• Czy jest możliwy przymusowy wykup... Autor: ~IP [83.4.156.*]
    Czy jest możliwy przymusowy wykup z np. z kanadyjskimi funduszami i TFI
    bez ogłoszenia wezwania na sprzedaż akcji Energa S.A.?
  • Re: Czy jest możliwy przymusowy wykup... Autor: ~fan22 [46.175.109.*]
    W tej podbitej kolonii nawet darmowe odebranie akcji ich właścicielom by mnie nie zdziwił
  • Re: Czy jest możliwy przymusowy wykup... Autor: ~darek [83.28.88.*]
    niestety nie wiemy ile te fundusze mają akcji,od końca wezwania delistingowego przemielił się cały ff,pojawił się Esaliens,więc teoretycznie wszystko jest możliwe- moim zdaniem
  • Re: Czy jest możliwy przymusowy wykup... Autor: ~fan22 [46.175.109.*]
    Obawiam się że pewnej nocy, spotkają się komuniści z po z komunistami zaprzyjaźnionej koalicji i rano rudy ogłosi wszech i wobec, że akcje spółek SP nie są własnością Polaków, vide OFE!.
    masz dzisiaj dyżur?słabiutkie,coraz słabsze kadry,ale zarublika pracują tylko nieudacznicy więc,nie dziwi nic
    przepisy mówią
    Art.  82.  [Przymusowy wykup]
    1.  Akcjonariuszowi spółki publicznej, który samodzielnie lub wspólnie z podmiotami od niego zależnymi lub wobec niego dominującymi oraz podmiotami będącymi stronami porozumienia, o którym mowa w art. 87 ust. 1 pkt 5, osiągnął lub przekroczył 95% ogólnej liczby głosów w tej spółce, przysługuje, w terminie trzech miesięcy od osiągnięcia lub przekroczenia tego progu, prawo żądania od pozostałych akcjonariuszy sprzedaży wszystkich posiadanych przez nich akcji (przymusowy wykup).
    2.  Cenę przymusowego wykupu akcji dopuszczonych do obrotu na rynku regulowanym ustala się zgodnie z art. 79 ust. 1, 2, 3a i 3b oraz art. 79a. Cenę przymusowego wykupu akcji wprowadzonych wyłącznie do alternatywnego systemu obrotu ustala się zgodnie z art. 79 ust. 2, 3a i 3b, art. 79a oraz art. 91 ust. 6-8. Okresy, o których mowa w art. 79 ust. 1, 2, 3a, art. 79a ust. 1 oraz art. 91 ust. 6, ustala się w odniesieniu do terminu przekazania zawiadomienia, o którym mowa w ust. 5.
    2a.  Jeżeli osiągnięcie lub przekroczenie progu, o których mowa w ust. 1, nastąpiło w wyniku ogłoszonego wezwania na sprzedaż lub zamianę wszystkich pozostałych akcji spółki, cena przymusowego wykupu nie może być niższa od ceny proponowanej w tym wezwaniu. Przepisu ust. 2 nie stosuje się.
    3.  Nabycie akcji w wyniku przymusowego wykupu następuje bez zgody akcjonariusza, do którego skierowane jest żądanie wykupu.
    4.  Ogłoszenie żądania sprzedaży akcji w ramach przymusowego wykupu następuje po ustanowieniu zabezpieczenia w wysokości nie mniejszej niż 100% wartości akcji, które mają być przedmiotem przymusowego wykupu. Ustanowienie zabezpieczenia powinno być udokumentowane zaświadczeniem banku lub innej instytucji finansowej udzielającej zabezpieczenia lub pośredniczącej w jego udzieleniu.
    5.  Przymusowy wykup jest ogłaszany i przeprowadzany za pośrednictwem podmiotu prowadzącego działalność maklerską na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, który jest obowiązany - nie później niż na 14 dni roboczych przed rozpoczęciem przymusowego wykupu - do równoczesnego zawiadomienia o zamiarze jego ogłoszenia Komisji oraz odpowiednio spółki prowadzącej rynek regulowany albo podmiotu organizującego alternatywny system obrotu, w którym notowane są dane akcje, a jeżeli akcje spółki są notowane na kilku rynkach regulowanych lub w kilku alternatywnych systemach obrotu - wszystkich tych spółek lub podmiotów. Podmiot ten załącza do zawiadomienia informacje na temat przymusowego wykupu.
    6.  Odstąpienie od ogłoszonego przymusowego wykupu jest niedopuszczalne.
    7.  Minister właściwy do spraw instytucji finansowych określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowy sposób ogłaszania informacji o zamiarze nabycia akcji w drodze przymusowego wykupu i szczegółowe warunki nabywania akcji, uwzględniając konieczność zapewnienia zbywcom możliwości właściwej oceny warunków nabywania akcji w drodze przymusowego wykupu oraz konieczność ukształtowania tych warunków przy zapewnieniu zrównania uprawnień zbywców akcji.

Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
    https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/oferta-publiczna-i-warunki-wprowadzania-instrumentow-17220869/art-82
  • Re: Czy jest możliwy przymusowy wykup... Autor: ~openerem [91.220.238.*]
    ja dobrałem dziś tysiąc sztuk na IKE - uruchomienie gazówek coraz bliżej a to istotny wpływ na wyniki finansowe a tym samym wzrost wartości naszych akcji -
  • Re: Czy jest możliwy przymusowy wykup... Autor: ~Daro [37.225.24.*]
    A po ile sprzedałeś ostatnio chyba 2 miesiące temu 5 tys dobrze pamietam
  • Re: Czy jest możliwy przymusowy wykup... Autor: ~Openerem [79.184.119.*]
    Nie pamiętam ale tylko straciłem na tych wojażach a sprzedawałem coś w okolicach 13.5-7
    Poza tym przenoszę ile się da z normalnego konta na ike
    tutaj sprzedaża nikt się nie chwali,wszyscy dokupuja,a Esaliens 1,5 mln akcji nabył od muminków;-)
  • Re: Czy jest możliwy przymusowy wykup... Autor: ~coxi35 [213.134.186.*]
    jak orlen skupi dodatkowo 8.968.366 akcji +1 to tak
    raczej bez ekipy od Trzcinskiego sie nie uda a moze fundusz kupuje dla Orlenu czas pokaze
    Dnia 2025-02-05 o godz. 14:59 ~coxi35 napisał(a):
    > jak orlen skupi dodatkowo 8.968.366 akcji +1 to tak
    > raczej bez ekipy od Trzcinskiego sie nie uda a moze fundusz kupuje dla Orlenu czas pokaze

