• GPWInnovationDay Autor: gruby-cygan [89.64.102.*]
    Hasłem przewodnim XVIII edycji konferencji #GPWInnovationDay jest „All Stars Summit”, które podkreśla unikalność zaproszonych do udziału spółek o ponadprzeciętnym potencjale rozwoju. 

Prezentację Spółki SDS Optic, 13 listopada o 14:30 poprowadzi Karol Maryniowski

https://youtube.com/live/AMdo-u29d5A?feature=share

• Info Autor: gruby-cygan [89.64.103.*]
    "NEWS: 28 listopada 2024 r. SDS Optic S.A. podpisała Umowę z doświadczonym praktykiem biznesowym. Nowo zatrudniona osoba rozpocznie współpracę ze Spółkę 1 stycznia 2025 r., obejmując stanowisko Business Development Director.
    Profil Dyrektora Rozwoju Biznesu opiera się o praktyczne doświadczenie biznesowe i zarządcze, zdobywane przez ponad 25 lat w biznesie farmaceutycznym oraz w branży usług biotechnologicznych (CRO/CDMO). W palecie doświadczenia nowy pracownik wyróżnia się udziałem w tworzeniu i wdrażaniu strategii biznesowych, standardów pracy w zespołach sprzedażowych zarówno farmaceutycznych, jak i związanych z rozwojem biznesu (usługi B2B) na rynku europejskim i amerykańskim."
  • Re: Info Autor: gruby-cygan [89.64.103.*]
    To będzie nowy pomocnik czy zastępca Sagana?? :)
  • Re: Info Autor: ~Alicja [83.7.24.*]
    W piątek się dowiemy zapewne
    Ja bym Sagana przesunęła na inne stanowisko, on chyba się źle już kojarzy.. Nowy rok, nowa twarz :)
  • Re: Info Autor: ~helpi [46.112.108.*]
    Towarzystwo wzajemnej adoracji. Chudy cygan i Gruba Alicja. To samo na Genomtec.
  • Re: Info Autor: gruby-cygan [89.64.103.*]
    ☢️ A ty nie podglądaj nas tutaj! ☢️
  • Re: Info Autor: ~helpi [46.112.108.*]
    Nie podglądać ? Wszędzie cię pełno z tymi dwoma izotopami radarowymi. A to Genomtec, a to SDS a to SCPFL. Wszędzie DOŁOWANIE. Której spółki nie wymieniłem?
  • Re: Info Autor: ~Jony [185.234.91.*]
    No to ciekawe na spółce się robi i zwłaszcza z EBI
  • Re: Info Autor: ~jojne [31.61.245.*]
    Wiele sprzecznych sygnałów ze spółki....
  • Re: Info Autor: ~Alicja [37.31.48.*]
    Zgadza się, prezes kręci albo się nie orientuje.
    Największe oczy zrobiłam jak powiedział, że na życzenie inwestora czy tam kupującego on wycofa spółkę z giełdy i że z NC będzie mu łatwiej. To grubo pojechał
    Niestety trzeba się z tym liczyć(zwłaszcza w sytuacji gdyby nie było zainteresowania emisją).Było też kilka dobrych informacji,z pewnością właściwym posunięciem było otwarcie laboratorium w USA -tam wszystkie procedury trwają krócej i są tańsze niż w zbiurokratyzowane UE ...
    Przy takim FF wycofanie spółki z giełdy wydaje się być bardzo trudne. Chyba że zaproponuja absurdalną cenę ale przy obecnych 13zl to prawie wszyscy musieli by oddać ze stratą.
    Pewnie będzie emisja bez prawa poboru...
  • Re: Info Autor: gruby-cygan [89.64.104.*]
    Bez dobrej ceny za akcje nie zdejmą spółki z giełdy.
    Nikt normalny nie odpowie na wezwanie na tych poziomach.

