, że moga być znacnie gorsze niż powszechnie oczekiwane? Wiem jakie maja byc przychody i EBITDA (zapowiedzi zarzadu, prognozy analityków), ale czy jest coś, co może stanowić duże ryzyko dla wyników? Pogoda w miarę sprzyja branży, kurs dolara też stoi nisko. Konsumpcja ma sie dobrze, może nie jest to eksplozja zakupów, ale stablinie rośnie. czy jest coś co może pójść nie tak?
  • Re: ORTEX (13) Autor: ~Krowa [77.73.16.*]
    Może zawsze cos pojsc nie tak...
  • Re: ORTEX (13) Autor: ~Móchamed [31.61.248.*]
    Ja się nie znam i skołowała mnie ta kręcioła. Pytaj shortujących, którzy otwierają pozycje na ocenie przewartościowania, chyba że uważasz to za bezpodstawny finsamentalnie wyłącznie techniczny atak spółdzielni hedge fundów.
  • Re: ORTEX (13) Autor: ~Antoni [87.207.68.*]
    Myślę, że właśnie tak jest, że to atak, który nie jest oczywiście skoordynowany, ale pierwszy short czyli Marshall zaczął otwierać krótką kiedy rzeczywiście kurs był trochę przegrzany. I technicznie należała się korekta (przyznaje, że ja zbagatelizowałem to ryzyko). A za Marshallem poszły inne fundy. I to wywołało tak mocny spadek. Oczywiście, spadkom pomogły też trochę słabsze od oczekiwanych wyniki HP (moim zdaniem głównie z powodu pogody w maju, a nie strukturalnych problemów spółki) oraz fatalna komunikacja zarządu w kilku aspektach, nie tylko w sprawie Worldbox. Ale skala tych problemów nie uzasadnia spadku kursu o prawie 50%. Chyba, że jest coś jeszcze...
  • Re: ORTEX (13) Autor: ~Nmmn [85.221.147.*]
    Mam takie pytanie czy można pożyczyć ponad 100 procent akcji. Short pożyczył i sprzedał, ja kupiłem i pożyczyłem sportowi a on je sprzedał znowu i tak w kółko. Czy jest to możliwe?
  • Re: ORTEX (13) Autor: ~od1993 [93.159.46.*]
    nnnmmm widze ze nie jestes einstainem ale naprawde jak pomyslisz to sobie sam odpowiesz na to pytanie ktore jest tak glupie ze az nie wierze ze je publicznie zadales
  • Re: ORTEX (13) Autor: ~oidsafisaf [153.98.68.*]
    https://www.reuters.com/article/business/how-were-more-than-100-of-gamestops-shares-shorted-idUSKBN2AI2DC/

"Once the short seller borrows the shares from the lender and then sells them back into the market, the new owner of the shares is free to lend them out, just as the previous owner did, and have no idea they are on the other side of a short sale.

Settlement time is two days after the transaction. In that time, the same shares can be lent out again, and again. This makes it possible, on paper, for more than 100% of the float of a stock to be shorted.
    According to financial analytics firm S3, GameStop's peak short interest was 141.8% of its float on Jan. 4."

Pokręcone, ale w USA rzeczywistości (było(?)) możliwe.
  • Re: ORTEX (13) Autor: ~Dawca [37.47.177.*]
    Ciekawe co będzie jak raport okaże się bardzo słaby....
    Rozjadą longi w pył
    Zastanawiam sie jak bardzo slaby by musial byc zeby ta cena aktualna miała jakiekolwiek uzasadnienie - slabszy niż w q2 ?
  • Re: ORTEX (13) Autor: ~Nmmn [85.221.147.*]
    Czyli jednak nie takie głupie to pytanie. Oczywiście potrzebaby do tego dużo kasy i jakieś nieprzewidziane konsekwencje na koncu
  • Re: ORTEX (13) Autor: ~Móchamed [31.61.245.*]
    Jest to opisane na ortexie.
    https://public.ortex.com/understanding-the-mechanics-and-metrics-of-short-selling/
    Nie jest potrzebny taki łańcuszek. Wystarczy, że posiadacz akcji pożycza-odkupuje-pożycza-odkupuje....
    Tylko, że taka pętla w efekcie końcowym zwiększa stan posiadania.
  • Re: ORTEX (13) Autor: ~ka [37.109.157.*]
    Dane z 21.10 /wt/