kombinuję podobnie,z tym,ze nie zakładam by,p.Trzciński był sklonny do rozmów o cenie poniżej wartości likwidacyjnej Energi
  • Re: Czy jest możliwy przymusowy wykup... Autor: ~tor [31.61.189.*]
    Przybyłem i dumnie z prawej 130 akcji chapnąlem
    ciekawostka wolumenowa
    21'-wolumen 8,4mln akcji,średnia cena 7,94 zł
    22'-wolunen 7,36 mln akcji,średnia cena 6,85 zł
    23'-wolumen 6,94 mlnakcji,srednia cena 8,05 zł
    24'-wolumen 10,36 mln akcji,srednia cena 11.84 zł
    Mój wniosek,gdyby nie wybory bylibyśmy w bardzo czarnej ...... i chyba wyrok SA niewiele by pomógł
    Jakie są Państwa wnioski?
  • Re: Czy jest możliwy przymusowy wykup... Autor: ~openerem [91.220.238.*]
    sytuację będzie można ocenić po zakończeniu transakcji - np po dokończeniu wchłonięcia Energi przez Orlen bo inaczej to że dziś cena jest wyższa nie oznacza że za rok sytuacja się nie zmieni - wyrok swoje zrobił pewnie w większym stopniu niż wybory bo jak widać zmiana władzy po ponad roku nic nie zmieniła - nie ma ani komunikacji ani decyzji czego przykładem jest że Orlen ogłasza budowę 2 kolejnych gazówek a Energa która ma je finansować milczy w tym temacie co może być istotnym zarzutem - dziś tauron informował że kończy projekt gazowy/ nie będzie się podejmował budowy bo ich kalkulacje wskazują brak rentowności projektu a Orlen chce budować 2 kolejne w tym jeden bez kogeneracji co jest mniej opłacalne
  • Re: Czy jest możliwy przymusowy wykup... Autor: ~en22 [83.31.97.*]
    cóż wniosek np. taki, ze tylko dzisiejszy wartościowy obrót Orlenu będzie większy niż wartość obrotu akcjami Energa za cały 2024 rok. Smutne to ale prawdziwe
    czy smutne?to kwestia inerpretacji,bo skoro w doktrynie jest ,że efektywny,miarodajny rynek,to rynek płynny,notowania Orlenu takie są,płynne,wiec miarodajnie oddające wartość Orlenu,na Enerdze jest odwrornie,rynek niepłynny,podatny na spekulacje kursem więc w zadnym wypadku notowania nie powinny być brane do ustalenia ceny,wtedy,profesjonalna,obiektywna wycena powinna być miernikiem ceny godziwej za pozostałe akcje Energi
  • Re: Czy jest możliwy przymusowy wykup... Autor: ~en22 [83.31.97.*]
    Wałkujemy ten temat od miesięcy ; Dopóki nie będzie reakcji Orlenu i propozycji wykupu/zamiany naszych akcji to wyceną naszych akcji jest kurs na giełdzie . Po innej cenie niż po 13,40 zl nie sprzedasz dziś tych akcji . Wymiana na Orlen po 1/2 czy 1/3 czy wykup np po WK to w tej chwili nasze marzenia czy pobożne życzenia
    1/3 czy odpowiednik w gotówce, na teraz bym jeszcze nie wykluczał,ale zgoda,obecna cena rynkowa jest bardzo daleka od Naszych oczekiwań
  • Re: Czy jest możliwy przymusowy wykup... Autor: ~Oko [5.173.176.*]
    ~en22 - niezwykle rzadki głos rozsądku tutaj
    2 akcjonariuszy tej samej Energi
    -emeryt,akcjonariusz który kupił akcje Energi bo liczy na zyski,ba nawet nadzwyczajne zyski z tej inwestycji
    -oko,akcjonariusz który również nabył akcje Energi,po komentarzach można wywnioskować,że na zyski nie liczy,ba,uważa,że żadna walka akcjonariuszy nic nie da,wyrok SA nic nie zmienia,innych akcjonariuszy do swoich racji usilnie przekonuje.
    Kto postąpił,pisze, racjonalnie?
    -emeryt-zielona łapka
    -oko-czerwona łapka

No i co guru twoja sonda da czy zmieni? Wzrośnie kurs od tego? Ziszczy się emeryta 1000% zysku? A może Orlen odda akcje co kupił w wezwaniu? Zielona łapka, że tak. Czerwona łapka, że nie. Dla ciebie tu jest tylko jedna prawda - ta, którą głosisz - objawiona. Ktokolwiek cokolwiek uważa inaczej niż ty nie ma racji - choćby nawet fakty, notowania były dowodem.
    no to fakty,jestem tutaj najdłużej,pewnie nawet średnią mam największą,ale ciągle nie marudzę,chociaż niektóre rzeczy mi się nie podobają, jestem na akceptowalnym plusie,Ty i inne smutasy jesteście znacznie bardziej "zarobieni"-więc w czym problem,jezeli ktoś pisze,że liczy na więcej,bo wyniki,bo perspektywy,bo rozwój,bo może Orlen tym razem zachowa się przyzwoicie-no w czym?
    Bardzo dobrze, że każdy liczy na więcej - ja też. Ale tak jak was trzech tu na różne sposoby - czy to farmazonami oderwanymi od rzeczywistości, czy podprogowo bombardując dzień w dzień masą pozytywnych informacji, że to najlepsza spółka na gpw, ba na świecie, że te 1000% zysku to takie minimum należne jak psu zupa, jak na tych pokazach garnków czy pościeli dla emerytów i twoich, żeby tu nikt nie zbłądził, nie zwątpił bo przecież sąd "stwierdził nieważność nabycia akcji przez Orlen", bo jak robią wycenę to, żeby wykupić po cenie tej wyceny, a jak wymianę to 1:1, bo notowania się nie liczą, bo TFI to tylko za zgodą Orlenu tu weszło i wiele innych twoich i twoich dwóch kumpli - emeryta i finansisty "faktów" co z faktami i prawdą mają tyle wspólnego co krzesło z krzesłem elektrycznym. A fakty są takie jak każdy widzi i jak ci en22 napisał - spójrz w arkusz notowań. I takie, że Orlen może ale nic nie musi. Bądź tak łaskaw guru i nie odpowiadaj na mój komentarz - ani ten, ani żaden inny...