A niezadowolony prezes straszy jakby obraził się na niski kurs i drobnych inwestorów.
  • Re: Info Autor: ~tomek [31.0.122.*]
    Może i nikt normalny nie odpowie ale po co komu akcje jak spółka nie będzie notowana?
    Do delistingu potrzebna jest uchwała walnego i 9/10 głosów przy reprezentacji połowy kapitału na Walnym. Wezwanie po średniej z 6 lub 3 miesięcy.Nawet jak nikt nie odpowie nie blokuje to delistingu.
    Jak zapewnić 9/10 głosów na walnym? Emisja bez prawa poboru skierowana do...
    Był taki głośny przypadek na NC, gdzie akcjonariusze mniejszościowi walczyli ponad 2 lata w sądach, a udało im się wygrać tylko dlatego, że podwyższenie kapitału dzięki któremu osiągnięto 90% głosów odbyło się w zamian za aport i właśnie wartość tego aportu zakwestionował sąd.
    Można też zajechać spółkę .robiąc tanie prywatne emisje
  • Re: Info Autor: ~Karol [37.225.81.*]
    Jak będzie chciał ściągnąć spółkę to pokdzie za 150 akcja i tyle.

bardziej prawdopodobne jest ze np wyodrebnia spółkę celowa i Poidzie cały marker HER. a prezes oraz inni akcjonariusze dostaną dywidendę. Prezes może nie jest dobrym mówca, ale jestem spokojny o ta spółkę.
    Zobaczymy w poniedziałek jak będzie z kursem
  • Re: Info Autor: ~rff [89.33.6.*]
    No i co ci z tego laboratorium w USA? Jak potencjalnie mogą ściągnąć spółkę z giełdy.

I po ile niby? średni kurs z trzech miesięcy za kilkanaście zł? Żenada.

• Re: Info Autor: ~wnerwiony [77.111.245.*]
    To chyba są jakieś kpiny, myślałem że ta spółka jest poważna i pozytywnie wyróżnia się na całym NC.

Od początku IPO było budowanie narracji, że spółka będzie sprzedawać projekty, ew. w formie jakiś spółek celowych podobnie jak Scope. Wielka polityka dywidendowa itd.

A tymczasem wczoraj prezes wychodzi i mówi, że może będą ściągać CAŁĄ spółkę z giełdy. Czy to jest poważne?!
    Tyle mówił, że w stanach wiele rzeczy wygląda lepiej niż w Polsce czy EU, a tymczasem stosuje metody typowo polskie, z którymi spotkaliśmy się nie raz na polskiej giełdzie. I to niestety pozytywne rzeczy nie były...
  • Re: Info Autor: ~Karol [5.173.225.*]
    Prezes w kuluarach mówił, ze jeśli już, powtarzam, jeśli już, to na ten moment może być sprzedany cały marker Her, technologia zostaje w sds optic, okulistyka, marker psa, sondy lekowe i wszystko inne… czego nie rozumiecie ?
  • Re: Info Autor: ~Xyz [31.0.72.*]
    Rozumieją tylko kłamią, bo chcą taniej odebrać. Te same osoby straszące od miesięcy czekające na niższe ceny
  • Re: Info Autor: ~inv [37.47.198.*]
    Co ty nam zarzucasz kłamstwo?
    Przecież na webinarze prezes wyraźnie powiedział, że jeśli partner nie będzie chciał, to w ogóle nie przechodzą na główny GPW, bo z NC łatwiej ściągnąć spółkę. Jak niby mamy to interpretować???

Mi nie zależy na kupnie akcji taniej, bo już je dawno mam za dużo wyższą kasę. Kupiłem je (nie tylko ja) jako inwestycja długoterminowa, być może z nadzieją na dywidendę za kilka lat (jak było w scope), a tu koleś wyskakuje że może ściągną spółkę z giełdy. I co zaoferują może nam o 2 zł więcej niż obecny kurs?! Przecież to jest niepoważnie w stosunku do inwestorów indywidualnych.

I ciekawe co się stało z Saganem, bo mam wrażenie że go w jakimś stopniu odsunęli, bo nawet na webinarze go nie było, a zawsze był obecny.