Ogółem 11,730 mln, wzrost o 118 tys z 11,612 mln
    UTIL 99,79% wzrost z 97,79%
    CTB 1,9% wzrost średniej dla całej puli pożyczkowej z 1,77%, ale dzienne oprocentowanie wczoraj w okolicach 6,68 % do 25,13% maks
    DTC 23,91 dni
    wartość shorta ogółem 1,735 mld
    22,06 % z ff wg Ortex, wzrost z 21,83%

dopożyczone 346.145 szt
    oddane 308.400 szt

• Re: ORTEX (13) Autor: ~Bart [193.143.72.*]
    Grubo, pętla się zaciska...
    Jakby jakis wiekszy gracz chcial sobie tutaj pospekulowac to prosta piłka
    Podciaga pod 160-170 i czeka na odkup i potem na spokojnie realizuje pod 200
  • Re: ORTEX (13) Autor: ~Mat [193.160.246.*]
    No mi tak to wygląda. Tu jakiś gracz co ma 200 baniek na zbyciu mógł by zacząć gotować szorta. Pytanie dlaczego tego nie robią.
    @ka
    11.73 mln to tzw short interest czyli saldo akcji sprzedanych na krótko do odkupienia. Widzisz saldo shares on loan czyli saldo pożyczonych? Różnica powinna stanowić zawartość chlebaka, który jak sama nazwa wskazuje służy do noszenia granatów i zapasowych magazynków...
    To by byla bardzo cenna informacja
    Dnia 2025-10-22 o godz. 13:46 ~Móchamed napisał(a):
    > @ka
    > > 11.73 mln to tzw short interest czyli saldo akcji sprzedanych na krótko do odkupienia. Widzisz saldo shares on loan czyli saldo pożyczonych? Różnica powinna stanowić zawartość chlebaka, który jak sama nazwa wskazuje służy do noszenia granatów i zapasowych magazynków...

https://imgur.com/a/81zIgpP
    11,73 to Shares on Loan
    przy okazji rzuć okiem na poziomy cenowe na wykresie na jakich dochodziły te kolejne miliony pożyczek, ostatnie 1,7 mln to już wpadło w rynek mocno poniżej 160 zł
    Dzięki.
    Trochę nie rozumiem jak przy do pożyczonych 346 tys i oddanych 308 tys. saldo zmieniło się o 118 tys. Ale zakładam, że 11.73 mln to dobra liczba i tyle mają oddać.
    Czyli nie widzimy short interest czyli akcji sprzedanych na krótko czyli tych, które muszą odkupić z rynku

Dnia 2025-10-22 o godz. 14:45 ~Móchamed napisał(a):
    > Dzięki.
    > Trochę nie rozumiem jak przy do pożyczonych 346 tys i oddanych 308 tys. saldo zmieniło się o 118 tys. Ale zakładam, że 11.73 mln to dobra liczba i tyle mają oddać.
    > Czyli nie widzimy short interest czyli akcji sprzedanych na krótko czyli tych, które muszą odkupić z rynku
    >

##
    Czasami się to netto lekko rozjeżdża jak jest b. wysoki util, ale bardzo rzadko. Podobnie było na JSW. Nie wiem z czego to wynika, być może opóźnione raportowanie albo inne czary mary jak brakuje akcji.
    Print scr był zrobiony z zakładki „SHORT INTEREST OVERVIEW”
    Dzięki. Pytam bo na stronie ortex edukuje, że podaje m. in.
    ●short interest saldo akcji sprzedanych na krótko do odkupienia oraz
    ●shares on loan czyli saldo akcji pożyczonych do oddania które niekoniecznie zostały sprzedane
    Różnica to potencjalny chlebak.
    Od Ortex-u :
    "Ogólnie rzecz biorąc, istnieje kilka powodów, dla których poprzednie zamknięcie pozycji „On Loan + On Loan New – On Loan Returned” nie jest równe pozycji „On Loan” z następnego dnia, ponieważ niektóre transakcje pożyczkowe są rejestrowane między dwoma uczestnikami, gdzie obie strony raportują dzienne pozycje w danych. Inne transakcje obejmują tylko jedną stronę transakcji. Istnieją również dzienne terminy i odcięcia dla raportowania poddostawców, co może prowadzić do drobnych rozbieżności czasowych. Dodatkowo, jeśli spojrzymy na różnicę między akcjami nowymi a zwróconymi i zobaczymy liczbę netto akcji, które były pożyczone przez dłuższy czas, nie oznacza to, że pierwotnie pożyczone akcje nigdy nie zostały zwrócone. Akcje są stale pożyczane i zwracane w ramach dynamicznego cyklu pożyczkowego. Na przykład, zwrócenie 100 akcji może spowodować zgłoszenie nowej transakcji pożyczki 100 akcji, co łącznie dałoby zmianę netto w wysokości 0, ale jest wynikiem dwóch oddzielnych transakcji".
    Dzięki. Mniej więcej wiadomo o co chodzi.
  • Re: ORTEX (13) Autor: ~ka [37.109.154.*]
    Dnia 2025-10-22 o godz. 15:35 ~Delaware napisał(a):
    > Od Ortex-u :
    > "Ogólnie rzecz biorąc, istnieje kilka powodów, dla których poprzednie zamknięcie pozycji „On Loan + On Loan New – On Loan Returned” nie jest równe pozycji „On Loan” z następnego dnia, ponieważ niektóre transakcje pożyczkowe są rejestrowane między dwoma uczestnikami, gdzie obie strony raportują dzienne pozycje w danych. Inne transakcje obejmują tylko jedną stronę transakcji. Istnieją również dzienne terminy i odcięcia dla raportowania poddostawców, co może prowadzić do drobnych rozbieżności czasowych. Dodatkowo, jeśli spojrzymy na różnicę między akcjami nowymi a zwróconymi i zobaczymy liczbę netto akcji, które były pożyczone przez dłuższy czas, nie oznacza to, że pierwotnie pożyczone akcje nigdy nie zostały zwrócone. Akcje są stale pożyczane i zwracane w ramach dynamicznego cyklu pożyczkowego. Na przykład, zwrócenie 100 akcji może spowodować zgłoszenie nowej transakcji pożyczki 100 akcji, co łącznie dałoby zmianę netto w wysokości 0, ale jest wynikiem dwóch oddzielnych transakcji".
    ##