Już pisałem,ale nadal nie dociera,lubisz jednak się samozaorywać,nie dalej jak kilka dni temu pisałeś,że forum bankiera,to jak pisanie na Berdyczów,bez najmniejszego wpływu na kurs,czy decezje innych-więc w czym problem,że emeryt wkleja pozytywne linki,z typem na "f"proszę byś mnie nie łączył
    sąd "stwierdził nieważność nabycia akcji przez Orlen"-znowu kłamstwo, nigdy tak nie napisałem,wyjasniłem w poprzednim wpisie
     bo jak robią wycenę to, żeby wykupić po cenie tej wyceny, a jak wymianę to 1:1, bo notowania się nie liczą, bo TFI to tylko za zgodą Orlenu tu weszło -tak takie są moje podejrzenia/oczekiwania,możesz się zgadzać lub nie
    A fakty są takie jak każdy widzi i jak ci en22 napisał - spójrz w arkusz notowań. I takie, że Orlen może ale nic nie musi.-też to widze,ale to wcale nie oznacza,że należy się poddać i nie walczyć siłą argumentu o swoje interesy
    Bądź tak łaskaw guru i nie odpowiadaj na mój komentarz - ani ten, ani żaden inny...-jeżeli będziesz pisał merytorycznie tak bedzie,jeżeli nadal będziesz przeinaczał wypowiedzi innych w tym moje,tłumaczył je na opak,nic z tego,na tym forum bezrozumna propaganda bedzie tępiona bo skutku

• Re: Czy jest możliwy przymusowy wykup... Autor: ~Oko [5.173.24.*]
    No i właśnie twoje fakty sprowadzają się do podejrzeń i oczekiwań - i tyle mają wspólnego z faktami co krzesło z krzesłem elektrycznym...
  • Re: Czy jest możliwy przymusowy wykup... Autor: ~ptak1234 [89.64.102.*]
    czyli pepe i oko
  • Re: Czy jest możliwy przymusowy wykup... Autor: ~EmerytZObligow [37.31.140.*]
    Dnia 2025-02-05 o godz. 10:32 ~fan22 napisał(a):
    > Obawiam się że pewnej nocy, spotkają się komuniści z po z komunistami zaprzyjaźnionej koalicji i rano rudy ogłosi wszech i wobec, że akcje spółek SP nie są własnością Polaków, vide OFE!.

akurat tzw przymusowe przesuniecie pakietow opbligacyhjnych do ZUS przez Tuska okazuje sie dla emerytow jednym z najlepszych rozwiazan !!

Sam sie na to zalapalem !!!

Szkoda ze troche pozno, ale za dlugo wierzono w Balcerowicza !

A tez przynajmniej przestalo sie placic krociowe prowizje dla zagranoicznych instytucji zarzadzajacych OFE-choc jak widac maja oni ciagle kase aby oplacac trolli !