• Re: Info Autor: ~Alicja [37.31.32.*]
    Marnie to wyszło, to fakt
    Sagan jeszcze mówił o zainteresowanych fundach i stąd ewentualnie emisja dla tych fundow przed wejściem na GPW a tu nagle w ogóle taki pomysł się rodzi by nie przechodzić i delisting. Kto to wymyśla. Coś musi być na rzeczy tylko nie wiem po co tak kombinować mając rzekomo super produkt. Dlaczego nie iść drogą Scope i Garsteckiego. Martwi mnie to ze w ogóle prezes dopuszcza taki scenariusz zamiast mówić i drodze na GPW, o kontrakcie o dywidendzie to on zaczyna kombinować. I co te 550tys akcji puszcza po 10zl a delisting zrobią po 13zl. Ktoś zarobi 30proc a wielu akcjonariuszy na stracie 30 proc lub więcej..Oby sprawa nie zakończyła się w KNF i sądzie
  • Re: Info Autor: ~Marek [146.70.103.*]
    Powiem tak, kroi się coś grubego. Było to czuć. Nie na Części oficjalnej ale po, na obiedzie i na koniec.
  • Re: Info Autor: ~jojne [31.61.246.*]
    Nie byłem na spotkaniu w Lublinie i niestety nie wiem o czym rozmawiał prezes z akcjonariuszami ,mam nadzieję,że rozwiał trochę wątpliwości jakie mogły się pojawić po spotkaniu online.Zobaczymy jak rynek zachowa się w poniedziałek.
    Co może szykować się grubego ? Mają dobry produkt i to wiedzą, teraz zastanawiają się jak na tym najlepiej zarobić a mały inwestor i NC jest dla nich problemem. Łatwiej się dogadać poza giełda. Przykre bo jest to precedens dla innych firm i jak tu inwestować w te medtech i biotech jak każdy tak postąpi ? Przynajmniej ja tak to postrzegam. Zaczynam podejrzewać znów że te notowania fixingowe też były celowe. Jeśli prezes się tak wypowiada oficjalnie, nie kryje takiej możliwości jak delisting to wg mnie gra na dalszy spadek kursu.. Zobaczymy w poniedziałek
    No właśnie,Sagana nie było i nie zaproszono go na negocjacje z potencjalnym partnerem (pojechał dr Stencel).Tłumaczenie, że chcieli rozmawiać tylko z medykiem nie przemawia do mnie...Ich kilku a on jeden -od razu widać kto ma przewagę negocjacyjną.
    @jojne, teraz to mogą sobie już wsadzić taki komunikat. Słowa poszły w świat, to tak jak Miron w Genomtec kiedyś powiedział, że dywidenda nie tylko będzie 100procent sprzedaży akcji komuś tam. Efekt byl bardzo słaby i prostując niby swoje wypowiedzi za kilka miesięcy, nie uzyskał już efektu. Zaufanie upadło. No nic mikołajki zrobił prezes cudne, trzeba z nadzieją patrzeć i wierzyć w wejście na GPW i dywersyfikować o innej spółki bo tu coś już śmierdzi
    fakt, historia nauczycielką życia...Ja dokupuję teraz scpfl (licząc się oczywiście z multum ryzyk).
  • Re: Info Autor: ~KrisGPW [155.94.217.*]
    Nie będzie żadnego ściągania spółki z giełdy za 12 zł ludzie ogarnicie się
    Przy delistingu wszelkie dobre informacje będą dla nas bez znaczenia,to oczywiste,ale miejmy nadzieję, że do tego nie dojdzie.Tak czy owak na dniach inwestora prezes (nieświadomie)dał sygnał nam-drobnicy,że nasze interesy spółka ma głęboko w ... Jeśli sytuacja, okoliczności zmusi ich do emisji dla wybranych,zdjęcia spółki z NewConnect-to zrobią to.
  • Re: Info Autor: ~Romek [77.89.108.*]
    tak, jak pojdzie cały her to będzie kosmiczna dywidenda. prezes mówił jeszcze ze firmy farmaceutyczne robiące jakiś lek, chcą sondę po pierwsze żeby taniej i lepiej wprowadzić lek na rynek, a później mieć lek i diagnostykę do niego. 10 pacjentów jest poddanych diagnostyce (kasa dla astry na przykład za diagnostykę), jednen z nich jest chory, wiec kasa za lek tez (dla astry na przykład)