Otóż to, drobne rozbieżności czasowe w raportowaniu poddostawców. :-D

Mnie co innego mocno w tych Ortexowych danych zastanawia.
    Jak to jest możliwe, że w maju 2020 przy shorcie 4 mln util wynosił 96%, a akcji spółka miała wtedy bodajże 54,863 mln? Przykładając do tego proporcjonalną miarę i biorąc pod uwagę wzrost liczby akcji, to i tak wychodzi, że już maks przy 6 mln na shorcie powinnismy widzieć taki util jak widzimy dzisiaj, ale przy > 11 mln.
    Jakaś koncepcja?

Nasze "buccciki" są w cenie.
    Widzimy nalot stonki zarówno krótkich (11+16), jak i długich (ponad 150).
    W stanach są brokerzy, którzy mają po kilka programów pożyczkowych, jako zachęta do wypożyczenia cudzych akcji. To już plaga. Przoduje Fidelity. Ci brokerzy nie mogą dopuścić, aby util w Ortex był 100 %.
    Ortex też ma nad sobą "wielką czapę".

• Re: ORTEX (13) Autor: ~ka [37.109.154.*]
    Dnia 2025-10-22 o godz. 21:38 ~Delaware napisał(a):
    > Nasze "buccciki" są w cenie.
    > Widzimy nalot stonki zarówno krótkich (11+16), jak i długich (ponad 150).
    > W stanach są brokerzy, którzy mają po kilka programów pożyczkowych, jako zachęta do wypożyczenia cudzych akcji. To już plaga. Przoduje Fidelity. Ci brokerzy nie mogą dopuścić, aby util w Ortex był 100 %.
    > Ortex też ma nad sobą "wielką czapę".
    >

##
    CCC ma 7 miejsce na europejskiej liście Short Extremes (sort.po util), a po dzisiejszej sesji śmiało stawiam na awans o dwa miejsca.
    https://imgur.com/a/a5euOyq

Lista po stronie krótkiej to bardzo aktywne hedge fundy. Pytanie czy po drugiej stronie wśród tych 150 są aktywne hedge fundy ze strategią long. Przy takim util i braku podaży akcji do krótkiej sprzedaży 50-75 mln USD mogłoby odciąć prąd quantom i ich algorytmom.
  • Re: ORTEX (13) Autor: ~Mat [194.233.101.*]
    Moim zdaniem nawet kupno przez prezesa akcji za 20 baniek dało by trochę do myslenia. Skup akcji tez byl by mocnym sygnałem ale oni chyba nie mają na to kasy.
    Util ma w mianowniku podaż akcji do pożyczenia. Może przed laty mimo wysokiego util nie było dalszego popytu na akcje do krótkiej sprzedaży wiec brokerzy się nie wysłali żeby powiększyć pulę.
  • Re: ORTEX (13) Autor: ~ka [31.0.4.*]
    Dane z 22/10 - /środa/

Ogółem short pozycje 12,05 mln - wzrost z 11,735 mln o 315 tys.,
    UTIL 100 % - wzrost z 99,79%,
    CTB 1,98 - wzrost z 1,9%,

22,65% z FF wg ORTEX - wzrost z 22,06%,

dopożyczone 458.784 szt. ,
    zwrócone 141.321 szt.

• Re: ORTEX (13) Autor: ~Mak [89.64.20.*]
    Util 100% a kurs ledwo się ruszył, dalczego?
[x]
CCC -0,95% 140,15 2025-10-27 17:01:42
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.