• (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [31.61.248.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
    (..)A może Orlen odda akcje co kupił w wezwaniu(...)
    -a to jest tylko jedno z Twoich kłamstw i przeinaczeń które tutaj uprawiasz.Nigdy nie napisałem,że SA zobowiazał Orlen do oddania akcji które nabył w wezwaniu delistingowym,pisałem o owocach z zatrutego drzewa,że jedną całością jest chęć delistingu spółki i wezwanie na pozostałe akcje,by umożliwić akcjonariuszom którzy nie chcą mieć akcji spółki nienotowanej na gpw wyjscie z tych akcji po godziwej cenie.SA wyrażnie powiedział w swoimu uzasadnieniu,że zaproponowana cena nie była godziwa i m.in dlatego uchylił uchwałę.Więc oczywistym jest,że akcje kupione w tym wezwaniu zostały kupione ze złamaniem uczciwości kupieckiej,co powinien zrobić uczciwy kupiec w takiej sytuacji?albo dopłacić,albo zwrócić towar,towaru zwrócić się nie da,na uczciwą dobrowolną dopłatę nie ma co liczyć ten,kto nie wytoczy pozwu o dopłatę.My natomiast na podstawie wyroku SA mamy prawo oczekiwać,że podobne praktyki,delisting za bezcen już nigdy ze strony Orlenu się nie powtórzy. Więc najpierw uderz się we własne piersi,czy nie manipuljesz wypowiedziami innych.
  • Re: Czy jest możliwy przymusowy wykup... Autor: ~IP [83.4.156.*]
    Tak, tak, potwierdzam - tak było.
    Guru, skoro twoim zdaniem sąd unieważnił nabycie akcji przez Orlen przy okazji uchwały o delistingu to co powinien Orlen zrobić z tymi akcjami? Unieważnienie, stwierdzenie nieważności oznacza, że dana czynność akt, umowa w ogóle nie wywołuje, nie powoduje skutków prawnych - tak jakby tej czynności, umowy, decyzji nigdy nie było. Jeszcze raz prośba - nie komentuj, nie odpowiadaj na moje wpisy, komentarze. Czy to tak trudno zrozumieć? Tyle się tu produkujesz dzień w dzień, że dzięki temu będziesz miał chwilę wolnego dla siebie. Bo inaczej ty się psychicznie tu wykończysz. To cholernie ciężka praca być guru sekty i codziennie wlewać w serca innych wiarę, otuchę, nadzieję. Mówić im - wytrzymajcie jeszcze kilka dni - do konferencji, do wyników, do ogłoszenia wyroku, do ogłoszenia uzasadnienie do wyroku, do wyboru prezesa, zastępcy, do świąt, do nowego roku - bo kto wierzy ten żyć będzie wiecznie. Ty w ogóle masz czas na coś innego? Na odpoczynek? Sen? Relaks? Mnie nie zbawisz, więc uznaj po prostu, że mnie tu nie ma.
  • Re: Czy jest możliwy przymusowy wykup... Autor: ~darek [79.185.207.*]
    -ochłoń,przestań bić pianę,spójrz na diagram i pomyśl,to nie takie trudne

https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/44428eaf73032111
    a to nizej,tylko pozornie nie jest związane z tematem Energi,sposobie jej wchłonięcia przez Orlen,mentalności ludzi którzy to zaplanowali i prawie przeprowadzili.

https://www.youtube.com/watch?v=Gw-YViJHxhc
  • Re: Czy jest możliwy przymusowy wykup... Autor: ~Oko [5.173.220.*]
    Wydrukuj, opraw w ramki, powieś na ścianie zamiast świętej rodziny albo zrób jakiś kącik w domu - będziesz miał się do czego modlić...
    Oko - znalazł koryto pełne żarcia a krzyczy do przechodzacych ze jest zatrute -oj nie po chrzescijansku A jak tu go krytykowac bo i chrzescijanswo w realnym zyciu czesto było ' straszne'
  • Re: Czy jest możliwy przymusowy wykup... Autor: ~Pepe [37.31.10.*]
    A tu już za 3 tygodnie wyniki za 4 kw orleniu i.prwnie wszystko się wyjaśni. A jak nie to 15 kwietnia już napewno wszystko lub 21 mająto już napewno napewno napewno. Ale jakby co to w sierpniu lub listopadzie 1000% napewno. TAKZE ani jednej akcji w rynek bo inni muszą wyjść.
    fakt jest taki,że tylko akcjonariusze z tego wątku mają ponad 1 mln akcji,pomijam oczywiście trollików,bo to folklor który tylko potrafi pluć i ujadać,jak nic nie warto
  • Re: Czy jest możliwy przymusowy wykup... Autor: ~Pepe [37.31.10.*]
    To koryto od 6miesiecy nie rośnie tylko się kisi. A w lipcu już będzie rok jak się nic dalej nie zmieni. Jak ktoś lubi kiszonkę to ..........
    "psy szcekają a karawana jedzie dalej ' Pepe z oką maja swoje cele i im sie nie dziwie ze tak piszą -mój cel to niech tak sie kisi do konca maja bo bede miał tam wiekszą kase W przyrodzie są takie produkty ze im bardziej 'śmierdzą ' tym drozej kosztują
    https://www.wnp.pl/rynki/orlen-ruszyla-budowa-morskiej-farmy-wiatrowej-baltic-power-aktualizacja,911173.html