O tym tez rozmawiają.
  • Re: Info Autor: ~Inwestor [146.70.108.*]
    Jak ktoś kupi cała spółkę to ona nie pójdzie za 13 zł tylko raczej za 400 wystarczy spojrzeć na transakcje referencyjne, Staniszewscy całe życie nad tym pracują a teraz mi3liby to oddać za 13 zł, większych bzdur nie czytałem hahaha
    Niech rzucą jasny,prosty komunikat:nie bierzemy pod uwagę wycofania spółki z NewConnect,to może uspokoi zaniepokojonych inwestorów...
    A ile akcji mają Staniszewscy ? Są inne metody gratyfikacji za projekt jeśli spółka jest zdjęta z giełdy. Pamiętaj że akcje mogą być tylko nienotowane i praktycznie niezbywalne. I teraz jeśli zmuszą do oddania akcji, w różny sposób także psychologiczny to np dywidendę już sobie sami wypłaca. Bzdury ? O Elektrim też tak pisali a potem lata ciągnął się proces PAE z Solorzem i w tym procesie był mój Ojciec także zaangażowany. Sam pomysł delistngu wywołuje zawsze niepokój u inwestora, nie pisząc już o fundach, o których już możemy zapomnieć po takiej wypowiedzi. To nie Staniszewscy oddadzą akcje tylko ty im
    Tu jest znowu problem, że jest kolejne opóźnienie w badaniach klinicznych o kwartał.
    Teraz emisje jak zrobią to będzie po 10 zł.

A przestraszona ulica ewentualnym zdjęciem spółki może zaraz zrobić test 10 zł.
    A problem rzeczywisty mają bo kurs nisko, trzeba pozyskać kapitał i odblokować transze EBI.
    Też faktycznie widać że Sagana wycofali.
    To w takim razie dlaczego prezes wprowadza nerwową atmosferę, być może prowadząca kurs poniżej 10zl ?
    Widać że prezesa Polska zaczyna denerwować, długie procedury, regulacje unijne, słaba giełda.
    Weź tu prowadź spółkę medyczną... :)
    Sagan to się mógł sam z tej komunikacji wycofać. Po co firmować swoją twarzą takie bzdury. Na X napisał, że nie doradza inwestycyjnie. Odciął się od relacji inwestorskich po zdjęciu z notowań ciągłych. Jeśli będzie delisting w co nie wierzę ale jeśli będzie to będzie afera na całą Polskę. Cieniem położą się wszystkie inwestycje w polskie medtech i biotechy. Jak Miron w Genomtec jeszcze się dołoży to możemy zapomnieć o tym rynku. Na miejscu prezesa zastanowiła bym się kilka razy czy nie robię kuku takim Bioceltix, ICE, Nocti, Pure i innym
    Ciekawy ten partner z którym prowadzą rozmowy żeby nie przechodzić na rynek główny GPW.
  • Re: Info Autor: ~Marek [155.94.217.*]
    Cialekawi mnie to spotkanie dyr ds medycznych z partnerami, to może być duże wydarzenie. Sprzedać praw do jednego z markerów... ciekawy deal
    Ala tu jest duży problem że nie ma u nas kapitału na rozwój takich spółek, w USA jest to nie do pomyślenia.

Wyobraź sobie jakiś zagraniczny fundusz ściąga spółkę wnosi kapitał, rozwijają wspólnie i kasują grube zyski :)
  • Re: Info Autor: ~tomek [31.0.122.*]
    W trakcie wczorajszego spotkania Prezes szeroko roztaczał wizje zastosowania sondy w innych obszarach niż tylko rak piersi.
    Wynikałoby z tego, że mogą sprzedać np. aplikację HER2 i działać dalej. Wizja ta jest jednak sprzeczna ze stwierdzeniem, że Partner może nie chcieć żeby przechodzili na główny "bo z NC łatwiej spółkę ściągnąć" .
    Napisałem do IR Spółki z prośba o wyjaśnienie. Ciekawe co odpiszą?
    No ale co mi z tego, że takie wizje ma jak spółki nie będzie na giełdzie. Im to imponuje bo zarobią miliony ale my inwestorzy drobni, cóż nam po tych wspaniałościach zastosowania
    Cygan, ja to doskonale rozumiem i widzę i to mnie martwi. Wojna z akcjonariuszami ? Zdjęcie spółki ? Medialnie słabo to wygląda ale czego nie robi się dla pieniędzy. Jedno co to może tej umowy nie podpiszą ewentualnie będziemy walczyć o wysoką cenę wezwania
    Ktoś pytał dziś na FB ale usunęli mu wpisy. No jak spółka wpisy usuwa to jest grubo :( Ciekawe czy coś na emaila odpowiedzą Tobie, Tomek
[x]
SDSOPTIC -2,29% 6,82 2025-10-31 16:48:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.