-Energa ma dwie koncescje,a chętni do ich współfinansowania już w blokach startowych
  • Re: Czy jest możliwy przymusowy wykup... Autor: ~Pepe [91.233.115.*]
    Dnia 2025-02-06 o godz. 12:04 ~darek napisał(a):
    > https://www.wnp.pl/rynki/orlen-ruszyla-budowa-morskiej-farmy-wiatrowej-baltic-power-aktualizacja,911173.html
    >
    > -Energa ma dwie koncescje,a chętni do ich współfinansowania już w blokach startowych

To nie forum ORLENU darku - w twoim artykule nie ma ani jednego słowa ENERGA !!!!!!

• Re: Czy jest możliwy przymusowy wykup... Autor: ~Pepe [91.233.115.*]
    "psy obiecują gruszk na wierzbie a kurs dalej nie jedzie' Tor i darek maja swoje cele i im sie nie dziwie ze tak piszą - ich cel to zmobilizować naiwnych do zakupu bo do konca maja muszą wyjśc za wiekszą kase W przyrodzie są takie produkty ze im bardziej 'chwalą' tym bardziej to śmierdzi
    ładnie?
    Usłyszalem głos płaczącego pepe wiec 120 na pomoc dumnie z prawej
  • Re: Czy jest możliwy przymusowy wykup... Autor: ~ptak1234 [89.64.102.*]
    Dnia 2025-02-06 o godz. 14:29 ~tor napisał(a):
    > Usłyszalem głos płaczącego pepe wiec 120 na pomoc dumnie z prawej

kup ze 100 tyś a nie pykasz po 100 akcji
    Nic tymi 100 k nic nie zmienisz /5 dni obrotu/ znajomi dyzmy ciagle maja tego duzo i w sytuacji obławy wolą kase w kieszeni
    nawet zakładając,że ktoś komuś umożliwia wyjście,to chyba lepiej jak robi to na 13-15, niż robiłby to znacznie niżej
    Gdzieś we wpisie podliczyles ile ml. akcji przewalano kazdego roku i odjac przybite do kolka w ramach GG wyjdzie ze musialy byc tu kombinowane strategie tj z konta na konto /zakopac/ na fundusz ,drobnicy, Zeby na Energii bylo dobrze musza wszystkie strony dojsc do porozumienia i chyba to obserwujemy Moze min dlatego cala sprawa sie przeciaga i jest ' milczenie owiec' , choc miało byc 'pieknie' Nic tu podobnie jak wczesniej nie dzieje sie bez celu czekamyi dobieramy bo cena super
    Ja tu nie widzę żadnych komplikacji tylko bardziej brak chęci ze strony Orlenu do zakończenia sporu z mniejszościowymi akcjonariuszami czy dokończenia fuzji. Biegły czy jakaś kancelaria wykonuje wycenę akcji Energi na takim poziomie aby GG w tym pozostali akcjonariusze byli chętni do sprzedaży akcji a wycena miała odzwierciedlenie w majątku spółki I perspektywach rozwoju. W listopadzie wybrali kancelarie, rok się skończył więc w styczniu powinni mieć dane z całego roku do wyceny. Czas decyzji powinien być bliski inaczej tak jak pisałem brakuje chęci w orlenie
[x]
ENERGA 1,70% 14,38 2025-10-09 15:24:06
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.